Νίσυρος: You’re my λάβα

Ήρεμη, απόκοσμη, ενεργειακή, μυστήρια. Η Νίσυρος δεν είναι ένας ακόμα καλοκαιρινός προορισμός. Είναι κάτι παραπάνω.
Νίσυρος: You’re my λάβα

Πάρτε αιωνόβια χωριά αγέραστα στο πέρασμα των χρόνων, προσθέστε μια απόκοσμη ηφαιστειογενή γοητεία με πετρώματα και χρώματα, πασπαλίστε με ολίγο από άρωμα Κυκλάδων και ρίξτε για τελείωμα μια πρέζα από καλοκαιρινή ραστώνη που όμοιά της δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Έχετε μόλις φτιάξει το μείγμα για τις διακοπές στη Νίσυρο, ένα νησί μακριά από κοσμικότητες και τουριστίλες που κρύβει όμως στο μάγμα του ηφαιστειογενούς πυρήνα του το πραγματικό νόημα των εναλλακτικών διακοπών.

Τρεις οικισμοί και ένα ηφαίστειο

Η πρώτη γνωριμία με το νησί γίνεται από το Μανδράκι, τον πιο ζωντανό οικισμό του νησιού, τη «Χώρα» του. Στενά σοκάκια, βοτσαλωτά δάπεδα και χρωμαιστά σπιτάκια συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του αμφιθεατρικά χτισμένου χωριού μεταξύ του Μεσαιωνικού Φρουρίου και της Παναγιάς της Σπηλιανής.



Αν δεν χαθείτε στα δαιδαλώδη στενά του, η βόλτα θα σας βγάλει στην καρδιά του νησιού, το κέντρο του, την πλατεία της Ηλικιωμένης με τον μεγάλο φύκο. Εδώ τα βράδια ο κόσμος μαζεύεται για να φάει, να πιει, να γλυκαθεί με τα εδέσματα των γλυκάδικων και να κάνει χάζι. Στον οικισμό δεσπόζει το ενετικό κάστρο, όπου φωλιάζει το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής, ενώ στο χαμηλό λόφο πάνω από το Μανδράκι, το Παλαιόκαστρο είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα του Αιγαίου.

Δύο ακόμα οικισμοί, κάπως παρατημένοι όμως σε τροχιά επανάκαμψης, τα Νικιά και ο Εμπορειός, γοητεύουν με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους και με την υπέροχη θέα προς την καλντέρα.  Στα Νικιά, η Πόρτα είναι η ξακουστή βοτσαλωτή πλατεία, από τις ομορφότερες του Αιγαίου, ενώ στον Εμπορειό, το μεσαιωνικό Κάστρο της Παντονίκης είναι ταμάμ για ατένισμα του απέραντου γαλάζιου. Στην είσοδο του χωριού, θα βρείτε και μια φυσική σάουνα, από τις πολλές που υπάρχουν «κρυμμένες» στο νησί.

Επίνειο του Μανδρακίου, το ψαροχώρι Πάλοι φημίζεται για τα Δημοτικά Λουτρά – η απόλυτη φυσική spa εμπειρία για πάσχοντες και μη. Βρίσκονται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνουν επίσης δημοτικό ξενώνα. Αν δεν σας τρομάζει το περπάτημα αξίζει να το προσεγγίσετε με τα πόδια το Μανδράκι.



Και μετά ήρθε ο «Στέφανος». Μετά τον Εμπορειό το τοπίο αλλάζει άρδην και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Όχι δεν είμαστε στη Σελήνη, αλλά βρήκαμε την αδερφή της στο Αιγαίο. Ο επιβλητικός κρατήρας του ηφαιστείου ξεπροβάλλει και η ενέργειά που εκπέμπει προκαλεί ανατριχίλα. Μυρωδιά από θειάφι, φαλακρές πλαγιές ολόγυρα, μια μοναδική παλέτα χρωμάτων και υφών και η αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας φτιάχνουν το απόκοσμο κλίμα και συνάμα το μείγμα για την γοητεία του νησιού.



Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεώτερο στον αιγαιακό χώρο, ενώ η καλντέρα του σχηματίστηκε ύστερα από δύο μεγάλες εκρήξεις- πριν από 25 και 15 χιλιάδες χρόνια. Ο Στέφανος έχει βάθος 27 μέτρα και διάμετρο 330, ενώ περιβάλλεται από θερμές πηγές που αναβλύζουν θειούχα αέρια και ζεστό νερό.

Και από παραλίες;



Όχι πολλά πράγματα. Πρώτη και ομορφότερη η Παχιά Άμμος, μια μεγάλη παραλία παράδεισος για ελεύθερο κάμπινγκ με καυτή, μαύρη άμμο και βαθιά νερά. Είναι ίσως η μοναδική "πραγματική" παραλία του νησιού. Πριν από την Παχιά Άμμο, βρίσκεται η παραλία Λυές, ενώ ιδιαίτερη είναι και η παραλία Χοχλάκοι με τα σκούρα ηφαιστειακά βότσαλα, τα βράχια και τη σπηλιά, κάτω από την Παναγιά τη Σπηλιανή.

Για ριζική αλλαγή σκηνικού και βουτιών, πάρτε καραβάκι για το γειτονικό νησί Γυαλί, αφού πρώτα αδειάσετε μνήμη στο κινητό για φωτογραφίες του πανέμορφου τοπίου και των υπέροχων παραλιών. Σημειώστε πως εδώ βρίσκονται οι μοναδικές στην χώρα εγκαταστάσεις εξόρυξης ελαφρόπετρας, χάρη στις οποίες το νησί είναι γεμάτο με πάλλευκες πλαγιές και σχήματα… αφηρημένης τέχνης.

Πού να φάτε



Στην Όαση στην παραλία Λυές για μαγειρευτά, στον Ανδριώτη για κατσικάκι καπαμά, στο Μπαλκόνι του Εμπορειού για ωραιότατο τηγάνι, στα Απυριά (ή «του Τριαντάφυλλου») στην πλατεία του Εμπορειού, στο Χοχλάκι στην ομώνυμη παραλία για σούπερ θαλασσινά πάνω στο κύμα, στην Ειρήνη στην πλατεία της Ηλικιωμένης για μαγειρευτά αλλά και ωραίο κρέας, στον Παπάτσο επίσης στο Μανδράκι για παραδοσιακά εδέσματα με σούπερ θέα, και στην ιταλική ταβέρνα Bacareto για γνήσια ιταλική κουζίνα. Για ποτάκι στο Ραντεβού, στην πλατεία της Ηλικιωμένης, και στο Αποσπέρι στον Εμπορειό για σούπερ κοκτέιλ.  Γενικά το φαγητό – και το ποτό – στο νησί είναι αρκετά οικονομικό και δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 15€/ άτομο.

Πού να μείνετε

Στους πολυτελείς ξενώνες τα Λιοτρίδια, στο κέντρο του Μανδρακίου πάνω στο κύμα (από 120€ με πρωινό), στο Πορφυρίς στο Μανδράκι (από 48€ με πρωινό), στον ξενώνα Maria Eliza στα Νικιά (90€ για μια μεζονέτα) και στα δίχωρα δωμάτια του Mammis στην είσοδο του χωριού Πάλλοι (από 60€).

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v