10 λόγοι να επισκεφθείτε την Πάτρα

Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας είναι μόνο η αφορμή. Δείτε τα highlights της Πάτρας που μας βάζουν σε πειρασμό να ετοιμάσουμε βαλίτσες για την Αχαΐα.
10 λόγοι να επισκεφθείτε την Πάτρα
Επικά πάρτι και φοιτητική ατμόσφαιρα. Αρχαία μνημεία και μυρωδιά θάλασσας. Λόφοι με γευστικά μυστικά και «ολοζώντανες» πλατείες στην σκιά του Κάστρου. Και φυσικά, όλα αυτά, με το πολύχρωμο φόντο του μεγαλύτερου καρναβαλιού της Ελλάδας. Θέλετε κι άλλους λόγους για να επισκεφθείτε την Πάτρα; Τους έχουμε όλους συγκεντρωμένους εδώ:

Το Καρναβάλι
Δεν υπάρχει καλύτερο, μεγαλύτερο, πιο πολύχρωμο, πιο κεφάτο καρναβάλι στην Ελλάδα. Τα κυνήγια θησαυρού «τρέχουν» για εβδομάδες ολόκληρες σε πολλά σημεία της πόλης. Το Ειδικό Παιδικό Καρναβάλι και οι Καρναβαλουπόλεις πλημμυρίζουν το κέντρο με πιτσιρίκια. Τα περίφημα Μπουρμπούλια, χορευτικά έθιμα, δίνουν τον ρυθμό την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, ενώ ο Σοκολατοπόλεμος που οργανώνεται φέτος σας επιφυλάσσει πολύ… γλυκές εκπλήξεις. Και φυσικά, ακολουθούν οι επικές παρελάσεις των καρναβαλιστών και των αρμάτων το Σάββατο και την Κυριακή της Αποκριάς, μαζί με ένα σωρό πάρτι που στήνονται σε κάθε πλατεία και στέκι. Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα



Οι βόλτες και οι πλατείες
Με βάση τα meeting points των Πατρινών, όπως η πλατεία Γεωργίου με το σιντριβάνι των λιονταριών ή η πλατεία Όλγας με τα πολλά café, θα εξερευνήσετε τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές της πόλης. Στις πιάτσες της οδού Αγίου Νικολάου θα αράξετε για καφέ ή ποτό και στον πεζόδρομο της Παντανάσσης θα απολαύσετε πλανόδιους μουσικούς. Από τις Σκάλες Γεροκωστόπουλου θα φτάσετε από την Άνω Πόλη στο Κέντρο, θα θαυμάσετε τα ωραία νεοκλασικά της οδού Γερμανού, τα «Εγγλέζικα», περίφημα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία και θα περπατήσετε στα Ψηλαλώνια, την πιο κεφάτη, πιο εναλλακτική, πιο φοιτητική πιάτσα της πόλης. Για θαλασσινούς μεζέδες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, θα κατηφορίσετε προς τη μαρίνα και τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.



Τα Ρωμαϊκά Μνημεία
Τα ρωμαϊκά ευρήματα μαρτυρούν την πλούσια Ιστορία της πόλης. Το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα στην Άνω Πόλη, κατασκευασμένο τον 2ο αιώνα π.Χ. και καλοδιατηρημένο, παρ’ ότι είναι παλαιότερο ακόμη και από το αθηναϊκό Ηρώδειο. Δίπλα του βρίσκεται το Ρωμαϊκό Στάδιο. Στα υπόλοιπα ρωμαϊκά μνημεία συγκαταλέγονται το αρχαίο υδραγωγείο και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τα ερείπια του οποίου βρέθηκαν κοντά στο Ωδείο και μαρτυρούν την έντονη πολιτιστική ζωή στην πόλη τον 1ο αιώνα μ.Χ., τότε που η Πάτρα ήταν ρωμαϊκή αποικία.



Το Μεσαιωνικό Κάστρο
Χτισμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, το Κάστρο με τα τείχη, τους προμαχώνες, τους πύργους, τις τάφρους και τον τριγωνικό περίβολο στέκεται περήφανα σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την ακτή. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστιανό, γνώρισε πολιορκίες από Σλάβους, Σαρακηνούς, Βούλγαρους και Νορμανδούς, οι Φράγκοι ανέλαβαν να το μεγαλώσουν, ενώ ο γάλλος στρατηγός Μαιζόν φρόντισε να το επιστρέψει στα χέρια Ελλήνων μετά την απελευθέρωση. Σε μια εσοχή του Κάστρου, υπάρχει ένα παραμορφωμένο άγαλμα, το οποίο η παράδοση λέει πως αναπαριστά μια γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία φυλούσε την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες όταν πεθαίνει κάποιος Πατρινός. Οι ντόπιοι την ονόμασαν… Πατρινέλα. Το κάστρο είναι ανοιχτό (με ελεύθερη είσοδο) καθημερινά 8.00-15.00 εκτός Δευτέρας.

Το Χαμάμ
Τα λουτρά Χαμάμ μετρούν μισή χιλιετία ζωής, καθώς κτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν από τους Τούρκους, για τους οποίους η συνήθεια των θερμών λουτρών αποτελεί ιεροτελεστία. Τα χαμάμ λειτουργούν ακόμη και συγκαταλέγονται στα παλαιότερα σωζόμενα σε χρήση θερμόλουτρα στην Γηραιά Ήπειρο.



Το θέατρο Απόλλων
Το καμάρι της πλατείας Γεωργίου Α’ είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Πάτρας και ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη. Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Τσίλερ. Σήμερα στεγάζεται εδώ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Οι Αποθήκες Μπάρυ
Βιομηχανικές αλλά γοητευτικές, οι αποθήκες Μπάρυ είναι συνδεδεμένες με την ακμή της πόλης και έχουν χρησιμοποιηθεί διαδοχικά ως εργοστάσιο νημάτων, αλευριού και κατεργασίας σταφίδας, ενώ σήμερα φιλοξενούν εκθέσεις τέχνης.

Το κρασί
Η αχαϊκή γη φημίζεται για το κρασί της, και θα το διαπιστώσετε με την απαραίτητη βόλτα οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στον καταπράσινο λόφο του Πτερωτού όπου ο βαυαρός Γουστάβος Κλάους έστησε το οινοποιείο του πριν από 150 χρόνια. Σήμερα, λειτουργεί εδώ το επισκέψιμο Achaia Clauss που δέχεται επισκέπτες για να τους μυήσει στα μυστικά του κρασιού και στην εξαιρετικής ποιότητας Μαυροδάφνη Πάτρας, η οποία παράγεται στα κελάρια και τις αίθουσες των πέτρινων κτιρίων με τα δρύινα σκαλιστά βαρέλια.



Τα Μουσεία της πόλης
Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στα βόρεια της Πάτρας (ΕΟ Πατρών Αθηνών 38-40, Τρίτη-Κυριακή 8.30-15.00, εισιτήριο 4€, κάτω των 18 δωρεάν, άνω των 65 δύο ευρώ), θα εξερευνήσετε την Ιστορία της ευρύτερης περιοχής από το 3000π.Χ. ως τον 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ θα θαυμάσετε και την αρχιτεκτονική του νεόδμητου κτιριού, με τον σφαιρικό θόλο τιτανίου και την τεχνητή λίμνη. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Τύπου όπου θα ανακαλύψετε σπάνιες εκδόσεις και εφημερίδες από το 1875, καθώς και περιοδικά, βιβλία και ιστορικής αξίας έγγραφα, όπως αυτό που έστειλε η Γ’ Εθνική Συνέλευση στον πρώτο πρωθυπουργό της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια με υπογραφές όλων των αγωνιστών της Επανάστασης. Θα το βρείτε στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών (Μαιζώνος 200, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00).

Δασύλλιο
Ο πευκόφυτος λόφος του Δασυλλίου είναι η λεγόμενη «βεράντα του Πατραϊκού» με την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα – ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στα μονοπάτια του δασυλλίου θα απολαύσετε περιπάτους, ενώ όταν κουραστείτε θα πιάσετε τραπέζι στο café του λόφου για εξίσου συγκλονιστική θέα. Εδώ γίνεται και το μεγαλύτερο πάρτι λήξης του Καρναβαλιού την Κυριακή της Αποκριάς. 



Πού θα φάτε
Στο BBQ στην Τριών Ναυάρχων θα απολαύσετε κρεατικά στη σχάρα μαζί με μπύρα από πολύ καλή ποικιλία ετικετών. Στο BB King στα Ψηλά Αλώνια θα δοκιμάσετε πολύ καλά burgers. Στο Σινιάλο θα χορτάσετε παραδοσιακά μεζεδάκια με ντόπιο κρασί, ενώ ωραία ελληνική κουζίνα με σπιτικές γεύσεις θα βρείτε στον Λαβύρινθο. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Πού θα μείνετε
Τις ημέρες του Καρναβαλιού, θα βρείτε ακόμη διαθέσιμα δωμάτια σε ορισμένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά σε λογικές για την περίοδο τιμές:
-Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: Άνετα δωμάτια κοντά στο Δημαρχείο της πόλης, από 60€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο 
-Astir: Όμορφα δωμάτια με θέα στον κόλπο της Πάτρας, κοντά στο παλιό λιμάνι αλλά και στο κέντρο της πόλης, από 62€. 
-Airotel Smart Patras: Μοντέρνα δωμάτια με όλες τις ανέσεις στο νέο λιμάνι της Πάτρας, κοντά στον Άγιο Ανδρέα, από 68€. 
Σε περίοδο εκτός Καρναβαλιού, θα βρείτε στην πόλη και πιο low budget επιλογές:
-El Greco: Φιλικό και άνετο, προσφέρει λιτά, καθαρά δωμάτια στο κέντρο της πόλης, από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο. 
-Mediterranee: Οικονομικό και φιλικό, προσφέρει δωμάτια στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο λιμάνι και σε πολλά από τα αξιοθέατα της Πάτρας, από 40€. 
-Adonis City Hotel: Εδώ θα βρείτε δωμάτια με μπαλκόνια με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το λιμάνι, και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, από 43€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v