Διακοπές στο εξωτερικό: 6 φθηνά καλοκαιρινά ταξίδια

Μικρά Ασία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ισπανία ή Κύπρο; Σας έχουμε έξι υπέροχες μεσογειακές προτάσεις για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.
Διακοπές στο εξωτερικό: 6 φθηνά καλοκαιρινά ταξίδια
του Γιώργου Κόκουβα

Ρίχνετε στο τραπέζι ιδέες για τις καλοκαιρινές διακοπές και ψάχνετε κάτι διαφορετικό για φέτος; Αν καλοβλέπετε την προοπτική ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, που θα σας γεμίσει νέες εικόνες, θα σας χορτάσει sightseeing, αλλά δεν θα σας στερήσει τις πολυπόθητες μεσογειακές βουτιές, συγκεντρώνουμε παρακάτω έξι ωραιότατες καλοκαιρινές προτάσεις για οικονομικές διακοπές στη Μεσόγειο.

Παράλια Τουρκίας

Πώς θα πάτε
: Με τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα για Σμύρνη, από 91€ μετ’ επιστροφής όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Θα ξεκινήσετε με βάση σας την Σμύρνη, μία πόλη όχι τόσο γραφική όσο γεμάτη χρώματα, βουή, ζωντάνια και ιστορικές μνήμες. Θα περπατήσετε την γιγάντια παραλιακή περαντζάδα του Kordon, που «πνίγεται» από κόσμο ειδικά τα απογεύματα, καθώς από εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στα νερά του Αιγαίου. Θα εξερευνήσετε την όμορφη συνοικία της Πούντας και την πλατεία του Konak, στις δύο άκρες της λεωφόρου Ατατούρκ, και θα χαθείτε στο πολύχρωμο παζάρι του Kemeralti, κοντά στην αρχαία αγορά της Σμύρνης. Για τις βουτιές σας, θα ταξιδέψετε ως το πανέμορφο Τσεσμέ, που είναι η κοντινότερη επιλογή λιγότερο από μία ώρα μακριά. Εκεί θα κολυμπήσετε με φόντο το γενοβέζικο φρούριο, θα κάνετε ηλιοθεραπεία στις 20 αμμουδιές της περιοχής (κορυφαίες οι παραλίες Ilica και Pasa Limani) και θα φάτε φρέσκο ψάρι στο Alacati. Περισσότερα για τις τουρκικές ακτές θα βρείτε εδώ και για την πόλη της Σμύρνης εδώ
Πού να μείνετε:
Στα απλά, μοντέρνα δωμάτια του Olipiyat Hotel (από 28€ για το δίκλινο), στα όμορφα, άνετα δωμάτια του Ramada Plaza Izmir (από 39€) ή στα κομψά διακοσμημένα δωμάτια του Avin Hotel (από 39,60€), όλα τους στην περιοχή Konak στο κέντρο της πόλης.

Μάλτα

Πώς θα πάτε: Με τις πτήσεις της Air Malta από Αθήνα, που μας πετά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από 148€ μετ’ επιστροφής
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Το εξωτικό νησί-κράτος της Μεσογείου διαθέτει προϊστορικούς ναούς, κρυμμένες σπηλιές στις βραχώδεις ακτές της και πολλές επιλογές διασκέδασης. Ξεκινήστε εξερευνώντας την πρωτεύουσα, την Βαλέτα, που χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη «συμπύκνωση» ιστορικών στοιχείων και αξιοθεάτων στον κόσμο, όπως το αιωνόβιο Manoel Theatre, ο ναός του Αγίου Ιωάννη, τα σπιτάκια με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τα φρούρια και οι υπαίθριες αγορές της. Μην χάσετε την Mdina, το μεσαιωνικό στολίδι του νησιού, με τα στενοσόκακα, τα μεγάλα τείχη και τα αρχοντικά σπίτια. Θα βουτήξετε στις αμμουδιές ή τις βραχώδεις ακτές του δημοφιλούς Gozo – μην αμελήσετε το κολύμπι στην καρτποσταλική παραλία του Comino.
Πού να μείνετε:
Στα όμορφα, περιποιημένα δωμάτια του Sunstone Guesthouse κοντά στο λιμάνι με τα καραβάκια για τις δημοφιλείς παραλίες του Gozo (από 34€), στα ρομαντικά δωμάτια του Valley View Villa Retreat στο Ραμπάτ (από 50€) ή στα άνετα, επιπλωμένα διαμερίσματα The Valetta Sleepover στην πρωτεύουσα (από 60€). 

Κύπρος

Πώς θα πάτε
: Με τις οικονομικές πτήσεις της Ryanair που συνδέει Αθήνα και Πάφο από 60€ μετ’ επιστροφής τον Ιούνιο και από 80€ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Το ταξίδι σας στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας και στα εκατοντάδες χιλιόμετρα αμμουδιών του νησιού της Αφροδίτης ξεκινά από την αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, την Πάφο, με τις ρωμαϊκές επαύλεις, τους βασιλικούς τάφους και τα περίφημα ψηφιδωτά έργα τέχνης. Απαραίτητες είναι οι στάσεις στις παλιές πόλεις της Λευκωσίας, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ολάνθιστα μπαλκόνια, και της Λεμεσού, με το μεσαιωνικό κάστρο και πολλά «κρασοχώρια» τριγύρω της. Θα περπατήσετε στην παραλιακή περαντζάδα της Λάρνακας, ενώ τις βουτιές σας, θα τις κάνετε στα μεθυστικά παράλια της Ακάμα, όπως το Blue Lagoon ή η Fontana Amorosa και σε ακτές της Χερσονήσου όπως το Λατσί και τα Λουτρά της Αφροδίτης. Περισσότερα για την Κύπρο θα βρείτε εδώ
Πού να μείνετε:
Στα απλά δωμάτια του Asty Nicosia στην καρδιά της Λευκωσίας (από 43€ για το δίκλινο), στα οικογενειακά διαμερίσματα Surf and Sun στην παραθαλάσσια περιοχή της Λεμεσού (από 50€) ή στα διαμερίσματα Galatia’s Court κοντά στο κέντρο της Πάφου (από 29€ για το απλό δίκλινο ή 49€ για μεάλο διαμέρισμα). 

Cinque Terre, Ιταλική ριβιέρα

Πώς θα πάτε
: Με τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα (από 138€ μετ’ επιστροφής τον Ιούνιο) ή της Ryanair από Θεσσαλονίκη (από 95€ μετ’ επιστροφής τον Ιούνιο). Από την Πίζα, ο σταθμός της La Spezia (η βάση για τα πέντε χωριά του Cinque Terre) απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο.
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Πέντε μαγευτικά χωριουδάκια-«έργα τέχνης» αγναντεύουν αμφιθεατρικά τις ακτές της Λιγουρίας στη Βόρεια Ιταλία και αποτελούν την ανερχόμενη έκπληξη της γειτονικής χώρας την τελευταία δεκαετία. Τα κοσμοπολίτικα χωριά Riomaggiore και Manarola, η πιο ήσυχη και ορεινή Corneglia, η Vernazza με την κρυμμένη της ακτή και το εξωτικό Monterosso al Mare είναι τα πέντε χωριά που τα ενώνει το τοπικό τρενάκι – απέχουν περί τα 5 λεπτά το ένα από το άλλο. Αφού χορτάσετε να βγάζετε φωτογραφίες στις εντυπωσιακές πολύχρωμες μαρίνες των χωριών, οι οποίες θα γίνουν για πολλά χρόνια… cover photos σας, θα βουτήξετε στην οργανωμένη παραλία της Spiaggia di Fegina (κοντά στο Monterosso), στην βοτσαλωτή παραλία πίσω από το λιμανάκι της Vernazza, στην κοντινή Bonassola ή το Porto Pidocchio, ενώ θα δείτε τουρίστες να επιχειρούν μακροβούτια και να λιάζονται ακόμα και στη μαρίνα της Manarola. Απλώς αξίζει να θυμάστε πως τα «Πέντε Χωριά» δεν φημίζονται για τη νυχτερινή τους ζωή – κάντε τις προμήθειές σας σε φαγητό και αλκοόλ από νωρίς. Μάθετε περισσότερα για το Cinque Terre εδώ
Πού να μείνετε:
Στο οικονομικό (για τα δεδομένα της περιοχής) Cinque Terre Da Levanto στο Levanto (από 70€ για το δίκλινο), στα λιτά στούντιο του Affitacamere Graziella στη Vernazza (από 70€) ή στα περιποιημένα δωμάτια του Locanda dalla Compagnia στο Riomaggiore (από 90€). 

Χώρα των Βάσκων

Πώς θα πάτε
: Με τις πτήσεις της Vueling για Μπιλμπάο, που ξεκινούν από 154€ μετ’ επιστροφής τον Ιούνιο
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Ξεκινήστε το ταξίδι σας με αστική περιήγηση στο Μπιλμπάο. Εδώ θα βολτάρετε στο όμορφο ιστορικό κέντρο με τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, θα χορτάσετε πίντσος (τα βασκικά tapas) πλάι στο ποτάμι και θα επισκεφθείτε το μουσείο μοντέρνας τέχνης του Guggenheim, που αξίζει τον κόπο απλώς και μόνο λόγω της συγκλονιστικής του αρχιτεκτονικής. Και αφού τελειώσουν οι αστικές περιηγήσεις, ακολουθούν οι θαλασσινές: Μιάμιση ώρα περίπου μακριά βρίσκεται το Σαν Σεμπαστιάν, μια μικρή μεσαιωνική πόλη κρυμμένη στην αγκαλιά ενός γραφικού λιμανιού, που «στολίζεται» από δύο χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς και δύο καταπράσινους λόφους. Θα βουτήξετε στη δημοφιλή Playa de la Concha, θα εξερευνήσετε την συνοικία με το υπέροχο όνομα Romantica και θα δειπνήσετε σε ένα από τα δεκάδες βραβευμένα με Αστέρια Michelin βασκικά εστιατόρια της πόλης. Μάθετε περισσότερα για το Σαν Σεμπαστιάν εδώ και για το Μπιλμπάο εδώ
Πού να μείνετε:
Στα απλά δωμάτια του Penzion Zubia λίγα βήματα από την παλιά πόλη του Μπιλμπάο (από 38€), στα μοντέρνα, άνετα δωμάτια του Ibis Bilbao Centro (από 54€) ή στα περιποιημένα δωμάτια του La Marinera στην παλιά πόλη του Σαν Σεμπαστιάν (από 59€). 

Μαυροβούνιο

Πώς θα πάτε
: Οδικώς, κάνοντας ένα ωραιότατο road trip που μπορεί να ξεκινήσει από τα Ιωάννινα, να περάσει μέσα από την Αλβανία και να καταλήξει στα παράλια του Μαυροβουνίου (περί τα 480 χιλιόμετρα και περί τα 130€ για βενζίνη)
Πού να πάτε-Τι να δείτε: Όπως είπαμε, θα ξεκινήσετε οδικώς από Ελλάδα, θα «ανηφορίσετε» την Ήπειρο μέχρι το όμορφο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και από εκεί θα περάσετε τα σύνορα του Μαυροβουνίου – μια στάση στην καστροπολιτεία του Ulcinj δεν θα σας απογοητεύσει. Τελικός προορισμός, η εξωπραγματικής γοητείας καστροπολιτεία του Κότορ, του νοτιότερου ευρωπαϊκού φιόρδ με τον καταγάλανο κολπίσκο στην σκιά καταπράσινων βαλκανικών βουνοκορφών. Το παραμυθένιο σκηνικό περιλαμβάνει μια παλιά πόλη του 12ου αιώνα, περιστοιχισμένη από μεσαιωνικά τείχη και πλήρη πλακόστρωτων δρόμων και αρχοντικών πλατειών. Στην προκυμαία θα απολαύσετε βόλτες με θέα το απέραντο γαλάζιο, ενώ στα πέριξ και στην απέναντι πλευρά του φιόρδ θα ανακαλύψετε μικρότερους παραθαλάσσιους οικισμούς με ερημικές παραλίες για να βουτήξετε. Συγκλονιστικές παραλίες θα βρείτε και στον δρόμο που περνά από τις πόλεις Budva και Bar, κοντά στα αλβανικά σύνορα. Μάθετε περισσότερα για το Μαυροβούνιο εδώ
Πού να μείνετε:
Στα μεγάλα, μοντέρνα και πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα Novakovia στο Κοτόρ (από 30€ για διαμέρισμα δύο ατόμων), στα φωτεινά δωμάτια του Villa Dobrota σε μια καταπράσινη έκταση στον λόφο πάνω από το Κοτόρ (από 25€ για το δίκλινο) ή στα άνετα, καθαρά διαμερίσματα του Kovačević ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης (από 50€). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v