5 πόλεις της Ευρώπης που δεν είχες σκεφτεί να πας

Στην Ιταλία, την Πολωνία, τα Βαλκάνια και τον μακρινό βορρά, πέντε υπέροχες πόλεις που δεν είχες κατά νου, αλλά αξίζει να ανακαλύψεις.
5 πόλεις της Ευρώπης που δεν είχες σκεφτεί να πας
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι κούκλες, είναι προς το παρόν απαλλαγμένες από τις ορδές των τουριστών που οσονούπω θα τις κατακλύσουν, και είναι… δίπλα μας, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, καθότι τα εισιτήριά τους μετά βίας ξεπερνούν τα 100€ πήγαινε-έλα. Κυρίες και κύριοι, πέντε ευρωπαϊκές πόλεις… μόνο δικές σας.

Λαπεενράντα, Φινλανδία


Δεν την έχετε ακουστά, το ξέρουμε. Φροντίζει η Ryanair να μας την συστήσει, με σούπερ οικονομικές απευθείας πτήσεις που ξεκινούν τον Μάιο. Η Λαπεενράντα, που λέτε, είναι μια μικρούλα πόλη στις όχθες της λίμνης Saimaa, πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα» σημαίνει τρεις ωρίτσες οδικώς από την Αγία Πετρούπολη, οπότε όσοι ονειρεύεστε λευκές νύχτες με τον ήλιο του μεσονυχτίου να λάμπει τον Ιούνιο αλλά σκέφτεστε το κόστος των εισιτηρίων μέχρι τη Ρωσία, εδώ είστε.

Εντάξει, πίσω στη Λαπεενράντα: «Πολυτέλεια πλάι στη λίμνη» την χαρακτηρίζει ο Lonely Planet μνημονεύοντας το γιγάντιο κάστρο της, εντός των τειχών του οποίου χτυπά η καρδιά της παλιάς πόλης, και τα πολυάριθμα αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν μεσαιωνικές εκκλησίες και σούπερ εντυπωσιακές κατασκευές από άμμο στις όχθες της λίμνης (πάρτε μια πρώτη γεύση από εδώ) η οποία τυγχάνει η μεγαλύτερη της Φιλανδίας.

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ: 102€ πήγαινε-έλα, με την Ryanair τον Μάιο (την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Τετάρτη 16/5 και επιστροφή την Τετάρτη 23/5).

Βίλνιους, Λιθουανία

Η μέχρι πρότινος κρυμμένη πίσω από σιδερένια παραπετάσματα και ομίχλες του βορρά Βαλτική ξυπνά τα τελευταία χρόνια από τον λήθαργό της, και γίνεται το νέο αγαπημένο παιδί των ταξιδιωτικών συντακτών της υφηλίου. Το μικρούλι Βίλνιους, συγκεκριμένα, είναι η νοτιότερη πρωτεύουσά της, και ίσως η πιο γοητευτική: Η μπαρόκ αρχιτεκτονική του κάνει τέλεια αντίθεση με την μποέμ διάθεση που κυριαρχεί στις γειτονιές του, το κάστρο του ατενίζει από ψηλά μια παλιά πόλη βουτηγμένη στο χρώμα –που τυγχάνει η μεγαλύτερη μπαρόκ πόλη ολόκληρης της Ευρώπης, προστατευμένη στο σύνολό της ως Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO– και η λιθουανική εκδοχή της Christiania, ένα ανεξάρτητο κρατίδιο όπου ζουν και βασιλεύουν καλλιτέχνες και παράξενοι τύποι, λέγεται Uzupis και απλώνει τα τραπεζάκια των cafe του σε εξέδρες πάνω από το ποτάμι.



Διαβάστε περισσότερα - Βίλνιους: Η Λιθουανία… σε 10 βήματα

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ: 92€ πήγαινε-έλα, με την Ryanair τον Μάιο (την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Πέμπτη 10/5 και επιστροφή την Κυριακή 13/5).

Βρότσλαβ, Πολωνία


Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μοιάζει εκ πρώτης με μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή της Κρακοβίας. Το Βρότσλαβ, όμως (Βροκλάου, αν προτιμάτε την "ελληνοποιημένη" εκδοχή που χρησιμοποιεί στα δρομολόγιά της η Ryanair) είναι πολύ περισσότερα από μια γεμάτη χρώμα παλιά πόλη που απλώνεται γύρω από την εκθαμβωτική μεσαιωνική πλατεία του, που λέγεται Rynek. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Όντρα, με τα δώδεκα νησάκια του, τις 130 γέφυρες και τα καταπράσινα πάρκα στις όχθες του, είναι επίσης γνωστό για την γοτθική αρχιτεκτονική του, τα μουσικά φεστιβάλ που προσθέτουν έξτρα κέφι σε μια ήδη γεμάτη νυχτερινή ζωή, και την μεγάλη φοιτητική κοινότητα στην οποία χρωστά μεγάλο μέρος της ζωντάνιας του.

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ: 65€ πήγαινε-έλα, με την Ryanair τον Μάιο (την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Δευτέρα 14/5 και επιστροφή την Παρασκευή 18/5 ή τη Δευτέρα 21/5).

Νάπολη, Ιταλία


Ξεχάστε τα κλισέ περί εγκληματικότητας –η μαφία δεν ασχολείται με τουρίστες. Ξεχάστε και τα άλλα κλισέ, εκείνα περί ιταλικής ντόλτσε βίτα, βέσπας και τζελάτο. Η Νάπολη είναι λιμάνι, και όπως όλα τα λιμάνια, πολύ περισσότερο από γλυκανάλατη ομορφιά έχει ενδιαφέρον –και ιστορίες. Το ιστορικό της κέντρο περιλαμβάνεται ολόκληρο στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO, οι αρχαιολογικοί της θησαυροί κάνουν τη Ρώμη να ζηλεύει –και κρατούν ζωντανή την ανάμνηση της θρυλικής Πομπηίας– και το φαγητό είναι από τα καλύτερα στην Ιταλία, αν όχι και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι η πίτσα γεννήθηκε εδώ.

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ: 100€ πήγαινε-έλα, με την EasyJet, στα τέλη Μαΐου (την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Τρίτη 29/5 και επιστροφή το Σάββατο 2/6).

Νόβι Σαντ, Σερβία


Όσοι το έχετε ακουστά, πιθανότατα έχετε πάει στο φεστιβάλ του, το ξακουστό και κοσμαγάπητο Exit που βραβεύτηκε πέρυσι ως το καλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι, να σας συστήσουμε: Περί τα 100 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ είναι μια μικρή κουκλίστικη πόλη, στεφανωμένη από ένα μεσαιωνικό κάστρο, μέσα στο οποίο φιλοξενείται το προαναφερθέν φεστιβάλ.



«Έλα ξεκόλλα από το φεστιβάλ» ήταν αυτό που ακούσαμε; Ναι, εντάξει: Το Νόβι Σαντ έχει επίσης ένα υπέροχο ιστορικό κέντρο γεμάτο εντυπωσιακά art nouveau κτίρια, περίτεχνες εκκλησίες, πολύβουους πεζόδρομους, ανοιχτές πλατείες, και hip café που απλώνουν τα τραπεζάκια τους έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει. Και έχει μετατρέψει σε παραλιούλες με ξαπλώστρες και beach bars τις όχθες του Δούναβη, προκαλώντας μας για βουτιές στο ποτάμι (τα «εμένα που με βλέπεις έχω κολυμπήσει τον Δούναβη» γίνονται πολύ ωραία αστειάκια μετά) με θέα τον καταπράσινο λόφο του κάστρου, που λέγεται Petrovaradin. Και ξέρετε τι συμβαίνει τα καλοκαίρια πάνω σε αυτόν τον λόφο, ε; Εντάξει, σταματάμε.

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ: 109€ πήγαινε-έλα με την Aegean στο Βελιγράδι (την τιμή εντοπίσαμε για τα τέλη Μαΐου και όλο σχεδόν τον Ιούνιο, με βολικότατες αναχωρήσεις Παρασκευή και επιστροφή Δευτέρα). Το Νόβι Σαντ απέχει από το Βελιγράδι μια ωρίτσα και εξυπηρετείται με συχνότατα δρομολόγια τραίνων και λεωφορείων, το κόστος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 3-4€ πήγαινε-έλα (ναι, είναι φτηνή χώρα η Σερβία).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v