4 παραμυθένιες πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη

Το βόρειο σέλας, απόκοσμοι καταρράκτες, παγωμένα φιόρδ και παραμυθένιες παλιές πόλεις μας περιμένουν στην Βόρεια Ευρώπη.
4 παραμυθένιες πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη
Γνωρίζουμε την απόκοσμη γοητεία της Ισλανδίας, αγναντεύουμε το Βόρειο Σέλας από τη Λαπωνία, εξερευνούμε τα φιόρδ της Νορβηγίας και βολτάρουμε στις παραμυθένιες γειτονιές της Δανίας, μέσα από 4 στάσεις σε εξωπραγματικά όμορφες μικρές πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Ξεκινάμε το «ταξίδι» μας από όσο πιο βόρεια γίνεται. Στην άκρη της Ευρώπης, έχει χτιστεί η βορειότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, που δεν χάνει την γραφικότητά της, αφού αριθμεί μόλις 100 χιλιάδες κατοίκους. Χρωματιστά σπιτάκια, εκκεντρικοί άνθρωποι – όλοι όσοι επισκέπτονται την Ισλανδία έχουν να το λένε για την ιδιορρυθμία των κατοίκων της – αλλά και νυχτερινή ζωή είναι τα διαπιστευτήρια αυτής της πόλης που μπορεί να μοιάζει υπνωτισμένη μέσα στην σχεδόν πολική ομίχλη και τους καπνούς των ηφαιστείων, αλλά ξέρει να ζει καλά και να το διασκεδάζει. Αφού χορτάσετε την urban γοητεία του κεντρικού Ρέικιαβικ, θα γνωρίσετε και την πιο «άγρια» πλευρά της χώρας: Θα χαλαρώσετε στις θερμές πηγές από τις οποίες είναι «κατάστικτη» η χώρα, θα περπατήσετε στις πολύχρωμες πλαγιές λάβας του ηφαιστείου Hekla στο Landmannalaugar, στο Πάρκο του Παγόβουνου Myrdalsjökull με τις θερμοπηγές, τα ηφαίστεια και την συγκλονιστική θέα, θα δείτε το Βόρειο Σέλας από το όρος Kirkjufell στη δυτική Ισλανδία και τον εξωπραγματικό καταρράκτη Gullfoss.
Μάθετε περισσότερα για το Ρέικιαβικ εδώ  

Μπέργκεν, Νορβηγία

Το λιμανάκι του Μπέργκεν με τα γραφικά παλιά ξύλινα σπιτάκια είναι ίσως η πιο καρτποσταλική εικόνα της Νορβηγίας. Αλλά δεν είναι μόνο τα πολύχρωμα σπίτια που το κάνουν εντυπωσιακό: Η πόλη κοιτάζει κατάματα το φιόρδ του Byfjorden, και προσφέρει ένα θέαμα μεγαλείου. Οι βόλτες ξεκινούν από το λιμάνι, την Παλιά Προβλήτα της Χανσεατικής Συμμαχίας με το όνομα Bryggen, που συγκαταλέγεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Εκεί απλώνεται και η περίφημη ψαραγορά του Μπέργκεν, ενώ για τους πιο αθλητικούς, από εδώ ξεκινούν δραστηριότητες όπως ποδηλασία, ορειβασία στα επτά βουνά της πόλης, καγιάκ και ράφτινγκ, καθώς και περιηγήσεις στα γειτονικά φιόρδ. Σημειώστε ότι η σιδηροδρομική διαδρομή από το Όσλο στο Μπέργκεν είναι μία από τις πιο όμορφες της Ευρώπης – αν όχι όλου του κόσμου.
Μάθετε περισσότερα για το Μπέργκεν εδώ  

Κιρούνα, Σουηδία

Αυτή η μικρή πόλη τυχαίνει να βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Σουηδίας, και να αποτελεί «πύλη» για την εξερεύνηση των πλέον ακατοίκητων και παρθένων (όσο και παγωμένων) περιοχών της Ευρώπης, αυτές της Λαπωνίας. Η Κιρούνα ξεκίνησε ως οικισμός γύρω από το μεγαλύτερο υπόγειο ορυχείο σιδήρου στον κόσμο, αλλά γρήγορα απέκτησε και… διαστημική φήμη, καθώς εδώ δημιουργήθηκε βάση της ESA (της Ευρωπαϊκής NASA δηλαδή). Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ερευνητικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, το ορυχείο, την μεγαλόπρεπη εκκλησία της πόλης και να γνωρίσει την ιδιαίτερη κουλτούρα των Λαπώνων. Τον χειμώνα, το Ξενοδοχείο Πάγου, το Βόρειο Σέλας και το ετήσιο Φεστιβάλ Χιονιού κάθε Ιανουάριο τραβούν τα βλέμματα, ενώ τους πιο ζεστούς μήνες ανοίγει το Εθνικό Πάρκο Abisko και επιτρέπεται η πεζοπορία, η εξερεύνηση σπηλαίων, οι βόλτες με έλκηθρο, το ραφτινγκ, το κανό και οι βαρκάδες με φόντο τα απέραντα τοπία των Kebnekaise, Kungsleden και Nordkalottruta.
Μάθετε περισσότερα για την Κιρούνα εδώ  

Όντενσε, Δανία

Στο νησί Φιονία, στην καρδιά της Δανίας, το Όντενσε αγναντεύει το ομώνυμο φιόρδ του επίσης ομώνυμου ποταμού και μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι παραμυθένιο, όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά και επειδή είναι η πατρίδα ενός εκ των σπουδαιότερων παραμυθάδων, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στην γραφική παλιά πόλη βρίσκεται και το Σπίτι του Άντερσεν, καθώς και το Μουσείο της Πόλης του Όντενσε, ενώ η γύρω περιοχή προσφέρεται για βαρκάδες στο ποτάμι, περιήγηση στον μεγάλο Ζωολογικό Κήπο της πόλης, εξερεύνηση στον επιβλητικό νεογοτθικό ναό του St. Alban, και στα κάστρα σε διάφορους λόφους του νησιού.
Μάθετε περισσότερα για το Όντενσε εδώ  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v