Οι πιο ωραίες πόλεις των ελληνικών νησιών

Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν μόνο μικροσκοπικές, γραφικές Χώρες. Κάποια από αυτά διαθέτουν και γοητευτικές πόλεις – ιδού οι πιο όμορφες από αυτές.
Οι πιο ωραίες πόλεις των ελληνικών νησιών
Τα καντούνια στην πολύχρωμη πόλη της Κέρκυρας. Τα χνάρια των ιπποτών στα μεσαιωνικά δρομάκια της παλιάς πόλης της Ρόδου. Το κάστρο πάνω από τη Μυτιλήνη, οι βόλτες ως τα Βαπόρια της Ερμούπολης και το καλντερίμια που οδηγούν στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Τα ελληνικά νησιά έχουν μερικές από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, και αυτές είναι οι πλέον γοητευτικές:

Ρόδος

Το κόσμημα του νησιού των Ιπποτών, η παλιά πόλη της Ρόδου βρίσκεται πλάι-πλάι με τη σύγχρονη, σε ένα παιχνίδι αντίθεσης που μας φέρνει από τους μοντέρνους δρόμους και το εμπορικό κέντρο στην… καρδιά του μεσαίωνα. Καλοδιατηρημένη, γραφική και άκρως γοητευτική, η μεσαιωνική πόλη έχει για κύρια αρτηρία της την οδό των Ιπποτών, τον πλακόστρωτο δρόμο που περνά μπροστά από το μεγαλόπρεπο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, εκεί όπου κάποτε ηχούσαν οι οπλές των αλόγων των Ιωαννιτών Ιπποτών. Αξίζει να περιηγηθείτε όχι μόνο στις 160 αίθουσες του παλατιού και στο γειτονικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και στα σοκάκια της παλιάς πόλης, γεμάτα ταβερνάκια, μικρομάγαζα και μνημεία, από τουρκικά λουτρά και μιναρέδες μέχρι τείχη πλάι σε λουλουδιασμένες αυλές.
Διαβάστε περισσότερα – 10 πράγματα που πρέπει να δείτε στη Ρόδο 

Κέρκυρα

Καντούνια, φαναράκια, φρούρια και ένα σωρό χρώματα. Η πόλη της Κέρκυρας είναι μεθυστική και οι βόλτες σε αυτή δεν μας χορταίνουν ποτέ: Ξεκινάμε από το Λιστόν, το βουλεβάρτο με τις τοξωτές στοές, χανόμαστε στα ρομαντικά καντούνια, φτάνουμε στην πλατεία της Σπιανάδας, θαυμάζουμε το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και το δημαρχείο-θέατρο San Giacomo του 17ου αιώνα, και φυσικά, επισκεπτόμαστε τα φρούρια της πόλης. Το Παλιό Φρούριο με τα ενετικά οχυρώματα, την τάφρο, τα επιβλητικά κτίρια και τους θολωτούς διαδρόμους διαθέτει συγκλονιστική θέα, ενώ πάνω από το ενετικό λιμάνι, το Νέο Φρούριο στέκεται περήφανα στο λόφο του Αγίου Μάρκου, με θόλους, υπόγειες στοές, προμαχώνες και το περίφημο λιοντάρι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στην πύλη του. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης της Κέρκυρας.
Διαβάστε περισσότερα – Η Κέρκυρα είναι έρωτας! 

Χανιά

Η παλιά πόλη των Χανίων είναι η ωραιότερη όχι μόνο της Κρήτης αλλά ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας. Πολυπολιτισμική γοητεία, ενετική μαγεία, ηλιοβασιλέματα μπροστά στον φάρο και ένας δαίδαλος από γραφικά καλντερίμια που κανένας δε θα είχε αντίρρηση να χαθεί. Γιατί εδώ δεν υπάρχει Μινώταυρος, αλλά πέτρινα σπιτάκια, χρωματιστά αρχοντικά, συνοικίες εβραϊκών και μουσουλμανικών καταβολών, ταβερνάκια με σούπερ κρητική κουζίνα για ρακές και φαγοπότια καθώς και μοντέρνα μπαράκια για την πιο ζωντανή κοινότητα της πόλης. Οι βόλτες στην παλιά πόλη οδηγούν πάντα στο ενετικό λιμάνι, με τον φάρο, τα café και τα εντυπωσιακά κτίρια όπως τα Αρσενάλια, το Ναυτικό Μουσείο και το Κουμ Καπί.
Διαβάστε περισσότερα – Πώς να μην ερωτευτείς τα Χανιά; 

Μυτιλήνη

Η πρωτεύουσα της Λέσβου είναι μια πόλη που φαίνεται μεγάλη αν τη δεις από ψηλά, αλλά στην πραγματικότητα στεγάζει λίγους κατοίκους και πολλή γοητεία. Γεμάτη χρώματα και μια ενέργεια κοσμοπολίτικη, η χτισμένη αμφιθεατρικά στα λοφάκια της πόλη στεφανώνεται από το μεγαλύτερο φρούριο της Μεσογείου και στολίζεται από κτίρια μπαρόκ, νεογοτθικά, νεοκλασικά, μπελ επόκ και άλλων αρχιτεκτονικών ρευμάτων. «Καρδιά» της πόλης, η πλακόστρωτη οδός Ερμού είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού, ενώ στην προκυμαία απλώνουν τραπεζάκια δεκάδες καφενέδες και ουζερί. Κλασικό σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Σαπφούς, ενώ στα SOS περιλαμβάνονται η επίσκεψη στο ναό του Αγίου Θεράποντα, στο Άγαλμα της Ελευθερίας στην άκρη του λιμανιού και σε ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία της χώρας, αυτό του Κουτσομύτη στην περιοχή «Συνοικισμός». Μέσα ή κοντά στην πόλη θα βρείτε σημαντικά μουσεία, όπως αυτό του ζωγράφου Θεόφιλου, το μουσείο ούζου και το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης. Δείτε περισσότερα εδώ
Διαβάστε περισσότερα – Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης

Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και «καμάρι» της Σύρου είναι μια γοητευτική, ολοζώντανη πόλη, που συνδυάζει τις ήπιες αστικές συνήθειες με την νησιωτική αύρα και την μποέμ ατμόσφαιρα που της χαρίζουν οι καλλιτεχνικές καταβολές της. Στο κέντρο της, τα κυκλαδίτικα καλντερίμια «παντρεύονται» με τα αρχοντόσπιτα του 19ου αιώνα, τα απαστράπτοντα νεοκλασικά, την γειτονιά των Βαποριών με τα σπίτια των πλουσιότερων εμπόρων και φυσικά την πλατεία στην καρδιά της πόλης, με το δημαρχείο που έχει την υπογραφή του Τσίλερ. Άλλα στολίδια της Ερμούπολης είναι το αρχαιολογικό μουσείο και το θέατρο Απόλλων. Στα δρομάκια γύρω από την αγορά της πόλης, απλώνουν τραπέζια δεκάδες ταβερνάκια, στιλάτα café και μικρομάγαζα με συριανά λουκούμια και τοπικά προϊόντα. Την βιομηχανική πλευρά της Σύρου θα ανακαλύψετε στο Βιομηχανικό Μουσείο και στον ταρσανά κοντά στο λιμάνι, ενώ το πιο γραφικό κομμάτι βρίσκεται στον «καθολικό» λόφο της πόλης, στην Άνω Σύρο που μοιάζει με μικρή κυκλαδίτικη Χώρα και αξίζει την ανηφόρα για να θαυμάσετε τον Σαν Τζώρτζη στην κορυφή, να επισκεφθείτε το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και να αράξετε για καφέ ή ποτό με σούπερ θέα στην Ερμούπολη.
Διαβάστε περισσότερα – 10 λόγοι που αγαπάμε τη Σύρο 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v