Οι παραλίες της Ηπείρου σε ένα υπέροχο road trip

Κάνουμε μακροβούτι από την Πρέβεζα ως τα Σύβοτα, και ανακαλύπτουμε τις ωραιότερες παραλίες της Ηπείρου και τα κρυμμένα μυστικά γύρω τους.
Οι παραλίες της Ηπείρου σε ένα υπέροχο road trip
της Ηρώς Κουνάδη

Χρυσαφένιες αμμουδιές που βρέχονται από το απόλυτο τιρκουάζ του Ιονίου. Φαντασμαγορικές διαδρομές πνιγμένες στο πράσινο, με μικρούς ειδυλλιακούς κολπίσκους να ξεπροβάλλουν πίσω από κάθε στροφή. Φαγητό από τα καλύτερα της Ελλάδας, και τιμές σαφώς χαμηλότερες από εκείνες των νησιών. Τα παράλια της Ηπείρου είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τα καλοκαιρινά μας road trip. Τα γυρίσαμε παραλία-παραλία, και μεταφέρουμε πολύτιμη γνώση.

Ξεκινώντας από την Πρέβεζα…


Το Μονολίθι, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, είναι η χρυσαφένια αμμουδιά του εκτείνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο ιλιγγιώδες μήκος των εικοσιπέντε συνεχόμενων χιλιομέτρων. Κορνιζάρεται, δε, από ένα καταπράσινο δάσος από τη μια και τα βαθιά, κρυστάλλινα και παγωμένα νερά του Ιονίου από την άλλη. Είναι η αγαπημένη ηπειρώτικη παραλία των ιστοριοδιφών, λόγω εγγύτητας στην καταπληκτική Νικόπολη του Οκταβιανού Αύγουστου. Και έχει, βέβαια, χώρο τόσο για τους λάτρεις της οργάνωσης όσο και για τους φίλους της απομόνωσης, που θέλουν να απλώσουν μόνο την πετσέτα τους στην άμμο.

Συνεχίζοντας στην Πάργα…


Το Σαρακήνικο είναι η εικόνα που έχει στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος για την Πάργα: εκείνος ο κυκλικός ορμίσκος με τα τιρκουάζ νερά που «κλείνει» με ένα καταπράσινο λοφάκι. Λιλιπούτεια, λευκά βοτσαλάκια, υπέροχα νερά και ένας ελαιώνας στο πίσω μέρος της συνθέτουν το παζλ μιας παραλίας-όνειρο, 19 χιλιόμετρα από την Πάργα.


Στο Καραβοστάσι θα βουτήξετε σε υπέροχα ανοιχτογάλαζα νερά, και θα απλώσετε πετσέτα σε εκείνη τη μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά που ίσως θυμάστε από την διαφήμιση του Nescafe με τα άλογα. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Παραμυθιώτη χωρίζουν την παραλία στα δύο, για να καταλήξουν στην θάλασσα, ενώ αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος πίσω της θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Ανηφορίζοντας προς τα Σύβοτα…


Το Μέγα Ντράφι (φωτό, επάνω: Romia News) είναι μια συγκλονιστική παραλία, 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Πέρδικα καθώς ανηφορίζετε προς τα Σύβοτα. Υπέροχα, σμαραγδένια νερά, ολόλευκα βότσαλα και φουντωτή βλάστηση που φτάνει σχεδόν ως το κύμα. Ανάλογα με το πόσο θέλετε να βρείτε (ή να χάσετε) την ησυχία σας, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο πρώτο τμήμα της παραλίας, με τις ξαπλώστρες και την λαοπλημμύρα του, το δεύτερο στο οποίο έρχονται περπατώντας το μονοπάτι ή κολυμπώντας αυτοί που θέλουν λίγη περισσότερη ησυχία, και το τρίτο, το αγαπημένο των ερημιτών, που προσεγγίζεται μόνο κολυμπώντας.


Η φημισμένη Μπέλα Βράκα είναι εκείνη η εξωτική παραλία που κατακλύζει κάθε καλοκαίρι τα social media. Δεν είναι μία, αλλά δύο παραλίες που σχεδόν θα ακουμπούσαν μεταξύ τους, αν δεν τις χώριζε μια στενή, απόλυτα τιρκουάζ λωρίδα θάλασσας. Η μία βρίσκεται στο ηπειρωτικό κομμάτι, ελάχιστα λεπτά οδήγησης από το χωριό Σύβοτα, και η άλλη, που προεξέχει θαρρείς και τεντώνεται για να τη συναντήσει, είναι η παραλία του μικρού νησιού που ακούει στο όνομα Μουρτεμένο. Περπατάτε μέσα στο νερό, που φτάνει μετά βίας μέχρι το γόνατο, και βρίσκεστε σε μια ανοιχτόχρωμη αμμουδιά με φουντωτά δεντράκια που φτάνουν ως το κύμα.


Φωτό: TravelAroundGreece.blogspot.gr
Η έτερη παραλία-σταρ στα Σύβοτα δεν βρίσκεται ακριβώς στα Σύβοτα, αλλά στο μικρό ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου, ακριβώς απέναντί τους. Λέγεται Πισίνα, γιατί τα νερά της είναι τόσο τιρκουάζ και σμαραγδένια, και ταυτόχρονα τόσο διάφανα, που είναι όντως σαν να κολυμπάς σε πισίνα. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρή άμμο, και ψιλό βοτσαλάκι σε σημεία, ενώ τα βράχια στο πίσω μέρος της προσφέρουν απλόχερα σκιά τις ώρες που χρειάζεται περισσότερο: από το μεσημεράκι και μετά. Στην Πισίνα θα βρεθείτε με βαρκάκι από τα Σύβοτα (υπολογίστε 5€ το άτομο για το πήγαινε-έλα).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v