Τα μυστικά της άγνωστης Πελοποννήσου

Κρυμμένα ψαροχώρια, μεθυστικές λίμνες, αρχαία μυστικά και βαθυγάλαζες παραλίες, σε επτά εναλλακτικές στάσεις στην Πελοπόννησο.
Τα μυστικά της άγνωστης Πελοποννήσου
Πελοπόννησος δεν είναι μόνο οι βόλτες στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο, οι βουτιές στη Βοϊδοκοιλιά και τη Μάνη ή τα χωριά-σταρ της Ορεινής Αρκαδίας. Κάτω… από το αυλάκι, περιμένουν μέρη μαγικά, κρυμμένα και εν πολλοίς άγνωστα, για να τα ανακαλύψουμε. Μέρη όπως κουκλίστικα ψαροχώρια για ροαντζάδα, μεσαιωνικά χωριά-φαντάσματα, εντυπωσιακά αρχαία μυστικά και λίμνες βγαλμένες από μεθυστικά παραμύθια. Επτά τέτοια μέρη συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να δείτε την Πελοπόννησο… αλλιώς.

Τα ψαροχώρια του Μυρτώου
Εκεί που ο Πάρνωνας συναντά το Μυρτώο και η Αρκαδία τη Λακωνία, δύο μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια κλέβουν την παράσταση. Το πρώτα είναι τα γραφικά Πούλιθρα, κοντά στο Λεωνίδιο, και διαθέτουν εντυπωσιακά αρχοντικά, ασβεστωμένα σπιτάκια με ολάνθιστες αυλές και μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με τις απαραίτητες ψαροταβέρνες. Για βουτιές, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου, το Φωκιανό, μας ξελογιάζει με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λευκά του βότσαλα. Το δεύτερο χωριουδάκι, στις λακωνικές ακτές του Πάρνωνα, είναι το Κυπαρίσσι. Μικρό, απομονωμένο κι ανεπιτήδευτο, ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα στο βυζαντινό κάστρο του Καστελλίου και το Ασκληπιείο, ή απλώς σε γραφικά σπιτάκια, αυλές και στενοσόκακα, που καταλήγουν σε τρεις γλυκύτατες αμμουδιές και σε ένα γραφικό λιμανάκι.
Διαβάστε περισσότερα – Κυπαρίσσι: Διακοπές στα κρυφά / Φωκιανό: Βουτιές με άρωμα Μυρτώου



Τα πυργόσπιτα της Τσακωνιάς
Ένα από τα λίγα μέρη στο οποίο χρησιμοποιείται ακόμα η τσακωνική διάλεκτος, ο Πραστός, αλλοτινή πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, στέκει σήμερα σαν ένα μεσαιωνικό «μουσείο». Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής «ζωγραφίζεται» στα σωζόμενα πυργόσπιτα, ίχνη του παλιού αρχοντικού μεγαλείου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και οι τουριστικές υποδομές ανύπαρκτες – κάτι που σημαίνει μια πιο αυθεντική εμπειρία. Κοντά βρίσκεται και το φαράγγι της Μαζιάς με τους παλιούς νερόμυλους, ενώ ταβερνάκια και ξενώνες θα βρείτε στα γύρω χωριά του Πάρνωνα, όπως ο Κοσμάς, η Καστάνιτσα και ο Πλάτανος.
Διαβάστε περισσότερα – Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Ένας «ύμνος» στο νερό
Μπορεί η Δημητσάνα να είναι πασίγνωστη, και τα κάλλη της να την έχουν κάνει έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ορεινής Αρκαδίας, αλλά λίγοι γνωρίζουν, κι ακόμη λιγότεροι κάνουν τον κόπο να επισκεφθούν ένα μέρος μαγικό, μια ανάσα από το χωριό: Το εντυπωσιακό Μουσείο Υδροκίνησης, σοφά χτισμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σαν να «φύτρωσε» φυσικά εκεί, παρουσιάζει τα παραδοσιακά επαγγέλματα που στηρίζονταν στην παρουσία του νερού, από νερόμυλους και νεροτριβές μέχρι βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, με φόντο τρεχούμενα νερά, οι επισκέπτες πληροφορούνται για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας. Πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα – Best of Ορεινή Αρκαδία

Στα σπήλαια του Μαινάλου
Ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, γεμάτο πολύχρωμους σταλκτίτες και σταλαγμίτες, με διακλαδωμένα μονοπάτια εκατοντάδων μέτρων, έγινε επισκέψιμο μόλις την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για το Σπήλαιο Κάψια στο οροπέδιο της Μαντινείας – πληροφορίες για επίσκεψη εδώ - και βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο από το ομώνυμο χωριουδάκια με την πανοραμική θέα, τα λιθόχτιστα δρομάκια, τα πέτρινα σπιτάκια και τα ταβερνάκια με τα εκλεκτά κρεατικά.
Διαβάστε περισσότερα – Κάψια: Αφορμή για weekend στην Αρκαδία  



Μια λίμνη… που ήταν πολλές
Το Πολυλίμνιο, κρυμμένο μέσα σε οργιώδη βλάστηση ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Πύλο, κοντά στο χωριό Χαραυγή, μας παρασύρει από τη μία λιμνούλα του στην άλλη, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» δεκαπέντε διαδοχικών οάσεων, που πλαισιώνονται από επιβλητικούς καταρράκτες ή από μικρές φυσικές πισίνες. Η πιο εντυπωσιακή λίμνη είναι η Καδή, που θα σας πείσει να βουτήξετε στα παγωμένα της νερά – μην ξεκινήσετε χωρίς ορειβατικά παπούτσια, καθώς τα μονοπάτια είναι «άγρια».
Διαβάστε περισσότερα – Πολυλίμνιο: Πολύ… μυστικές βουτιές στους καταρράκτες  

Η πόλη του Επαμεινώνδα
Υπάρχει μια πόλη, που χτίστηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα τον 4ο αιώνα π.Χ. για να γιορτάσει τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες και να τιμήσει την ελεύθερη Μεσσηνία. Σήμερα, αυτή η πόλη είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, η Αρχαία Μεσσήνη με την τεράστια Αρκαδική Πύλη, το αρχαίο θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, το γιγάντιο Στάδιο και άλλα μερικώς σωζόμενα μνημεία της πόλης, την οποία θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να εξερευνήσετε ολόκληρη.
Διαβάστε περισσότερα – Αρχαία Μεσσήνη: Φωτοβόλτα στην Ιστορία



Το ωραιότερο road trip
Δεν μοιάζει με καμιά άλλη διαδρομή που έχετε κάνει: Αυτή πάνω από το φράγμα του Πηνειού στην καρδιά της Ηλείας, θα σας οδηγήσει σε ένα ειδυλλιακό ησυχαστήριο, στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Πελοποννήσου (τεχνητή λίμνη Πηνειού) που καθρεφτίζει τις βουνοπλαγιές του Ερύμανθου και του Σανταμέριου. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της λίμνης, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο και του Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, ενός παραγνωρισμένου ιστορικού χώρου όπου πραγματοποιούνταν οι… «προκριματικοί» αγώνες της Ολυμπιάδας, ενώ σήμερα σώζονται απομεινάρια όχι μόνο του σταδίου, αλλά και αρχαίων θεάτρων και ναών.
Μάθετε περισσότερα – Η ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v