Τα πιο δροσερά νησιά του Αιγαίου

Δάση, ποτάμια, φαράγγια και καταρράκτες δροσίζουν και… πρασινίζουν οκτώ πανέμορφες γωνιές του Αιγαίου –που όχι, δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες.
Τα πιο δροσερά νησιά του Αιγαίου
της Ηρώς Κουνάδη

Σας έρχονται κι εσάς στο μυαλό κυκλαδίτικα τοπία όταν μιλάμε για το Αιγαίο; Δε θέλουμε να σας σοκάρουμε, αλλά το πέλαγος της καρδιάς μας έχει και πολλές υπέροχες καταπράσινες γωνιές, πέρα από ανεμοδαρμένα λοφάκια και ξερολιθιές που αντανακλούν το φως του ήλιου. Για του λόγου μας το αληθές, συγκεντρώσαμε εκπληκτικές φωτογραφίες από τα πιο δροσερά, τα πιο πράσινα, τα πιο σκιερά σημεία του Αιγαίου.

Η Σαμοθράκη με τους καταρράκτες της

2nd vathra_fonias_samothraki

Το φαράγγι του Φονιά, με τον ομώνυμο καταρράκτη που πέφτει από ύψος 35 μέτρων, συναγωνίζεται σε ομορφιά μόνο τις ξακουστές βάθρες του νησιού, τις φυσικές πισίνες στις οποίες η βουτιά είναι πιο απολαυστική ακόμα και από αυτή στη θάλασσα. Περισσότερα για τη Σαμοθράκη εδώ.

Η Σκόπελος και η φύση που την αγκαλιάζει



Αυτή η φωτογραφία από τον Πάνορμο κάνει κάθε καλοκαίρι τον γύρο των social media. Και όλο το υπόλοιπο νησί, όμως, είναι μια μικρή πράσινη όαση μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου. Λέτε να είχε δίκιο η Telegraph που έχρισε πριν από τρία χρόνια την Σκόπελο το τέλειο ελληνικό νησί;

Η Σκιάθος με τις Κουκουναριές της



Στα νοτιοδυτικά του νησιού, πίσω από την διάσημη παραλία των Κουκουναριών, βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως δάσος κουκουναριάς της Ελλάδας, ένα σπάνιο θέαμα με μονοπάτια που ενώνουν την γαλαζοπράσινη ακτή με την λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς, έναν προστατευμένο υδροβιότοπο με υφάλμυρα νερά που αποτελούν «στέκι» για αποδημητικά πουλιά. Περισσότερα για την Σκιάθο εδώ.  

Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη



Ίσως το πιο φωτογραφημένο, το πιο θρυλικό, το πιο ξακουστό φαράγγι της Ελλάδας, βρίσκεται στην Κρήτη, στα νότια του Νομού Χανίων, και διασχίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ από 500 άτομα την ημέρα κάθε καλοκαίρι. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, μετά από εκείνο του Βερντόν στη Γαλλία, με μήκος που αγγίζει τα 13 χιλιόμετρα. Το πιο εντυπωσιακό, και ταυτόχρονα στενότερο, σημείο του είναι οι Πόρτες, τα θεόρατα βράχια στην φωτό επάνω, η απόσταση μεταξύ των οποίων δεν είναι μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Περισσότερα για την Κρήτη εδώ

Η Κως με το πευκοδάσος της Πλάκας

edDSC_3692fl

Διάσημο για τους πλουμιστούς κατοίκους του, τα παγώνια που ζουν ελεύθερα εκεί, το δάσος της Πλάκας κοντά στην Αντιμάχεια συγκεντρώνει την αγάπη των επισκεπτών του. Περισσότερα για την Κω, εδώ

Η Σάμος με το Ποτάμι της


Φωτό: iSamos.gr 

Από τη μία υπάρχει η παραλία που λέγεται Ποτάμι –γιατί οι ντόπιοι αρέσκονται να μπερδεύουν τους τουρίστες– με τα χοντρά βότσαλα, τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα πλην παγωμένα από τις πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα νερά και τον καταπράσινο λόφο που υψώνεται ακριβώς από πάνω της. Από την άλλη, υπάρχει και το κανονικό ποτάμι, με τους επτά παραμυθένιους καταρράκτες του. Για να τους θαυμάσετε, χρειάζονται περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας στα μονοπάτια του δάσους και στη συνέχεια αρκετή ώρα κολύμπι μέσα στο ποτάμι. Το θέαμα, όμως, είναι μαγευτικό, και αξίζει τον κόπο. Περισσότερα για την Σάμο εδώ.

Η Ρόδος και οι (επτά) πηγές της



Κοντά στο χωριό Αρχάγγελος, οι Επτά Πηγές είναι μια όαση πρασίνου κάτω από τις φυλλωσιές των πλατάνων, εκεί όπου πάπιες και παγόνια πλατσουρίζουν στα νερά των επτά πηγών. Στην σκιά των δέντρων, θα βρείτε και ένα παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό με υπέροχη θέα. Περισσότερα για τη Ρόδο εδώ.

Η Εύβοια και το φαράγγι του Νηλέα


Φωτό: Active Sundays

Λίγο έξω από την Αγία Άννα, το υπέροχο φαράγγι του Νηλέα, με το ομώνυμο ποτάμι και τα μικρά καταρρακτάκια του, είναι μια από τις πολλές πράσινες γωνιές της Βόρειας Εύβοιας. Λεπτομέρειες για το πώς θα το διασχίσετε θα βρείτε εδώ και περισσότερα για την Εύβοια εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v