Βουτιές στα Βαλκάνια: Διακοπές low budget

Μεσαιωνικές πόλεις, τιρκουάζ νερά, αμμουδερές παραλίες και σούπερ χαμηλές τιμές. Ένα μεγάλο βαλκανικό καλοκαίρι στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.
Βουτιές στα Βαλκάνια: Διακοπές low budget
της Ηρώς Κουνάδη 

Εκεί που τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου συναντούν την θάλασσα της Αδριατικής και τις δαντελωτές ακρογιαλιές της περιοχής που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν Δαλματία, το καλοκαίρι κρατάει πολύ, τα νερά είναι κρυστάλλινα, οι πόλεις μεσαιωνικές και οι τιμές χαμηλές –σε σημεία, πολύ χαμηλές. Κάνουμε… beach hopping στα δυτικά Βαλκάνια, και εντοπίζουμε τους ωραιότερους προορισμούς και τα καλύτερα σημεία για να βουτήξετε.

Κότορ, Μαυροβούνιο

Το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, το ένα και μοναδικό των Βαλκανίων, γνωστό και ως Κόλπος του Κότορ, καταλήγει στην ομώνυμη κουκλίστικη μεσαιωνική πόλη του 12ου αιώνα, που κουρνιάζει ακριβώς στο σημείο όπου τελειώνει η θάλασσα την στεριανή της πορεία. Εδώ, πίσω από τα ψηλά τείχη με την φαντασμαγορική θέα στην Αδριατική, κρύβεται μια ολοζώντανη καστροπολιτεία γεμάτη μεσαιωνικές πλατείες, πλακόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα κτίρια και ατμοσφαιρικά μπαράκια που πλημμυρίζουν κόσμο τα βράδια του καλοκαιριού.

Δεν είναι, όμως, city break προορισμός το Κότορ. Σε όλο το μήκος του φιόρδ, αλλά και έξω από αυτό, θα βρείτε υπέροχες, αμμουδερές παραλίες, μεγάλες και μικρότερες, ερημικές ή πολυσύχναστες, για να κάνετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής. Σημειώστε μερικές από τις “SOS”: Το Pržno, πολύ κοντά στο Κότορ, με τη λευκή του άμμο, τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και τα πεύκα που φτάνουν ως το κύμα. Το δημοφιλέστατο Žanjice με τα λευκά του βότσαλα και τον απέραντο ελαιώνα που το κορνιζάρει. Και βέβαια την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά (Plava Spilja) στα ιριδίζοντα μπλε νερά της οποίας θα βουτήξετε από το βαρκάκι που θα σας φέρει εδώ από το Tivat (10 χιλιόμετρα έξω από το Κότορ).

Διαβάστε περισσότερα - Μαυροβούνιο: Βαλκάνια... sea side
Πώς θα πάτε: Αεροπορική σύνδεση με το Μαυροβούνιο δεν υπάρχει. Το Κότορ, όμως, γίνεται ένα ωραιότατο road trip από την Ελλάδα. Η απόσταση που το χωρίζει από τα Ιωάννινα είναι περίπου 430 χιλιόμετρα, μέσω Αλβανίας.
Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα και φωτεινά διαμερίσματα του Bjelica Apartments Kotor, λίγα βήματα μακριά από την παραλία (35€ το στούντιο δύο ατόμων). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Rendez Vous στην παλιά πόλη (60€ το δίκλινο με πρωινό)

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

«Δεν έχει σημασία αν έρχεσαι στο Ντουμπρόβνικ για πρώτη ή για εκατοστή φορά –δεν υπάρχει περίπτωση να μη νιώσεις δέος αντικρίζοντας την ομορφιά της παλιάς του πόλης». Έτσι ξεκινά ο Lonely Planet να περιγράφει το Ντουμπρόβνικ –και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Η μπαρόκ αρχιτεκτονική των κτιρίων της, οι μαρμάρινοι δρόμοι, οι μεσαιωνικές πλατείες, τα επιβλητικά τείχη και η λάμψη της Αδριατικής μονίμως παρούσα κάπου στο background κάνουν το… King’s Landing (για τους λάτρεις του Game of Thrones) έναν από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς των Βαλκανίων.

Οι δύο παραλίες της πόλης, Banje και Sveti Jacov, έχουν καθαρά νερά, φανταστική θέα στην παλιά πόλη, χρωματιστά βοτσαλάκια και πολλά (μα πολλά) σκαλάκια που θα χρειαστεί να κατεβείτε και μετά να ανεβείτε για να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά τους. Αν έχετε χρόνο και όρεξη να απομακρυνθείτε, το νησάκι Λόπουντ απέναντι από το Ντουμπρόβνικ, φιλοξενεί μια από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής (αν όχι ολόκληρης της Κροατίας) το Šunj, στο οποίο θα βρεθείτε μετά από ένα 50λεπτο ταξίδι με το καραβάκι από το Ντουμπρόβνικ.

Πώς θα πάτε: Απευθείας από την Αθήνα με την Croatia Airlines (περί τα 300€ για το τέλος Ιουλίου) ή με την Vueling, μέσω Ρώμης (από 271€ για το τέλος Ιουλίου). Σημειώστε, πάντως, ότι αν οργανώσετε το βαλκανικό road trip που λέγαμε παραπάνω, το Ντουμπρόβνικ απέχει από το Κότορ μόλις 92 χιλιόμετρα, ή δύο παραπάνω ωρίτσες στη διαδρομή σας.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα διαμερίσματα Sunce, 6 χιλιόμετρα έξω από το Ντουμπρόβνικ (34€ το δίκλινο). Στα όμορφα δωμάτια του Villa Ive, στην ίδια περιοχή (40€ το δίκλινο). Στα χρωματιστά δωμάτια της Villa Ana, 7 χιλιόμετρα έξω από το Ντουμπρόβνικ (50€ το δίκλινο).

Εξαμίλι, Αλβανία

Όχι, δεν σας γελούν τα μάτια σας, και όχι, η φωτογραφία από πάνω δεν έχει τραβηχτεί κάπου στην Καραϊβική. Το Εξαμίλι, 17 χιλιόμετρα νότια των Αγίων Σαράντα (και ένα τσιγάρο δρόμος από τα ελληνοαλβανικά σύνορα) είναι μια από τις πλέον εξωτικές παραλίες της αλβανικής ριβιέρας –η οποία έχει πολλές ακόμα, κι αν δεν πιστεύετε εμάς μια ματιά σε αυτό εδώ το photo gallery του Lonely Planet θα σας πείσει.

Αφήστε, λοιπόν, τις προκαταλήψεις σας στα σύνορα, γιατί εδώ θα βρείτε, πέρα από τα τιρκουάζ νερά και την λευκή άμμο που βλέπετε παραπάνω, μια παραλία με τρία καταπράσινα νησάκια σε απόσταση βαρκάδας, ή και… απλωτών για τους πιο fit εξ υμών, σχεδόν δίπλα σε μια αρχαία πόλη – πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Είναι το υπέροχο Βουθρωτό, μια αρχαία ελληνική και αργότερα ρωμαϊκή πόλη, που κατοικούταν ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Ελάχιστα χιλιόμετρα από εδώ βρίσκεται το… Μπλε Μάτι, Syri i kaltër (αλλιώς γνωστή και ως Λίμνη Βουθρωτού) μια απίστευτα γαλάζια λίμνη που δημιουργείται χάρη στο γεωλογικό φαινόμενο του ποταμού Βίστριτσα ο οποίος αναβλύζει από βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων. Η απόχρωση των νερών της λίμνης είναι απόκοσμα γαλάζια, το βάθος της ιδανικό για δροσιστικές βουτιές και το δάσος γύρω της δημοφιλέστατο σημείο για πικνίκ σε ντόπιους και επισκέπτες.

Περισσότερα για το Εξαμίλι και την περιοχή γύρω του έχει ο Lonely Planet, εδώ.
Πώς θα πάτε:
Οδικώς, βέβαια. Το Εξαμίλι απέχει από τα Ιωάννινα 144 χιλιόμετρα, ή κάτι λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης. Περάστε τα σύνορα από την Κακαβιά –ο δρόμος από την Σαγιάδα μπορεί να μοιάζει στον χάρτη συντομότερος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Πού θα μείνετε: Στα όμορφα, περιποιημένα στούντιο του Ksamil Apartments, με μπαλκόνι και κουζινάκι (25€ το δίκλινο). Στα μεγάλα και όμορφα δωμάτια του Villa August Ksamil, 350 μέτρα από την παραλία (42€ το δίκλινο). Στα φωτεινά, χρωματιστά δωμάτια του Villa Ideal, 100 μέτρα από την παραλία (45€ το οικογενειακό δωμάτιο τεσσάρων ατόμων).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v