Στη Φλωρεντία ζωντανεύουν τα παραμύθια

Τα παλάτια της Αναγέννησης, τα έργα τέχνης του Μιχάηλ Άγγελου και του Ντα Βίντσι, η ιταλική κουζίνα, η φύση της Τοσκάνης και όλα όσα αξίζει να δείτε στην Φλωρεντία.
Στη Φλωρεντία ζωντανεύουν τα παραμύθια
του Γιώργου Κόκουβα

«Καταδικασμένη να ανθίσει». Αυτή τη φράση, λέει ένας θρύλος, είπαν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν σ’ αυτή τη γωνιά της Τοσκάνης και την αντίκρισαν. Και γι’ αυτό, την πόλη που έχτισαν εδώ, την ονόμασαν “Florentia”.

Και η πόλη δεν τους διέψευσε. Όχι μόνο άνθισε, αλλά τα «λουλούδια» της άλλαξαν την Ιταλία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Έγραψαν Ιστορία στις τέχνες, στο εμπόριο, στην οικονομία, έδωσαν νέα πνοή στην Γηραιά Ήπειρο, οδηγώντας την μέσα από τα σκοτάδια του Μεσαίωνα προς την Αναγέννηση.

Αυτή την αίσθηση σου δίνει και κάθε βόλτα στο γεμάτο όμορφες αντιθέσεις κέντρο της Φλωρεντίας. Από σκοτεινά μεσαιωνικά δρομάκια με βαριά μπαρόκ κτίρια περνάς σε ηλιόλουστες πλατείες με αναγεννησιακά παλάτια και αγάλματα που ακτινοβολούν. Από τις μυστικές στοές και τις γέφυρες του ποταμού φτάνεις στον λόφο του Oltrarno για να λιαστείς στην κορυφή του ατενίζοντας τον πίνακα ζωγραφικής που αποτελεί η πρωτεύουσα της Τοσκάνης – και παλαιότερα ολόκληρου του ιταλικού βασιλείου.

Η Φλωρεντία όμως, θέλει τη ρέγουλά της. Ένα σαββατοκύριακο ίσως δεν είναι αρκετό για να τη χορτάσεις. Τα ανάκτορα των Μεδίκων που δημιούργησαν ένα οικονομικό θαύμα για την εποχή τους. Τα έργα των μεγάλων μαστόρων της Αναγέννησης, ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, η ευφυΐα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, οι πίνακες του Μποτιτσέλι, του Τιτζιάνο, του Καραβάτζιο, οι ναοί του Μπρουνελέσκι, τα μαγαζάκια των αργυροχρυσοχόων που λειτουργούν αδιάκοπα εδώ και επτά αιώνες, οι εκδρομές στην καταπράσινη Τοσκάνη… Όλα αυτά γεμίζουν από μία εβδομάδα μέχρι όσες περισσότερες ημέρες μπορείτε να διαθέσετε σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Βόρειας Ιταλίας.

Αν παρ’ όλα αυτά, είστε σε πιο σφιχτό πρόγραμμα – δεν σας αδικούμε, όσο είστε εδώ θα μπείτε στον πειρασμό να ταξιδέψετε στις κοντινές πόλεις της Πίζας ή της Σιένα, που είναι πανέμορφες – παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα… SOS, με φωτογραφίες για να σας ανοίξουμε την όρεξη.

Ο Duomo και το Βαπτιστήριο

Ένας από τους ομορφότερους και εντυπωσιακότερους καθεδρικούς του κόσμου, ο ναός της Santa Maria del Fiore στην καρδιά της πόλης είναι ένα γοτθικό αριστούργημα που χτιζόταν επί δύο αιώνες για να στολιστεί με περίτεχνες προσόψεις, τους τρούλους του Μπρουνελέσκι, το κωδωνοστάσιο του Τζιότο και το θεαματικό εσωτερικό, οι σκάλες του οποίου οδηγούν ψηλά, για πανοραμική θέα. Στην ίδια πλατεία, το Βαπτιστήριο είναι άλλο ένα αναγεννησιακό κομψοτέχνημα, ένα οκταγωνικό κτίσμα γνωστό για τις Πύλες του Παραδείσου, τις περίτεχνες πόρτες που σχεδίασαν ο Γκιμπέρτι και ο Μιχαήλ Άγγελος.

Η Accademia

Στα βόρεια του ιστορικού κέντρου, η «Ακαδημία» της Φλωρεντίας είναι το «σπίτι» του πιο διάσημου γλυπτού στον κόσμο, του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Το πελώριο δημιούργημα των πέντε μέτρων θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αγάλματα που σμίλεψε ποτέ ανθρώπινο χέρι, με λεπτομέρειες αφάνταστες – ως και οι φλέβες στα χέρια του Δαυίδ είναι δουλεμένες έτσι ώστε να αποδίδουν την ένταση που ήθελε ο μεγάλος μάστορας της Αναγέννησης. Φυσικά, στην Ακαδημία φιλοξενούνται και άλλα έργα τέχνης της εποχής (13ος-16ος αιώνας), αλλά έχετε υπ’ όψιν σας πως η ουρά για την είσοδο είναι συνήθως τεράστια, γι’ αυτό θα κερδίσετε πολύ χρόνο αν έχετε κλείσει εισιτήριο online (6,50€). Σημειώστε ότι πιστές ρέπλικες του αγάλματος του Δαυίδ θα βρείτε στην Piazza della Signoria και τον λόφο του Oltrarno, χωρίς να πληρώσετε ή να περιμένετε στην ουρά.

Η Galleria Uffizzi

Η δεύτερη SOS στάση στην πόλη για τους λάτρεις της Τέχνης. Η συγκεκριμένη πινακοθήκη είναι ένας αρχιτεκτονικός λαβύρινθος που κάποτε φιλοξενούσε τα γραφεία της τράπεζας των Μεδίκων, αλλά σήμερα στεγάζει ακόμα πιο πολύτιμους θησαυρούς: Στις δεκάδες αίθουσες βρίσκονται πίνακες και αγάλματα καλλιτεχνών όπως οι Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τζιότο, Τιτζιάνο, Καραβάτζιο, Ρεμπράντ και Μποτιτσέλι – highlight η πασίγνωστη «Αφροδίτη» του τελευταίου. Για το εισιτήριο ισχύει το ίδιο με την Ακαδημία (6,50€ και η online κράτηση σώζει… ταξιδοώρες). Η συλλογή είναι τόσο εκτεταμένη που, αν σας ενδιαφέρει η Ιστορία της Τέχνης, θα χρειαστεί ίσως να αφιερώσετε μία ολόκληρη ημέρα στην Ufizzi.

Τα παλάτια Vecchio και Bargello

Στην καρδιά του centro storico βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Ιταλίας, το Palazzo Vecchio, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η έδρα της Σινιορίας (το νομοθετικό όργανο της πόλης), το σπίτι ων Μεδίκων και αργότερα το δημαρχείο. Εδώ θα αποκτήσετε μια καλή εικόνα για το τι εστί… χρυσή εποχή της Φλωρεντίας. Για την ακρίβεια… πολλές καλές εικόνες, όπως το περίτεχνο σιντριβάνι του Ποσειδώνα, οι αριστοκρατικοί κήποι, οι σάλες με τα σπάνια έργα τέχνης και τις εντυπωσιακές πύλες. Από εδώ ξεκινά και ο περίφημος «Διάδρομος του Βαζάρι», μια μυστική στοά που οδηγεί στο Palazzo Pitti. Στο ιστορικό κέντρο θα συναντήσετε επίσης το Bargello, ένα παλάτι που μοιάζει με οχυρωμένο κάστρο και στολίζεται με δημιουργίες του Ντονατέλο, του Μπερνίνι και του Βερόκιο (ενός από τους δασκάλους που «άνδρωσαν» καλλιτεχνικά την χρυσή γενιά των καλλιτεχνών της Αναγέννησης).

Η γέφυρα Vecchio

Από τις διασημότερες γέφυρες του κόσμου, η Ponte Vecchio είναι η παλαιότερη της πόλης και δημιουργεί μια αψίδα πάνω από τον ποταμό Άρνο. Κατά μήκος της γραφικής της περαντζάδας, παρατάσσονται και λειτουργούν κανονικότατα ακόμα και σήμερα τα κοσμηματοπωλεία και χρυσοχοεία του 14ου αιώνα, διοικούμενα από τις ίδιες οικογένειες όλους αυτούς τους αιώνες.

Η πλευρά του Oltrarno

Η «άλλη πλευρά του ποταμού Άρνου», όπως κυριολεκτικά σημαίνει το όνομα της συνοικίας Oltrarno, αλλάζει το τέμπο για τον ταξιδιώτη. Εδώ, το τουριστικό χάος και τα πλήθη αραιώνουν, τα μαγαζάκια και τα ιταλικά ταβερνάκια στα σοκάκια είναι πιο χαλαρά, οι κήποι Boboli ενδείκνυνται για περιπάτους ανάμεσα σε ολάνθιστα μονοπάτια με έργα τέχνης – φυσικά – να ξεφυτρώνουν κάθε λίγα βήματα, και η κορυφή του λόφου με την ανοιχτωσιά που οι ντόπιοι ονομάζουν Piazzale Michelangelo να προσφέρεται για άραγμα με την πιο ωραία θέα προς το centro storico.

Οι πλατείες του ιστορικού κέντρου

Ήδη, περνώντας από τα παραπάνω αξιοθέατα, έχετε γνωρίσει τις πιο κεντρικές, πολύβουες πλατείες της πόλης όπως η Piazza del Duomo και η Piazza della Signoria. Περπατώντας όμως στα πλακόστρωτα που διακλαδώνονται από αυτές, θα βρεθείτε και στην Piazza della Republica με το υπαίθριο παζάρι της πόλης και τους εμπορικούς πεζοδρόμους γύρω της, την Piazza del Mercato Centrale με την δαιδαλώδη σκεπαστή δημοτική αγορά και την Piazza Santa Croce με τον εντυπωσιακό, ομώνυμο φραγκισκανικό ναό. Σε όλες τις παραπάνω πλατείες, έχετε να διαλέξετε από δεκάδες café και μπαράκια, όπου θα απολαύσετε ιταλικό εσπρέσο, φρεσκοψημένες πίτσες και ζυμαρικά και, απαραιτήτως, τον θεσμό του aperitivo, τους δωρεάν μπουφέδες που απλώνονται στα café για όσους πίνουν το κρασάκι τους.

Η υπόλοιπη Τοσκάνη

Αν έχετε τον χρόνο, αξίζει να δώσετε την ευκαιρία να εκδράμετε στους υπόλοιπους «θησαυρούς» της περιοχής. Η Σιένα και το Σαν Τζιμινιάνο με τα κουκλίστικα ιστορικά κέντρα, η Πίζα με τον πασίγνωστο επικλινή πύργο της, τα γραφικά χωριουδάκια όπως τα Cortone, Monteriggioni και Montepulciano. Οι φίλοι του κρασιού δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία για ένα πέρασμα από την ζώνη Chianti Classico, έναν δρόμο του κρασιού που περνά από καρτποσταλικά οινοπαραγωγικά χωριουδάκια της Τοσκάνης. Σας έχουμε συγκεντρώσει τα best of της Τοσκάνης εδώ

Πώς θα πάτε
Απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Φλωρεντίας δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν οι εξής επιλογές: Η Alitalia πετά από Αθήνα στη Φλωρεντία μέσω Ρώμης (περί τις 4-5 ώρες) από 182€ μετ’ επιστροφής αυτό το καλοκαίρι. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να πετάξετε από Αθήνα για Μιλάνο (με την Ryanair από 80€, την Aegean από 110€, την Easyjet από 100€ μετ’ επιστροφής) και από το Μιλάνο να πάρετε το τρένο για Φλωρεντία (το «γρήγορο» κάνει περίπου μιάμιση ώρα και στοιχίζει από 25€).

Πού να μείνετε
Τις τιμές των ξενοδοχείων στη Φλωρεντία θα τις βρείτε μάλλον «τσιμπημένες» - για ένα καλό δίκλινο στο κέντρο θα υπολογίσετε συνήθως πάνω από 100€ τη βραδιά. Αν κλείσετε αρκετό καιρό πριν όμως τη διαμονή σας, μπορείτε να βρείτε ελαφρώς καλύτερες τιμές. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές ενδεικτικές επιλογές:
-Το Residenza Maiano προσφέρει κλασικά δίκλινα με όλες τις ανέσεις στη γειτονιά του San Lorenzo, από 102€.
-Το Β&Β Bruna διαθέτει άνετα, μοντέρνα δίκλινα αλλά ελαφρώς εκτός κέντρου, από 80€.
-Το Apartment Boboli προσφέρει μεγάλα διαμερίσματα - μεζονέτες στην γειτονιά του Oltrarno, κοντά στους κήπους Boboli, από 70€.
-Το Apartment Al Gigli Bottonato διαθέτει δωμάτια για δύο ή άνετα διαμερίσματα για τέσσερις στο ιστορικό κέντρο, από 56 και 70€ αντίστοιχα.
Locanda di Mosconi κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, προσφέρει όμορφα δίκλινα με ρομαντική διακόσμηση και όλες τις ανέσεις, από 154€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v