Η Κρήτη είναι σούπερ… και τον χειμώνα!

Επτά λόγοι που αξίζει να επισκεφθείτε την χειμωνιάτικη Κρήτη και να την αφήσετε να σας γοητεύσει με τα… παντός καιρού μυστικά της, χωρίς πλήθη και με σούπερ τιμές.
Η Κρήτη είναι σούπερ… και τον χειμώνα!
Αν έχετε περάσει κάποιο καλοκαίρι στην Κρήτη, σίγουρα θα την έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας με το τιρκουάζ του Μπάλου και του Ελαφονησίου. Με τον καυτό ήλιο να περνά τις φυλλωσιές και να φτάνει στο φαράγγι της Σαμαριάς. Με τις ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα και με τη μυρωδιά του αντηλιακού στα κατάμεστα σοκάκια των παλιών της πόλεων.

Όμως η Κρήτη δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα νησί ολοζώντανο και μεθυστικό ακόμα και τον χειμώνα. Κι αν την αφήσετε να σας «ξεμυαλίσει» αυτή την εποχή, θα δείτε ένα άλλο της πρόσωπο. Αυτό των ήσυχων ορεινών χωριών, της παρθένας φύσης, των αρχαίων της μυστικών χωρίς τις ουρές των τουριστών και την φιλοξενία των κατοίκων της χωρίς τη… φούρια του Αυγούστου. Δείτε τι θα… χαρείτε στην Κρήτη τον χειμώνα:

Τα φθηνά εισιτήρια
Η αεροπορική σύνδεση έχει γίνει «παιχνιδάκι», αφού η καθημερινή σύνδεση Αθήνας-Χανίων με τις πτήσεις της Ryanair (2-3 φορές ημερησίως) κυμαίνεται στα 40€ μετ’ επιστροφής και με τις πτήσεις της Aegean από 60,48€ μετ’ επιστροφής, από τον Φεβρουάριο και εξής. Η Aegean πετά από Αθήνα και για Ηράκλειο, από 67,48€ το χειμώνα. Η SkyExpress συνδέει Αθήνα και Ηράκλειο από 100€ μετ’ επιστροφής και η Ellinair με 67€ μετ’ επιστροφής.

Αν πάλι προτιμάτε να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς, υπάρχει καθημερινή σύνδεση με δρομολόγια της ANEK για Χανιά (38€ και 9 ώρες ταξίδι one way) και με Ηράκλειο με δρομολόγια της ΑΝΕΚ και της Minoan (38€ και 46€ αντίστοιχα και 9 ώρες ταξίδι one way). Για να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητό σας, θα υπολογίσετε περί τα 100-115€ (μετ’ επιστροφής), επομένως, αν το ταξίδι σας είναι ολιγοήμερο, ίσως σας συμφέρει να νοικιάσετε αυτοκίνητο στην Κρήτη – ενδεικτικά, εντοπίσαμε εταιρίες ενοικίασης στην Κρήτη, όπως η Hertz και η Royal Rentals, με τιμές από 32€ την ημέρα.

Και οι ακόμα καλύτερες τιμές για διαμονή
Αυτή την εποχή, τα πιο περιζήτητα μέρη της Κρήτης γίνονται ακόμη πιο προσιτά. Για τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, εντοπίσαμε:
-Ρομαντικά δωμάτια στον Ξενώνα Άρτεμις στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων από 35€ το δίκλινο. 
-Ευρύχωρα, φωτεινά δίκλινα στον ξενώνα Νάρκισσος στην ίδια περιοχή, από 40€. 
-Ειδυλλιακές σουίτες στο Porto Enetiko στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου από 49,50€ το δίκλινο. 
-Comfort σουίτες με αρχοντική διακόσμηση στο Civitas Boutique Hotel επίσης στο Ρέθυμνο, από 60€ το δίκλινο. 
-Deluxe μοντέρνα δίκλινα με όλες τις ανέσεις στο Castello City Hotel στην πόλη του Ηρακλείου από 46,55€. 
-Λιτά, οικονομικότατα δωμάτια στο ξενοδοχείο Αριστέα στα Ανώγεια, με θέα τον Ψηλορείτη, από 31,50€ το δίκλινο. 



Η Παλιά Πόλη των Χανίων
Γοητευτική και… παντός καιρού, η παλιά πόλη των Χανίων προσφέρεται για βόλτες στα λαβυρινθώδη στενοσόκακα, που καταλήγουν στο ενετικό λιμάνι με τον φάρο και τα ιστορικά κτίρια. Τα χρωματιστά αρχοντικά, οι εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, η δημοτική αγορά, τα καφενεδάκια και τα αυθεντικά κρητικά ταβερνάκια είναι λόγος να περάσετε εδώ πολλές (χειμωνιάτικες) μέρες αλλά και νύχτες.
Διαβάστε περισσότερα – 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Χανιά 

Το Κάστρο του Ρεθύμνου
Με τις παραλίες να περιμένουν τη σειρά τους από την άνοιξη και μετά – όχι ότι είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν τις βουτιές και τον χειμώνα στο ήπιο κλίμα της Κρήτης – οι πόλεις του νησιού βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό μετά τα Χανιά, αξίζει να επισκεφθείτε και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τις βενετσιάνικες κρήνες, τα αρχοντικά, την πλατεία, τους ναούς και τα μουσεία της. Αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης, η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αιώνα που υψώνεται στο λόφο του Παλιόκαστρου.
Διαβάστε περισσότερα – Οι κορυφαίες γωνιές του Ρεθύμνου



Οι αρχαιολογικοί θησαυροί (χωρίς τις ουρές)
Τρεισίμισι χιλιάδες χρόνια πίσω μας ταξιδεύει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τον οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε αυτή την εποχή με την ησυχία μας και χωρίς να μας… χτυπούν αλύπητα τα 40άρια του υδραργύρου. Το φαντασμαγορικό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα μας περιμένει για να μας μυήσει στα μεγαλειώδη μυστικά της μινωικής εποχής, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου όπου φιλοξενούνται τα περισσότερα από τα ευρήματα των ανασκαφών. Τελευταία προσθήκη στους μουσειακούς «θησαυρούς» του νησιού είναι το μουσείο και το αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο νομό Ρεθύμνου και φιλοξενεί σπάνια ευρήματα και διαδραστικές εκθέσεις για την ιστορία του τόπου από το 3000 π.Χ. μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ.
Διαβάστε περισσότερα – Ξεκλειδώνοντας αρχαία μυστικά της Κρήτης



Τα ορεινά χωριά
Κανένα beach bar και καμία κοσμοπολίτικη παραλία ή αστική ταβέρνα δεν συγκρίνεται με την αυθεντικότητα που κρύβουν τα βουνά της Κρήτης. Υπέροχο παράδειγμα, τα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνου, με τους οικισμούς που κρατούν ζωντανή την παράδοση της κρητικής μουσικής. Και όχι μόνο: Τα υφαντά, οι παραδοσιακοί καφενέδες με τις τσικουδιές να ρέουν άφθονες, οι μουσικές των Ξυλούρηδων και οι μαντινάδες έχουν εδώ ίσως το πιο χαρακτηριστικό τους «καταφύγιο».
Μάθετε περισσότερα για τα ανωγειανά μυστικά εδώ. 



Οι πεζοπορίες στη φύση
Κι όμως, υπάρχουν μονοπάτια και φαντασμαγορικές πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη που μπορείτε να απολαύσετε όλη τη χρονιά, ακόμα και τον χειμώνα. Από τις περιοχές που περνά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, εντοπίσαμε εδώ τα μονοπάτια που ενδείκνυνται για όλο τον χρόνο, όπως η εύκολη διαδρομή από Αγία Ρούμελη ως Άγιο Παύλο και από εκεί ως το Λουτρό. Από το Λουτρό ξεκινά μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή ως τη Χώρα Σφακίων και από εκεί στο Φραγκοκάστελο, ενώ σχετικά εύκολες είναι και οι διαδρομές Ασκύφου-Ίμπρος-Καλλικράτης και Πάτσιανός-Ροδάκινο.
Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές με την ένδειξη «Όλο το χρόνο» εδώ. 



Η κρητική κουζίνα
Κερασμένες ρακές και μπουμπουριστοί χοχλιοί. Σκιουφηχτά ζυμαρικά και γαμοπίλαφα. Χανιώτικα μπουρέκια και κρητικές χορτόπιτες. Τσιγαριαστό, οφτό αρνάκι, σφακιανές πίτες και καλιτσούνια, φρέσκα ψάρια, τραγανός ντάκος… και πάλι τσικουδιές. Η κρητική κουζίνα μας χορταίνει και μας… ξετρελαίνει χειμώνα-καλοκαίρι. Εδώ συγκεντρώσαμε μερικές από τις αγαπημένες μας ταβέρνες στα Χανιά, όπου μπορείτε να πάρετε μια καλή γεύση από τα γαστριμαργικά μυστικά… τση Κρήτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v