Σίκινος: Μια σταλιά Αιγαίο

Βουτάμε σε ερημικές παραλίες, περπατάμε μονοπάτια που μοσχοβολούν θυμάρι, αγναντεύουμε το απέραντο γαλάζιο από το Κάστρο της και ερωτευόμαστε τη Σίκινο.
Σίκινος: Μια σταλιά Αιγαίο
Μια σταλίτσα Κυκλάδα, με δεκαπέντε χιλιόμετρα οδικού δικτύου και κάτι λιγότερο από 300 κατοίκους είναι ικανή να σας πάρει τα μυαλά; Κι όμως. Αν ήσασταν πάντα λάτρης των διακοπών μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, αν τα καλοκαίρια σας τα θέλετε σε slow motion, κι αν το ιδανικό σκηνικό παραλίας για εσάς περιλαμβάνει βιβλίο στη σκιά κάτω από το αρμυρίκι με soundtrack τον ήχο των κυμάτων και απολύτως τίποτα άλλο, τότε η Σίκινος θα γίνει το νησί σας. Στα συν, και οι χαμηλές τιμές που χαρακτηρίζουν σύσσωμη την "άγονη" γραμμή.

Πού θα βουτήξετε

Και πού δεν θα βουτήξετε! Τα κρυστάλλινα νερά αυτής της μικρής κρυφής γωνιάς του Αιγαίου κάνουν κάθε παραλία της Σικίνου μια μικρή εμπειρία. Ξεκινάμε από τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, την οικογενειακή Αλοπρόνοια δίπλα στο λιμάνι, με την βελούδινη άμμο, τα ρηχά νερά και τη φυσική σκιά από τα αρμυρίκια. Το ίδιο προνόμιο απόλαμβάνει και ο επίσης αμμουδερός Άγιος Γεώργιος, στην ανατολική πλευρά, και το πιο ήσυχο Διαλισκάρι, στα βόρεια της Αλοπρόνοιας.

Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, τα Σαντοριναίικα θα σας αποζημιώσουν για την κατάβαση από το μονοπάτι με κρυστάλλινα νερά και έξτρα ρωβινσωνική αίσθηση. Η παραλία-σταρ του νησιού με την πολυφωτογραφημένη διαμπερή σπηλιά, ο Άγιος Παντελεήμονας, προσεγγίζεται και με καΐκι (που ξεκινά από την Αλοπρόνοια) αν οι πεζοπορίες κάτω από τον ανελέητο ήλιο των Κυκλάδων δεν είναι το αγαπημένο σας σπορ. Αν πάλι είναι, μπορείτε να φτάσετε εδώ ακολουθώντας το μονοπάτι από το Κάστρο και την Αλοπρόνοια.

Μονοπατιών συνέχεια, με το βαθμό δυσκολίας να αυξάνεται: Ξεκινάτε από την Επισκοπή και καταλήγετε στη μικρή παραλιούλα του Άη Γιάννη, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, που δεν απολαμβάνει το προνόμιο της σκιάς. Ή ξεκινάτε από το Κάστρο, και μετά από δύο περίπου ώρες φτάνετε στη χρυσαφένια αμμουδιά του Μάλτα –στην οποία όμως μπορείτε να έρθετε και με το καΐκι.

Μην φύγετε από την Σίκινο αν δεν…

- Εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή των δύο διακριτών αλλά εξίσου υπέροχων συνοικισμών της Χώρας: του Χωριού και του Κάστρου. Το μεν πρώτο είναι ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο χωριό, με ασβεστωμένα σπιτάκια σε λαβυρινθώδη καλντερίμια, το δε Κάστρο είναι ο οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, με τα ολόλευκα χαμηλά του σπιτάκια να ακουμπούν το ένα στο άλλο και τα λουλουδιασμένα παρτέρια να προσθέτουν χρώμα στις βόλτες σας.

- Σκαρφαλώσετε αργά το απόγευμα μέχρι το κτισμένο το 1690 μοναστήρι της Χρυσοπηγής, στην κορυφή του Κάστρου, για να θαυμάσετε την φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μακριά από κοσμοσυρροές και φωτογραφικά φλας. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο τα απογεύματα, ενώ οι λιγότερο fit εξ υμών θα χαρείτε να μάθετε ότι φτάνει και το αυτοκίνητο έως εδώ πάνω.

- Δοκιμάσετε τις δυνάμεις και τις αντοχές σας σε ένα από τα μονοπάτια της. Καπέλο, γερές δόσεις αντηλιακού και άνετα παπούτσια είναι ζωτικής σημασίας εδώ. Μια από τις ευκολότερες διαδρομές, αν είστε αρχάριοι, είναι εκείνη που συνδέει το Κάστρο με την Αλοπρόνοια. Περισσότερα για τα μονοπάτια της Σικίνου θα βρείτε εδώ.

- Επισκεφθείτε τον ναό της Επισκοπής, ίσως το πιο ιδιαίτερο μνημείο του νησιού. Μέσα στην άγρια φύση και περιτριγυρισμένη από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά και ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, η Επισκοπή στέκεται σιωπηλή και αινιγματική. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Απόλλωνα, αλλά εν τέλει πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αιώνα. Τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.

- Περάσετε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας, που στεγάζεται σε ένα ατμοσφαιρικό παλιό ελαιοτριβείο και υπόσχεται να σας μυήσει στην παράδοση της Σικίνου.

Πού θα φάτε

Ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά στην Αλμύρα, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Συγκλονιστική τοπική κουζίνα με δημιουργικό twist (σκεφτείτε χταπόδι στιφάδο με κάπαρη, σαρδέλες στο φούρνο με μουστάρδα και κάπαρη, και ό,τι άλλο έχει να κάνει με κάπαρη) στην Κάπαρη, στο Κάστρο. Σπιτικά μαγειρευτά στην Κληματαριά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στο Στέκι του Γαρμπή –αμφότερα στο Κάστρο.

Πού θα μείνετε

- Στα πανέμορφα κυκλαδίτικα στούντιο του Ostria, στην Αλοπρόνοια. Το ευρύχωρο στούντιο δύο ατόμων με κουζινάκι και μπαλκόνι που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 40€.

- Στα χρωματιστά δωμάτια του ξενώνα Καμάρες, επίσης στην Αλοπρόνοια. Τα σούπερ προσεγμένα μπαλκονάκια τους που βλέπουν προς την θάλασσα συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά του, όπως και οι τιμές που κυμαίνονται στα 30€ το δίκλινο.

- Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε στη Χώρα, ιδανική επιλογή είναι το Στεγάδι Luxury Apartments, τα τέσσερα διαμερίσματα του οποίου προσφέρουν υπέροχη θέα, αυθεντικά κυκλαδίτικη διακόσμηση και όλες τις ανέσεις, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο 

Πώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή) ο Αδαμάντιος Κοραής της Zante Ferries, που σας φέρνει στη Σίκινο σε οκτώ περίπου ώρες, έναντι 36€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v