Σπέτσες: Αρχοντικές και κοσμοπολίτικες

Τα παραδοσιακά καρνάγια, το όμορφο παλιό λιμάνι, τα στρωμένα με βότσαλα σοκάκια, τα αρχοντικά και τα μόνιππα αμαξάκια είναι τα highlights του νησιού που αποτελεί ιδανική πρόταση για απόδραση Σαββατοκύριακου. Δεδομένης της έλλειψης αξιόλογων παραλιών, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τις Σπέτσες.
Σπέτσες: Αρχοντικές και κοσμοπολίτικες

Η όμορφη Ντάπια, τα αρχοντικά στα οποία έχει αποτυπωθεί η ιστορία αιώνων, τα στρωμένα με βότσαλα σοκάκια, το παλιό λιμάνι, τα παραδοσιακά καρνάγια, τα μόνιππα αμαξάκια, αλλά και μια απίθανη ησυχία –ελλείψει αυτοκινήτων– είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Σπέτσες έχουν γίνει αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τον Πειραιά (με flying) ή και με την εναλλακτική του αυτοκινήτου μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο, για να περάσετε απέναντι με θαλάσσιο ταξί ή με το ferry boat, θα βρεθείτε στην... Πιτυούσα (από το ”πευκόφυτη”, όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι και τη βυζαντινή εποχή). Εμείς συνιστούμε τη μεταφορά με flying ως πιο ξεκούραστη και εύκολη.

Οι Σπέτσες πάντως ενδείκνυνται και για απόδραση με το σκάφος σας (ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό), το οποίο και μπορείτε να ”δέσετε” (...χώρου επιτρέποντος) στο Παλιό Λιμάνι ή στην Ντάπια.

Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στη δεξιά πλευρά του λιμανιού αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την ιστορικότητα που περιβάλλει το νησί. Στην πλατεία της Ντάπιας, όπου ήταν το παλαιό πυροβολείο του νησιού, τα κανόνια υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Τα αρχοντικά διατηρούν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική, ενώ η βόλτα στα σοκάκια θα σας οδηγήσει σε... shopping spree (κυρίως τις κυρίες που θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μοναδικά καταστήματα).

Οι επιλογές για διασκέδαση είναι αρκετές (κυρίως στο παλιό –ξύλινο– λιμάνι). Όμορφα εστιατόρια και ταβέρνες για να ικανοποιήσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις, με το κύμα να σκάει κυριολεκτικά στα πόδια σας, ενώ για τη συνέχεια έχετε να επιλέξετε μεταξύ των πιο ήσυχων bars για να απολαύσετε το ποτό σας, ή να ”ξεσαλώσετε” υπό τους ήχους ελληνικής ή ξένης μουσικής.

Η μεταφορά σας στο νησί μάλλον θα σας φέρει στο νου κάτι από παλιά ελληνική ταινία: Καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, έχετε να επιλέξετε μεταξύ του ποδηλάτου, του μόνιππου αμαξιού, του θαλάσσιου ταξί ή κάποιου από τα λιγοστά λεωφορεία που κυκλοφορούν στην περίπτωση που θέλετε να πάτε σε κάποια παραλία.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, υπάρχουν για όλα τα γούστα, με άμμο και με βότσαλα. Εκτιμούμε πάντως πως είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία οι Σπέτσες υστερούν (κατά μια έννοια), καθώς δεν είναι αυτές που θα χαρακτηρίζαμε ως ”εξαίσιες”.

Μην φύγετε χωρίς να αποκτήσετε ιδία άποψη για τα αμυγδαλωτά, τα γλυκά του κουταλιού και βέβαια το ”ψάρι αλά σπετσιώτα”.

Αξίζει τον κόπο να δείτε, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη βέβαια και με την προϋπόθεση ότι θα έχετε προνοήσει αρκετό καιρό πριν για κατάλυμα, τη ”ναυμαχία της Αρμάτας” (αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε το 1822), όπου το κάψιμο του καραβιού αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Αν αισθάνεστε πως έχετε βρει τον έρωτα της ζωής σας, τότε ίσως να θέλετε να κάνετε και μια βόλτα στη σπηλιά Μπακίρη. Ο μύθος λέει πως αν πιείτε νερό από την πηγή που βρίσκεται μέσα στη σπηλιά, τότε ο έρωτάς σας θα ζήσει για πάντα!

Τι να δείτε

Το Μουσείο Σπετσών, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Τα εκθέματα του Μουσείου των Σπετσών αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού και καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Η Σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, τα όπλα και οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, οι υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του Αγώνα και το στόλισμά τους, τα ακρόπρωρα συμπεριλαμβάνονται και αυτά στα κειμήλια της συμβολής των Σπετσών στην Εθνεγερσία του 1821.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει το Μουσείο Μπουμπουλίνας, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της ηρωίδας, ενώ εξαιρετική είναι και η Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα για διοργάνωση συνεδρίων.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το σκαλιστό εικονοστάσιο, αλλά και να ανηφορίσετε προς τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του νησιού.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στο νησί αίθουσες- χώροι τέχνης, οι οποίοι φιλοξενούν, ιδιαίτερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, εκθέσεις έργων τέχνης. Τέτοιοι χώροι είναι η αίθουσα τέχνης ”Ακρόπρωρο” στο ”Παλιό λιμάνι”, η αίθουσα τέχνης ”Αστρολάβος” στο συγκρότημα ”Νησιά” και η Δημοτική αίθουσα ”Κ. Αντωνιάδου”.

Πού να μείνετε

Για τη διαμονή σας, προτείνουμε τα εξής:

* Zoe’s Club, στο κέντρο των Σπετσών, πέντε λεπτά με τα πόδια από την Ντάπια. Για τη διαμονή σας υπολογίστε ότι οι τιμές ξεκινούν από τα 125 ευρώ το δίκλινο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22980–74447–8.

* Economou Mansion, δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Η διαμονή εδώ κοστίζει από περίπου 175 ευρώ το δίκλινο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22980-73400–1.

* Παραδοσιακές κατοικίες ”Νησιά”, σχεδιασμένες και χτισμένες με τη μοναδική αρχιτεκτονική των γραφικών Σπετσών. Η διαμονή θα σας κοστίσει από περίπου 155 ευρώ το δίκλινο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 229080–75000–10.

Πώς θα πάτε

Με ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ζέας θα φτάσετε στις Σπέτσες σε 2 περίπου ώρες. Δρομολόγια πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 25,50 ευρώ για απλή μετάβαση. Για πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε με την Hellas Flying Dolphins, στο τηλέφωνο 210 4199000 και με τη Euroseas στο τηλέφωνο 210 4132105.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Επίδαυρο και περνώντας από το Κρανίδι και το Πόρτο Χέλι. Από την Κόστα πραγματοποιούνται καθημερινά τέσσερα δρομολόγια με ferry boat προς τις Σπέτσες, στις 8.00, στις 10.30, στις 13.20 και στις 17.00. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το λιμεναρχείο Σπετσών, στο τηλέφωνο 22980 72245.

Μαρίση Μπαλιούση

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v