Πολιτιστική Πρωτεύουσα (και) της Αποκριάς!

Το διάσημο Καρναβάλι δεν αποτελεί φέτος το μοναδικό λόγο για να επισκεφθείτε την Πάτρα. Συναυλίες τζαζ, θέατρο δρόμου, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και μία ορχήστρα... λαχανικών διεκδιδούν μια θέση στο πρόγραμμά σας και αποδεικνύουν ότι οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεπέρασαν το ”τρακ” τους και... καλά κρατούν.
Πολιτιστική Πρωτεύουσα (και) της Αποκριάς!

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα έχει, φέτος, πολλούς λόγους να γιορτάζει. Το διάσημο καρναβάλι της, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που στοχεύει στην ενίσχυση αλλά και την προβολή της πολιτιστικής ζωής της πόλης, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί στα πλαίσιά του είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Οι φετινές μέρες καρναβαλιού στην Πάτρα αναμένονται ακόμη πιο συναρπαστικές, πιο πρωτότυπες και με έναν περισσότερο ”κοσμοπολίτικο” αέρα απ’ ότι άλλες χρονιές. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για να πλαισιώσουν το Πατρινό Καρναβάλι, και οι οποίες αποτελούν το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (το πρώτο μέρος αποτελούσαν οι εναρκτήριες εκδηλώσεις, που διήρκεσαν μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, ενώ το τρίτο αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, υπό το γενικό τίτλο ”Μέρες Ποίησης και Μουσικής”) θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Μαρτίου και θα σας κάνουν να ”κολλήσετε” κυριολεκτικά στην Πάτρα, ακόμη κι αν έχετε επισκεφθεί το Καρναβάλι της αμέτρητες φορές στο παρελθόν.

Αναλυτικότερα, για την περίοδο 25 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις.

Transe Express ”Αφήστε τα βιολιά να πετάξουν” Ένα θέαμα βασισμένο στις τεχνικές και στην ατμόσφαιρα των θεάτρων δρόμου. Εικόνες που παρουσιάζουν ανάγλυφα τη σχέση ανθρώπου, μηχανής και αρχιτεκτονικής, όπως τις εμπνεύστηκε ο Gilles Rhode. Μια παράσταση μπαρόκ, πολυμορφική, ένα υπερθέαμα που αιωρείται μεταξύ ουρανού και γης. Η ομάδα Transe Express ιδρύθηκε στη Γαλλία από τη χορογράφο και μουσικό Brigitte Burdin και τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και σκηνογράφο Gilles Rhode. Σήμερα αποτελείται από 60 καλλιτέχνες, ακροβάτες, κωδωνοκρούστες, χορευτές, και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Οι Transe Express είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ικανότητά τους να συνδυάζουν με επιτυχία διάφορες μορφές τέχνης, όπως η μουσική, ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο και οι πλαστικές τέχνες.

Πλατεία Γεωργίου, 25 Φεβρουαρίου

Αίγιο, 27 Φεβρουαρίου, Μεσολόγγι 1 Μαρτίου

Flora Purim & Airto Moreira: Το πιο διάσημο ζευγάρι της βραζιλιάνικης τζαζ, ο περκασιονίστας Airto Moreira και η τραγουδίστρια Flora Purim, έρχονται να μας μαγέψουν, με δύο συναυλίες, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου. Με ένα μουσικό παρελθόν σαράντα και πλέον χρόνων, η Flora Purim και ο Airto Moreira έχουν κάνει τη βραζιλιάνικη τζαζ γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν υιοθετήσει επιρροές από διάφορα μουσικά ρεύματα (ανάμεσα στις αναρίθμητες συνεργασίες τους φιγουράρουν ονόματα όπως αυτά των Depeche Mode και Smashing Pumpkins), φέρνοντας έτσι την παράδοση της βραζιλιάνικης μουσικής στο προσκήνιο της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας.

Ώρα έναρξης: 22.30 Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο

Καμπαρέ Toulouse Lautrec: Μουσικοχορευτική παράσταση του κουιντέτου TANGartO, το οποίο απαρτίζουν οι Λευτέρης Γρίβας, στο ακορντεόν, Ίρις Λουκά, στο βιολί, Θωμάς Κοντογεώργης, στο πιάνο, Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, στην κιθάρα και Θεόδωρος Λαζάρου, στο κοντραμπάσο, με τη συμμετοχή του Tango Sabor, των Παναγιώτη Καραμπούλα και Νόρας Ράλλη. Τα έργα του Astor Piazzola και οι χορογραφίες της Τατιάνας Λοβέρδου υπόσχονται να σας ταξιδέψουν, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, ένταση και πάθος.

Πτωχοκομείο, 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 21.30 Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, με ποτό

Ένα Θέατρο Όνειρο Μια παράσταση δρόμου από μια ορχήστρα που ξέρει να στέκεται στο ...ύψος της. Οι μουσικοί της είναι δέκα πανύψηλες κούκλες τρεισήμισι σχεδόν μέτρων, ντυμένες με φαντασμαγορικά, πολύχρωμα κοστούμια. Κούκλες-άνθρωποι, κούκλες-ζώα, κούκλες-φυτά, κούκλες- αντικείμενα υπακούουν στην μπαγκέτα του μαέστρου, του μόνου ηθοποιού. Με τη δυνατή μουσική, τον τεράστιο όγκο και τις ”μεγαλοπρεπείς” κινήσεις τους, τα γιγαντιαία πλάσματα παρασύρουν τους περαστικούς και προσκαλούν το κοινό να διασκεδάσει μαζί τους με τις πιο γνωστές χορευτικές επιτυχίες. Αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα, διασχίζει τους δρόμους της πόλης καταλήγοντας στα κομβικά σημεία της. Το γενικό συντονισμό και την επίβλεψη της γιγάντιας ορχήστρας έχει αναλάβει η Ντούλη Δημητροπούλου, ειδικευμένη στην κατασκευή κοστουμιών με ασυνήθιστα υλικά.

Σκάλες Γεροκωστοπούλου, 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 20.30

Ορχήστρα Λαχανικών Βιέννης Η διασημότερη τάση στην τέχνη του 21ου αιώνα, η Trash Art, περνά σε άλλη διάσταση. Όχι πλέον άχρηστα ή παλιά αντικείμενα, αλλά λαχανικά επιστρατεύονται για να κατασκευαστούν τα όργανα αυτής της ιδιόμορφης, όσο και πρωτότυπης ορχήστρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις συνθέσεις Ur-Gem-X, Radioaktivität, Sinus 440, Ambiente Industrialis, Stoik, Prelay, Stawimprowsky, Frkklz, Asp και Greenhouse.

Πολυχώρος Πολιτεία, 1 και 2 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 21.30 Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ κανονικό, 15 ευρώ μειωμένο

Carlos Diegues, Bye Bye Brazil Ένα road movie με θέμα μια παρέα θεατρίνων, που

περιπλανιέται κατά μήκος του Αμαζονίου. Η ταινία καταγράφει παράλληλα τις βαθιές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη μουσική έκφραση του λαού της αχανούς αυτής χώρας. Ο σκηνοθέτης γνωρίζει καλά ότι η βραζιλιάνικη μουσική είναι πάνω απ’ όλα μια μουσική της ζωής και του θανάτου, της έκστασης και της εξέγερσης, και ταυτόχρονα ότι η παλαιά ινδιάνικη κουλτούρα έχει πια πεθάνει. Ένα σύγχρονο μουσικό πορτρέτο της Βραζιλίας, λιγότερο ρομαντικό ίσως από ό,τι θέλει να πιστεύει ο δυτικός κόσμος, οπωσδήποτε όμως πιο αληθινό.

Κινηματοθέατρο Village Cinemas Πάνθεον, 1 Μαρτίου

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v