10 μυστικά για τα ποτάμια της Ελλάδας

Ποιο είναι το ομορφότερο ποτάμι της Ελλάδας; Από ποιο περνούν οι ωραιότερες διαδρομές για ράφτινγκ; Ποιο έχει παραλίες για δροσερές και ασφαλείς βουτιές;
10 μυστικά για τα ποτάμια της Ελλάδας
της Ηρώς Κουνάδη

Τα ποτάμια, γράφει σε ένα μυθιστόρημα ο σέρβος συγγραφέας Βλάντισλαβ Μπάγιατς, είναι σαν τις γάτες: Υπακούουν μόνο στους δικούς τους κανόνες. Αντίθετα, οι θάλασσες είναι σαν τους σκύλους: Εύκολα προβλέψιμες.

Πώς, μετά, να μην γοητεύεσαι από τα ποτάμια; Και πώς να μη σου φαίνονται πιο ενδιαφέροντα (όχι πιο όμορφα απαραίτητα, αλλά πιο ενδιαφέροντα σίγουρα) από τις θάλασσες; Αν συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας, τα μυστικά των ποταμιών της Ελλάδας που ακολουθούν αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Ο Νέστος είναι το ιδανικότερο ελληνικό ποτάμι για να κάνετε κανό-καγιάκ ως αρχάριοι. Χάρη στο φράγμα που διατηρεί σταθερή τη ροή των νερών του, και τα εκπληκτικά τοπία των μαιανδρισμών του, η κατάβαση είναι ταυτόχρονα εύκολη και φαντασμαγορική. Διαρκεί περίπου πέντε ώρες –οι οποίες δεν θα θέλετε να τελειώσουν.



Ο Λούσιος, παραπόταμος του Αλφειού στην Αρκαδία, είναι το δημοφιλέστερο ίσως ποτάμι για rafting. Διατρέχει ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαράγγι που δεν είναι «περπατήσιμο», μπορείτε δηλαδή να το θαυμάσετε μόνο μέσα από το ποτάμι, το οποίο σε σημεία καλύπτουν αιωνόβια πλατάνια που κάνουν τα νερά του βαθυπράσινα και το τοπίο μαγευτικό.

Ο σμαραγδένιος Βοϊδομάτης είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης –το νερό του μπορείτε με ασφάλεια να το πιείτε. Είναι, επίσης, ένα από τα πιο παγωμένα ποτάμια της Ελλάδας –οι βουτιές εδώ είναι για τους γενναίους, ή για τους ταλαιπωρημένους από αυγουστιάτικους καύσωνες.

Για τον Λάδωνα ο Παυσανίας κάποτε έγραψε πως είναι το πιο όμορφο ποτάμι της Ελλάδας. Πάρτε τα ποδήλατα και ακολουθήστε την διαδρομή που κινείται παράλληλα με το ποτάμι από τη Σμίξη ως την όχθη της λίμνης του Λάδωνα, για να σχηματίσετε ιδία αντίληψη.



Ο Βενέτικος, παραπόταμος του Αλιάκμονα, περνά κάτω από μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας (το Γεφύρι της Πορτίτσας είναι ένα από αυτά) και διασχίζει τοπία βγαλμένα από παραμύθι, σαν αυτό:
 

A photo posted by Iro Kounadi (@irokounadi) on



Ο Άραχθος είναι ο ποταμός τον οποίο στεφάνωνε το προσφάτως αδικοχαμένο Γεφύρι της Πλάκας, κοντά στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Είναι ένα από τα καλύτερα ποτάμια για rafting στην Ελλάδα: περνά μέσα από φαντασμαγορικές διαδρομές, και είναι σε σημεία ορμητικός (άρα ιδανικός για «προχωρημένους») και σε άλλα προσπελάσιμος και για αρχαρίους –εξ ου και έχει τρεις διαφορετικές διαδρομές/ καταβάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε.


(*) Εδώ, ο Άραχθος περνά κάτω από το Γεφύρι της Άρτας

Ο Αχέροντας είναι το μοναδικό ίσως ποτάμι στην Ελλάδα που «περπατιέται»: Το φαράγγι του μπορείτε να το διασχίσετε βήμα-βήμα, κολυμπώντας μόνο ελάχιστα σε λίγα σημεία. Οι «παραλίες» του είναι πολλές, και ιδανικές για ασφαλείς βουτιές. Η δε ομορφιά του είναι απαράμιλλη (συγνώμη, Παυσανία!) όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που έχουμε συγκεντρώσει εδώ.



Ο Αχελώος είναι ίσως ο πιο διάσημος ποτάμιος θεός από την ελληνική μυθολογία (όλα σχεδόν τα ποτάμια της Ελλάδας ήταν κάποτε ποτάμιοι θεοί) χάρη κυρίως στους καυγάδες του με τον Ηρακλή και την ιστορία με το κέρας της Αμάλθειας. Οι καταβάσεις ράφτινγκ στα νερά του θεωρούνται μοναδικές, καθότι μετά από κάθε πέρασμα (3ου βαθμού δυσκολίας) δημιουργούνται διαδοχικές μικρές λίμνες.

Ο Έβρος λέγεται Μαρίτσα στα βουλγάρικα και Μερίτς στα τούρκικα, και είναι ό,τι πιο απόκοσμα εξωτικό θα συναντήσετε σε ελληνικό τοπίο. Το οικοσύστημά του είναι εξαιρετικά σπάνιο, εξ ου και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης.



Ο Ενιπέας είναι… δύο: Ένας στον Όλυμπο, που διασχίζει το Λιτόχωρο, και ένας στην Πελοπόννησο, που πηγάζει από το χωριό Νεράιδα, κοντά στο δάσος της Φολόης. Ποτάμιος θεός κι αυτός στην αρχαιότητα, ήταν το ομορφότερο από τα παιδιά του Ωκεανού –και ο μοναδικός από τους ποτάμιους θεούς που ήταν όμορφος, αντί για αποκρουστικός στην όψη όπως όλοι οι υπόλοιποι αδερφοί του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v