Απίστευτες πόλεις στη Νότια Ιταλία

Πέντε υπέροχοι προορισμοί για να γνωρίσετε τις ομορφιές της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας και να τις αφήσετε να σας συναρπάσουν.
Απίστευτες πόλεις στη Νότια Ιταλία
Μπαρόκ χωριουδάκια πάνω σε θεόρατα βράχια, οικισμοί με μεσαιωνικά πυργόσπιτα, παραθαλάσσιες πόλεις μια ανάσα από φοβερούς αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικοί οικισμοί-κοσμήματα που θα σας κάνουν να ερωτευτείτε τον ιταλικό νότο.

Alberobello

Ένα παραμυθένιο μέρος στην Απουλία, αυτή η μικρή πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα των τρούλων», καθώς αποτελεί ένα… υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, από τους λίγους οικισμούς όπου όλα τα σπίτια παρατάσσονται ορθώνοντας κωνικούς τρούλους από ασβεστόλιθο. Αυτά τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα έχουν μετατραπεί σε ξενώνες και ταβερνάκια που προσελκύουν αρκετούς ταξιδιώτες στην εξοχή της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Οι ωραιότερες γειτονιές για βόλτες είναι τα «τρουλοσοκάκια» Rione Monti και Aia Piccola – μην παραλείψετε να περάσετε από το Museo del Territorio για να μάθετε την ιστορία της πόλης. Για περισσότερες εξερευνήσεις, κοντά στο Alberobello βρίσκονται πόλεις όπως οι Lecce, Gallipoli και Otranto.

Positano 

Νότια της Ρώμης και της Νάπολης, στις δυτικές ακτές της Ιταλίας που ονομάζονται Amalfi, ο παραθαλάσσιος οικισμός του Positano είναι ένα μικρό κόσμημα της Καμπανίας. Τα σπιτάκια με τα παλ χρώματα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από την καταγάλανη θάλασσα, τα δρομάκια του είναι πολύχρωμα και τα café και τα εστιατόρια στιλάτα, πιστά στην ιταλική εμμονή με την κομψότητα. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, από το λιμανάκι της πόλης ξεκινούν πλοία για περιήγηση σε ολόκληρες τις ακτές Amalfi – είναι κρίμα να μη δείτε και τα άλλα καρτποσταλικά χωριουδάκια της ακτογραμμής, όπως τα Ravello και Maiori. Ταξιδεύοντας βόρεια, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την Πομπηία, στη σκιά του Βεζούβιου.

Matera

Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Basilicata, μεταξύ Bari και Otranto, και έγινε γνωστή ως σκηνικό για την ταινία «Τα Πάθη του Χριστού». Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο «ατού» στο βιογραφικό της: Η Matera διαθέτει αρχαία υπόσκαφα οικήματα, τα sassi, πέτρινα σοκάκια με ιστορικές εκκλησίες και ένα εντυπωσιακό φαράγγι που διασχίζει ο ποταμός Gravina. Η λίθινη ομορφιά της έδωσε το παρατσούκλι «Πολιτεία της Πέτρας» και μαζί τη σφραγίδα προστασίας της UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Noto 

Ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά κέντρα ολόκληρης της Ιταλίας κρύβεται στη Σικελία, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Συρακουσών. Η μικρή πόλη του Noto είναι μια μπαρόκ όαση, ένα συνονθύλευμα από πανέμορφα κτίρια από ασβεστόλιθο που χτίστηκαν από την αρχή τον 18ο αιώνα, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1693 που ισοπέδωσε τον οικισμό. Η καρδιά του ιστορικού κέντρου χτυπά στο Corso Vittorio Emanuele, τον πεζόδρομο με τα palazzi και τους εντυπωσιακούς ναούς – επισκεφθείτε τον Καθεδρικό του San Nicolo, τις εκκλησίες των San Domenico και Santissimo Salvatore, καθώς και το Palazzo Nicolaci de Villadorata. Το ιταλικό gelato στα μαγαζάκια της πόλης είναι εξαιρετικό, ενώ τα ταβερνάκια έχουν χρώμα ελληνικού νησιού και σερβίρουν ωραιότατα θαλασσινά.

Maratea

Το «μαργαριτάρι των τυρρηνικών ακτών», όπως είναι γνωστή η Maratea, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά θέρετρα των Ιταλών, μια μικρή πόλη χτισμένη ψηλά, αγναντεύοντας από τα βράχια την κρυστάλλινη θάλασσα. Εδώ θα απολαύσετε μεσαιωνική αύρα, μεσογειακή βλάστηση και χαλαρή αίσθηση… ντόλτσε βίτα στο «κουντεπιέ» της ιταλικής μπότας. Στην πολύ καλά διατηρημένη μεσαιωνική της πόλη, «στριμώχνονται» 44 εκκλησίες, στα στενοσόκακα γύρω από την όμορφη πλατεία Buraglia, ενώ στην κορυφή του Monte San Biagio δεσπόζει η ομώνυμη βασιλική και το τεράστιο άγαλμα του Λυτρωτή, παρόμοιο με αυτό της Βραζιλίας. Από εδώ θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς όλη την δυτική πλευρά της επαρχίας της Basilicata. Στην γύρω περιοχή βρίσκεται και το Σπήλαιο των Θαυμάτων, ένα εντυπωσιακό «μνημείο» της φύσης που ανακαλύφθηκε το 1929.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v