Η Μαδρίτη είναι ένα γοητευτικό χάος

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στην πιο χαοτική αλλά και άκρως γοητευτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Μαδρίτη.
Η Μαδρίτη είναι ένα γοητευτικό χάος
Η βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Προετοιμαστείτε για πολύ κόσμο. Πλήθη κατακλύζουν κάθε ώρα της ημέρας αυτό το κομμάτι της πόλης, το «σημείο μηδέν» της Ισπανίας. Οι βόλτες ξεκινούν από την Πύλη του Ήλιου (Puerta del Sol) και διακλαδώνονται προς κάθε κατεύθυνση. Επιλέξτε εκείνη που πηγαίνει προς την Plaza Mayor, την διασημότερη «κλειστή» πλατεία της Μαδρίτης, με τα αιωνόβια κτίρια και το πλακόστρωτο που έχει κάποτε υπάρξει αρένα ταυρομάχων και χώρος εκτελέσεων. Σήμερα, θα βρείτε παντού υπαίθρια café και, στην διαδρομή, χιλιάδες μικρομάγαζα. Ανάμεσά τους, με λίγο κόπο, θα διακρίνετε μερικά μικρά αξιοθέατα, όπως το άγαλμα της αρκούδας με την φραουλιά και το κτίριο Casa de Correos.

Τα ψώνια στην Gran Via

Λίγο βόρεια της Πύλης του Ήλιου, απλώνεται ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης, με τερατώδη πολυκαταστήματα και ακόμα μεγαλύτερα πλήθη. Εκτός από τα υποκαταστήματα των διασημότερων αλυσίδων του κόσμου, εδώ θα βρείτε και πολλές επιλογές για διασκέδαση – είναι άλλωστε γνωστός και ως ο «δρόμος που δεν κοιμάται ποτέ». Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε προς τα πάνω: Τα κτίρια της λεωφόρου είναι ένα μίνι… κολλάζ αρχιτεκτονικής, με αντιπροσώπους από κάθε ρεύμα του 20ου αιώνα.

Τα βασιλικά ανάκτορα

Στο δυτικό άκρο του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα βρείτε το σύμπλεγμα του παλατιού, που περιλαμβάνει τα Ανάκτορα, τους Κήπους, όπως αυτόν της Βαστίλλης, της Αθήνας και τους Sabatini, ενώ πλάι στο παλάτι ορθώνονται και επιβλητικά ιστορικά κτίρια, όπως ο Καθεδρικός της Αλμουδένα, το Βασιλικό Θέατρο (Teatro Real) και τα μουσουλμανικά τείχη του 9ου αιώνα. Η είσοδος στα ανάκτορα στοιχίζει 10€.

Τα tapas στη γειτονιά La Latina

Παλιά αρχοντικά κτίρια και δρομάκια γεμάτα tapas bar είναι το σκηνικό σε αυτή την πλευρά του κέντρου. Νότια της Plaza Menor, απλώνονται ένα σωρό δρομάκια με το ένα μπαράκι να διαδέχεται το άλλο – δοκιμάστε τους δρόμους Cava Baja, Calle de Toledo, Cava Alta και Aimendro.

Το κυριακάτικο παζάρι του El Rastro

Μεταξύ της Latina και της πολυπολιτισμικής συνοικίας Lavapies βρίσκεται ο χώρος όπου κάθε Κυριακή απλώνουν την πραμάτεια τους εκατοντάδες έμποροι, στο παζάρι που οι ντόπιοι αποκαλούν El Rastro και το συνδυάζουν με μια ιεροτελεστία: Βόλτα στην αγορά και στη συνέχεια βερμούτ ή κρασί στα μικροσκοπικά tapas bar τριγύρω.

Το brunch στη Malasana και την Chueca

Είναι οι δύο πιο εναλλακτικές συνοικίες της Μαδρίτης, βόρεια της Gran Via. Η Malasana θεωρείται η Μέκκα του indie, του ρετρό και των καλλιτεχνών, ενώ η Chueca έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο gay friendly γειτονιές της Ευρώπης. Σε κάθε δρόμο τους, θα βρείτε μοδάτα μπαράκια, γκαλερί, μοντέρνες μπουτίκ, vintage μαγαζάκια και σύγχρονα café, που σερβίρουν εξαιρετικό brunch.

Η βαρκάδα στο Retiro

Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, μια τεράστια καταπράσινη έκταση με πολλούς διαφορετικούς κήπους, υπαίθρια έργα τέχνης, χώρους για χαλάρωση και γυμναστική, αλλά και μια μεγάλη λίμνη στην οποία νοικιάζονται βαρκάκια για τους πιο ρομαντικούς, ενώ λειτουργούν και café στις όχθες της για καφέ και αυθεντικά churros με σοκολάτα.

Τα μουσεία Prado και Reina Sofia

Τα διασημότερα μουσεία της Ισπανίας χρειάζονται πολλές ώρες – ή και μέρες – αν θέλετε να ανακαλύψετε όλους τους θησαυρούς τους. Τα highlights του Μουσείου του Πράδο περιλαμβάνουν έργα μεγάλων δασκάλων της ζωγραφικής, όπως οι Βελάσκεθ, Μποτιτσέλι, Ελ Γκρέκο, Ιερώνυμος Μπος, Τιτσιάνο, Ραφαήλ, Γκόγια κ.α. Στο Κέντρο Τέχνης Reina Sofia, στην άλλη άκρη της λεωφόρου του Πράδο, θα δείτε από κοντά μεταξύ άλλων την Guernica του Picasso και έργα του Σαλβαδόρ Νταλί. Τα εισιτήρια για τα δύο μουσεία στοιχίζουν 15 και 10€ αντίστοιχα.

Η περιήγηση στις σικ Salamanca και Chamberi

Πρόκειται για τις πιο «σοφιστικέ» συνοικίες της Μαδρίτης, διάσπαρτες από πολυτελή καταστήματα, μπουτίκ, εστιατόρια και αριστοκρατικά κτίρια. Εδώ συχνάζει ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, αλλά τα καταστήματα και τα εστιατόρια χρεώνουν και τις ανάλογες τιμές.

Πώς θα πάτε
Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean που τους προσεχείς μήνες ξεκινούν από τα 200€ περίπου μετ’ επιστροφής. Την άνοιξη, οι πτήσεις της Iberia ξεκινούν από τα 178€ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v