«Μυθικά» ταξίδια σε μέρη μακρινά

Στα ίχνη του Τζένγκις Χαν, της Μέσης Γης, των Ίνκας και των ινδουιστών, τέσσερις προορισμοί-εμπειρίες ζωής μας καλούν να ταξιδέψουμε μακριά, σε μέρη μαγικά.
«Μυθικά» ταξίδια σε μέρη μακρινά
Τα παραμύθια υπάρχουν. Τα μυθικά κάστρα, οι αρχαίοι ναοί, οι μαγεμένες λίμνες που αχνίζουν με φόντο ηφαίστεια και οι ατέλειωτοι αμμόλοφοι πλάι σε ουρανοξύστες δεν είναι της φαντασίας μας, ούτε μπορούμε να τις δούμε μόνο σε επικές ταινίες με ειδικά εφέ. Τέσσερις προορισμοί του πλανήτη μας θυμίζουν ότι η φύση και ο άνθρωπος μπορούν μαζί να δημιουργήσουν μέρη μαγικά, αλλά πέρα για πέρα πραγματικά. Και μπορεί να βρίσκονται… έτη φωτός μακριά, αλλά οφείλουμε έστω και μια φορά στη ζωή μας να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας ένα ταξίδι-όνειρο. Ή έστω να ταξιδέψουμε νοερά, μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Μογγολία: Στα ίχνη του Τζένγκις Χαν



Ένα βουνό σε σχήμα καρδιάς υψώνεται πάνω από μια Γαλάζια Λίμνη, εκεί που στέφθηκε ο πρώτος Khaan (αυτοκράτορας) της Μογγολίας. Γιγάντιοι αμμόλοφοι, παγωμένα φαράγγια και νομαδικές στέπες αποτελούν το σκηνικό γύρω από εθνικά πάρκα όπως το Gurvan Saikhan, αρχαία βουδιστικά κέντρα όπως το Καρακορουμ και ερήμους όπως η Γκόμπι. Κι εκεί που νομίζεις ότι η απεραντοσύνη της άγριας Ανατολής και η αίσθηση απομόνωσης από τον πολιτισμό είναι το μόνο χαρακτηριστικό της γης του Τζένγκις Χαν, εμφανίζεται ξαφνικά η πρωτεύουσα, το Ουλάν Μπατόρ με τους ουρανοξύστες και τις δυτικές ανέσεις. Αυτή είναι η Μογγολία.
Tips: Οι Μογγόλοι, παρά την απομόνωση του περασμένου αιώνα, εξελίσσονται σε εξαιρετικά φιλόξενο λαό, με αγάπη στην δημοκρατία, αναπτυσσόμενο τουρισμό και visa που αποκτάται εύκολα. Ταξιδιωτικά πακέτα θα βρείτε σε ταξιδιωτικά γραφεία, με κόστος περί τα 1.500€.

Νέα Ζηλανδία: Στα ίχνη της Μέσης Γης



Δεν είναι μόνο οι εικόνες που λατρέψαμε και μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο λόγος που αξίζει κανείς να ταξιδέψει ως την άκρη της Γης. Η γη του μεγάλου άσπρου σύννεφου, όπως ονόμαζαν οι ιθαγενείς την Νέα Ζηλανδία, είναι ταξίδι ζωής που θα σας φέρει μπροστά σε μαγικά ηφαιστειογενή βουνά, εξωτικές παραλίες, φιόρδ, χιόνια στις κορυφές και καπνούς να τυλίγουν πόλεις του βόρειου νησιού, εξαιτίας γεωθερμικών φαινομένων. Η κουλτούρα των Μαόρι είναι ακόμη σημαντικό κομμάτι της γοητείας της Νέας Ζηλανδίας, αλλά δεν λείπουν και οι άριστες σύγχρονες ανέσεις στα παράλια και στην πρωτεύουσα Ουέλιγκτον ή το Όκλαντ.
Tips: Πακέτα σε ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε να κυμαίνονται μεταξύ 2.000-3.000€. Το δικό τους καλοκαίρι είναι κατά την διάρκεια του δικού μας χειμώνα. Δεν χρειάζεται visa, απλώς έγκυρο διαβατήριο, για να μπει κανείς ως τουρίστας στη χώρα.

Μάτσου Πίτσου: Στα ίχνη των Ίνκας



Φωλιασμένο στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων, το μυστηριακό Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όχι μόνο του Περού, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Εδώ, τα γιγάντια τείχη που λαξεύτηκαν στα βράχια, κρύβουν στα 2.430 μέτρα πάνω από ένα τροπικό δάσος, την «καρδιά» της Αυτοκρατορίας των Ίνκας, και το τελευταίο ίσως καταφύγιό της μετά την έλευση των Ισπανών κατακτητών. Η αστρονομία και η θρησκευτική λατρεία γέμισαν με ενέργεια μυστικιστική αυτό το μνημείο, που μπορεί να «αλώθηκε» από τουρίστες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δικαίως συγκαταλέχθηκε στην λίστα της UNESCO με τα κορυφαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη λίστα με τα Νέα Θαύματα του Κόσμου. Το Κούζκο, η σχεδόν εξωτική Λίμα, τα νησάκια της λίμνης Τιτικάκα, οι ιερές κοιλάδες και τα εθνικά πάρκα που βρέχονται από τον Αμαζόνιο συμπληρώνουν το ονειρικό παζλ ενός περουβιανού πανοράματος.
Tips: Η τουριστική βίζα διαρκεί 90 ημέρες, βγαίνει εντός μίας ημέρας και στοιχίζει 60€, ενώ πακέτα θα βρείτε για ταξίδια δύο περίπου εδβομάδων από 3.000-4.000€.

Άγκρα: Στα ίχνη του Ταζ Μαχάλ



Μια δική της υποήπειρος, με χρώματα, γεύσεις και Ιστορία που θα σας κάνουν να ξεχάσετε τη Δύση, η Ινδία δεν άφησε ποτέ κανέναν επισκέπτη της ασυγκίνητο. Κορυφαίο «προσκύνημα» ωστόσο αποτελεί το Ταζ Μαχάλ, το μαγευτικό μνημείο αγάπης που χτίστηκε το 1653 για τα μάτια και τη μνήμη μιας γυναίκας, ένα μαυσωλείο από πάλλευκο μάρμαρο για το οποίο δούλεψαν 22.000 εργάτες. Η μαγεία όμως δεν σταματά εκεί: Από την Άγκρα και το Κάστρο της με τον λαβύρινθο της βασιλικής αυλής, μέχρι την Ροζ Πόλη του Τζαϊπούρ και τις βόλτες με τους ελέφαντες, ή από το κουλέρ λοκάλ στα στενοσόκακα του Παλιού Δελχί μέχρι τα ινδουστικά και χίπικα άσραμ, οι εμπειρίες στην Ινδία μετατρέπουν το ταξίδι σε πραγματικό παραμύθι.
Tips: Αποφύγετε το νερό της βρύσης και τα φρέσκα τρόφιμα που έχουν πλυθεί με αυτό. Έχετε μαζί σας αντιμικροβιακά μαντηλάκια ή υγρό, γιατί οι τουαλέτες δεν φημίζονται για την υγιεινή τους, όπως επίσης και το κρέας. Χρειάζεται προσοχή και στις μετακινήσεις ακόμη και ως πεζοί, εξαιτίας κυκλοφοριακού χάους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά να έχουν πραγματοποιηθεί εμβόλια τετάνου-διφθερίτιδας, MMR, ηπατίτιδας Α και Β, τυφοειδούς πυρετού, λύσσας και ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Πακέτα εβδομάδας από ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε από 500-600€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v