Η εναλλακτική γοητεία του Γαλλικού Νότου

Το λιμάνι της Μασσαλίας, τα κάστρα του Καρκασόν, τα παλάτια της Αβινιόν, τα κρασιά του Μονπελιέ και όλη η γοητεία του Γαλλικού Νότου σε έξι ειδυλλιακές στάσεις.
Η εναλλακτική γοητεία του Γαλλικού Νότου
Ξεχάστε την Κυανή Ακτή και τα πανάκριβα θέρετρα της Γαλλικής Ριβιέρας. Οι Κάννες, το Σαιν Τροπέ, η Νίκαια είναι κλασικοί προορισμοί του διεθνούς jet set, που ωστόσο απέχουν κατά πολύ από αυτό που θα λέγαμε ταξίδια-ανακαλύψεις και εναλλακτικές, αναπάντεχα γοητευτικές γωνιές.

Αντιθέτως, ακριβώς αυτό θα συναντήσετε στο κέντρο και τη δύση του Γαλλικού Νότου: Στην Προβηγκία και στις παρυφές των Πυρηναίων, εκεί όπου θα ανακαλύψετε τα πολλά πρόσωπα της Γαλλίας: Τη μυστηριώδη βιομηχανική ατμόσφαιρα στο λιμάνι της Μασσαλίας. Τη μεσαιωνική αίγλη του φρουρίου του Carcassonne. Τα προστατευμένα από την UNESCO σοκάκια στα χωριά των Πυρηναίων και τη φοιτητική ατμόσφαιρα στην Αβινιόν, την ντόπια κουζίνα και το κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες στο Μονπελιέ. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της Γαλλίας; Αν ναι, παρακάτω σας έχουμε… τις SOS στάσεις.

Μασσαλία
Marseille
Σταθερά ανερχόμενη στους ταξιδιωτικούς κύκλους, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας συνδυάζει την θαλασσινή μεσογειακή αύρα με τον πολυπολιτισμικό αέρα και την hip αστική προσωπικότητα στην οποία δόθηκε μια ωραιότατη ώθηση αφότου η Μασσαλία έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (2013) – φέτος μάλιστα θα φιλοξενήσει και το Euro της UEFA. Στο Παλιό Λιμάνι της, θα ανακαλύψετε την θαλασσινή της Ιστορία, ενώ στην ιστορική περιοχή Le Panier, στον λόφο που ξεπροβάλλει μέσα από το νερό, οι μποέμ τύποι θα βρουν την δική τους αγαπημένη γειτονιά. Οι περιοχές της République και της Joliette ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα μοντέρνα μαγαζάκια, ενώ οι παραλιακές περαντζάδες ενδείκνυνται για ποδηλατάδες στον ήλιο με φόντο τις αμμουδιές. Μη χάσετε το Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και το Μουσείο Καλών Τεχνών, καθώς και την βαρκάδα μέχρι το Château d'If, το νησάκι-φρούριο απέναντι από το παλιό λιμάνι, γνωστό και από τον "Κόμη του Μόντε Κρίστο" του Δουμά.

Aix-en-Provence
Rotonde, Aix en Provence
Η ομορφιά μιας παλιάς μεσαιωνικής πόλης συναντά τη γοητεία του γαλλικού σικ. Κι όσο δύσκολο είναι να την προφέρετε (Εξ αν Προβάνς, αν μας ρωτάτε), τόσο εύκολο είναι να σας κερδίσει με τις μεγάλες της πλατείες, τα δεντρόφυτα βουλεβάρτα της, τις επαύλεις του 17ου αιώνα, τα περίτεχνα σιντριβάνια, τους πέτρινους λέοντες που «φυλάνε» τις πιάτσες της, στη σκιά του εντυπωσιακού βουνού Sainte-Victoire. Στην περιοχή Mirabeau θα αράξετε σε κάποιο από τα δεκάδες χαριτωμένα café με τις αναγεννησιακές βεράντες που μυρίζουν εσπρέσο. Στο Μουσείο Granet θα απολαύσετε αναγεννησιακή αλλά και μοντέρνα τέχνη (η πόλη άλλωστε είναι η γενέτειρα του Πολ Σεζάν), ενώ στην γειτονιά του Mazarin θα συναντήσετε τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια. Φυσικά, δεν θα φύγετε χωρίς να κάνετε έναν περίπατο στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο του Viel Aix με τα σοκάκια όπου παρατάσσονται στιλάτες μπουτίκ και υπαίθριες αγορές. Υπολογίστε, ωστόσο, ότι το στιλ… έρχεται και με τις ανάλογες τιμές, που στην Aix είναι μάλλον τσιμπημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Προβηγκία.

Αβινιόν
Rue des Teinturiers - Avignon (France)
Στην καρδιά της Προβηγκίας, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά κέντρα των Μεσαιωνικών χρόνων, διατηρεί ακόμα την αίγλη της παπικής έδρας, και όχι μόνο: Εδώ θα εξερευνήσετε το Παπικό Παλάτι με το τεράστιο, άριστα διατηρημένο μεσαιωνικό φρούριο, την πλατεία του Παλατιού με την μπαρόκ όψη, το 4,5 τόνων χρυσαφένιο άγαλμα της Παρθένου στην κορυφή του Καθεδρικού Ναού της Notre Dame des Doms και τους κήπους του Rocher des Doms πάνω στο λόφο, με θέα στον ποταμό Ροδανό, την επιβλητική γέφυρα του St-Bénezet και τα γύρω βουνά. Αλλά δεν είναι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος πόλη: Οι λάτρεις της τέχνης θα θαυμάσουν τους προαναγεννησιακούς πίνακες του Μποτιτσέλι και του Καρπάτσιο στο Μουσείο του Μικρού Παλατιού, ενώ στους σύγχρονους δρόμους της Αβινιόν θα βρείτε φοιτητική ατμόσφαιρα και ολοζώντανες, καταπράσινες γειτονιές με υπαίθρια café και μαγαζάκια.

Αρλ
Place du Forum - Arles (France)
Αυτή η ρωμαϊκών καταβολών, γλυκύτατη (και ελαφρώς τουριστική, αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο) πόλη του γαλλικού νότου περιτριγυρίζεται από τον ποταμό Ροδανό, τις πεδιάδες του Crau, τις «Μικρές Άλπεις» και τον φυσικό παράδεισο του Καμάργκ, το δέλτα του ποταμού όπου φωλιάζουν δεκάδες σπάνια είδη. Ιδρυμένη από τους αρχαίους Έλληνες και «στολισμένη» από τους Ρωμαίους που την ονόμασαν Αρελάτη, η Αρλ είναι σήμερα προστατευμένη από την UNESCO χάρη στην εντυπωσιακή ρωμαϊκή της αρένα, το αρχαίο θέατρο, τη ρωμαϊκή νεκρόπολη, τις Θέρμες του Κωνσταντίνου και τους θησαυρούς που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Αρχαίας Προβηγκίας. Στο ίδρυμα Βαν Γκογκ θα μάθετε γιατί ο γνωστός ζωγράφος διάλεξε αυτή την πόλη ως κατοικία του, ενώ στα λιβάδια γύρω από την πόλη θα μάθετε ιππασία πλάι στη θάλασσα. Το ενδιαφέρον είναι πως τα περισσότερα αρχαία της μνημεία είναι ενσωματωμένα στη σύγχρονη πόλη – μη χάσετε επίσης την σαββατιάτικη υπαίθρια αγορά της Αρλ, μία από τις πιο μεγαλύτερες και πιο φημισμένες της Ευρώπης.

Μονπελιέ
Montpellier
Οι φοιτητές, οι γάλλοι άποικοι που κατέφτασαν από την Αλγερία και η μεσογειακή του αύρα, καθιστούν το Μονπελιέ μία από τις πιο πολυπολιτισμικές, κοσμοπολίτικες πόλεις του παραγνωρισμένου Νότου. Οι σύγχρονες λεωφόροι και η νεοκλασική, μοντέρνα συνοικία της Antigone είναι κομψότατες, οι επαύλεις του 19ου αιώνα και οι όμορφες πλατείες της δίνουν έναν αριστοκρατικό αέρα, ενώ η παλιά πόλη με τα σκιερά σοκάκια έχει κάτι από Βαρκελώνη. Για να τη γνωρίσετε καλύτερα, ξεκινήστε από την Place de la Comedie στο ιστορικό κέντρο και εξερευνήστε τα μπιστρό και τα αρχοντικά κτίρια. Συνεχίστε στην παλιά πόλη με το γραφικό τρενάκι του δήμου και έπειτα στην νέα συνοικία της Antigone. Προχωρήστε στον σκιερό πεζόδρομο της Esplanade Charles de Gaulle, επισκεφθείτε το Μουσείο Fabre και ανακαλύψτε έναν θησαυρό κλασικής και μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης (από Πουσέν και Ρούμπενς μέχρι Ντελακρουά, Κουρμπέ, Μανέ και Ντεγκά). Ένας ωραίος τρόπος να εξερευνήσετε την πόλη είναι το πετάλι, μιας και το Μονπελιέ διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Carcassonne 
carcassonne
Από τα ελάχιστα καλοδιατηρημένα δείγματα γνήσιας μεσαιωνικής οχύρωσης, η παλιά πόλη του Καρκασόν, σκαρφαλωμένη στα «πόδια» των Πυρηναίων, μοιάζει βγαλμένη από εικονογράφηση παραμυθιού. Πίσω από τα πέτρινα τείχη, τους πυργίσκους και την Πύλη της Ναρμπόν, κρύβεται ένα κάστρο του 12ου αιώνα που σφύζει από ζωή χάρη στους χιλιάδες επισκέπτες. Πιο ήσυχη είναι η νέα πόλη, κάτω από την μεσαιωνική, όπου θα διασχίσετε τις γέφυρες που περνούν το περίφημο Canal du Midi (το κανάλι που ενώνει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό) και θα αράξετε σε κάποιο εστιατόριο για να δοκιμάσετε τα φημισμένα κρασιά των γαλλικών αμπελώνων. Η Carcassonne αποτελεί επίσης εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε κι άλλες γραφικές κωμοπόλεις και χωριουδάκια στα Πυρηναία, κατά μήκος των γαλλο-ισπανικών συνόρων, όπως η μεσαιωνική Villefranche-de-Conflent, η νεανική Perpignan που ο Νταλί αποκάλεσε «κέντρο του κόσμου» και η καταλανικού αέρα Céret.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v