Σκι στην Ελλάδα: Aπόδραση σε λευκό φόντο

Η ώρα του ετήσιου ή του... πρώτου ραντεβού σας με το σκι έφτασε. Οι φόρμες βγήκαν από τη ναφθαλίνη, τα χιονοδρομικά κέντρα άνοιξαν και μας περιμένουν. Το in2life σας προτείνει ”λευκές αποδράσεις” σε χιονοδρομικά κέντρα όλης τη χώρας. Για πολλές ημερήσιες (αλλά και νυχτερινές!) καταβάσεις.
Σκι στην Ελλάδα: Aπόδραση σε λευκό φόντο

της Μαρίσης Μπαλιούση

Πέδιλα του σκι ή snowboards και τα snowmobiles για τους πιο τολμηρούς.

Οι φόρμες του σκι και όλος ο εξοπλισμός έχουν βγει πια από τη ναφθαλίνη. Είναι άλλωστε η ιδανική περίοδος. Χιόνι υπάρχει στα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας, αν και μερικά έχουν προνοήσει εγκαθιστώντας συστήματα τεχνητής χιόνωσης.

Αν δεν ανήκετε στους... μάστερ του είδους, μπορείτε να γίνετε. Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν σχολές εκμάθησης.

Αν πάλι δεν είστε αθλητικός τύπος, μπορείτε κάλλιστα να κατευθυνθείτε απλώς προς τις χιονισμένες βουνοκορφές, να καθίσετε αναπαυτικά σε μια ξαπλώστρα και να απολαμβάνετε τη μαγεία του απέραντου λευκού, αποκτώντας και λίγο χρωματάκι...

Το in2life.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει οκτώ χιονοδρομικά κέντρα της χώρας για να είστε κοντά στην κλασικότερη των χειμερινών διασκεδάσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ταλαιπωρία, θα σας συνιστούσαμε να κάνετε ένα τηλεφωνηματάκι για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικότερα, για την κατάσταση των δρόμων, αλλά και για την ποιότητα και την ποσότητα του χιονιού.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία (όπου διατίθεται) και ζήστε την εμπειρία του νυχτερινού σκι. Οι βραδιές πάνω στα χιονισμένα βουνά (με σειρά από δάδες μεταξύ των άλλων) είναι πράγματι μια μαγεία...

* Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στην καρδιά της Πίνδου, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, 417 χλμ. από την Αθήνα και σε μικρή απόσταση από τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής, όπως τα Ζαγοροχώρια και το Εθνικό Πάρκο Βάλια Κάλντα, θα βρεθείτε στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Όλοι οι αναβατήρες του κέντρου εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., οι οποίες δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχοντας διατηρήσει κατά συνέπεια τη φυσική ομορφιά, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Βασιλίτσας. Δύο πίστες δε έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S. ως Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Σχολή σκι, κατάστημα για ενοικίαση και πώληση ειδών χιονοδρομίας, τρία σαλέ, 7 αναβατήρες και 16 πίστες περιμένουν να σας υποδεχτούν σε ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Κάθε Σάββατο η Βασιλίτσα σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε μια μοναδική δραστηριότητα: Το νυκτερινό σκι στον συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία...

Αν δεν ξέρετε σκι, μην αγχωθείτε. Πάρτε μια πρώτη γεύση από την ιστοσελίδα του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας όπου παραδίδονται μαθήματα online! Αρκεί να γνωρίζετε αγγλικά...

Η τιμή του εισιτηρίου για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διαμορφώνεται στα 13 ευρώ.

Πληροφορίες: 24620 28001

* Χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν

Κοντά στην Έδεσσα, στα σύνορα με τη FYROM, βρίσκεται το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ της Ελλάδας, στο τρίτο μεγαλύτερο βουνό της χώρας.

Στο όρος Καϊμάκατσαλαν (ή Βόρας) σε υψόμετρο 2.480 μ., όπου έχει κατασκευαστεί το χιονοδρομικό κέντρο, η θέα είναι τουλάχιστον μαγευτική. Χωρίς να χρειάζεστε κυάλια, στρέψτε το βλέμμα σας ολόγυρα και θα συναντήσετε από τη μια τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη την κορυφή του Ολύμπου.

Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι, αλλά και hot spot για τους Θεσσαλονικείς.

Διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές σκι και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια (τα οποία διαθέτουν ακόμα και ατομική σάουνα, αλλά και jacuzzi), εστιατόριο, καφέ, bar, αλλά και snowbar σε υψόμετρο 2.069 μ.

Στο σαλέ εκτός από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή θα συναντήσετε από internet cafe, παιδότοπο, snack bar corner μέχρι ιδιωτικό χώρο καφέ - ποτού για τους πελάτες των δωματίων και τους κατόχους ετήσιας κάρτας μέλους.

Το κέντρο διαθέτει από το 2005 εγκατάσταση συστημάτων τεχνητής χιόνωσης. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και λάβετε μέρος στους αγώνες χιονοδρομίας που θα πραγματοποιηθούν (όσον αφορά στις αρχές Φεβρουαρίου από τις 4-5 και από τις 6-11).

Η ημερήσια κάρτα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου κοστίζει 15 ευρώ.

Πληροφορίες: 23810 32000

* Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340 μ. (Νεραϊδόραχη) βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, σε απόσταση 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ. από την Αθήνα.

Στο κέντρο θα συναντήσετε 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α΄ Βοηθειών.

Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε την ειδική πίστα για moguls ski, το πάρκο για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes, τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις διαδρομές με τα snowmobiles.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε το νυκτερινό σκι (ακόμη και εάν δεν σας αρέσει το σπορ επισκεφτείτε το κέντρο νύχτα, απλώς και μόνο για την εμπειρία).

Στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου και γενικότερα στον ορεινό όγκο του Χελμού μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν: η επίσκεψη στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, η διαμονή στο ορεινό καταφύγιο, οι χειμερινές διαδρομές με ορειβατικά σκι και με χιονορακέτες, οι διαδρομές σε μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας,

οι αναρριχητικές διαδρομές, οι διαδρομές με αυτοκίνητα 4Χ4 και

οι διαδρομές με μηχανές moto cross.

Το κόστος για την ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διαμορφώνεται στα 22 ευρώ.

Πληροφορίες: 26920 24451-2

* Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Στην καρδιά της Πελοποννήσου στο ομώνυμο βουνό και συγκεκριμένα στην περιοχή Οστρακίνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου (το πιο κοντινό στην Αθήνα).

Το κέντρο (το οποίο έχει περάσει στο management της εταιρείας Κλαουδάτος από πέρυσι), αν και μικρό σε γενικές γραμμές, είναι γεμάτο εκπλήξεις. Η πρώτη βρίσκεται στην είσοδο του χιονοδρομικού, πριν από το πάρκινγκ, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο για μηχανάκια ATV�s (γουρούνες - snowmobiles).

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται, όμως: Snowboard park, αλλά και πίστα ειδικά διαμορφωμένη για Snow tubes, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει η πρώτη πλαστική πίστα χιονοδρομίας, καθώς και ένα Snow bar στην πίστα ”Ερατώ” σε ύψος 1600 μ. ανάμεσα σε συστάδες ελάτων.

Στο κέντρο θα βρείτε σχολή σκι (με τμήματα αρχάριων, προχωρημένων, τμήμα παιδικού σκι, αγωνιστικού σκι, snowboard κ.ά.), αλλά και ένα γλυκύτατο σαλέ που κρύβεται μέσα στο δάσος.

Διαθέτει 4 αναβατήρες και 8 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Στα συν τα Ski Bus που φεύγουνε καθημερινά από την Αθήνα για το Χ.Κ. Μαινάλου.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 15 ευρώ.

Πληροφορίες: 210 5781880

* Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το πιο δημοφιλές κέντρο της χώρας, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, κοντά στην ”κοσμοπολίτικη” Αράχοβα, είναι σίγουρο πως δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει κερδίσει άλλωστε τους οπαδούς του είδους (και όχι μόνο), διατηρώντας το γόητρό του από το 1976 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.

Η κατασκευή του κέντρου ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακας. Το 1981 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των εγκαταστάσεων στα Κελλάρια, ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο Ερμής, το συνδετικό λιφτ μεταξύ της Φτερόλακας και των Κελαριών.

Το κέντρο διαθέτει είκοσι πίστες, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Εκτός αυτού, όμως, η υποδομή του είναι τέτοια που επιτρέπει την άνετη εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών/χιονοδρόμων.

Άρτιες υποδομές, σχολές του σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης για αρχαρίους και προχωρημένους, παιδικός σταθμός, σαλέ με θέα προς τις πίστες συμπληρώνουν την εικόνα του χιονοδρομικού κέντρου.

Μειονέκτημα (για ορισμένους σίγουρα που θέλουν να απολαύσουν το σκι τους και δεν του αρέσει το χιόνι ”σούπα”) αποτελεί η πολυκοσμία, δεδομένης της έντονης προσέλευσης κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Τις καθημερινές πάντως το κέντρο είναι μαγεία, ενώ αντίστοιχη είναι η εμπειρία του νυχτερινού σκι.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Κελλάρια κοστίζει 27 ευρώ, ενώ για τη Φτερόλακα 17 ευρώ (τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα).

Πληροφορίες: 22340 22693-5 (για τα Κελλάρια) και 22340 22373 (για Φτερόλακα).

* Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που λειτούργησαν στη χώρα μας το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου φιλοξενείται στην κορυφή Αγριόλευκες σε υψόμετρο 1471 μ. σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο και 312 χλμ. από την Αθήνα.

Βρίσκεται στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ”βλέπει” δύο θάλασσες, τον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος.

Η τοποθεσία του και μόνο καθιστά αυτομάτως το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου ξεχωριστό, αφού στην κατάβαση της πίστας η θέα που αντικρίζει κάποιος είναι προς τα χωριά του Πηλίου αφενός και αφετέρου προς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Το κέντρο διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο συρόμενους. Υπάρχουν 3 κύριες πίστες κατάβασης, πίστα για αρχάριους, καθώς και πίστα δρόμου αντοχής. Όλες οι πίστες συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με τους χώρους στάθμευσης.

Επίσης, διαθέτει σχολή σκι (από τις παλαιότερες που λειτουργούν στην Ελλάδα η οποία βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα με δάσκαλους γνώστες τόσο του σκι όσο και του snowboard), καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, καφετέρια, σαλέ, ενώ σταθερή αξία αποτελεί η πίστα για νυχτερινό σκι.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα διαμορφώνεται στα περίπου 18 ευρώ.

* Χιονοδρομικό Κέντρο Χρυσό Ελάφι

Στην περιοχή Βολάδα Σελίου σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και σε υψόμετρο 1.540 - 1.660 μ. βρίσκεται το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο Χρυσό Ελάφι.

Στο Χρυσό Ελάφι θα τα βρείτε όλα στα πόδια σας: πάρκινγκ ακριβώς δίπλα από την ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει 13 δωμάτια

δυναμικότητας 40 κλινών σε δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια

σε στυλ απλό ή μεζονέτας, εστιατόριο, καφετέρια, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, σάουνα.

Σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται η αφετηρία των lift και παραπλεύρως λειτουργεί κατάστημα ενοικίασης ειδών σκι, καθώς και σχολή σκι.

Στο κέντρο σας περιμένουν 2 συρόμενοι αναβατήρες μήκους 900 μ. και 600 μ., αντίστοιχα, και 5 πίστες κόκκινης και μπλε δυσκολίας με συνολικό μήκος 3,5 χλμ.

Πληροφορίες: 23310 49220.

* Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια

Στη δυτική πλευρά τους όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430 - 2005 μ. και σε απόσταση 17 χλμ. από τη Νάουσα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο ”3-5 Πηγάδια”.

Πλούσια εξοπλισμένο το χιονοδρομικό κέντρο έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων. Οι χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, άλλωστε, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία. Η πρόσβαση στις πίστες γίνεται με εναέρια διπλή καρέκλα και με 6 συρόμενους αναβατήρες.

Επίσης, το χιονοδρομικό διαθέτει ξενοδοχείο και ξενώνα (παρέχουν θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο μεταξύ άλλων) καθ� όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα θα βρείτε, σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar.

Σημαντικό ατού του συγκεκριμένου χιονοδρομικού αποτελεί το γεγονός ότι θα βρείτε σίγουρα χιόνι, αφού το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 18 ευρώ (την υψηλή περίοδο περιλαμβάνει όμως και τη χρήση του κέντρου Καϊμακτσαλάν, καθώς τα δύο χιονοδρομικά συνεργάζονται στην έκδοση κοινής κάρτας αναβατήρων).

Πληροφορίες: 23320 44981-5.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v