Όσα αξίζει να δεις στις Βρυξέλλες

Οι δέκα «SOS» στάσεις που αξίζει να κάνεις αν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά την πρωτεύουσα του Βελγίου και… της Ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.
Όσα αξίζει να δεις στις Βρυξέλλες
Η Grand Place

Η «Μεγάλη Πλατεία» είναι το «σημείο μηδέν» της πόλης, μια σχεδόν κλειστή πλατεία, περιτριγυρισμένη από εκπληκτικά γοτθικά, μπαρόκ και αρ νουβό κτίρια και στολισμένη, ιδίως την άνοιξη, από εντυπωσιακά λουλούδια. Έχει ιστορία σχεδόν μισής χιλιετίας και έχει υπάρξει αγορά, αρένα, πεδίο μάχης και χώρος εκτελέσεων. Από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια είναι το Δημαρχείο, στον πύργο του οποίου μπορείτε να ανεβείτε για να απολαύσετε απρόσκοπτη θέα. Βολτάρωντας στους πεζοδρόμους γύρω από την πλατεία, αν καταφέρετε να αντισταθείτε στην μυρωδιά της φρεσκοψημένης βελγικής βάφλας που θα σας σταματά κάθε τόσο, θα ανακαλύψετε και το γλυπτό-σύμβολο της πόλης, το περίφημο «αγοράκι που κατουράει», γνωστό ως “Manneken Pis”.

Ο καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ και η Notre Dame du Sablon

Ο καθεδρικός των Βρυξελλών είναι μια υπέροχη γοτθική εκκλησία που ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο αιώνα πλαισιώνεται από πύργους ύψους 69 μέτρων και στολίζεται από περίτεχνα βιτρό. Η Παναγία του Sablon, σε άλλη γειτονιά του κέντρου, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του ύστερου γοτθικού στιλ, ένα γοητευτικό μεγαθήριο με διάκοσμο και φωτισμό που κόβει την ανάσα.

Το κέντρο Comics

Σε ένα υπέροχο κτίριο του 1906 που σχεδίασε ο Victor Horta, στο κέντρο των Βρυξελλών, στεγάζεται το Comic Strip Center, ένα μέρος που θα ενθουσιάσει τους φίλους της ένατης τέχνης. Οι αίθουσες είναι αφιερωμένες στην ιστορία των καρτούν και των κόμικς, τα οποία χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα που γέννησε τα Στρουμφάκια και τον Τεν-Τεν.

Η Βασιλική Πλατεία

Στην Βασιλική Πλατεία με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική κήπου, στέκεται εδώ και αιώνες το Βασιλικό Παλάτι, πλαισιωμένο από κτίρια με νεοκλασικά στοιχεία. Δίπλα, βρίσκεται και το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών, μια απέραντη γκαλερί με έργα μεγάλων φλαμανδών και ολλανδών ζωγράφων του Μεσαίωνα, αλλά και με μοντέρνα έργα τέχνης βέλγων δημιουργών του 19ου και 20ου αιώνα.

Το Atomium και η Mini Europe

Ελαφρώς έξω από την πόλη, το πασίγνωστο αρχιτεκτόνημα που μιμείται την «αρχιτεκτονική» ενός μορίου σιδήρου, μεγεθυμένου κατά… 165 εκατομμύρια φορές, μας καλεί να εξερευνήσουμε τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό συμβαίνει στις «σφαίρες» του Atomium, μέσα στις οποίες πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και προβολές Βιογενετικής. Δίπλα, απλώνεται ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με το όνομα Mini Europe που ενθουσιάζει τους μικρούς κυρίως επισκέπτες, συγκεντρώνοντας τα πιο γνωστά κτίρια και μνημεία της Ευρώπης σε ρέπλικες στο 1/25 του κανονικού τους μεγέθους. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γόνδολες, παριζιάνικα τρένα, το Big Ben, καθώς και Πλανητάριο, υδάτινο πάρκο και κινηματογραφικό κέντρο. Σημειώστε ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου το πάρκο παραμένει κλειστό.

Το Train World

Αυτοσυστήνεται όχι ως σιδηροδρομικό μουσείο αλλά ως… «όπερα των τρένων». Στο Train World φτάνει κανείς (με τι άλλο;) με τρένο, από το κέντρο των Βρυξελλών, για να βρεθεί ανάμεσα σε παλιές αμαξοστοιχίες, ρολόγια αντίκες από σταθμούς, βασιλικές άμαξες, το πρώτο τρένο που διέσχισε όλη την Ευρώπη, παλιά έγγραφα και vintage αντικείμενα σε σοφίτες ενός κτιρίου που κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Πέρα από το ταξίδι στο παρελθόν όμως, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν τρένα μέσω εξομοιωτή και να γνωρίσουν τις τελευταίες τεχνολογίες και τα πιο προηγμένα τρένα του 21ου αιώνα. Το εισιτήριο στοιχίζει 12€.

Το Βελγικό Χωριό Σοκολάτας

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σοκολάτας στον κόσμο, το Σοκολατοχωριό των Βρυξελλών πραγματοποιεί ξεναγήσεις που εξηγούν τα στάδια δημιουργίας του αγαπημένου γλυκίσματος, καθώς και την ιστορία του, τη διατροφική του αξία και τη σημασία του στην οικονομία του πλανήτη. Ένα τροπικό θερμοκήπιο αναλαμβάνει να γίνει το σκηνικό μιας φυτείας κακάο, ενώ χάρη στα workshop που πραγματοποιούνται, μπορεί κανείς όχι μόνο να δει πώς φτιάχνεται, αλλά και να δοκιμάσει πολλά είδη σοκολάτας. Το εισιτήριο στοιχίζει 8€.

Η Γάνδη και η Μπριζ

Αν έχετε τον χρόνο, μη χάσετε την ευκαιρία να πάρετε το τρένο από τις Βρυξέλλες και να βρεθείτε σε μισή ώρα στη Γάνδη και σε μία ώρα στην Μπριζ. Οι δύο αυτές πόλεις είναι ό,τι πρέπει για ημερήσια εξόρμηση και ίσως οι ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Στη Γάνδη, θα θαυμάσετε το μεσαιωνικό Κάστρο Χραφενστέην, τον Καθεδρικό και το κωδωνοστάσιό του και το κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο. Στην Μπριζ θα χαθείτε σε κανάλια πιο γραφικά και από της Βενετίας, θα απολαύσετε τη θέα από τον Πύργο της κεντρικής αγοράς, θα περπατήσετε στο ρομαντικό πάρκο πλάι στο σταθμό της πόλης, με τη γεμάτη κύκνους λίμνη Minnewater και θα ανακαλύψετε το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο που έχετε δει ποτέ.
Διαβάστε περισσότερα – Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ 

Πώς θα πάτε
Η Ryanair μας πετά στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, κοντά στις Βρυξέλλες, από 77€ μετ’ επιστροφής στις αρχές Μαρτίου. Για την ίδια περίοδο, οι τιμές της Aegean από Αθήνα για το κεντρικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών ξεκινούν από τα 149€ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v