Η άνοιξη στα ελληνικά βουνά είναι τέλεια

Στις πλαγιές της Κορινθίας, στα Ζαγοροχώρια, στον Όλυμπο και στον Ταΰγετο, η άνοιξη έχει στήσει χορό και μας περιμένει να γιορτάσουμε μαζί της.
Η άνοιξη στα ελληνικά βουνά είναι τέλεια
της Ηρώς Κουνάδη

Αγριολούλουδα σε χρώματα που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν ξεφυτρώνουν πλάι σε τρεχούμενα νερά και χωμάτινα μονοπάτια οδηγούν τα βήματά σου σε άλλο ένα σημείο με φαντασμαγορική θέα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές που κάνουν τέλεια αντίθεση με το απόλυτο γαλάζιο στον ουρανό. Κρατάμε την όρεξη για παραλίες για αργότερα, και παίρνουμε τα βουνά, γιατί η άνοιξη τους πάει γάντι.

Στην Ορεινή Κορινθία


Για τους ορμώμενους από το κλεινόν άστυ, είναι δίπλα –λιγότερο από δυο ωρίτσες μακριά από την πόρτα του σπιτιού σας. Είναι, επίσης, πανέμορφη, και αυτή την εποχή είναι και οικονομικότατη, καθότι τα πλήθη του χειμώνα την έχουν απαρνηθεί για τις παραλίες που λέγαμε προηγουμένως, και οι τιμές έχουν πέσει στο μισό και παρακάτω.



Για βάση σας, το “hot spot” της περιοχής είναι τα Τρίκαλα, χωρισμένα σε Άνω, Κάτω και Μεσαία γειτονιά, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες και τα πιο λαοφιλή ταβερνάκια. Μας αρέσουν, όμως, εξίσου και τα πιο ήσυχα χωριά, όπως η μικρούλα Καστανιά, η Γκούρα με το παραδοσιακό καφενεδάκι της, και το ατμοσφαιρικό Κεφαλάρι. Όσο για τις περιηγήσεις σας, τα μονοπάτια που διασχίζουν τα ειδυλλιακά τοπία της, οι δύο λίμνες, η όμορφη Δόξα και η μυθική Στυμφαλία, και οι φαντασμαγορικές αυτοκινητοδιαδρομές που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους είναι μόνο η αρχή.

Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα, πέτρινα δωμάτια του Αρχοντικού Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό (από 30€ το δίκλινο με πρωινό). Στα ευρύχωρα, χρωματιστά δωμάτια του Ξενώνα Βαθύσκια στα Κάτω Τρίκαλα (50€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Καστανιά, στο ομώνυμο χωριό, τα μπαλκονάκια των οποίων αγναντεύουν τις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω τους (50€ το δίκλινο).

Στα Ζαγοροχώρια


Ιδανική επιλογή για τους ορμώμενους εκ βορείου Ελλάδας, αποζημιώνουν για τα έξτρα χιλιόμετρα και εμάς τους… νότιους με την φαντασμαγορική ομορφιά τους, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην χώρα. Και γι’ αυτό δεν φροντίζουν μόνο τα πανέμορφα πέτρινα χωριουδάκια, αλλά και οι ειδυλλιακές διαδρομές (πεζοπορικές, ποδηλατικές, ιππασίας, ή υδάτινες, με βάρκες του rafting) στο υπέροχο φαράγγι του Βίκου που βρίσκεται στην καρδιά των Ζαγοροχωρίων.



Στα δικά μας highlight, περιλαμβάνονται το μονοπάτι που ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στην καρδιά του Δρυμού, η θέα στο μεγαλειώδες χάος του φαραγγιού που κόβει την ανάσα στην Οξυά, η ησυχία της Βωβούσας (και των ανατολικών Ζαγοροχωρίων εν γένει), το μονοπάτι που λέγεται Σκάλα του Βραδέτου, που ενώνει το χωριό με το Καπέσοβο, τα τοξωτά γεφύρια γύρω από τους Κήπους και το πόσο συγκλονιστικά όμορφο είναι το Δίλοφο.

Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Εδώ να μείνεις: Στο υπέροχο Αρχοντικό Ζαρκάδα στο Μονοδένδρι (40€ το δίκλινο με πρωινό) τα μπαλκόνια του οποίου αγναντεύουν το φαράγγι, στον ρουστίκ ξενώνα Αλώνι στα Άνω Πεδινά (στα 30€ το δίκλινο, ή 38€ με πρωινό), ή στα παραδοσιακά δωμάτια του Gouris Guesthouse στο Τσεπέλοβο (30€ το δίκλινο με πρωινό).

Στον Όλυμπο


Το βουνό των θεών (ή το βουνό των βουνών, αν προτιμάτε) είναι αυτή την εποχή ιδανικό για πεζοπορίες και ανάβαση στις κορυφές του, που είναι απροσπέλαστες όλο τον χειμώνα (μονοπάτια και διαδρομές για να ακολουθήσετε μόνοι σας ή οργανωμένα έχουμε συγκεντρώσει εδώ και εδώ).



Όσο για τα χωριουδάκια του; Το Λιτόχωρο και ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι οι “hot” προορισμοί του Ολύμπου, με όλη την υποδομή αλλά και την κοσμοσυρροή που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός. Η μοναδική φύση που περιβάλλει το Λιτόχωρο και τα λιθόκτιστα καλντερίμια του Παλαιού Παντελεήμονα δικαιολογούν τον τίτλο τους. Αν προτιμάτε κάτι πιο εναλλακτικό, η κρυμμένη από τους προβολείς της δημοσιότητας Καρυά είναι ο προορισμός σας. Κτισμένη σε υψόμετρο που αγγίζει τα 900 μέτρα, περιτριγυρισμένη από καταπράσινες βουνοπλαγιές, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα πυκνά ελατοδάση, είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυθεντικό Όλυμπο μπορείτε να προσεγγίσετε χωρίς πεζοπορία.

Διαβάστε περισσότερα - Όλυμπος: Διαδρομές στο σπίτι των θεών

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Πλειάδες στον Παλαιό Παντελεήμονα, με την υπέροχη θέα (στα 63€ το δίκλινο με πρωινό). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Vassilis Guesthouse στη Ραψάνη (40€ το δίκλινο). Στα τρισχαριτωμένα δωμάτια του ξενώνα Ιππολύτη, στο χωριό Παλαιοί Πόροι στις παρυφές του Ολύμπου (50€ το δίκλινο με πρωινό).

Στον Ταΰγετο




Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, ο Ταΰγετος προσφέρεται τόσο για διαδρομές μέσα στη φύση, χάρη στο άριστα σηματοδοτημένο (και ιδανικό για αρχάριους) δίκτυο μονοπατιών του, όσο και για sightseeing στην καστροπολιτεία του Μυστρά, που αυτή την εποχή βρίσκεται, ανθισμένη, στα καλύτερά της (και λειτουργεί και 8.00-20.00). Όσο για τη βάση σας; Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στα εν πολλοίς ανεξερεύνητα χωριουδάκια του βόρειου Ταΰγετου και σε εκείνα του νότου, που ακουμπούν στο ειδυλλιακό –και ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000– φαράγγι.



Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ταλετόν στο Ξηροκάμπι (65€ το δίκλινο με πρωινό). Αν προτιμάτε για βάση σας το βόρειο τμήμα του Ταΰγετου, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι το Ξενοδοχείο Καστόρι στο ομώνυμο χωριό (στα 60€ το δίκλινο με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό) και το πανέμορφο Αρχοντικό Λεοντάρι, στο χωριό με το ίδιο όνομα (στα 80€ το δίκλινο με λαχταριστό σπιτικό πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v