Η Αμοργός στα καλύτερά της

Οι καλύτερες παραλίες, τα πιο κουκλίστικα χωριά, τα νοστιμότερα φαγητά, τα ξενύχτια με ψημένη ρακή και όλα όσα κάνουν την Αμοργό… εμπειρία.
Η Αμοργός στα καλύτερά της
της Ηρώς Κουνάδη

Το απέραντο γαλάζιο. Οι βουτιές από τα βράχια της Αγίας Άννας. Τα ξενύχτια με ψημένη ρακή στη σκιά του κάστρου. Οι αιώρες του Que στην Αιγιάλη. Οι γιγάντιες μερίδες του πιο σπιτικού φαγητού στη Μαρουσσώ. Οι ερημικές παραλίες στο ακατοίκητο νησάκι της Νικουριάς. Η γαλάζια απεραντοσύνη που απλώνεται μπροστά από την Χοζοβιώτισσα. Ο μεσημεριανός ύπνος στη σκιά των αρμυρικιών της Λεβρωσού. Η Αμοργός δεν είναι νησί. Είναι εμπειρία. Συγκεντρώσαμε τους καλύτερους τρόπους να τη ζήσετε.

Οι κορυφαίες παραλίες


Η Αγία Άννα δεν είναι ακριβώς παραλία, όσο –κατά βάση– βραχάκια, από τα οποία βουτάμε στα πιο διάφανα, εξωπραγματικά βαθυγάλαζα νερά του νησιού, αν όχι ολόκληρου του Αιγαίου.


Φωτό: Kalligiannis | Panoramio
Ο Μούρος έχει επίσης υπέροχα νερά, τα οποία καταλήγουν σε σκούρα, σχεδόν μαύρα βοτσαλάκια, τόσο ψιλά που σε σημεία θα μπορούσες να πάρεις όρκο ότι πατάς σε άμμο.


Η Λεβρωσός είναι εκείνη η παραλία με τα μεγάλα αρμυρίκια, το soundtrack των τζιτζικιών, την χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση μπύρας.


Φωτό: Amphithoe | Flickr
Η Νικουριά είναι το ακατοίκητο νησάκι στο οποίο περνάμε με καραβάκι από τον πολυφωτογραφημένο (και πιο εντυπωσιακό από ψηλά απ’ ό,τι από κοντά) Άγιο Παύλο. Η ερημική της παραλία έχει τιρκουάζ νερά, απαλή άμμο και… κατσικάκια που κατεβαίνουν από τις γύρω βουνοπλαγιές για να κλέψουν καμιά λιχουδιά από τους τουρίστες.


Φωτό: Go Amorgos
Το Μαλτέζι είναι μια από τις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες του νησιού (οι άλλες δύο είναι η Αιγιάλη και η Καλοταρίτισσα) με ένα συμπαθητικό beach bar και λίγες ξαπλώστρες στη μια άκρη της. Έχει, επίσης, ωραία αμμουδιά, ρηχά νερά, και πρόσβαση μόνο από μονοπάτι ή με το καραβάκι από τα Κατάπολα.

Τα πιο κουκλίστικα χωριά


Πρώτη και καλύτερη, η Χώρα της Αμοργού, σίγουρα μια από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες Χώρες, που αγκαλιάζει ένα βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα. Στενά, λιθόκτιστα καλντερίμια ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και πράσινα παράθυρα και αυλές με φούξια μπουκαμβίλιες. Διασταυρώνονται μεταξύ τους περνώντας κάτω από σκιερές καμάρες, για να καταλήξουν σε άλλο ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα, άλλο ένα εκκλησάκι, άλλο ένα ιδιαίτερο café που σερβίρει μυρωδάτο ελληνικό στη χόβολη.



Τα Θολάρια είναι ένα από τα δύο πανέμορφα χωριά που αγναντεύουν από ψηλά τον κόλπο της Αιγιάλης, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 200 μέτρων, κοντά στο σημείο που βρισκόταν η Αρχαία Αιγιάλη, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού. Κυκλαδίτικα σπιτάκια με λευκούς τοίχους και μπλε παράθυρα, στενά ασβεστωμένα σοκάκια που περνούν κάτω από καμάρες και φουντωτές μπουκαμβίλιες συνθέτου το σκηνικό του χωριού.


Η Λαγκάδα είναι το δεύτερο χωριό που κοιτάζει από ψηλά την Αιγιάλη, ιδανικό για βόλτες εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν το τελευταίο φως της μέρας βάφει τα λευκά σπιτάκια της χρυσο-πορτοκαλιά και η πανοραμική θέα που προσφέρει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα γίνεται ακόμα πιο μαγευτική.

Οι καλύτερες γεύσεις


* Η Μαρουσσώ, στην Αρκεσίνη. Το καλύτερο ίσως ταβερνάκι ολόκληρου του νησιού, σερβίρει πιο-σπιτικά-δε-γίνεται μαγειρευτά και ντόπια κρέατα στη δροσερή αυλή του. Οι μερίδες είναι σούπερ γίγας (η χοιρινή μπριζόλα είναι, βασικά, δύο χοιρινές μπριζόλες, που χορταίνουν άνετα δύο άτομα) και οι τιμές κάτι παραπάνω από καλές: στα 10-15 ευρώ το άτομο. Μη χάσετε για τίποτα στον κόσμο την κολοκυθόπιτα και τον μουσακά.

* Η Ταβέρνα του Νίκου, στη Λαγκάδα. Ο Νίκος είναι κυνηγός καρχαριών –ναι, αλήθεια– και στην ταβέρνα του υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι. Υπάρχουν, επίσης, και σπιτικά μαγειρευτά, και σίγουρα πατατάτο στην εκδοχή που έχει εμπνευστεί εκείνη την ημέρα ο μάγειρας (εμείς το πετύχαμε με συκωτάκια στη θέση του αρνιού) και ζουμερή σχάρα. Αν στο μενού ημέρας «παίζει» φρέσκος τόνος, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Πιάστε θέση στην κουκλίστικη αυλή με τις μπουκαμβίλιες και τη φανταστική θέα, και υπολογίστε περί τα 20 ευρώ το άτομο.

* Το Λιοτρίβι, στη Χώρα. Συνταγή που μας έχει μείνει αξέχαστη: μία στρώση μελιτζάνες, μία μοσχαρίσια μπριζολάκια, μία φέτα, μία ντομάτες και μία κασέρι, κι όλο μαζί στο φούρνο. Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές, λέγεται Καλόγηρος κι αξίζει μία ή περισσότερες δοκιμές. Το μενού συναποτελούν ντόπιες σπεσιαλιτέ, μαγειρευτά και σχάρα. Οι ντοματοκεφτέδες είναι από τους καλύτερους του νησιού. Ο δε λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το άτομο.

* Ο Λεωνίδας, στη Χώρα. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Χώρας, λίγο κάτω από τους ανεμόμυλους, ο Λεωνίδας απολαμβάνει… διπλά φαντασμαγορική θέα, από τη μία στην θάλασσα κι από την άλλη στο Κάστρο. Σερβίρει νοστιμότατα μαγειρευτά, φημίζεται όμως κυρίως για τη σούβλα και τα λοιπά ψητά του –μην χάσετε σε καμία περίπτωση το κοντοσούβλι, τις πανσέτες και το σουβλιστό κοτόπουλο. Συνοδεύουμε με υπέροχο λιαστό κρασί, και πληρώνουμε περί τα 15-17€ το άτομο.

* Έρωντας και Μέλι, στη Λαγκάδα. Παντρεύει την κουζίνα της Κρήτης με εκείνη της Αμοργού, σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα που είναι από μόνο του λόγος να έρθετε στη Λαγκάδα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το χοιρινό με τα δαμάσκηνα και τη μαραθόπιτα, και βέβαια την ψημένη ρακή του. Ο λογαριασμός στο τέλος θα βγει γύρω στα 15€ το άτομο.

Τα πιο value for money δωμάτια και κάμπινγκ


Πανσιόν Πανόραμα, στη Χώρα: Ίσως η κορυφαία low budget επιλογή του νησιού. Μικρά πλην πεντακάθαρα και φροντισμένα δωμάτια με μπαλκόνι και ψυγειάκι, κάποια εξ αυτών με ασυναγώνιστη θέα στο κάστρο, σε τιμές που ξεκινούν από 40€ τον Ιούλιο και φτάνουν τα 50€ τον Αύγουστο.

Pension Ilias, στη Χώρα: Μικρά αλλά συμπαθέστατα δωμάτια με ψυγείο και τηλεόραση, στην καρδιά της Χώρας. Στις παροχές τους περιλαμβάνεται επίσης δωρεάν wi-fi, οι δε τιμές τους κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο.

Anemolithi Residences, στο Καμάρι: Πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια (των 35 τετραγωνικών μέτρων) το καθένα με τη δική του αυλίτσα που αγναντεύει από ψηλά την θάλασσα. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται καλά εξοπλισμένη κουζίνα, καθιστικό, δωρεάν wi-fi, δορυφορική τηλεόραση και DVD player. Οι τιμές τους ξεκινούν από 59€ για το σπιτάκι των δύο ατόμων.



Aegiali Camping, στην Αιγιάλη: Παρεΐστικο, νέο-χίπικο και δυο βήματα από τη θάλασσα, το οργανωμένο κάμπινγκ της Αιγιάλης θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους. Οι τιμές την υψηλή περίοδο ανέρχονται στα 5,50€ το άτομο, συν 4€ για τη σκηνή (ή 6€ αν προτιμάτε να νοικιάσετε έτοιμη, στημένη).

Camping Kastanis, στα Κατάπολα: Μόλις ένα χιλιόμετρο από τα Κατάπολα, σε αμφιθεατρική θέση που του χαρίζει υπέροχη θέα στη θάλασσα, αυτό είναι το camping για όσους θέλουν λίγη περισσότερη οργάνωση και ησυχία. Καταπράσινο, με άφθονη σκιά, και όλες τις απαραίτητες παροχές. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 5€ το άτομο και 3€ για τη σκηνή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v