Μικρές Κυκλάδες… για μεγάλο καλοκαίρι

Κουφονήσια, Ηρακλειά, Δονούσα και Σχοινούσα: Τέσσερις προορισμοί στην άκρη των Κυκλάδων μας καλούν να περάσουμε… μεγάλο καλοκαίρι.
Μικρές Κυκλάδες… για μεγάλο καλοκαίρι
Πού βουτάμε; Πού τρώμε καλά; Πού θα τσουγκρίσουμε φέτος κοκτέιλ και πού θα στήσουμε σκηνή; Οι Μικρές Κυκλάδες, οι τέσσερις μικροί… σαιζλόνγκ-free παράδεισοι (ή πέντε, αν μετρήσουμε ξεχωριστά – όπως πρέπει – το Κάτω Κουφονήσι) που ζουν ράθυμα και εναλλακτικά στη σκιά της Νάξου δεν είναι απλώς προορισμοί. Για όσους τις έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά, είναι ραντεβού. Είναι το «σπίτι» τους, που νιώθουν ολότελα οικείο κάθε φορά που το καράβι δένει στα γραφικά τους λιμανάκια. Για να γνωρίσετε κι εσείς την μαγεία τους, συγκεντρώνουμε παρακάτω τα… best of τους.

Κουφονήσια
Το αχτύπητο δίδυμο των Μικρών Κυκλάδων είναι και το πιο δημοφιλές. Τόσο που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται το mainstream των εναλλακτικών. Σημειώστε βέβαια ότι φέτος ένα από τα events που επί χρόνια συγκέντρωνε κόσμο στο Πάνω Κουφονήσι, το Up Festival, μετακομίζει στην Αμοργό, κι αυτό ίσως να κάνει τα πράγματα ξανά… λίγο πιο ήσυχα.



Πού βουτάμε: Στο Πορί για τιρκουάζ νερά, χρυσαφένια αμμουδιά και δύο φιλόξενα beach bar στην άκρη της παραλίας (προσοχή στους ανέμους που… μαστιγώνουν), και στις εξίσου όμορφες παραλίες Ιταλίδα και Φανός. Στο Κάτω Κουφονήσι, στη μεγάλη αμμουδιά του Νερού, στον Δέτη και τους Λάκκους κοντά στον παλιό οικισμό ή σε πριβέ κολπίσκο της αρεσκείας σας.
Πού τα πίνουμε: Στο Σορόκο ή στο Κουφοχωριό για κοκτέιλ, στου Νικήτα ή στα Καλάμια για καφέ, στο Καλόφεγγο στο Πορί για μπύρες.
Πού τσιμπολογάμε: Στου Καπετάν Νικόλα για σούπερ μακαρονάδες θαλασσινών, στους Αταίριαστους για ελαφρώς πιο δημιουργική κουζίνα, στο Κύμα για λουκουμάδες και – αν βρεθούμε στο Κάτω Κουφονήσι, στην ταβέρνα του Βενετσάνου. Παντού θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.
Να στήσω σκηνή; Ελεύθερα, στο Κάτω Κουφονήσι – το Νερό και οι Λάκκοι είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές - οι τελευταίοι μάλιστα είναι μια ανάσα από το ταβερνάκι για ανεφοδιασμό.

Ηρακλειά
Δύο οικισμοί – το λιμάνι του Άι Γιώργη και η Παναγιά, οι πιο γραφικοί ορμίσκοι που έχετε δει στο Αιγαίο και διάσπαρτα φρούρια, σπήλαια και εκκλησάκια πάνω από τις αμμουδιές σας περιμένουν στην πιο «άγρια» όμορφη Μικρή Κυκλάδα.



Πού βουτάμε: Στη μεγάλη και σκιερή αμμουδιά του Λιβαδιού, στην πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία του Αγίου Γεωργίου στο λιμάνι, στα βαθυγάλαζα νερά του μικρού Καρβουνόλακου στα νότια και στην Αλιμιά στα νοτιοδυτικά, όπου «ξεκουράζεται» και ένα γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος που λέγεται πως έπεσε εδώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πού τα πίνουμε: Στα Πέρα Πάντα για ποτά πλάι στη θάλασσα, στο Surfing Bird στο Λιβάδι για new age cocktails με θέα ως την Αμοργό, στο Περιγιάλι για καφέ από το πρωί μέχρι κοκτέιλ το βράδυ στην ταράτσα, στο Υποβρύχιο στο λιμάνι για ούζα.
Πού τσιμπολογάμε: Στο Γιαλίρι για μεζεδάκια με θέα στο λιμάνι, στο Μαϊστράλι για μεσογειακή κουζίνα, στο Σύρμα για λιχουδιές κλασικής ταβέρνας μαζί με σπιτικό ρακόμελο, στο Πεύκο για ντόπια κουζίνα κάτω απ’τα κλαδιά του πεύκου και στο Στέκι για τοπικές συνταγές.
Σκηνή να στήσω; Το «άντρο» των campers είναι η αμμουδιά που απέχει 20’ περπατήματος από το λιμάνι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι κάνουν καταγγελίες και τα πράγματα είναι πιο «επίφοβα» σε σχέση με τις άλλες Μικρές Κυκλάδες.

Δονούσα
Η ανατολικότερη Κυκλάδα έχει λιγότερους από 150 κατοίκους, αλλά πολύ περισσότερους φανατικούς οπαδούς, που ορκίζονται στα σπάνια φυσικά τοπία, τις αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά και στις βόλτες στα τέσσερα χωριουδάκια: Τη Μεσαριά, τη Μερσίνη με τα τρεχούμενα νερά, την απομονωμένη Καλοταρίτισσα και το λιμάνι-πρωτεύουσα του Σταυρού.



Πού βουτάμε: Στη προστατευμένη αμμουδερή παραλία του Κέδρου στα νότια, στο Λιβάδι με τη λευκή άμμο, στις απόμερες παραλίες Λίμνη, Βαθύ Λιμενάρι και Φύκιο και στην πιο «βατή» επιλογή, την πολυσύχναστη παραλία του Σταυρού στο λιμάνι, με την ξανθή άμμο.
Πού τα πίνουμε: Στο Corona Borealis στο λιμάνι, στο beach bar του Κέδρου στην ομώνυμη παραλία, ή στον Σκαντζόχοιρο στο Σταυρό για καφέ από νωρίς και ποτό ως αργά.
Πού τσιμπολογάμε: Στο Τζι Τζι στη Μερσίνη για μαγειρευτά, στην Κόρη του Κυρ Μιχάλη, επίσης στη Μερσίνη για τοπικές σπεσιαλιτέ, σούπερ μπιφτέκια στο ταβερνάκι της Καλοταρίτισσας και φουρνιστό κατσικάκι στο Ηλιοβασίλεμα κοντά στο Σταυρό (περί τα 15-20€ το άτομο).
Σκηνή να στήσω; Τα “hot spots” είναι η παραλία του Κέδρου που ωστόσο δεν έχει σκιά, και η παραλία του Λιβαδιού, που διαθέτει αρμυρίκια και πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Σχοινούσα
Τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα των ανατολικών Κυκλάδων, με φόντο γραφικούς οικισμούς και χρυσές αμμουδιές μας περιμένουν στη Σχοινούσα. Το βασικό χαρακτηριστικό εδώ είναι η απόλυτη ησυχία με αέρα από τα… ανόθευτα ‘50s, ενώ οι κύριοι οικισμοί που θα σας φιλοξενήσουν όσο δεν χαλαρώνετε στις αμμουδιές είναι η Παναγιά και η Μεσαριά.



Πού βουτάμε: Δημοφιλείς επιλογές είναι η ακτή του Λιόλιου, το Τσιγκούρι και η Ψιλή Άμμος, αλλά δεν θα χάσετε αν ψάξετε να βρείτε το Λιβάδι, τον Σιφνέικο κόλπο, το Γερο-Λιμνιώνα ή την Φειδού, το μικρό νησάκι που χωρίζεται από την Σχοινούσα από ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα.
Πού τα πίνουμε: Στο beach bar της παραλίας Τσιγκούρι για all day καφέδες και ποτά, στο «Καφέ του Περί» για πρωινό και καφέ, στης Χαράς για κοκτέιλ και ωραία παρεΐστικη ατμόσφαιρα, στο Κέντρο-Καφενείο για μερακλίδικο ελληνικό καφεδάκι και στον Αίλουρο για κοκτέιλ με θέα το ηλιοβασίλεμα.
Πού τσιμπολογάμε: Στο Deli για ελληνική κουζίνα (εξαιρετική «λαδένια»), στα 8 Αδέρφια για κρεατικά κλασικής ταβέρνας, στην Κυρα-Πορθητή για τοπικές λιχουδιές και μαγειρευτά (χιτ το κατσικάκι) και στου Νικόλα της Σχοινούσας για θαλασσινά (περί τα 15-20€ το άτομο σε κάθε επιλογή).
Σκηνή να στήσω; Γενικώς, και εδώ, όπως και στην Ηρακλειά, τα πράγματα είναι πιο επίφοβα σε σύγκριση με τα Κουφονήσια και τη Δονούσα. Η βασική «καβάτζα» των campers πάντως είναι η Ψιλή Άμμος με την άφθονη σκιά. Υπάρχει όμως πληθώρα παραλιών… για κάθε γούστο – το μικροσκοπικό νησάκι έχει πάνω από 14 παραλίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v