Το Άμστερνταμ σε 10 απολαυστικά βήματα

Τα κανάλια, τα «κόκκινα φανάρια», οι υπαίθριες αγορές, οι αρτιστίκ συνοικίες, οι βαρκάδες, τα λιβάδια με τις τουλίπες και όλα όσα αξίζει να δείτε στο Άμστερνταμ.
Το Άμστερνταμ σε 10 απολαυστικά βήματα
«Gezellig» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί για το Άμστερνταμ. Είναι μια λέξη που δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες – όπως το δικό μας… «φιλότιμο» - αλλά αν προσπαθούσαμε να το εξηγήσουμε, θα χρησιμοποιούσαμε λέξεις όπως «οικείο», «φιλικό»… αυτό που σου δίνει την αίσθηση της χαλαρότητας και της καλής διάθεσης.

Για να το καταλάβει κανείς, όμως, είναι προτιμότερο να το ζήσει. Να περπατήσει σε ένα από τα κανάλια του μεσαιωνικού κέντρου. Να ακούσει τα κουδούνια των ποδηλάτων, να δει τους εμπόρους να ξεφορτώνουν πολύχρωμα λουλούδια στις υπαίθριες αγορές, να δοκιμάσει τις μπύρες στα brown café και να χαθεί σε στενά δρομάκια με γοητευτικά κτίρια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του.

Αν πρόκειται να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ για πρώτη φορά, δείτε τις δέκα “SOS” στάσεις που πρέπει να κάνετε για να το γνωρίσετε καλά.

Το ιστορικό κέντρο των καναλιών
Το «δαχτυλίδι» των ομόκεντρων καναλιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ο λόγος που το Άμστερνταμ αποκαλείται «Βενετία του Βορρά». Με τα πόδια, ένα ποδήλατο ή ένα τουριστικό βαρκάκι, μπορείτε να εξερευνήσετε τα όμορφα κανάλια, με τα επικλινή κτίρια, η αρχιτεκτονική των οποίων δίνει διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε κανάλι. Η UNESCO ανακήρυξε μάλιστα το Canal District της πόλης, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ως η πρώτη τεχνητή καναλική συνοικία του κόσμου.



Το Red Light District
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά – και πιθανότατα μια βόλτα στην συνοικία των «Κόκκινων Φαναριών» θα σας τα επιβεβαιώσει όλα. Εδώ, γύρω από το κεντρικό κανάλι, οι βιτρίνες του σεξ συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των περαστικών, τα coffee shops και τα παραδοσιακά «brown cafés» βουλιάζουν από κόσμο, ωστόσο η γειτονιά παραμένει ασφαλής, καθαρή και… αφορμή για ωραία βόλτα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι πλατείες του Άμστερνταμ
Αν γύρω από τα κανάλια απλώνεται η αρχιτεκτονική γοητεία του Άμστερνταμ, γύρω από τις πλατείες του «αναπνέει» η καθημερινή ζωή: Αξίζει να βολτάρετε στην πλατεία Dam με τα μεγάλα εμπορικά, το Βασιλικό Παλάτι, στις δημοφιλέστατες στους επισκέπτες Leidseplein και Rembrandtplein με τα δεκάδες μπαράκια και clubs ή στις Nieuwmarkt, Westmarket και Noordermarket με τις παλιές αγορές. Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ είναι η Albert Cuypmarkt, με εκατοντάδες πάγκους με τοπικά προϊόντα.



Το Μουσείο Βαν Γκογκ
Στο περίφημο Museumplein του Άμστερνταμ, ήτοι την «πλατεία των Μουσείων», εξέχουσα θέση έχει το αφιερωμένο στον Van Gogh μουσείο. Εδώ στεγάζονται πάνω από 200 πίνακες και 550 σχέδια κάθε… εποχής και διάθεσης του ολλανδού, αυτόχειρα ζωγράφου. Μαζί με τα γράμματα που έγραψε ο ίδιος, έργα συγχρόνων του ή εμπνευσμένων από αυτόν και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του, εδώ θα μάθετε τα πάντα για τον διάσημο καλλιτέχνη.

Το Rijksmuseum
Το μεγαλύτερο μουσείο της Ολλανδίας, επίσης στην «Πλατεία των Μουσείων», κρύβει όλους τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της «χρυσής εποχής» των ζωγράφων, με έργα του Ρέμπραντ, του Βερμέρ και άλλων «μαστόρων» του 17ου αιώνα. Θα δείτε ακόμα γλυπτά, αρχαιότητες, παραδοσιακά έπιπλα, μοντέλα πλοίων, ως και… κουκλόσπιτα.



Το σπίτι της Άννας Φρανκ
Τι θα λέγατε να βρεθείτε στην «κρυψώνα» της Άννας Φρανκ, στο μέρος όπου έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Σε ένα μικρό σπίτι στα όρια της περιοχής Jordaan έμεναν και κρύβονταν τότε δύο οικογένειες επί δύο χρόνια από τους Ναζί. Στα εκθέματα του Σπιτιού περιλαμβάνεται και το πρωτότυπο ημερολόγιο.

Το Jordaan
Από τις πιο αρτιστίκ γειτονιές του Άμστερνταμ, το Jordaan υπήρξε κάποτε το «γκέτο» της πόλης, όπου ζούσαν μόνο μετανάστες και φτωχοί εργάτες. Όταν τις τελευταίες δεκαετίες αποφασίστηκε από τις αρχές να μην γκρεμιστεί η συνοικία, αλλά να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, συνέρρευσαν εδώ καλλιτέχνες, φοιτητές και η μποέμ κοινότητα της πόλης, δημιουργώντας μια γειτονιά ολοζώντανη, γεμάτη όμορφα café, μαγαζάκια και γκαλερί, σε όλα τα δρομάκια που συνδέουν τα τρία βασικά κανάλια της περιοχής.



Το Vondelpark
Το διασημότερο πάρκο της Ολλανδίας είναι το πιο πράσινο μέρος της πόλης, ένα πελώριο πάρκο στα νότια, που φιλοξενεί πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Όταν ο καιρός είναι καλός, εδώ οργανώνονται υπαίθριες συναυλίες και άλλα happenings.

Το Begijnhof
Ένα στενό πέρασμα από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο Kalverstraat οδηγεί σε αυτή την όαση γαλήνης στην καρδιά του Άμστερνταμ. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες αυλές-πάρκα της πόλης, προστατευμένες από παλιά κτίρια – στο 34 του πάρκου μάλιστα βρίσκεται το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Πράσινο, υπαίθρια γλυπτά, ένα όμορφο εκκλησάκι και η απόκοσμη ηρεμία που εντείνεται από την χρήση του συγκροτήματος ως μοναστήρι και μέρος φιλοξενίας γυναικών, συνθέτουν μια μικρή μεσαιωνική έκπληξη στο κέντρο της πόλης.



Ο Κήπος της Ευρώπης
Έτσι αποκαλείται το περίφημο “Flower Strip” της Ολλανδίας, ένα σύμπλεγμα από κήπους που ανθίζουν θεαματικά κάθε άνοιξη. Αξίζει να οδηγήσετε ή να πάρετε το τρένο από το Άμστερνταμ, που θα σας οδηγήσει μετά από μία περίπου ώρα νότιας πορείας μέχρι τους κήπους Keukenhof, ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων από χιλιάδες ανθισμένες τουλίπες, μωβ υάκινθους, ροζ κροκάκια και κατακίτρινους νάρκισσους. Αυτό το θέαμα μπορεί να το συναντήσει κανείς μόνο κάθε άνοιξη, από τα μέσα Μαρτίου περίπου και για οκτώ εβδομάδες.

Πώς θα πάτε:
Άμστερνταμ μας πηγαίνει η Transavia απευθείας από την Αθήνα, με 127€ στις αρχές Μαρτίου και η Aegean από 106€ μετ’ επιστροφής τον Απρίλιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v