Οι ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου

Στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Πήλιο, τη Χαλκιδική κι ακόμα παραπέρα. Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες στις τέσσερις γωνιές του Αιγαίου.
Οι ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί το Ιόνιο να έχει το όνομα, έχει όμως και το Αιγαίο την δικιά του χάρη. Τα βαθυγάλαζα νερά, τις λαχταριστές αμμουδιές, τα χρωματιστά βότσαλα που κάνουν ιριδισμούς στο νερό, τις κορνίζες από λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα… Αυτές είναι, χωρίς πολλά λόγια, οι αγαπημένες μας παραλίες του Αιγαίου, σε τυχαία σειρά.

Πορί, Κουφονήσι


Είναι η πιο απομακρυσμένη από τις παραλίες του Πάνω Κουφονησιού, αλλά ο κόπος της απόστασης επιβραβεύεται από το σκηνικό της χρυσαφένιας αμμουδιάς και των πιο εξωτικών τιρκουάζ νερών που θα βρείτε στις Κυκλάδες. Η προσθήκη των δύο beach bar που λειτουργούν πίσω από τις καλαμιές της ακτής, χωρίς φυσικά να απλώνουν ξαπλώστρες, δεν άλλαξε την μποέμ ατμόσφαιρα της α λα Καραϊβική παραλίας, η οποία είναι τόσο όμορφη που της συγχωρείται το συχνό "μαστίγωμα" άμμου, όταν φυσά βοριάς.

Διακόφτης, Κάρπαθος


Φωτό: Karpathos.net

Τέλειο, κυκλικό σχήμα, διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, υπέροχη αμμουδιά και εφέ «πισίνας» στα ρηχά –η φωτογραφία μιλά μόνη της. Για να την προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να διασχίσετε έξι χιλιόμετρα (ευτυχώς, σχετικά βατού) χωματόδρομου. Αλλά χαλάλι.

Λάγγερη, Πάρος


Φωτό: Giorgio Fiorentini, Panoramio

Όσοι πιστεύετε ότι η Πάρος δεν είναι για σας που δεν συμπαθείτε τις οργανωμένες παραλίες, δεν έχετε ανακαλύψει την Λάγγερη, με την απαλή χρυσαφένια της άμμο να σχηματίζει αμμόλοφους οι οποίοι καταλήγουν σε απίθανα τιρκουάζ νερά και τις ξαπλωστρο-ομπρέλες να λάμπουν διά της απουσίας τους.

Αγία Άννα, Αμοργός


Φωτό: Amorgos.gr

Ό,τι χάνει σε αμμουδιά, το κερδίζει σε απόχρωση νερών. Από τα λευκά βραχάκια της βουτάμε στα πιο διάφανα, βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου, κολυμπάμε στα βαθιά και κοιτάμε κάτω, αφήνοντας την αίσθηση ότι αιωρούμαστε πάνω από έναν απίστευτα μπλε κόσμο να μας συνεπάρει.

Ζόρκος, Άνδρος


Η –κατά την ταπεινή μας άποψη– ωραιότερη παραλία της Άνδρου είναι ένας τέλεια σχηματισμένος, αμμουδερός κολπίσκος που κλείνει με βράχια στις δύο άκρες του, θαρρείς για να κρατήσει μέσα το απέραντο γαλάζιο των νερών του, που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι. Στο φόντο υπάρχει μόνο η γραμμή του ορίζοντα, κι ο ουρανός που ενώνεται με την θάλασσα.

Μυλοπόταμος, Πήλιο


Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις μία μόνο από τις υπέροχες παραλίες του Πηλίου για αυτήν εδώ την λίστα. Ο Μυλοπόταμος, όμως, κερδίζει οριακά την κούρσα, χάρη στα πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά του, τα χρωματιστά βοτσαλάκια του, τα φουντωτά πεύκα που τον κορνιζάρουν και τα γιγάντια βράχια που σχηματίζουν μια «πύλη» η οποία οδηγεί σε μια δεύτερη, μικρότερη παραλία, με λιγότερο κόσμο και –παραδόξως– ψηλότερα κύματα.

Μεσακτή, Ικαρία


Την αγαπούν πολύ οι surfer –και όσοι αγαπούν να τους χαζεύουν– για τα γιγάντια κύματά της. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στο top-20 μας. Είναι και η χρυσαφένια άμμος της, και τα κρυστάλλινα νερά της, και η σκιά που της παρέχουν απλόχερα τα αλμυρίκια και οι καλαμένιες ομπρέλες που δεν χαλάνε το φυσικό τοπίο (και, το κυριότερο, δεν καταλαμβάνουν όλη την παραλία). Είναι, επίσης, το ότι φτάνει και περισσεύει για να καλύψει όλα τα γούστα: έχει ας πούμε και beach bars με soundtrack λίγο από reggae και λίγο από πούλια του τάβλι, και ησυχία για τους ερημίτες στις άκρες της.

Καβουρότρυπες, Χαλκιδική


Νερά να τα πιεις στο ποτήρι, βραχώδεις ορμίσκοι, σκαλιστές γοργόνες και ηλιοβασίλεμα με θέα την χερσόνησο του Άθω. Σαν τις Καβουρότρυπες στη Χαλκιδική δεν έχει. Οι λάτρεις του γυμνισμού θα βρείτε ένα μικρό "καταφύγιο" στον προστατευμένο κολπίσκο τους.

Γάνεμα, Σέριφος


Φωτό: Discover Serifos

Την αγαπάμε για την αφράτη καστανή άμμο, τα βαθυγάλαζα νερά και τα αρμυρίκια για τη σκιά των οποίων δίνονται πρωινές μάχες. Επίσης, γιατί βρίσκεται επάνω σε ένα από τα ομορφότερα Κυκλαδονήσια, του οποίου τις 72 (!) υπέροχες παραλίες έχει να συναγωνιστεί. Θα την αγαπούσαμε, βέβαια, περισσότερο αν ο συναγωνισμός της δε μας έβαζε να επισκεπτόμαστε άλλη παραλία κάθε μέρα, και μας άφηνε να το πάρουμε απόφαση πως αυτή είναι η ωραιότερη παραλία της Σερίφου.

Μηλιά, Αλόννησος


Φωτό: Alonissos.gr

Τα πεύκα που καθρεφτίζονται στα νερά της κάνουν το γαλάζιο πράσινο, και τα μεγάλα λευκά της βότσαλα κάνουν τους ιριδισμούς τους σχεδόν εξωπραγματικούς. Έχουμε κι άλλον έναν λόγο να την αγαπάμε: σε κάθε βουτιά ελπίζουμε πως όλο και κάποια μικρή Monachus Monachus θα ξεστρατίσει από το θαλάσσιο πάρκο και θα έρθει να κολυμπήσουμε μαζί. Κι ας μην συμβαίνει σχεδόν ποτέ.

Κέδρος, Δονούσα


Φωτό: Αποσπερίτης Rooms

Τον Αύγουστο αγγίζει επίπεδα λαϊκού προσκυνήματος. Όλον τον υπόλοιπο καιρό, όμως, είναι… ό,τι βλέπετε στη φωτογραφία: τιρκουάζ νερά που καταλήγουν σε σχεδόν λευκή άμμο. Και τριγύρω μόνο άγονο, σεληνιακό τοπίο. Όσοι πάντα ζήλευαν τον Ροβινσώνα, νιώθουν εδώ ευτυχισμένοι.

Παράδεισος, Θάσος


Φωτό: Hotel Sissy

Μακράν η πιο τροπική παραλία της Βόρειας Ελλάδας, με νερά που φέρνουν στο νου ταινίες με πειρατές και Καραϊβική, και απαλή, σχεδόν λευκή άμμο. Τα νερά της είναι ρηχά, ενώ το «καδράρισμά» της έχουν αναλάβει καταπράσινα βουνά. Θα την βρείτε, κρυμμένη κάτω από τους λόφους της νοτιοανατολικής Θάσου, περί τα 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού.

Αμμόλοφοι, Καβάλα


Θα το παραδεχτούμε, έχουμε αδυναμία στους αμμόλοφους –με μικρό και κεφαλαίο άλφα. Η χρυσαφένια άμμος που σχηματίζει… καμπυλωτές κορνίζες στο πίσω μέρος της παραλίας, και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά στα οποία καταλήγει είναι λόγοι αρκετοί γι’ αυτό. Θα προσθέσουμε, όμως, και το φυσικό χώρισμα της παραλίας σε τρεις διαφορετικές, πράγμα που εξασφαλίζει ησυχία για τους ερημίτες στις άκρες, και ολοήμερα beach party για τους λάτρεις του είδους στους «δεύτερους Αμμόλοφους».

Κούνουπα, Αστυπάλαια




Δυο μικρά νησάκια ανοιχτά της Αστυπάλαιας, η Κούνουπα και η Κουτσομύτη, διεκδικούν μία ημερήσια εκδρομή με καραβάκι που ξεκινά από τον Πέρα Γιαλό. Και όντως αξίζει τον κόπο, καθώς οι παραλίες τους είναι μοναδικές. Δική μας επιλογή, αυτή εδώ η «διπλή» αμμουδιά της Κούνουπας, που δημιουργεί δύο παραλίες χάρμα οφθαλμών στην συσκευασία της μίας.

Ρούκουνας, Ανάφη


Το πάλαι ποτέ «αρχηγείο» των ελεύθερων κατασκηνωτών και γυμνιστών του Αιγαίου, παραμένει μία από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων, και του Αιγαίου ολόκληρου, με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Ο πρόσφατα κατασκευασμένος δρόμος που συνδέει το Ρούκουνα με τη Χώρα καθιστά την πρόσβαση εξαιρετικά εύκολη.

Σαρακήνικο, Μήλος


Ολόλευκα βράχια που «καθρεφτίζουν» το κυκλαδίτικο φως. Λωρίδες χρυσαφένιας άμμους ανάμεσά τους. Καταγάλανα νερά με απόκοσμες σπηλιές για φόντο. Αυτό είναι το σεληνιακό τοπίο που έκανε πασίγνωστη τη Μήλο σε όλο τον κόσμο. Τις δε φεγγαρόλουστες βραδιές, η εμπειρία μιας νυχτερινής βουτιάς εδώ είναι απλώς μαγική: Το φως της σελήνης αντανακλάται στα κατάλευκα βράχια και στο νερό κάτω από τα ηφαιστειογενή σπήλαια, κάνοντας το τοπίο να μοιάζει ακόμα πιο απόκοσμο απ’ όσο είναι.

(*) Ξεχάσαμε την αγαπημένη σας παραλία; Ανακαλύψατε πέρυσι την τελειότερη αμμουδιά του Αιγαίου, κι είμαστε άσχετοι που δεν την ξέρουμε; Δεχόμαστε σχόλια, προσθήκες, αντιρρήσεις και χαρακτηρισμούς στα σχόλια, παρακάτω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v