Τα καλύτερα στη Σίφνο

Τα best of της Σίφνου σε οκτώ απολαυστικά κυκλαδίτικα βήματα κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου.
Τα καλύτερα στη Σίφνο

Είναι το πρώτο νησί που μας έρχεται στο μυαλό από αυτά που έχουν… κάτι για όλους: Παραλίες οργανωμένες, οικογενειακές ή και ερημικές. Γραφική κυκλαδίτικη ομορφιά, αλλά και φύση. Ήσυχα ψαροχώρια αλλά και νυχτερινή ζωή. Αφορμές για sightseeing αλλά και το απαραίτητο couleur locale, με σούπερ τοπική κουζίνα, πανηγύρια και παραδοσιακά προϊόντα. Με λίγα λόγια, κανείς δεν φεύγει παραπονεμένος από τη Σίφνο. Κι έχουμε όλα τα highlights συγκεντρωμένα, για να το αποδείξουμε.

Best of βόλτες

Δεκατέσσερις είναι οι οικισμοί του νησιού, αλλά χωρίς αμφιβολία αυτοί που ξεχωρίζουν είναι:
Απολλωνία, η αυθεντικά κυκλαδίτικη Χώρα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους που στέκουν στην καρδιά της Σίφνου, με ολόλευκα σπιτάκια, γαλάζιες πόρτες και, φυσικά, την μερίδα του λέοντος σε μπαράκια και νυχτερινή ζωή.
-το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, μια ενετική καστροπολιτεία που πλέον αποτελεί «ανοιχτό μουσείο» πάνω στο λόφο, και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες στα δαιδαλώδη καλντερίμια, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά της.
-ο Αρτεμώνας, στολίδι του νησιού μια ανάσα από την Απολλωνία, με πανοραμική θέα προς το κάστρο και τα γύρω νησιά, αλλά και πλακόστρωτα σοκάκια γεμάτα αρχοντόσπιτα και ολάνθιστους κήπους.
-οι Καμάρες, ο οικισμός του λιμανιού της Σίφνου, που διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά κι ένα εκκλησάκι για καρτποσταλικά ηλιοβασιλέματα – αρκεί να ανεβείτε τα εκατό σκαλοπάτια για να φτάσετε στην σκαρφαλωμένη στα βράχια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.



Best of βουτιές

Αν θέλετε οργανωμένες βουτιές, θα πάτε στον –όνομα και πράγμα- Πλατύ Γιαλό. Αν ψάχνετε οικογενειακή ατμόσφαιρα, επιλέξτε το Βαθύ με την αύρα ψαροχωριού. Εξίσου γραφική και η παραλία της Χερρονήσου, στο βορειότερο και πιο προστατευμένο απ’ τους ανέμους σημείο του νησιού – λεπτή άμμος, αλμυρίκια και ήπια οργάνωση. Χρυσαφένια άμμο, σκιά, (και πάλι) ήπια οργάνωση και υπέροχη θέα στον βράχο της Χρυσοπηγής θα βρείτε στην παραλία του Φάρου και στο κοντινό Γλυφό. Δείτε περισσότερες παραλίες εδώ



Best of τοπική κουζίνα

Είναι δύσκολο να φύγετε από το νησί χωρίς να ερωτευτείτε τις τοπικές συνταγές του και χωρίς να πάρετε μερικά κιλά εξαιτίας τους. Ιδιαίτερη και πεντανόστιμη, η σιφναίικη κουζίνα εστιάζει στο ψήσιμο των φαγητών σε ειδικά πήλινα σκεύη στον ξυλόφουρνο. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μαστέλο (κατσικάκι ή αρνάκι με κρασί και άνηθο σε κληματόβεργες), ρεβιθάδα, μαγειρεμένη δεκάδες ώρες σε σκεπασταριά, ρεβιθοκεφτέδες με μαντζουράνα, καπαροσαλάτα, τοπικά τυριά και λιαστό κόκκινο κρασί. Σημειώστε ότι στον Αρτεμώνα, κάθε Αύγουστο στήνεται street party και κάθε Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», προς τιμή του γνωστού μάγειρα που καταγόταν από το νησί: Δεκάδες περίπτερα από διαφορετικά νησιά παρουσιάζουν τα καλούδια τους στην πιο νόστιμη γιορτή με κερασμένους μεζέδες που έχετε δει ποτέ. Γιορτές και παραδοσιακά σιφναίικα πανηγύρια στήνονται συχνά το καλοκαίρι – τον Ιούλιο στον Προφήτη Ηλία και στη Χερρόνησο, τον Αύγουστο στο Τόσο Νερό, στο Φάρο και στις Καμάρες, τον Σεπτέμβριο στο Βαθύ, τον Άι Σώστη, τα Εξάμπελα, τη Χώνη και το Σελάδι.

Best of τοπική τέχνη

Τα εργαστήρια κεραμικής και αργυροχρυσοχοΐας αφθονούν στο νησί, που είχε πλούτο μεταλλευμάτων – μάλιστα υπάρχουν ακόμα τα μεταλλεία σε διάφορες γωνιές του νησιού. Σήμα κατατεθέν του νησιού οι… φλάροι, τα παραδοσιακά ‘τρυπητά’ κεραμικά αγγεία που λειτουργούν και ως φαναράκια και φωτίζουν ατμοσφαιρικά τα σοκάκια κάθε βράδυ. Ίχνη από παλιά αγγειοπλαστεία θα βρείτε ακόμη σε παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως ο Φάρος, οι Καμάρες και το Βαθύ.

Best of sightseeing

Δεν είναι λίγες οι αφορμές για αρχαιολογικές και μουσειακές εξερευνήσεις, για τους φίλους του παραδοσιακού sightseeing. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε:
-το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης Σίφνου στην Απολλωνία, για γεύση από τα τοπικά έθιμα και την παλιά κυκλαδίτικη καθημερινότητα
-το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου, με ευρήματα από τα αρχαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια
-το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στη μονή της Βρύσης στα Εξάμπελα
ον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με την Μυκηναϊκή Ακρόπολη που υψώνεται στον δρόμο για το Βαθύ
-τους 76 αρχαίους πύργους, διάσπαρτους σε όλο το νησί, που χτίσηκαν μεταξύ 6ου και 3ου αιώνα π.Χ., ένα δίκτυο μέσω του οποίου οι αρχαίοι επικοινωνούσαν με σήματα καπνού.
(Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα. Αρχ. Μουσειο)

Best of μονοπάτια και φύση

Μπορεί μεγάλο μέρος του νησιού να ανταποκρίνεται στο κλασικό άνυδρο και άγονο προφίλ των Κυκλάδων, αλλά η Σίφνος δεν είναι παντού έτσι: Χιλιάδες στρέμματα με δάση κέδρων, αγριελιών και αρωματικών φυτών, προστατευμένα από το δίκτυο Natura απλώνονται στο νησί, ανάμεσα σε μικρές πηγές και τρεχούμενα νερά. Άλλωστε η Σίφνος είναι η χαρά του περιπατητή, με σχεδόν 100 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών για όλα τα γούστα, αρχαρίων και πιο αθλητικών τύπων. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μονοπάτια του νησιού και τον βαθμό δυσκολίας τους.  

Best of ταβερνάκια

Θα απολαύσετε παραδοσιακούς ψαρομεζέδες στην ψαροταβέρνα Χερρόνησος στο ομώνυμο χωριό, εξαιρετική ρεβιδάδα στο Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι, μεσογειακή κουζίνα και μοντέρνα διακόσμηση στο Δριμόνι, στην Απολλωνία ή παραδοσιακά μαγειρευτά στην Ωραία Σίφνο, επίσης στην Απολλωνία. Ντόπιους μεζέδες, κρασάτο κόκορα και κρεατικά στου Αποστόλη το Κουτούκι στην πρωτεύουσα, και μπυροποικιλίες στην αυλή των Βρουλιδιών στον δρόμο προς Χερρόνησο. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο σε κάθε επιλογή.

Best of οικονομική διαμονή

Φθηνότερα είναι τα δωμάτια σε παραθαλάσσια θέρετρα, όπως οι Καμάρες και ο Πλατύς Γιαλός, και ελαφρώς ακριβότερα και πιο δυσεύρετα στην Απολλωνία. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στην υψηλή περίοδο θα βρείτε καλές επιλογές διαμονής, στο εύρος μεταξύ 40-60€ για το δίκλινο. Για τα μέσα Ιουλίου, επί παραδείγματι, εντοπίσαμε τις εξής επιλογές:
-Το Κοράλι στον Πλατύ Γιαλό προσφέρει λιτά, αλλά εξοπλισμένα με κουζινάκι δίκλινα από 45€.
-Η Smaragda στον Άγιο Θωμά προσφέρει απλά, αλλά ευρύχωρα δίκλινα σπιτάκια από 45€.
-Ο Αρτεμών στον ομώνυμο οικισμό προσφέρει ρομαντικά, ασβεστωμένα σπιτάκια κοντά στα αρχοντικά του χωριού, από 49€ το δίκλινο.
-Η Letta στην Απολλωνία διαθέτει δίκλινα με υπέροχη θέα από τα μπαλκονάκια τους στα 50€.  
-Το Morpheas Pension στις Καμάρες προσφέρει πιο άνετα και όμορφα δίκλινα από 55€.  
-Το Όνειρο στην Απολλωνία διαθέτει τεράστια διαμερίσματα για δύο με μεγάλη βεράντα στα 63€. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v