10 πράγματα που πρέπει να δείτε στη Ρόδο

Η Μεσαιωνική πόλη, τα κάστρα, οι αρχαίοι θησαυροί, η φύση, οι παραλίες, η διαμονή και όλα τα αξιοθέατα του νησιού των Ιπποτών στο απόλυτο ροδίτικο top 10.
10 πράγματα που πρέπει να δείτε στη Ρόδο
του Γιώργου Κόκουβα

Μια σειρά από συνεχείς εκπλήξεις και ανακαλύψεις. Αυτό νιώθουμε κάθε φορά που ταξιδεύουμε στη Ρόδο και αντιλαμβανόμαστε ότι πάντα μας αποκαλύπτει κι ένα άλλο της πρόσωπο. Για κάθε γκρίνια για το χάος στο Φαληράκι, υπάρχει ένα κρυφό, ήσυχο μεσαιωνικό σοκάκι στην παλιά πόλη. Για κάθε καχύποπτο μειδίαμα σχετικά με την ομορφιά των παραλιών της, υπάρχουν πάρκα με τρεχούμενα νερά, κάστρα, αρχαίοι ναοί και γραφικά λιμανάκια για να αναπληρώσουν το κενό. Για κάθε ταξιδιωτικό γούστο, υπάρχει μια γοητευτική γωνιά, ένα γραφικό λιμανάκι, ένα άλσος με τρεχούμενα νερά, ένα μουσείο γεμάτο Ιστορία. Κι όλα αυτά, σε ένα από τα πλέον low budget νησιά της χώρας, με οικονομικότατες επιλογές πτήσεων και διαμονής. Θέλετε κι άλλους λόγους για να (ξανα)ανακαλύψετε το Νησί των Ιπποτών; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους δέκα κορυφαίους.

Η Παλιά Πόλη της Ρόδου

Η πιο καλοδιατηρημένη, η πιο μεγαλειώδης, γραφική, γοητευτική μεσαιωνική πόλη της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και δεν θα θέλετε να φύγετε πριν εξερευνήσετε και το τελευταίο λιθόστρωτο καλντερίμι της – πράγμα σχεδόν αδύνατο γιατί είναι αμέτρητα. Μια καλή αρχή είναι η μυσταγωγική οδός των Ιπποτών, ο δρόμος που κάποτε ακουγόταν ο καλπασμός των αλόγων των Ιωαννιτών ιπποτών, οι οποίοι κατευθύνονταν στο υπέροχο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να περιηγηθείτε στις 160 αίθουσές του, αλλά κρατήστε δυνάμεις γιατί τριγύρω υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία γεμάτα Ιστορία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, η Παναγιά του Κάστρου, τα τουρκικά λουτρά και τα τζαμιά με τους ψηλούς μιναρέδες στις μικρές πλατείες, και φυσικά τα χαριτωμένα café ανάμεσα σε σπιτάκια με ανθισμένες αυλές ή κάτω από αψίδες θα σας κάνουν να μη θέλετε να βγείτε εκτός των μεγαλόπρεπων τειχών.

Η Λίνδος

Στα νοτιοανατολικά του νησιού, η γραφική Λίνδος διαθέτει το δικό της μερίδιο λιθόστρωτων στενών και λευκών σπιτιών που αγναντεύουν τη θάλασσα. Πλακόστρωτες αυλές, ζωγραφισμένες οροφές, βοτσαλωτά καλντερίμια, καπετανόσπιτα με αψιδωτές εισόδους, και φυσικά, στην κορυφή του οικισμού, πάνω σε έναν απότομο βράχο, χτισμένη η Ακρόπολη της Λίνδου με τα ιερά, την ελληνιστική Στοά, τα ανάγλυφα και τις οχυρώσεις είναι λίγοι από τους λόγους που αξίζει να αφιερώσετε μια ημέρα στην εξερεύνηση της Λίνδου. Η είσοδος στην Ακρόπολη στοιχίζει 6€.

Τα Κάστρα

Το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου Ντεμιλύ στην Αρχάγγελο. Το κάστρο της Μονολίθου πάνω στον θεόρατο βράχο από όπου οι Ιωαννίτες Ιππότες αγνάντευαν το απέραντο γαλάζιο. Το μεσαωνικό κάστρο της Κρητηνίας, γωνστό και ως Καστέλλος που παντρεύει το βυζαντινό με το μεσαιωνικό στιλ. Το κάστρο των ιπποτών του Ασκληπιού με τις στέρνες και το μεγάλο τείχος. Όλα τους χτισμένα τον 15ο αιώνα, όλα τους με ελεύθερη είσοδο, όλα τους μεγαλόπρεποι μάρτυρες της Ιστορίας του νησιού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαίοι θησαυροί και τα απομεινάρια πολιτισμών από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια δεν λείπουν από το νησί. Πέρα από την Λίνδο, θα βρείτε επισκέψιμα μνημεία και στις άλλες δύο αρχαίες πόλεις της Ρόδου, την Ιαλυσό και την Κάμειρο. Χτισμένες αμφιθεατρικά με θέα τη θάλασσα, σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για τους ιστοριοδίφες που θαυμάζουν τα τμήματα σπιτιών, την Αγορά, τους δωρικούς ναούς, τις αψίδες και τα ίχνη από τεμένη και υδραγωγεία. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο λόφος Μόντε Σμιθ, πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου, εκεί όπου υπάρχουν ίχνη της ροδίτικης Ακρόπολης, όπως το αναστηλωμένο στάδιο του Διαγόρα, το μαρμάρινο θέατρο, ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα, του Δία και της Πολιάδας Αθηνάς. Σημειώστε πως ο λόφος είναι ιδανικός για συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα. Για την ανατολή του ήλιου θα χρειαστεί να κατηφορίσετε στη Νέα Πόλη, στο λιμανάκι των ελαφιών, εκεί που λέγεται πως δέσποζε ο Κολοσσός. Μάθετε περισσότερα για τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού εδώ

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Από τα τέλη Ιουνίου ως τον Σεπτέμβριο, κάτι μοναδικό συμβαίνει στον διάσημο βιότοπο κοντά στον Καλαμώνα. Τα κουκούλια ανοίγουν, οι κάμπιες μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, και το σκηνικό γίνεται ονειρικό. Όπως και να ‘χει, όμως, ακόμη κι αν δεν είστε εκεί την «κατάλληλη στιγμή», θα εκτιμήσετε το σκηνικό: Κατάφυτα μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια, πυκνή βλάστηση, λιμνούλες με νούφαρα και μικροί καταρράκτες συνιστούν μια αναζωογονητική βόλτα.

Ο Κήπος Ροδίνι

Οι φυσιολατρικοί περίπατοι συνεχίζονται στην περιοχή του Ροδινίου, μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, εκεί όπου θα συναντήσετε πυκνή βλάστηση, όμορφες λιμνούλες με ανθισμένες όχθες και ειδυλλιακά μονοπάτια πνιγμένα στα δέντρα. Θα βρείτε επίσης και ένα μικρό ζωολογικό κήπο με φανταχτερά παγόνια, καθώς και ένα αναψυκτήριο για να ανακτήσετε δυνάμεις.

Οι Επτά Πηγές

Κοντά στο χωριό Αρχάγγελος, άλλη μια όαση πρασίνου στην ενδοχώρα αποκαλύπτεται κάτω από τις φυλλωσιές των πλατάνων, εκεί όπου πάπιες και παγόνια πλατσουρίζουν στα νερά των επτά πηγών. Στην σκιά των δέντρων, θα βρείτε και ένα παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό με υπέροχη θέα.

Οι παραλίες

Αψηφήστε την προκατάληψη πως εδώ δεν θα βρείτε τις καρτποσταλικές παραλίες των Κυκλάδων, ούτε τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, και ανακαλύψτε την δική σας αγαπημένη ροδίτικη παραλία. Ξεκινήστε την αναζήτηση από τον superstar (αν και πάντα «πνιγμένο» από κόσμο) Άγιο Παύλο κοντά στη Λίνδο, που διαθέτει τιρκουάζ νερά, άμμο και βραχάκια-ιδανικές βάσεις για θεαματικά μακροβούτια. Στην πλαζ του Άντονι Κουίν – εδώ όπου γυρίστηκαν τα Κανόνια του Ναβαρόνε – θα βρείτε πεντακάθαρα νερά με φόντο τα βράχια και την προβλήτα με τα καΐκια. Στην παραλία του χωριού Αφάντου, θα βρείτε οργανωμένα και μη σημεία, επιλογές για beach sports και νερά που βαθαίνουν απότομα. Μία από τις αγαπημένες μας ακτές, ο κολπίσκος της Γλύστρας στεφανώνεται από πράσινους λόφους και διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά και πρασινογάλαζα νερά. Αγαπημένες των ντόπιων, οι παραλίες των Βλυχών και της Αγαθής αποτελούν επίσης μικρά τιρκουάζ «μυστικά» που διαρρέουν σιγά-σιγά. Δείτε περισσότερες επιλογές για βουτιές στη Ρόδο εδώ

Το φαγητό
Εξαιρετικές γεύσεις θα δοκιμάσετε στο Ταμάμ, ένα μπιστρό που σερβίρει διεθνή κουζίνα στην Ιξιά. Στο Saffron, στην ίδια γειτονιά, θα απολαύσετε ινδικές γεύσεις από έναν πεντανόστιμο μπουφέ. Στο Έργον, στη νέα πόλη, θα χορτάσετε με πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Στις Συμπεθέρες θα απολαύσετε οικονομικότατα μαγειρευτά της μαμάς –ή μάλλον… της συμπεθέρας. Στο Rock’n’Roll στη μεσαιωνική πόλη θα δοκιμάσετε το καλύτερο burger του νησιού, σε περιβάλλον αμερικανικού diner με ωραίες μουσικές. Και στα Πεταλάδικα στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι αλλά και κρεατομεζέδες, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Υπολογίστε περί τα 15-20€ σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Η φιλοξενία
Ιδιαίτερα low budget είναι οι επιλογές διαμονής σε όλο το νησί – παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικές τιμές για δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση, αν επισκεφθείτε τη Ρόδο στα τέλη Ιουνίου.
Αν ψάχνετε για value for money επιλογή στην Μεσαιωνική Πόλη, τα κουκλίστικα δωμάτια του Olympos Pension, κοντά στο Παλάτι, στοιχίζουν 50€ και τα παραδοσιακά δωμάτια του Medieval Rose Hotel, 200 μέτρα από το Παλάτι και άλλα τόσα από τη νέα Πόλη, ξεκινούν από 31€. 
Στο κέντρο της νέας πόλης, στην Ιξιά, το Sunday Hotel διαθέτει ευρύχωρα διαμερίσματα με εξοπλισμένο κουζινάκι από 25€, ενώ στην καρδιά της τουριστικής περιοχής στο Φαληράκι θα βρείτε τις οικονομικότερες επιλογές, όπως τα αξιοπρεπή δωμάτια του Hermes Hotel από 25€ και τα στούντιο του Saint Amon Hotel από 30€.
Εκτός πόλης, θα βρείτε φθηνές επιλογές στην παραλία της Κρεμαστής, όπως τα λιτά στούντιο του Kremasti Memories από 23€, τα παραδοσιακά, καθαρά δωμάτια του Summer Breeze στην παραλία Γεννάδι από μόλις 19€ ή τα διαμερίσματα Salora στον Αρχάγγελο, πάνω από την παραλία Στεγνά από 35€. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v