Η Αλόννησος είναι το κάτι άλλο!

Γαλαζοπράσινοι ορμίσκοι, ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα, γραφικά σοκάκια, συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο και φύση που οργιάζει. Κυρίες και κύριοι, η Αλόννησος.
Η Αλόννησος είναι το κάτι άλλο!
Λίγα να σκέφτεσαι, πολλά να θυμάσαι. Αυτό είναι το επίσημο motto των αλοννησιώτικων διακοπών και είναι απολύτως ταιριαστό με όσα θα ζήσετε αν επιλέξετε την πιο εναλλακτική και ήσυχη από τις Σποράδες για το καλοκαιρινό σας ταξίδι.

Ένα ταξίδι που θα σας φέρει μπροστά σε γαλαζοπράσινα νερά και πνιγμένες στα πεύκα ακτές. Σε παραλίες με λευκή άμμο και σχεδόν διάφανη θάλασσα. Σε παλιούς οικισμούς με φιδογυριστά σοκάκια για ρομαντικούς περιπάτους, σε μικρούς ορμίσκους γεμάτους ήσυχα ταβερνάκια, σε πολύχρωμα ξωκλήσια που αγναντεύουν το Αιγαίο και στο θαλάσσιο πάρκο όπου ξεκαλοκαιριάζει η μεσογειακή φώκια. Αλλά τα μυστικά της Αλοννήσου δεν σταματούν εκεί. Ανακαλύψτε τα ένα-ένα:

Το Πατητήρι και η Παλιά Αλόννησος

Οι δύο πρωτεύουσες του νησιού, παλιά και νέα, σφύζουν από ζωή και ενέργεια: Στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού, το βράδυ οι απότομοι βράχοι φωτίζονται ατμοσφαιρικά και από τα ταβερνάκια μπορεί να κάθεται κανείς με τις ώρες να ατενίζει τις ψαρόβαρκες. Στην Παλιά Αλόννησο, το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πολύ γραφικότερο: Εδώ θα βρείτε λαβυρινθώδη δρομάκια γεμάτα πέτρινα σπιτάκια, πνιγμένα στα ανθισμένα λουλούδια και τα κληματόφυλλα. Η θέα από τα ταβερνάκια και τα μπαράκια είναι μεθυστική, ενώ αξίζει μια βόλτα μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο για να ατενίσετε από ψηλά το Αιγαίο.

Τα χωριουδάκια του νησιού

Αν έχετε όρεξη για περισσότερες περιηγήσεις, θα οδηγήσετε μέχρι το Ρουσούμ Γιαλό, τη Βότση, τη Στενή Βάλα ή τα Καλαμάκια, μερικούς από τους πιο γραφικούς κολπίσκους του νησιού, με οικογενειακά ταβερνάκια, διάφανα νερά και γραφικά ξωκλήσια γύρω τους.

Οι συγκλονιστικές παραλίες

Απ’ όλα έχει ο «μπαξές»: Ερημικές παραλίες, οργανωμένες πλαζ, βοτσαλωτούς όρμους ή μεγάλες αμμουδιές. Στη Χρυσή Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο με τη λευκή άμμο θα βρείτε beach bars με ξαπλώστρες για οργανωμένες βουτιές. Στο Κοκκινόκαστρο θα βρείτε το πιο εντυπωσιακό σκηνικό: Απότομα βράχια, πολύχρωμες πέτρες, κιτρινωπή άμμο και πεύκα ολόγυρα. Στο Λεφτό Γιαλό θα απολαύσετε κοκτέιλ και βουτιές με θέα τα «Δυο Αδέρφια», τα αντικρινά νησάκια. Οι Σπαρτίνες είναι εντυπωσιακότατες, απομακρυσμένες και κατάλληλες για τους φίλους του γυμνισμού, ενώ εξίσου ερημικό και «μυστικό» είναι το Βύθισμα. Στο Ρουσούμ Γιαλό θα αράξετε στα λευκά βότσαλα, θα κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά και στη συνέχεια θα πιάσετε θέση στις γειτονικές ψαροταβέρνες. Δείτε περισσότερες παραλίες εδώ

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο προστατεύονται χερσαίοι και θαλάσσιοι βιότοποι, με επίκεντρο το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας και το Κέντρο Ενημέρωσης της Mom, η οποία οργανώνει συχνά ενδιαφέρουσες δρατηριότητες για παιδιά. Καραβάκια αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν ανάμεσα στα νησάκια του θαλάσσιου πάρκου και αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε και κάποια μονάχους-μονάχους. Πληροφορίες θα βρείτε στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού.

Τα μονοπάτια
Έχετε όρεξη για περπάτημα; Το νησί θα σας ανταμείψει με όμορφες εικόνες, που δεν θα βλέπατε διαφορετικά. Ξεκινώντας από την Παλιά Αλόννησο, έχετε πολλές επιλογές: Να κατηφορίσετε από το παλιό καλντερίμι και τα περιβόλια μέχρι το Πατητήρι (περίπου 1 ώρα και 20 λέπτα). Να φτάσετε στα εκκλησάκια του Άι Γιάννη και του Ταξιάρχη, περπατώντας στην κορυφογραμμή του λόφου (περίπου μισή ώρα). Για όσους έχουν περισσότερες αντοχές, προτείνονται διαδρομές που φτάνουν στα Γιάλια, τον Καλόβουλο και τον Μουρτιά. Δείτε περισσότερες επιλογές για περπάτημα εδώ

Πού να φάτε

Στον Ελαιώνα στον Λεφτό Γιαλό για φοβερές παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά και θαλασσινά. Στον Μεγάλο Μουρτιά στην ομώνυμη παραλία και στην Τασία στη Στενή Βάλα για φρέσκο ψάρι. Στην Αστροφεγγιά στην Παλιά Αλόννησο για ρομαντζάδα στην αυλή. Στην Όστρια στο Πατητήρι για καλή ελληνική κουζίνα με θέα το λιμάνι. Στο Δεντρολίμανο στον οικισμό Βότση για θαλασσινά σε πιο μοντέρνες εκδοχές. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Πού να μείνετε
Στα λιτά αλλά άνετα στούντιο της Έλενας στο Ρουσούμ Γιαλό από 35€ για το δίκλινο στα τέλη Αύγουστου. Στα ρομαντικά στούντιο της Στέλλας επίσης στο Ρουσούμ Γιαλό κοντά στο λιμάνι, που διαθέτουν και εξοπλισμένη κουζίνα, από 65€ το τρίκλινο.  Στα οικογενειακά τετράκλινα στούντιο του Kavos στο λιμάνι, με θέα θάλασσα, από 84€. Στο όμορφο σπίτι της Ράνιας στους πρόποδες της Παλιάς Αλοννήσου, από 115€ τη βραδιά (χωρά ως και 6 άτομα). 

Πώς θα πάτε
Ακτοπλοϊκώς από Βόλο (η ταχύτερη επιλογή είναι τα Aegean Flying Dolphins – περί τις 2.30 ώρες και 35€ one way). Από το λιμάνι του Άγιου Κωνσταντίνου (σε 5.30 ώρες και 36€ one way με την ANES). Από Θεσσαλονίκη (σε περίπου 4 ώρες με 59€ one way με την Hellenic Seaways).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v