Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη

Οι γειτονιές, τα tapas bars, η Guernica, οι βαρκάδες, οι υπαίθριες αγορές και όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στη Μαδρίτη, σε 10 απολαυστικά βήματα.
Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι η ομορφιά που κάνει την Μαδρίτη μία από τις πιο ξεχωριστές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, το μίνι χάος σε κάθε γωνιά της ίσως ξενίσει ελαφρώς όσους περιμέναν να δουν μία γραφική, κουκλίστικη πόλη. Αλλά μάλλον δεν χρειάζεται άλλα φτιασίδια η ισπανική πρωτεύουσα: Έχει την ζωντάνια της.

Και όταν λέμε ζωντάνια, εννοούμε στον υπερθετικό βαθμό: Εννοούμε χιλιάδες κόσμου που συρρέουν στους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου όλη μέρα, κάθε μέρα. Πάρκα που σφύζουν από τη γλυκιά βαβούρα ντόπιων και επισκεπτών, οι οποίοι ξαπλώνουν, μιλάνε, τσουγκρίζουν ποτήρια, μαλώνουν, ρομαντζάρουν, τραγουδάνε χωρίς σταματημό. Εμπορικές λεωφόρους που θυμίζουν Νέα Υόρκη και κυριακάτικες υπαίθριες αγορές που δεν ενδείκνυνται για… αγοραφοβικούς. Εννοούμε, τέλος, μπαράκια που ασφυκτιούν, όχι μόνο από πελάτες, αλλά και από πάγκους γεμάτους tapas.

Και πίσω από όλη αυτή τη ζωντάνια, οι μαδριλένικες γειτονιές. Ένα συνονθύλευμα από διαφορετικές προσωπικότητες, που όλες μαζί χτίζουν ένα ψηφιδωτό ηλιόλουστου μεσογειακού ταμπεραμέντου. Κάπως έτσι, συγκεντρώνουμε παρακάτω όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη: Μέσα από εμπειρίες που ξεχωρίζουν, ανά συνοικία της πόλης.

Οι top 10 γειτονιές της Μαδρίτης

Sol



Όλα ξεκινούν από το «σημείο μηδέν» της πόλης, την Πύλη του Ήλιου, την ημικυκλική πλατεία που σηματοδοτεί το κέντρο της Μαδρίτης. Από εδώ ξεκινούν όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι (στη Gran Via θα κάνετε απαραιτήτως τα ψώνια σας), καθώς και οι λεωφόροι που οδηγούν διαδοχικά στην άλλη μεγάλη πλατεία του κέντρου, την «κλειστή» Plaza Mayor με τους περίτεχνα ζωγραφισμένους τείχους των κτιρίων της και στη «βασιλική» πλευρά του κέντρου, όπου δεσπόζει το μπαρόκ Βασιλικό Ανάκτορο που περιβάλλεται από γαλλικούς κήπους και νεογοτθικούς ναούς.

La Latina



Μερικά από τα παλαιότερα κτίρια και τα περισσότερα tapas bar της πόλης βρίσκονται εδώ, σε αυτή τη γειτονιά στα νοτιοδυτικά του κέντρου που, παρ’ ότι γεμίζει από κόσμο και τις καθημερινές, «απογειώνεται» τις Κυριακές. Η «ιεροτελεστία» των Ισπανών είναι η κυριακάτικη βόλτα στην υπαίθρια αγορά του El Rastro, και στη συνέχεια το βερμούτ ή το κρασί με tapas στα μικροσκοπικά στέκια που παρατάσσονται κατά μήκος της οδού La Cava Baja και στα γύρω στενάκια.

Chueca



Η gay κοινότητα αναγέννησε αυτή τη συνοικία του κέντρου, βόρεια της Gran Via, κάνοντάς την το πιο περιζήτητο μέρος για φαγητό και νυχτερινή ζωή με μοδάτα μπαράκια, cafe και μπουτίκ στη Μαδρίτη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Δεν θα δυσκολευτείτε να χαθείτε στον λαβύρινθο των μαγαζιών που απλώνονται γύρω από τον κεντρικό δρόμο της συνοικίας, την calle Hortaleza. Αγαπημένη μας στάση, το Mercado de San Anton, μία τριώροφη αγορά τροφίμων όπου υπάρχουν δεκάδες πάγκοι διαφορετικών tapas, για να δοκιμάσετε και να παραγγείλετε ό,τι θέλετε (με φειδώ, οι τιμές… «τσούζουν»).

Malasana



Η μποέμ «γειτόνισσα» της Chueca ήταν το επίκεντρο της ‘80s «επαναστατικής» κοινότητας της Μαδρίτης, αυτής που δημιούργησε ολόκληρο κίνημα απενοχοποιημένης, χίπικης διασκέδασης στην Ευρώπης, την Movida Madrilena, αναβιώνοντας το πνεύμα των ‘70s. Γι’ αυτό και ακόμα, στα στενά ανηφορικά δρομάκια της Malasana, θα βρείτε καλλιτεχνικά café, βιβλιοπωλεία, vintage δισκάδικα, street art και νεοχίπικα στέκια.

Huertas



Είναι η «καρδιά» της νυχτερινής ζωής του κέντρου. Τα υπαίθρια café, τα υπόγεια μπαράκια και τα φαγάδικα δημιουργούν μία «αλυσίδα» διασκέδασης που συνδέει τη Sol με το Paseo del Prado, τη γειτονιά που ακολουθεί. Προτού φτάσουμε σε αυτή, όμως, κάνουμε στάση στην άκρη της Huertas, στη λεγόμενη Γειτονιά των Γραμμάτων (Barrio de las letras), όπου έζησαν αρκετοί ισπανοί λογοτέχνες όπως ο Cervantes και ο Lope de Vega, το σπίτι του οποίου λειτουργεί ως μουσείο. Εδώ, η φασαρία του Huertas κοπάζει και τη θέση των μπαρ παίρνουν τα μαγαζάκια τέχνης και η ησυχία.

Paseo del Prado



Μια μεγάλη λεωφόρος, δύο από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, και ανάμεσά τους, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ισπανίας. Εδώ, στη λεωφόρο του Πράδο, οι φιλότεχνοι θα χρειαστείτε πολλές ώρες (ή και μέρες) για να χαθείτε στους διαδρόμους του Μουσείου Πράδο με τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και όχι μόνο (Βελάσκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Ιερώνυμος Μπος, Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Τιτσιάνο) και του Κέντρου Τέχνης Reina Sofia (είναι κρίμα να έρθετε ως τη Μαδρίτη και να μη δείτε την Guernica του Picasso ή τα έργα του Νταλί που φιλοξενούνται εδώ). Μεταξύ των δύο μουσείων απλώνεται ένα παζάρι βιβλίων και ο Βοτανικός Κήπος, που καταλήγει στην είσοδο του ακόμα μεγαλύτερου κήπου, του Retiro. Τεράστιες καταπράσινες εκτάσεις, αλσύλλια, πεζοδρομημένα βουλεβάρτα, λίμνες και υπαίθρια café είναι το σκηνικό εδώ, και το τιμούν δεόντως όχι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι ντόπιοι, που τα μεσημέρια αράζουν εδώ για σιέστα, για διάβασμα, για γυμναστική, για γιόγκα, για καφέ και σοκολατένια churros ή για βαρκάδα στη μεγάλη λίμνη στο κέντρο του πάρκου.

Lavapies



Εξελίσσεται σε χιπ γειτονιά, πλάι στη La Latina, και φημίζεται για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, αφού εδώ βρίσκεται μία μεγάλη αφρικανική και μεσανατολίτικη κοινότητα, η οποία δίνει και τον αντίστοιχο τόνο στις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα μαγαζάκια της περιοχής.

Salamanca και Chamberi



Οι πιο σοφιστικέ γειτονιές της Μαδρίτης ποντάρουν περισσότερο στις ακριβές μπουτίκ, τα πολυτελή εστιατόρια, τα αριστοκρατικά κτίρια και τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης – είναι με άλλα λόγια το «σικ» πρόσωπο της πρωτεύουσας που αξίζει μια επίσκεψη… αν το αντέχει η τσέπη σας.

Arguelles



Αυτή η γειτονιά, στα βόρεια του Παλατιού, καθώς και η Moncloa, είναι ιδανικές περιοχές για νέους και φοιτητές, αφού το κεντρικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης βρίσκεται κοντά και δίνει τον νεανικό τόνο στους γύρω δρόμους. Από εδώ, τα πάντα είναι σε ακτίνα «βολής»: Τα μαγαζιά της Gran Via και της Calle Princesa, τα μπαράκια της Malasana και η πιο στιλάτη επιλογή του Chamberi.

Πώς θα πάτε
Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean, που είναι ελαφρώς τσουχτερές το καλοκαίρι (άνω των 200€ μετ’ επιστροφής), αλλά χαμηλώνουν το φθινόπωρο (από 144€ μετ’ επιστροφής).

Πού να μείνετε
Στο Hostal Casa de Huespedes Prada στο κέντρο της Μαδρίτης, μεταξύ Huertas και La Latina, σε δίκλινα δωμάτια με άνετα κρεβάτια και ιδιωτικό μπάνιο από 44€ τη βραδιά. 
Στα μικρά, λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια Hostal Abril στην «χοτ» γειτονιά της Chueca, από 42€ το δίκλινο.
Στα μικρά αλλά μοντέρνα δωμάτια του Ibis Budget Madrid Calle 30, ελαφρώς εκτός κέντρου αλλά κοντά σε μετρό, από 38€ το δίκλινο. 
Στο Versalles Gran Hotel στην περιοχή του Chamberi, που διαθέτει μεγάλα, κλασικά διακοσμημένα δωμάτια με ανέσεις τεσσάρων αστέρων, από 64€ το δίκλινο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v