Τα Χανιά είναι έρωτας!

Η παλιά πόλη, η κρητική κουζίνα, οι συγκλονιστικές παραλίες, τα φαράγγια και όλοι οι φαντασμαγορικοί λόγοι που τα Χανιά είναι ερωτεύσιμα.
Τα Χανιά είναι έρωτας!
Όσες φορές κι αν βρεθείς σ’ αυτό το λιμάνι, δεν το χορταίνεις. Η παλιά πόλη είναι ένας τρισδιάστατος πίνακας ζωγραφικής: Η ενετική ομορφιά, το ηλιοβασίλεμα πίσω απ’ τον φάρο, τα καλντερίμια που ευωδιάζουν από τα ανθισμένα γιασεμιά και τα κρητικά μεζεδάκια που ξεφουρνίζουν τα ταβερνάκια…

Ύστερα, είναι οι γύρω γειτονιές, τα ιστορικά αρχοντικά, οι κήποι κι η δημοτική Αγορά, οι εβραϊκές και οθωμανικές πινελιές, οι λόφοι με την φοβερή θέα… Και φυσικά, οι παραλίες. Αυτές οι χανιώτικες παραλίες που κλέβουν την παράσταση και κάνουν αυτή την άκρη της Κρήτης την πιο φωτογενή, την πιο φαντασμαγορική, αυτή που θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά για τις βουτιές και τις διακοπές σου.

Με τέσσερις λέξεις, τα Χανιά είναι έρωτας. Και όπως κάθε μεγάλος έρωτας, έχει τα δικά του… βήματα. Ακολουθήστε μας βήμα-βήμα για να ερωτευτείτε τα Χανιά:

Η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι

Πέτρινα σπιτάκια, χρωματιστά αρχοντικά, εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, ήσυχα ταβερνάκια που σε κερνούν ρακές πριν ακόμα προλάβεις να καθίσεις, αλλά και πολυσύχναστα μπαράκια που μεταμορφώνουν την παλιά πόλη σε ολοζώντανη πιάτσα τα καλοκαιρινά βράδια. Το υπέροχο νησιωτικό «μωσαϊκό» αυτής της συνοικίας έχει τόση γοητεία ώστε ακόμη και τα φολκλόρ μαγαζάκια με τα σουβενίρ δεν καταστρέφουν την αυθεντικότητά του. Όλα τα δρομάκια φυσικά οδηγούν στο ενετικό λιμάνι, με τα κοσμοπολίτικα café, τις εκθέσεις τέχνης στα Αρσενάλια, τον φάρο, το Κουμ Καπί και την ατελείωτη ρομαντζάδα.

Η κρητική κουζίνα

Το αυθεντικό χανιώτικο μπουρέκι είναι από μόνο του λόγος να… ταξιδέψετε ως εδώ. Αλλά φυσικά, δεν θα πείτε όχι και στο γαμοπίλαφο, στο απάκι, στους χοχλιούς, τα καλιτσούνια και τα φρέσκα ψάρια. Μερικές από τις καλύτερες γεύσεις δοκιμάσαμε στο Καλντερίμι και στο Καρνάγιο στην παλιά πόλη, στο Θαλασσινό Αγέρι στην άκρη της Χαλέπας και στις Γλωσσίτσες στην Ακτή Ενώσεως.

Η θέα από τον Προφήτη Ηλία

Στην περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Κουνουπιδιανά, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης, σκαρφαλωμένηστον λόφο του Προφήτη Ηλία, αυτή η τοποθεσία φημίζεται για τρία πράγματα: Πρώτον, για τους «Τάφους των Βενιζέλων», του Ελευθέριου και του Σοφοκλή, σε έναν κήπο που αξίζει να επισκεφθείτε. Δεύτερον, για τα τρομερά, περιβόητα γλυκά της Κουκουβάγιας, του café στον λόφο που σερβίρει το «ζουμερό», μια γιγαντιαία σοκολατόπιτα με μυστική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε. Και τρίτον και κυριότερο, την απίστευτη θέα σε ολόκληρη την πόλη, εκεί όπου το μάτι φτάνει ως το λιμάνι.

Οι συγκλονιστικές παραλίες… εντός πόλης

Κοντά στην πόλη, οι λύσεις είναι πιο απλές, αλλά στην καρδιά της διασκέδασης: Στα όρια της πόλης βρίσκονται οι ακτές της Αγίας Μαρίνας, με άνετες αμμουδιές, καθαρά νερά και ατμόσφαιρα φοιτητικού beach party. Εδώ τα beach bars παρατάσσονται στη σειρά, οι συναυλίες δίνουν και παίρνουν και το κέφι δεν σταματά παρά μόνο το ξημέρωμα.

…και εκτός πόλης

Καλή η διασκέδαση, αλλά ο νομός Χανίων κρύβει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας στις ακτές του, και αξίζει η οδήγηση για να τις ανακαλύψετε. Το Ελαφονήσι κλέβει την παράσταση με τα (πολύ) ρηχά, διάφανα νερά του που καταλήγουν σε ροζ αμμουδιά. Η Φαλάσαρνα διαθέτει περισσότερα ελεύθερα μέρη για να απλώσετε πετσέτα. Ο Μπάλος και η Γραμβούσα προσδίδουν λίγη αίσθηση ροβινσωνικής ανακάλυψης στο εξωτικό σκηνικό τους, ενώ το Κεδρόδασος είναι ένας παράδεισος για free campers κρυμμένος στα ευωδιαστά δέντρα της δυτικής Κρήτης. Προς τα ανατολικά των Χανίων, μη χάσετε την παραλία Σεϊτάν Λιμάνια με το πιο εντυπωσιακό… τιρκουάζ ζιγκ ζαγκ της θάλασσας, αλλά και την υπερυψωμένη ακτή του Λουτρακίου με τα βαθιά, δροσερά νερά.

Η Δημοτική Αγορά

Ένα κανονικό ταξίδι στον χρόνο και στις αισθήσεις, η δημοτική αγορά των Χανίων βρίσκεται στα όρια της παλιάς και της σύγχρονης πόλης και αποτελείκτίριο χτισμένο στα πρότυπα της Μασσαλιώτικης σκεπαστής αγοράς. Στους διαδρόμους της, θα βρείτε δεκάδες πάγκους με τα καλύτερα τοπικά προϊόντα, από μπαχαρικά και λαχανικά μέχρι… μαχαίρες, και στην άκρη της, τραπεζάκια καφενείου για να αράξετε για μια τσικουδιά προτού συνεχίσετε τις βόλτες σας.

Η Χαλέπα

Από τις πιο νοσταλγικές βόλτες στην πόλη, η περιήγηση στη Χαλέπα θα σας φέρει μπροστά στην πιο αριστοκρατική γωνιά των Χανίων. Πάρτε την παραλιακή περαντζάδα από το κέντρο προς τα ανατολικά και σύντομα θα χαθείτε στα νεοκλασικά κτίρια και τα αρχοντικά που χτίστηκαν εδώ από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, τότε που ζούσε σε αυτά τα μέρη ο Ελευθέριος Βενιζέλος και είχαν εγκατασταθεί στους δρόμους της Χαλέπας προξενεία, ξένες σχολές και πολλοί ναοί. Στις ακτές της γειτονιάς θα βρείτε και μία από τις πιο νοσταλγικές ταβέρνες της πόλης, το Θαλασσινό Αγέρι, με τα τραπεζάκια του να αγναντεύουν το κύμα και τους παλιούς ταρσανάδες.

Τα αρχαία μυστικά

Στεγασμένο στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων διηγείται την Ιστορία της πόλης από τη νεολιθική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια, περιλαμβάνοντας μινωικά ευρήματα αλλά και γλυπτά, ψηφιδωτά, κοσμήματα και άλλους θησαυρούς από την γεωμετρική περίοδο. Η είσοδος στοιχίζει 4€.

Το φαράγγι των φαραγγιών

Συγκεκριμένα δεν είναι φαράγγι αλλά… Φάραγγας. «Ένας είν’ ο Φάραγγας… της Σαμαριάς! Τα άλλα είναι φαράγγια», λένε οι ντόπιοι για το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Βρίσκεται στα νότια του νομού Χανίων, καταλήγοντας στα Σφακιά. Θα το διασχίσετε μπαίνοντας από τον Ομαλό, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Χανιά, και ακολουθώντας την υπέροχη διαδρομή των 16 χιλιομέτρων μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Το στενότερό του σημείο βρίσκεται στις Σιδερόπορτες και έχει 3 μέτρα πλάτος, ενώ το ύψος των τοιχωμάτων φτάνει ως και τα 700 μέτρα.

Η κρητική φιλοξενία
Για την υψηλή περίοδο, υπάρχουν ακόμα δίκλινα σε λογικές τιμές και πάνω απ’ όλα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Για ένα ρομαντικό δωμάτιο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στο Guesthouse Dream Art, θα πληρώσετε 65€. Για ένα μοντέρνο, μεγάλο στούντιο-διαμέρισμα στο Sea View, κοντά στην ακτή Άπτερα, θα πληρώσετε περί τα 81€ με πλούσιο πρωινό. Για ένα απλό, άνετο και φωτεινό δωμάτιο στην καρδιά της πόλης στο Archontiki Hotel, υπολογίστε περί τα 50-70€ το δίκλινο. Και για ένα μεγάλο διαμέρισμα με όλες τις πολυτέλειες κοντά στο κέντρο αλλά και τη θάλασσα, στο Sea&City θα πληρώσετε 95€. 

Πώς θα πάτε
Με τα πλοία της ΑΝΕΚ από τον Πειραιά (9 ώρες και 76€ μετ’ επιστροφής). Με τις πτήσεις της Ryanair (από 66€ μετ’ επιστροφής τον Ιούλιο) ή της Aegean (από 70€ μετ’ επιστροφής τον Ιούλιο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v