5 μοναδικές εμπειρίες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Πλωμαρίτικο ούζο, μυρωδιά μαστίχας στη νότια Χίο, ικαριώτικα πανηγύρια, αρχαία μυστικά στη Σάμο, σπάνια τοπία στη Λήμνο. 5 μοναδικές εμπειρίες που θα ζήσετε στο Βόρειο Αιγαίο.
5 μοναδικές εμπειρίες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν απολαμβάνουν την mainstream φήμη των Κυκλάδων ή την εύκολη πρόσβαση των κοντινών στην ηπειρωτική Ελλάδα νησιών. Κι όμως, καθεμία από τις –πολλές ομολογουμένως- ώρες για να φτάσεις με το καράβι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο. Γιατί στο πιο αυθεντικό, ανεξερεύνητο αγαιοπελαγίτικο κομμάτι, κρύβονται θησαυροί και εμπειρίες που δεν θα ζήσετε πουθενά αλλού. Όπως για παράδειγμα...

…Ουζο-εξερευνήσεις στη Μυτιλήνη

Η Λέσβος έχει ταυτιστεί με το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων, και φροντίζει να αρωματίσει τα καλοκαίρια μας με την ειδική ποικιλία γλυκάνισου που συναντάται μόνο στα λημέρια της Μυτιλήνης. Γι’ αυτό και από τα «οπωσδήποτε» μιας επίσκεψης στο νησί είναι το χωριό Πλωμάρι, και το Μουσείο Ούζου που έχει δημιουργηθεί δίπλα στα αποστακτήρια Βαρβαβγιάννη. Εδώ, με δωρεάν είσοδο (καθημερινές 9.00-16.00) θα μάθετε τα μυστικά της παράδοσης 150 ετών παραγωγής ούζου, και θα δείτε εργαλεία εμφιάλωσης, καζάνια, οπτικοακουστικές περιηγήσεις και θα λάβετε μέρος σε γευσιγνωσίες ούζου. Εξτρά πρόταση: Να απολαύσετε ουζάκι με άλλα τοπικά εδέσματα, στον Μόλυβο, το χωριό με τον «ωραιότερο δρόμο του κόσμου», πνιγμένο στα μοβ λουλούδια που αγκαλιάζουν τα ουζερί στο πλακόστρωτο. 
Περισσότερες εμπειρίες-αξιοθέατα-χρηστικά για τη Λέσβο: Εδώ 

…Ευωδιαστές ανακαλύψεις στα Μαστιχοχώρια της Χίου

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 24 οικισμοί συναποτελούν τα περίφημα Μαστιχοχώρια στη νότια Χίο, εκεί όπου οι κλιματικές συνθήκες συντελούν ώστε να παραχθεί η μοναδική ρητίνη, στην οποία οφείλεται η μυρωδάτη Π.Ο.Π. μαστίχα. Οι πέτρινοι οικισμοί γύρω από τις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων χτίστηκαν τον μεσαίωνα ενωμένοι μεταξύ τους, με πυργίσκους και πολεμίστρες στις άκρες τους, ώστε να αποτελούν από μόνα τους οχύρωση ενάντια στους πειρατές. Θα δείτε επίσης τις βίγλες, τα κυλινδρικά κτίρια στις ακροθαλασσιές που χρησιμοποιούνταν σαν παρατηρητήρια. Λόγω του περιορισμού των κατοίκων μέσα στα τείχη των χωριών, διαμορφώθηκαν εδώ ξεχωριστές συνήθειες και έθιμα, που θα βιώσετε κι εσείς εξερευνώντας τα Μαστιχοχώρια. Θα δοκιμάσετε φυσικά τα τοπικά προϊόντα, θα εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μαστιχοχώρι, το Πυργί, και θα καθίσετε κάτω από τον πλάτανο στην μεσαιωνική πλατεία των Μεστών για ντόπια μεζεδάκια.
Περισσότερες εμπειρίες-αξιοθέατα-χρηστικά για τη Χίο: Εδώ 

…Στην έρημο της Λήμνου

Ξέρατε ότι η Λήμνος έχει τη δική της… έρημο; Κι όμως, ένας σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο χαρίζει στην περιοχή του Κατάλακκου την εξωτική (και εξωπραγματική) γοητεία της Σαχάρας, με εντυπωσιακές αμμοθίνες 70 στρεμμάτων. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως εδώ βρίσκεται «η μοναδική έρημος της Ευρώπης», και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αξιοθέατα όπως τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας. Οι αμμόλοφοι βρίσκονται αρκετά μακριά από την κοντινότερη παραλία, το Γομάτι, και ως εκ τούτου η έκταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… αμμουδιά ακτής. Οι γεωλόγοι συνδέουν την «έρημο» με την ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή κατά τα παλαιολιθικά χρόνια.
Περισσότερες εμπειρίες-αξιοθέατα-χρηστικά για τη Λήμνο: Εδώ 

…Στα πανηγύρια της Ικαρίας

Δεκάδες πανηγύρια στήνονται κάθε καλοκαίρι στα χωριά της Νικαριάς, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο η εμπειρία απογειώνεται: Το νησί που κοιμάται τη μέρα και ξυπνά το βράδυ, μας καλεί εκείνη τη νύχτα να χορέψουμε στον Χρυσόστομο, την Μαρμάρια Παναγιά, το Περδίκι, το Μονοκάμπι του Αγίου Κηρύκου, τη Λαγκάδα, την Ακαμάρτρα και φυσικά τον Χριστό Ραχών. Τα παρεΐστικα, εθελοντικής οργάνωσης πανηγύρια του νησιού φημίζονται για το ωραίο τους κρασί, τους μεζέδες, την νεανική ατμόσφαιρα, την ιδιαιτερότητα των ικαριώτικων χορών και την γνωστή «τρέλα» των ντόπιων. Απολαυστική στιγμή, το «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» που χορεύεται τα ξημερώματα, όταν όλοι ανεξαιρέτως έχουν μεθύσει.
Περισσότερες εμπειρίες-αξιοθέατα-χρηστικά για την Ικαρία: Εδώ 

…Αρχαιολογικοί θησαυροί στη Σάμο

Είναι το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Επίκουρου, του Αισώπου, το νησί που έθρεψε σπουδαίες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας, και δεν θα μπορούσε να χαίρει των ανάλογων αρχαιολογικών θησαυρών. Από τους σημαντικότερους, είναι αυτός του Ευπαλίνειου Ορύγματος, που είναι στην ουσία το πρώτο τούνελ του κόσμου. Το σχεδίασε ο Ευπάλινος πριν 27 αιώνες στο βουνό Άμπελος. Στο όρος Κέρκη, από την άλλη, βρίσκεται η περίφημη Σπηλιά του Πυθαγόρα, εκεί όπου κρυβόταν ο γνωστός μαθηματικός από τον τύραννο Πολυκράτη. Στην περιοχή του Πυθαγορείου θα αντικρίσετε και τα ερείπια του αρχαίου ναού της θεάς Ήρας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε σαν ένα «θαύμα της ιωνικής αρχιτεκτονικής», αλλά καταστράφηκε από σεισμό λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. Για περισσότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, θα βρείτε άφθονο «υλικό» στα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού, στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Μετά τις ανακαλύψεις, αφήστε τις νέες γνώσεις να… πάνε κάτω μαζί με γλυκόπιοτο σαμιώτικο κρασί – εμπειρία από μόνο του.
Περισσότερες εμπειρίες-αξιοθέατα-χρηστικά για τη Σάμο: Εδώ 




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v