Τα καλύτερα της Πάρου

Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά, σούπερ γεύσεις και ακόμα καλύτερες βόλτες. Βρήκαμε τα καλύτερα της Πάρου και σας τα παρουσιάζουμε.
Τα καλύτερα της Πάρου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ικανοποιεί τους πάντες σαν προορισμός: από οικογένειες μέχρι singles και από νεαροπαρέες μέχρι ερωτευμένα ζευγαράκια. Η Πάρος έχει κάτι για όλους και όλοι μπορούν να περάσουν καλά στην Πάρο.

Από σούπερ παραλίες μέχρι μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και εξαιρετικό φαγητό. Δείτε παρακάτω τα αγαπημένα μας, στο νησί με τις… δύο χώρες.

Best of παριανές παραλίες

Είτε είστε λάτρεις του οργανωμένου και των beach party, είτε προτιμάτε τα φυσικά τοπία ανέγγιχτα και τις βουτιές σας στην ησυχία, οι παραλίες της Πάρου φτάνουν και περισσεύουν για να καλύψουν όλα τα γούστα.

Σημειώνετε;

Κολυμπήθρες: Ίσως η διασημότερη από τις παραλίες της Πάρου, με τα κρυστάλλινα, σαν πισίνα νερά της και τους απίθανους σχηματισμούς των βράχων που δημιουργούν μικρές διαδοχικές αμμουδιές και –το μαντέψατε– κολυμπήθρες.

Φάραγγας: Τρεις κολπίσκοι στη σειρά, και οι τρεις τους με χρυσαφένια αμμουδιά και διάφανα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Πολλοί θα σας πουν ότι είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού –κι ίσως να μην έχουν άδικο. Συκεγκριμένα στην τρίτη, μη οργανωμένη, το τοπίο είναι μαγικό.


Μοναστήρι: Οργανωμένη φουλ, με υπέροχη απαλή άμμο και πολύ ρηχά νερά, πλημμυρίζει τον Αύγουστο από κόσμο και φιλοξενεί τα βράδια μερικά από τα καλύτερα beach parties του νησιού.

Χρυσή Ακτή: Η χρυσαφένια αμμουδιά που υπονοεί το όνομά της εκτείνεται σε μήκος 700 μέτρων, και ο αέρας της δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για windsurf –να κάνετε ή να χαζέψετε.

Λογαράς: Πανέμορφη κι αμμουδερή, με κρυστάλλινα διαυγή νερά, περικυκλωμένη από ταβερνάκια και οργανωμένη όσο πρέπει: με λίγες ξαπλώστρες και πολλά ελεύθερα σημεία στην αμμουδιά της.

Σάντα Μαρία: Ανοιχτόχρωμη σχεδόν εξωτική άμμος, γαλαζοπράσινα νερά, beach bar, beach party, beach volley, water sports και ό,τι άλλο αγγλικό συνώνυμο του καλοκαιρινού fun μπορείτε να σκεφτείτε.

Λάγγερη: Απαλή, χρυσαφένια άμμος που σχηματίζει αμμόλοφους, οι οποίοι καταλήγουν σε απίθανα τιρκουάζ νερά και απουσία οργάνωσης. Συνήθως αποτελεί must για γυμνιστές, οπότε – αν νοιώθετε έτσι- ντυθείτε πρόχειρα και… πετάχτε το μαγιώ σας, όπως προστάζει ο Στέφανος.


Μώλος: Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και σούπερ θέα προς Νάξο. Ιδανική για οικογένειες και μεγάλη σε μήκος, θα την βρείτε κοντά στο χωριό Μαρμαρά, στην ανατολική πλευρά.

Best of «ψαγμένες» παραλίες

Αν θέλετε να δείτε την «άλλη» πλευρά του νησιού και να το ζήσετε πιο απομονωμένα, αναζητήστε βουτιές και ραχάτι με φυσική σκιά στο όμορφο θαλάσσιο «καταφύγιο» του Άη Γιάννη του Δέτη, που δεν είναι άλλη από τα σκιερά Θαλασσόδεντρα. Προσπεράστε τις θορυβώδεις Κολυμπήθρες και βρείτε την μικρή παραλία πριν το Καρνάγιο που είναι «για λίγους και καλούς». Δοκιμάστε επίσης την εναλλακτική εμπειρία του… αργιλόλουτρου στην περιοχή του Καλόγερου. Μία αγαπημένη παραλία των ντόπιων, που αντιστέκεται στις σειρήνες του τουρισμού είναι και ο Λωλαντώνης.

Best of βόλτες – αξιοθέατα

Ένα αξιοθέατο είναι η Παροικιά από μόνη της, ειδικά το κομμάτι της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο με τα νεοκλασικά αρχοντικά της, τα γεφυράκια και της κρήνες, τα γραφικά μαγαζάκια της και τον ναό – σήμα κατατεθέν του νησιού, την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή. Όσο θα βρίσκεστε εδώ, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα σοκάκια και να ανηφορήσετε στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο. Εκεί θα απολαύσετε την υπέροχη θέα του νησιού με ένα κοκτέιλ στο χέρι από τον Evino, ενώ οι ρομαντικοί κατά 99% θα επιδοθούν στη φωτογράφηση του φοβερού ηλιοβασιλέματος. 

Η «σταρ» Νάουσσα από την άλλη πλευρά, αποτελεί must για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής: Τα πλακόστρωτα σοκάκια που τη μέρα προσκαλούν τον περιπατητή που αναζητά το παραδοσιακό και το όμορφο, τη νύχτα… αναστενάζουν από τα βήματα των επισκεπτών που σπεύδουν να ζήσουν μία ακόμα νύχτα ξεσηκωμού, χορού και κοκτεϊλ—ο -κατανάλωσης. Σούπερ θέα στη Νάουσσα, πάντως εγγυάται μια επίσκεψη στον Άη Γιάννη τον Δέτη – και οι απαραίτητες πανοραμικές φωτογραφίες από εκεί.

Οι έντονοι ρυθμοί της Πάρου μειώνονται στα υπόλοιπα χωριά της. Ο Αμπελάς, ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Νάουσας προσφέρεται για βόλτες και φαγητό στις χαριτωμένες ψαροταβέρνες του πάνω στο κύμα, ενώ σε υψόμετρο 250 μέτρων, στο κέντρο του νησιού, θα βρείτε τις Λεύκες. Ένα γραφικό χωριό, χτισμένο το 16ο αιώνα από Κρητικούς και Πελοποννήσιους πρόσφυγες και ντόπιους, στο οποίο αξίζει να πάτε για βόλτα στα σοκάκια, επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία και γλυκό του κουταλιού στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας.


Οι βόλτες στο νησί ολοκληρώνονται με ένα χαλαρωτικό πέρασμα από τα χωριά Πρόδρομο και Μάρπησσα προτού καταλήξετε στο Πίσω Λιβάδι, με το όμορφο λιμανάκι που επισκέπτεται τακτικά ο «Σκοπελίτης», το καραβάκι που ενώνει την Πάρο με άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Πρόκειται για το ιδανικό μέρος για χαλάρωση, ηρεμία και καλό φαγητό.

Best of Παρο-μάσα και ποτάκι

Στην Πάρο θα τιμήσετε τις ωραίες γεύσεις στο Μαράθι στις Λεύκες, με κρέας που κόβεται εκείνη τη στιγμή και πρώτες ύλες που παράγονται από την οικογένεια η οποία διαχειρίζεται την ταβέρνα. Θα φάτε επίσης δημιουργική ελληνική κουζίνα και ωραιότατους παραδοσιακούς μεζέδες στο Siparos στα Ξιφάρα. Υπολογίστε σε όλα τα παραπάνω περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Στον Χανιώτη, στην Παροικιά θα φάτε κορυφαίο burger (από 6,80€ για ένα σούπερ χορταστικό cheeseburger), ενώ ο Τσαχπίνης σε μαγευτική τοποθεσία στο λιμανάκι της Νάουσσας βγάζει ολόφρεσκα θαλασσινά και μεζέδες (must η γούνα, το ψητό χταποδάκι με πατατοσαλάτα και το ριζότο θαλασσινών, 20-25€/άτομο). Στον «Μάριο» στη Νάουσσα θα δοκιμάσετε δημιουργική ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της (κριθαρώτο με θαλασσινά, χταπόδι «πειραγμένο», καρπάτσιο σολομού και σαλάτα με κολοκυθάκια και αβοκάντο, 25€/ άτομο), ενώ στην «Άννα» στον Δρυό σούπερ μαγειρευτά και εξαιρετική φιλοξενία από τους συμπαθέστατους ιδιοκτήτες. Στο The Little Green Rocket στην Παροικιά, ένα νεανικό all day restaurant, θα δοκιμάσετε έθνικ γεύσεις, όπως καραμελωμένο σουβλάκι yakitori, νόστιμα burritos και σούπερ μαργαρίτα (15-20€/ άτομο).

Αποφεύγοντας την Νάουσα και τα πανάκριβα μπαράκια της, αναζητήστε δροσιά στα υπέροχα κοκτέιλ που γίνονται με μαρμελάδα στο νέο μπαράκι με την ονομασία Green project στο Δρυό. Στο ήσυχο Golden Garden θα δοκιμάσετε επίσης ωραία κοκτέιλ, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν Τζάνες, πάνω από την Χρυσή Ακτή. Αν αναζητάτε ένα πιο χαλαρό beach bar, προτιμήστε το Rebel στη Χρυσή Ακτή.

Οι γλυκατζήδες θα βρουν καταφύγιο στον «Ιταλό» στη Νάουσσα για σούπερ παγωτό – μαντέψτε – ιταλικής συνταγής, αλλά και στο «Παραδοσιακό» για κολασμένους λουκουμάδες σε κάθε πιθανό συνδυασμό.

Must για μετά το ξενύχτι είναι επίσης οι χορταστικές πίτες του «Ξυλόφουρνου» στο Υστέρνι – δοκιμάστε οπωσδήποτε την κοτόπιτα, ενώ στον φούρνο της Αλύκης θα πάρετε οπωσδήποτε κριθαροκουλούρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v