10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Τρίκαλα

Το κάστρο, η παλιά πόλη, τα μπαράκια στα Μανάβικα, τα κορυφαία ταβερνάκια, και όλα όσα πρέπει να κάνεις και να δεις σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Τρίκαλα
Να βολτάρεις στις όχθες του Ληθαίου

…παρέα με κύκνους, πάπιες και οικογένειες που κάνουν πικνίκ κάτω από τα δέντρα. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα από τα πράγματα που δίνουν στα Τρίκαλα την ατμόσφαιρα ευρωπαϊκής πόλης, αυτό θα ήταν (εντάξει, μαζί με τα ποδήλατα) το πόσο ενσωματωμένο είναι στη ζωή της πόλης το ποτάμι της.



Να ανηφορίσεις στο κάστρο

Ένα από τα ευκολότερα προσβάσιμα (βλέπε λιγότερο κουραστικά) κάστρα εν Ελλάδι, το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων χτίστηκε επί Ιουστινιανού τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Είναι χωρισμένο σε τρία διαζώματα, με πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες ανάμεσά τους. Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, μακριά και κλέβει την παράσταση είναι ο Πύργος του Ρολογιού, σύμβολο πια της πόλης των Τρικάλων. Ο 33 μέτρων πύργος χτίστηκε το 1936 στη θέση ενός εξίσου μεγάλου οθωμανικού ρολογιού, που χρονολογούταν από το 1648.



Να περιπλανηθείς στα «στενά του Σακαφλιά»

Επί τη επισημότερω γνωστά ως Βαρούσι, τα «στενά» είναι ουσιαστικά η παλιά πόλη των Τρικάλων. Ακριβώς κάτω από το φρούριο, είναι μια γειτονιά γεμάτη πανέμορφα παραδοσιακά αρχοντικά με εξωτερικά μπαλκόνια και πλακόστρωτα δρομάκια, ιδανική για ανοιξιάτικες βόλτες με χωνάκι παγωτό στο χέρι.

Να επισκεφθείς το Κουρσούμ Τζαμί

Έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Μιμάρ Σινάν, δημιουργού μεταξύ άλλων και ενός από τα ωραιότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, του Suleimaniye, το «Μολυβένιο Τζαμί» χτίστηκε στην είσοδο της πόλης τον 16ο αιώνα. Γνωστό επίσης και ως Τζαμί του Οσμάν Σαχ, φιλοξενεί σήμερα τακτικά εκδηλώσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα για την Ιστορία του έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.


Φωτό: Καναπεδάτος

Να πεταχτείς στα Μετέωρα

…με το μεγαλείο των οποίων λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν. Ακόμα και αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, ο δρόμος ανεβάζει τα αυτοκίνητα μέχρι πάνω-πάνω –αν και η πεζοπορική διαδρομή πραγματικά αξίζει και τον κόπο και τον χρόνο, αν μπορείς να της τον αφιερώσεις.



Διαβάστε περισσότερα - Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Να πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό στο Χάνι

Σταθερή αξία για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Μύλο Ματσόπουλου (που στεγάζει τα Χριστούγεννα τον περίφημο Μύλο των Ξωτικών). Σερβίρει λαχταριστή τοπική κουζίνα, αριστουργηματικά ψημένα κρέατα στη σχάρα και μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, από τα οποία ξεχωρίζουν τα ντόπια τυριά και η ψητή πατάτα γεμιστή με ζαμπόν και διάφορα τυριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί ή μπύρες και κερασμένο γλυκάκι ή παγωτό στο τέλος.

Να βολτάρεις βράδυ στα Μανάβικα

Ίσως η πιο κουλ γειτονιά της πόλης, συγκεντρώνει στα δρομάκια της μερικά από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια και μπαρ. Από αυτά τα τελευταία, η Κλεψύδρα και το Residence, στο νεοκλασικό κτίριο κοντά στον ΟΤΕ, συγκεντρώνουν τους λάτρεις των alternative, και ίσως λίγο πιο ροκ ακουσμάτων, ενώ καλή επιλογή για τους ξενύχτηδες αυτής της κατηγορίας είναι και το Αραπάτα –κυρίως μετά τα Μεσάνυχτα.

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από το Oltre Bar Restaurant

Στο roof bar του υπέροχου Ananti City Resort, με καταπληκτική θέα στην πόλη και τον θεσσαλικό κάμπο που το αγκαλιάζει, το Oltre Bar Restaurant σερβίρει ωραία κοκτέιλ και δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στις συνταγές και τα υλικά της Μεσογείου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με σως γιαουρτιού, και την δροσερή σαλάτα με τζίντζερ. Θρυλικό ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης είναι και το burger του, με τηγανιτό αυγό. Όλα αυτά συνοδεύονται με κρασί από την πληρέστατη οινική λίστα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.



Να οδηγήσεις τα 89 χιλιόμετρα ως τα Γρεβενά

Μια από τις πιο άγνωστες, αλλά και πιο φαντασμαγορικές αυτοκινητο-διαδρομές της κεντρικής/βόρειας Ελλάδας, διασχίζει πανέμορφες βουνοπλαγιές και ηλιόλουστα οροπέδια, πνιγμένα στα δάση φυλλοβόλων που αυτή την εποχή βρίσκονται φρεσκοανθισμένα στα καλύτερά τους. Περνά από άγνωστα εν πολλοίς χωριά, όπως το Καρπερό, η Άνοιξη και το Αγιόφυλλο και διασταυρώνεται με τα κρυστάλλινα νερά του Βενέτικου και του Πηνειού. Δείτε τον χάρτη της διαδρομής εδώ



Να κλείσεις δωμάτιο εγκαίρως

Είναι κοινό μυστικό πως τα δωμάτια μέσα στην πόλη είναι λίγα και εξαντλούνται γρήγορα. Μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές είναι το προσιτά πολυτελές Ananti City Resort στο Λογγάκι (από 90€ το δίκλινο με πρωινό) και στις πιο low budget κατηγορίες το Hotel Ntina (από 55€ το δίκλινο) και το Hostel Meteora (38€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v