Άσε τη Φλωρεντία να σε μαγέψει

Τα αξιοθέατα, οι βόλτες, τα μέρη με την καλύτερη θέα και οι τοπ εμπειρίες που θα ζήσεις αν κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου και ταξιδέψεις στη Φλωρεντία.
Άσε τη Φλωρεντία να σε μαγέψει
Περίτεχνες γέφυρες στεφανώνουν τον Άρνο. Έργα τέχνης του Μιχαήλ Αγγέλου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στολίζουν τους δρόμους και τα μουσεία. Το ιστορικό κέντρο σε τηλεμεταφέρει στην εποχή της Αναγέννησης και οι τρατορίες σερβίρουν φοβερές σπεσιαλιτέ της Τοσκάνης. Η Φλωρεντία έχει κάτι για όλους τους επισκέπτες και… όλες τις αισθήσεις και αυτές είναι οι κορυφαίες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην πρώτη σου επίσκεψη.

Να δεις τον Duomo

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρο, η Santa Maria del Fiore είναι ένας από τους πιο όμορφους γοτθικούς ναούς που θα δεις στον πλανήτη, με τον γιγάντιο πορτοκαλί τρούλο του Μπρουνελέσκι, το κωδωνοστάσιο του Τζιότο, τις περίτεχες προσόψεις και το Βαπτιστήριο πιο δίπλα στην πλατεία, που κοσμείται από πύλες του Γκιμπέρτι και του Μιχαήλ Αγγέλου.

Να δεις τον Δαυίδ στην Ακαδημία

Είναι ένα από τα διασημότερα αγάλματα όλων των εποχών: Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου εκτίθεται στην Accademia, την γκαλερί της Φλωρεντίας όπου θα δείτε επίσης έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης. Ρέπλικα του Δαυίδ σε φυσικό μέγεθος – για όσους θέλουν να αποφύγουν τις ουρές και το εισιτήριο (από 6,50€) βρίσκεται και στην καρδιά της πόλης, στην Piazza della Signoria.

Να εξερευνήσεις την Galleria Uffizzi

Είναι ένας λαβύρινθος εκατοντάδων αιθουσών με ακόμα περισσότερα έργα τέχνης, αγάλματα, πίνακες κλπ καλλιτεχνών όπως οι Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τζιότο, Τιτζιάνο, Καραβάτζιο, Μιχαήλ Άγγελος, Ρεμπράντ – highlight αποτελεί η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Οι λάτρεις της ιστορίας της τέχνης θα χρειαστεί να της αφιερώσουν μια ολόκληρη μέρα (και 6,50€ για το εισιτήριο), λόγω της ποσότητας των έργων τέχνης που θα συναντήσουν εδώ. Σημειώστε ότι το κτίριο ήταν κάποτε γραφεία της τράπεζας των Μεδίκων, των αρχόντων του «κράτους» της Φλωρεντίας.

Να διασχίσεις τη γέφυρα Vecchio

Η παλαιότερη γέφυρα του Άρνου, που ενώνει το ιστορικό κέντρο με την γειτονιά του Oltrarno μέσα από μια σκεπαστή διαδρομή, φιλοξενεί ακόμα τα κοσμηματοπωλεία και τα χρυσοχοεία που λειτουργούν εδώ αδιάκοπα από τον 14ο αιώνα.

Να θαυμάσεις τη θέα από την πλατεία Μικελάντζελο

Στην αντίπερα όχθη, τα ανηφορικά δρομάκια μέσα από τους περίφημους κήπους Boboli, καταλήγουν στην κορυφή του λόφου, εκεί όπου απλώνεται η μεγάλη Piazzale Michelangelo, μια πλατεία-ανοιχτωσιά που απολαμβάνει φοβερή θέα προς το πανόραμα της πόλης. Συνδυάζεται ιδανικά με gelato από τους πλανόδιους της πλατείας ή με τσιμπολόγημα στα (πιο οικονομικά) ταβερνάκια του Oltrarno.

Να εξερευνήσεις τα παλάτια του κέντρου

Το Palazzo Vecchio είναι το πιο εντυπωσιακό: Βρίσκεται στο centro storico, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της χρυσής εποχής της Φλωρεντίας. Πίσω από το συντριβάνι του Ποσειδώνα και τη ρέπλικα του Δαυίδ, ορθώνεται ένα κτίριο που ήταν κάποτε η έδρα της Σινιορίας (του νομοθετικού οργάνου της πόλης). Πέρα από τα εκθέματα στις αίθουσες του παλατιού, αξίζει να κλείσεις εγκαίρως tour στον Διάδρομο του Βαζάρι, μια μυστική στοά που οδηγεί ως το Palazzo Pitti στην άλλη όχθη του ποταμού.

Να δοκιμάσεις bistecca fiorentina

Είναι μία από τις σπεσιαλιτέ της πόλης, η οποία φημίζεται επίσης για τα τυριά αλλά και τα κρασιά της – στην Τοσκάνη βρισκόμαστε άλλωστε. Ούτως ή άλλως, όμως, η ιταλική κουζίνα αποτελεί από μόνη της λόγο να δοκιμάσεις όσες περισσότερες γεύσεις μπορείς. Για πίτσες, μακαρονάδες, bistecca, εσπρεσάκια ή και aperitivo στο ιστορικό κέντρο, δοκίμασε τα δρομάκια γύρω από την Κεντρική Αγορά (Piazza del Mercato Centrale κοντά στο Duomo) ή από την Piazza Santa Croce, για περισσότερη ησυχία.

Να δεις τα τοπία της Τοσκάνης

Σε απόσταση βολής, βρίσκονται η Σιένα και το Σαν Τζιμινιάνο, δύο μικρές πόλεις-οάσεις με γραφικά σπιτάκια και μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκεται η Πίζα με το γλυκύτατο ιστορικό κέντρο, τον γνωστό επικλινή Πύργο και την χαλαρή φοιτητική ατμόσφαιρα. Υπέροχη εμπειρία είναι και το πέρασμα από τη ζώνη Chianti Classico, τον δρόμο του κρασιού που περνά από τα κρασοχώρια της Τοσκάνης.

Πώς θα πας
Απευθείας πτήση από Αθήνα δεν υπάρχει. Μπορείτε ωστόσο να πετάξετε στην Πίζα (Τοσκάνη) με τα φτερά της Aegean, από 145,21€ μετ’ επιστροφής τον Μάιο (από εκεί είστε μια ωρίτσα περίπου από την Φλωρεντία). Εναλλακτικά, η Alitalia μας πετά στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας με μια στάση στη Ρώμη, από 200€ περίπου μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v