4 πανέμορφοι προορισμοί στη φύση της Στερεάς Ελλάδας

Παίρνουμε τα βουνά, διασχίζουμε τα ποτάμια και ρομαντζάρουμε στις λίμνες της Στερεάς Ελλάδας, που κρύβει ονειρεμένα χωριά εκεί που δεν το περιμένεις.
4 πανέμορφοι προορισμοί στη φύση της Στερεάς Ελλάδας
του Γιώργου Κόκουβα

Ελαφρώς αδικημένη, μιας και στη συνείδηση των περισσοτέρων, πρέπει να φύγεις πολύ μακριά από την Αθήνα για να καταλάβεις από ελληνική φύση, η Στερεά Ελλάδα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους της δώσουν την ευκαιρία να τους κερδίσει.

Θα τους ξελογιάσει σε ανεξερεύνητα χωριά από τα Βαρδούσια ως την Ορεινή Ναυπακτία. Θα τους χαλαρώσει με τα κελαρυστά νερά των ποταμών της Ευρυτανίας. Θα τους συστήσει στα λιγότερο γνωστά μυστικά του Παρνασσού και θα τους χαρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες στις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας.

Θα τους μάθει, εν ολίγοις, ότι έχει και η Στερεά Ελλάδα τη φυσική της γοητεία, που αξίζει να ανακαλύψετε. Εμείς παρακάτω κάνουμε την αρχή συγκεντρώνοντας τέσσερις από τους ωραιότερους προορισμούς της, μαζί με tips για να ανακαλύψετε τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές τους.

Στην Οίτη και τα Βαρδούσια
athanasios diakos
Στα «ψηλά» των Βαρδουσίων, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, φωλιάζει ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Στερεάς Ελλάδας, ο Αθανάσιος Διάκος. Γνωστό και ως Άνω Μουσουνίτσα, αυτό το γραφικό χωριουδάκι της ορεινής Φωκίδας αποτελεί εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε όχι μόνο τις βρύσες, τις πηγές, το ποτάμι που κυλά ανάμεσα σε παρθένα ελατοδάση, καστανιές, πλατάνια και βελανιδιές, αλλά και τον αντικρινό δρυμό της Οίτης, που τυγχάνει και ένας από τους ωραιότερους της χώρας. Τα σπάνια μαυρόπευκα, οι σφένδαμοι και οι ιτιές δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό, ενώ στις παρυφές του θα βρείτε και το γαλήνιο φυσικό Πάρκο των πηγών του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι κάτοικοι του διπλανού χωριού, της Παύλιανης. Εδώ, θα καθίσετε για τοπικές σπεσιαλιτέ στο Πέτρινο στην Άνω Παύλιανη ή στην Κουζίνα της Μαρίας στην Κάτω Παύλιανη. Αλλά για καλά κρεατικά, θα επιστρέψετε οπωσδήποτε στον Αθανάσιο Διάκο, που φημίζεται για την κρεατοφαγία και τα ζεστά του ταβερνάκια. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο του χωριού, που θεωρείται κατά πάσα πιθανότητα η γενέτειρα του εθνικού αγωνιστή ο οποίος του χάρισε το όνομά του.
Πού να μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του παραδοσιακού ξενοδοχείου Βαρδούσια (περί τα 70€ το δίκλινο), στα όμορφα δωμάτια του Αρχοντικού της Ευανθίας στην Καστριώτισσα, μέσα στα έλατα και τα πεύκα (από 42,50€ το δίκλινο) ή στον Ξενώνα της Κατερίνας, με τα φιλόξενα δωμάτια στην καρδιά της Οίτης στα Άνω Βαρδούσια (από 60€ το δίκλινο).  
Διαβάστε περισσότερα - Φωκίδα και Φθιώτιδα: Ορεινές αποδράσεις στη σκιά τριών βουνών

Στην Ορεινή Ναυπακτία
Κάτω Χώρα Ναυπακτίας
Πλάτανοι, τρεχούμενα νερά, αμέτρητα μονοπάτια και επίσης αμέτρητα καραφάκια ντόπιου τσίπουρου στους γραφικούς καφενέδες. Αυτά θα συναντήσετε στην Ορεινή Ναυπακτία, με πρώτη και καλύτερη στάση την Άνω Χώρα, το χωριό-βάση για εξερευνήσεις της περιοχής. Από εδώ θα πάρετε το μονοπάτι του Ηρακλή που περνά από ποτάμια και γεφύρια μέχρι να φτάσει στην ιστορική μονή της Αμπελακιώτισσας. Θα επιστρέψετε για εκλεκτό τσίπουρο, μεζέδες και ψημένα κάστανα από τον καστανόλογγο του χωριού. Θα εξερευνήσετε την γειτονική Ελατού, ένα κουκλίστικο χωριουδάκι με κεραμιδοσκεπές που αχνίζουν μέσα στη φύση ή την Τερψιθέα, όπου κρύβεται και ένας μίνι καταρράκτης. Εξίσου όμορφο, το χωριό του Πλάτανου συνδέεται με τα υπόλοιπα μέσω φυσικών μονοπατιών, και διαθέτει πολλά ταβερνάκια και καφενεία που απλώνουν τραπέζια στο λιθόχτιστο κέντρο του. Αγαπημένες στάσεις για φαγητό είναι επίσης το Στέκι της Άνω Χώρας, ο Λώλος στον δρόμο προς την Ελατού και το Πέτρινο του χωριού Λιμνίστα, με το ωραίο μπαλκονάκι και τα ακόμη ωραιότερα μαγειρευτά.
Πού να μείνετε: Στο πετρόχτιστο Πανδοχείο της Ρίνας στην Άνω Χώρα με τα μεγάλα δωμάτια και το λαχταριστό πρωινό (55€ το δίκλινο), στο πολυτελές Oreades Aparthotels, επίσης στην Άνω Χώρα, ανάμεσα στα δέντρα, με δωμάτια με τζάκι (55€ το δίκλινο) ή στο ξενοδοχείο Τερψιθέα στο ομώνυμο χωριό με τα λιτά δωμάτια που κοιτάζουν το βουνό από τα μπαλκόνια τους (45€ το δίκλινο).  
Διαβάστε περισσότερα – Ορεινή Ναυπακτία: Η Πίνδος από την ανάποδη  

Στην Ορεινή Ευρυτανία
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΧΡΥΣΩ 25- 10-2008
Δεν είναι μόνο οι χιονοδρομίες στο Καρπενήσι που κλέβουν την παράσταση στην Ευρυτανία: Θα το διαπιστώσετε, όταν δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο και τις τοπικές σπεσιαλιτέ στη Δομνίστα - ή όταν ανακαλύψετε τα ιστορικά μυστικά στα αρχοντικά και τα Μουσεία των Κορυσχάδων - ή όταν «σκαρφαλώσετε» στην μονή του Προυσού στην άκρη ενός γκρεμού, αφού περπατήσετε το μονοπάτι από το μαγευτικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Αλλά οι εμπειρίες δεν τελειώνουν εδώ: Συνεχίζονται με ρομαντικές βόλτες στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, τις ανερχόμενες «δυνάμεις» της περιοχής, και με άραγμα δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό, στην περιοχή του Γαύρου, όπου θα βρείτε την πιο φρέσκια πέστροφα από τις ιχθυοκαλλιέργειες στα νερά του, που σερβίρεται στην βουτυράτη εκδοχή της. Υπέροχο φαγητό θα απολαύσετε και στον Μέτοικο στη Δομνίστα, στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, στου Μαθέ στο Κλαυσί και στο Ρακόμελο, στο Μεγάλο Χωριό, από όπου θα απολαύσετε και απίστευτη θέα.
Πού να μείνετε: Στον παραδοσιακό Ξενώνα Βαλεντίνη σε προνομιακή θέση στο Καρπενήσι με δωρεάν Wi-Fi και ξεχωριστά διακοσμημένα δωμάτια με τζάκι και όμορφη θέα (από 55€ το δίκλινο). Στα ρουστίκ δωμάτια του ξενώνα Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό, με τη φοβερή θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη (από 47€ το δίκλινο). Στα πολυτελή δωμάτια της Αρχοντόπετρας Suites & Spa στο Μεγάλο Χωριό (από 60€ το δίκλινο). Στο Κάλλιον, με τα ήσυχα δωμάτια στο ακόμα πιο ήσυχο χωριό Κλαυσί (από 50€ το δίκλινο). Ή στις ονειρεμένες σουίτες με βεράντα και πρωινό στην Ονειρόπετρα κοντά στο Καρπενήσι (από 140€ για τα τέσσερα άτομα).  
Διαβάστε περισσότερα: 4 υπέροχοι τρόποι να ανακαλύψετε την Ορεινή Ευρυτανία  

Στις λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας
ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ
Σας ακούγεται αδιάφορο ένα σαββατοκύριακο γύρω από το Μεσολόγγι; Τι θα λέγατε αν το συνδυάζατε με παραλίμνιες βόλτες, κρυμμένα χωριουδάκια και αρχαιολογικούς χώρους, δάση πλατανιών, φρέσκο ψαράκι στη λίμνη και κανό στη Λιμνοθάλασσα; Γύρω από την Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, θα ακολουθήσετε τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν από τις θέσεις Δογρή και Βαρειά – ή, αν θέλετε κάτι πιο ‘βατό’, το μονοπάτι από το Θερμό μέχρι το ύψωμα του Μεγάλου Λάκκου, με στάση στον αρχαιολογικό χώρο που κρύβει η περιοχή. Στο Παναιτωλικό όρος, με τις σηματοδοτημένες διαδρομές, θα βρουν τη χαρά τους όσοι αγαπούν την ορειβασία, ενώ στα νερά τις λίμνης θα δοκιμάσετε water sports – θα βρείτε εγκαταστάσεις του τοπικού συλλόγου «Τρίτωνας» στη θέση Δογρή. Μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα υδάτινη περιπέτεια μας προτείνει ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, που οργανώνει εκδρομές και δραστηριότητες με κανό-καγιάκ στην ανεξερεύνητη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Θα τις συνδυάσετε με ημερήσιες εξερευνήσεις των μοναδικών αμμονησίδων της περιοχής και του νησιού με τον φάρο του Άη Σώστη. Οι βόλτες με τα κανό κυμαίνονται στα 10-15€ κατ’ άτομο. Χορταστικές στάσεις για φαγητό θα κάνετε στους οικισμούς Παραβόλα και Δογρή πλάι στην Τριχωνίδα, στο Πετροχώρι με το ονομαστό κρασί ή στο Αιτωλικό, το νησάκι στην καρδιά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, με τα ταβερνάκια που αγναντεύουν τις τοξωτές γέφυρες οι οποίες το ενώνουν με τη στεριά.
Πού να μείνετε: Στα μοντέρνα, άνετα δωμάτια του Althaia στο Πετροχώρι του Θερμού, με την φυσική θερμοπηγή στην αυλή του (από 70€ το δίκλινο), στα απλά, ευρύχωρα δωμάτια του Θέρμιου Απόλλωνα στο Θέρμο Τριχωνίδας (από 40€ το δίκλινο), στα ρομαντικά δωμάτια του ξενοδοχείου Δρυμώνας στο ελατόδασος του ομώνυμου βουνού πλάι στη λίμνη (από 59€ το δίκλινο) ή στα λιτά, άνετα δωμάτια του ξενοδοχείου Liberty στο Μεσολόγγι, αν προτιμήσετε την πρωτεύουσα του νομού για βάση σας (από 43€ το δίκλινο).
Διαβάστε περισσότερα – Ένα Σαββατοκύριακο με κανό στο Μεσολόγγι

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v