Καλάβρυτα: Ενας ”χρωματιστός” προορισμός

Το πράσινο της άγριας βλάστησης, το γκρι καφέ του βράχου και της σμιλεμένης πέτρας συναντούν το κελάρυσμα των άφθονων νερών και ξαγρυπνούν τις αισθήσεις. Στα Καλάβρυτα ακόμα και το παραδοσιακό ”χρώμα” είναι πανταχού παρόν και σας προσκαλεί στη θαυμάσια διαδρομή του διάσημου ”Οδοντωτού”.
Καλάβρυτα: Ενας ”χρωματιστός” προορισμός

* Τελευταία ανανέωση 11 Νοεμβρίου 2009

της Μαρίσης Μπαλιούση

Άγρια φυσική ομορφιά, απόκρημνοι βράχοι, πλούσια νερά, παραδοσιακά και βέβαια ιστορικά στοιχεία συνθέτουν την εικόνα των Καλαβρύτων, τα οποία κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση στους πρόποδες του μυθικού Χελμού σε υψόμετρο 750 μ., 198 χλμ. από την Αθήνα και 77 χλμ. από την Πάτρα.

Με πλούσια ιστορική κληρονομιά τα Καλάβρυτα έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς φίλους των χειμερινών σπορ, αφού αποτέλεσαν για αρκετούς σκιέρ μια πολύ καλή εναλλακτική έναντι της περισσότερο κοσμοπολίτικης Αράχοβας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έχουν μείνει πίσω από πλευράς lifestyle, αφού οι επιλογές σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση είναι πλέον πολυάριθμες – κατά τη νυχτερινή σας έξοδο μπορείτε να παίξετε μέχρι και... λουλουδοπόλεμο.

Το άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο (πανέμορφο με τα πολυάριθμα δέντρα του να κοσμούν τις πίστες) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Από την άλλη, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων θα έχετε την ευχαρίστηση να απολαύσετε τη θαλασσινή αύρα των παραλίων της Β. Πελοποννήσου.

Αν η περιπέτεια και η άσκηση σας εμπνέουν, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός του σκι στην ευρύτερη περιοχή θα μπορέσετε να επιδοθείτε σε ορειβασία, πεζοπορία, κανό, καγιάκ, ορειβατικό ποδήλατο, αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Πάμπολλα τα φυσικά, αλλά και τα ιστορικά αξιοθέατα που μπορεί (και πρέπει) να επισκεφτεί κανείς. Τα Καλάβρυτα είναι άλλωστε πλούσια σε ιστορικές μνήμες. Μνήμες που ξεκινάνε από το 1821 και φτάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943, οπότε οι Γερμανοί κατέστρεψαν και έκαψαν την πόλη και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες που ήταν πάνω από 14 ετών.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Μονή της Αγίας Λαύρας. Μεταξύ άλλων θα δείτε το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β΄ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (το οποίο εγκαινιάστηκε στις αρχές της περασμένης χρονιάς - από το 1941 έως το τέλος Απριλίου 1943 επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων της Πελοποννήσου), καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν.

Μπορείτε παράλληλα να δείτε το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα ”Αρίσταρχος”, το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης και βρίσκεται στην κορυφή ”Νεραϊδόραχη” του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ. Επισκεφτείτε το μαγευτικό Σπήλαιο των Λιμνών, τη λίμνη του Λάδωνα.

Απολαύστε ένα από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής, το φαράγγι του Βουραϊκού, με τον διάσημο οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων. Πρόκειται για μια διαδρομή (διαρκεί μια ώρα και η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Ξεκινά από το Διακοπτό διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά το πανέμορφο χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Για τις γαστρονομικές σας απολαύσεις επιδοθείτε στα τοπικά εδέσματα (χορτόπιτες, χυλοπίτες, στιφάδο, στην ξακουστή γραβιέρα του Χελμού), αλλά κρατήστε... χώρο για τους λουκουμάδες και βέβαια για το τσιπουρόμελο. Μην ξεχάσετε να πιείτε ένα καφεδάκι βρασμένο στη χόβολη και βέβαια να δοκιμάσετε το ντόπιο γιαούρτι.

Για τη διαμονή σας, μερικά από τα ξενοδοχεία στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε είναι: ο ξενώνας Georgios V (τηλ. 26920-24.600) με τιμές από 125 ευρώ για ένα δίκλινο με τζάκι, το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Helmos (τηλ. 26920-29.222) με τιμές από 120 ευρώ για ένα μικρό δίκλινο με πρωινό, το συγκρότημα Φίνταϋ (Τηλ. 26920-24.552/210-93.54.907) με τιμές από 115 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό και το ξενοδοχείο Anesis (τηλ. 26920-23.070) στο κέντρο των Καλαβρύτων με τιμές από 85 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v