Καστανιές: Κομψή πολυτέλεια στα Βαρδούσια

Ο καλύτερος τρόπος να... εγκλιματιστούμε στις πρώτες φθινοπωρινές ημέρες είναι με μία εκδρομή στα κοντινότερα ορεινά μας χωριά, στην Φωκίδα. Επιλέγουμε τον νεόδμητο ξενώνα "Καστανιές" και γνωρίζουμε το μικρό χωριό Αθανάσιος Διάκος.
Υποδεχόμαστε τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες με ανάμεικτα συναισθήματα, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και προγραμματίζοντας τις επόμενες, βροχερές ίσως, αποδράσεις μας, στα ορεινά πλέον της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναζητούμε καταπράσινα τοπία, χωριάτικη ατμόσφαιρα, βόλτες στην φύση και αυτήν την ιδιότυπη ηρεμία που σου προσφέρουν οι διακοπές στο βουνό.

Κι αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι για να τα συναντήσετε όλα αυτά χρειάζεται να ταξιδέψετε ώρες από την Αθήνα, είναι πιθανότατα γιατί δεν έχετε μέχρι σήμερα βρεθεί στα ορεινά χωριά της Στερεάς Ελλάδας και δη σε αυτά της ορεινής Φωκίδας. Όχι, δεν αναφερόμαστε στον δημοφιλέστερο Παρνασσό, αλλά στα πολύ πιο παραδοσιακά χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στα Βαρδούσια, την Γκιώνα και την Οίτη και που έχουν καταφέρει να κρατήσουν αναλλοίωτο το αυθεντικό και άκρως γραφικό ελληνικό χρώμα τους, παρόλο που απέχουν περί τις δύο μόνο ώρες από την Αθήνα.

Ένα από αυτά τα χωριά είναι και ο Αθανάσιος Διάκος, γενέτειρα του ηρωικού αγωνιστή και γνωστό στους παλαιότερους και ως Άνω Μουσουνίτσα, περιτριγυρισμένος από έλατα, κέδρους και άγριες καστανιές, που εδώ και λίγο καιρό έχει να καμαρώνει για το νέο του κατάλυμα. Ο παραδοσιακός ξενώνας «Καστανιές» στην πλαγιά των Βαρδουσίων με θέα την Γκιόνα και την Οίτη, δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι για τους επισκέπτες που αναζητούν την ηρεμία και την επαφή με την φύση, προσφέροντας παράλληλα όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τεχνολογίες.

Τα δωμάτια του ξενώνα, όλα ανεξάρτητα μεταξύ τους εγγυώνται ξεκούραση και απόλυτα ιδιωτικές στιγμές, ενώ η παραδοσιακή αλλά και άκρως αρχοντική διακόσμησή τους υπόσχεται μοναδικές στιγμές πολυτέλειας και ψυχικής ανάτασης. Ευρύχωρα και φωτεινά, όλα με θέα στο πράσινο, προσεγμένα στην λεπτομέρεια, με ζεστά χρώματα και πολυτελή υφάσματα, τα δωμάτια είναι όλα δίκλινα (με ένα διπλό ή δύο μονά κρεβάτια), με ανεξάρτητα μπαλκόνια και πολύ φροντισμένα μπάνια. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται ακόμα σεσουάρ για τα μαλλιά, κουζίνα με ψυγείο στο κάθε δωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, wireless internet και δορυφορική τηλεόραση.

Στις επιπλέον παροχές του ξενώνα ο επισκέπτης θα απολαύσει πλούσιο πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα, την ζεστασιά των τζακιών στους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τις αυτονόητες ευκολίες πρόσβασης (ράμπες και ασανσέρ) αλλά και πάρκινγκ.

Ο ξενώνας «Καστανιές» αποτελεί το απόλυτο ορμητήριο τόσο για βόλτες στο χωριό του Αθανάσιου Διάκου όσο και για περιπέτεια στην γύρω περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στο χωριό, στο οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μ., μπορεί κανείς να περιηγηθεί μέσα στο πυκνό ελατοδάσος, με τα κέδρα, τα πλατάνια, τις βελανιδιές, τις καστανιές, τα σπάνια αγριολούλουδα, αλλά και τα άγρια ζώα του δάσους, και να θαυμάσει τα άγρια φαράγγια και γάργαρες πηγές, που όλα μαζί συνθέτουν ένα βιότοπο σπάνιας ομορφιάς.

Πάνω από το χωριό, στα θρυλικά Βαρδούσια, βρίσκεται μάλιστα το ορειβατικό καταφύγιο, καθώς και το Διεθνές πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 αλλά και ένα μεγάλο ποτάμι. Ενώ κατά την επίσκεψή σας εκεί αξίζει να βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο «Πυρά Ηρακλέως», στην τεχνητή λίμνη Μόρνου-Λιδορικίου και φυσικά στα καταπράσινα οροπέδια στις κορυφές των Βαρδουσίων και της Οίτης.

Η διαδρομή σας για τον Αθανάσιο Διάκο θα έχει κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία και θα στρίψετε από τις Θερμοπύλες προς 'Άμφισσα. Στη συνέχεια μετά τον Μπράλο θα σας οδηγηθείτε από τις ταμπέλες. Ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα στο καταπράσινο βουνό θα νιώσετε ότι μπαίνετε σε άλλον κόσμο.

Η τιμή των δωματίων του ξενώνα «Καστανιές» αυτή την εποχή είναι στα 90 ευρώ μαζί με το πρωινό.

Ορεινός Ξενώνας «Καστανιές»: Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας, τηλ: 22650 63123-4, 22650 63127, 210 5027247, 6972206390.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v