Εδιμβούργο: Πάμε Σκωτία;

Τα κάστρα, οι λόφοι, το ουίσκι στις pubs, οι λίμνες, οι θρύλοι για την στοιχειωμένη πόλη και όλα τα αξιοθέατα του Εδιμβούργου, της «Αθήνας του Ευρωπαϊκού Βορρά».
Εδιμβούργο: Πάμε Σκωτία;
του Γιώργου Κόκουβα

Μυστηριώδες, απόκοσμο, αλλά και απρόσμενα «ζωηρό» κάτω από τον μόνιμα γκρίζο ουρανό της Σκωτίας, το Εδιμβούργο θα το νιώσετε δικό σας από την πρώτη κιόλας ημέρα. Θα αναγνωρίσετε στους δρόμους του το λονδρέζικο στιλ, αλλά θα το χαρείτε σε πιο compact μορφή και με πλουμιστό μεσαιωνικό περιτύλιγμα. Με άλλα λόγια, το ιδανικό σκηνικό και στο κατάλληλο μέγεθος για ένα value for money ολιγοήμερο city break που θα ικανοποιήσει από τους ιστοριοδίφεις μέχρι τα party animals και από τους φυσιολάτρες μέχρι τους λάτρεις του φλεγματικού βρετανικού στιλ.

Θα περπατήσετε στα κρυφά σοκάκια της παλιάς πόλης, θα ακολουθήσετε τα χνάρια της Μαρίας Στιούαρτ στο ανεμοδαρμένο Κάστρο και θα κάνετε χάζι στους εμπορικούς δρόμους της νέας πόλης. Θα χαθείτε στους κήπους της Princes Street, θα δοκιμάσετε σκοτσέζικο ουίσκι και haggis με soundtrack τις φολκλόρ πίπιζες και θα μάθετε για τους θρύλους των στοιχειωμένων πύργων, των μαγισσών και των «στοιχειών» στις υπόγειες παμπ.

Δεν θα παραλείψετε να σκαρφαλώσετε στους λόφους του Εδιμβούργου, από όπου το βλέμμα ατενίζει από τις κόκκινες στέγες της γεωργιανής πόλης μέχρι το μπλε του παγωμένου λιμανιού και την απεραντοσύνη των Highlands. Κι αν ακόμη κι ένα τριήμερο είναι αρκετό για να χαρείτε το ιστορικό κέντρο της πόλης, αυτή η ποικιλία του τοπίου γύρω της μπορεί να επεκτείνει το ταξίδι σας κατά πολύ, αν έχετε όρεξη να εξερευνήσετε τα περίφημα loch, τις λίμνες με τα ντροπαλά τέρατα ή τα χωριά των απόκρημνων σκοτσέζικων highlands.

Τι να δείτε στο Εδιμβούργο

Το «συμπαγές» κέντρο είναι ιδιαίτερα βολικό για να ανακαλύψετε τα αξιοθέατά του περπατώντας. Η μεσαιωνική παλιά πόλη, διαμορφωμένη γύρω από το περίφημο Royal Mile, χωρίζεται από την γεωργιανή νέα πόλη από ένα μεγάλο «βαθουλωτό» πάρκο – μια γέφυρα μακριά βρίσκεται η Princes Street, βασική αρτηρία της νέας πόλης. Μέσω αυτών των δύο «αξόνων» θα ανακαλύψετε τα highlights του Εδιμβούργου, μιας πόλης με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν – αυτό που της έδωσε το προσωνύμιο «Αθήνα του Βορρά».

-Το Κάστρο του Εδιμβούργου

Στην κορυφή της παλιάς πόλης, το Κάστρο δεσπόζει πίσω από τις ψηλές οχυρώσεις, ορατό από κάθε σημείο του ιστορικού κέντρου, και κρύβει τα Βασιλικά Διαμερίσματα, το Εθνικό Μουσείο Πολέμου της Σκωτίας και τα πετράδια του Στέμματος (είσοδος 15 λίρες).

-Το Royal Mile

Το βασιλικό μίλι αποτελείται από τέσσερις διαδοχικούς δρόμους που διατρέχουν την παλιά πόλη από το Κάστρο ως χαμηλά, στο Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο. Σε αυτή τη διαδρομή, θα βρεθείτε μπροστά –όχι μόνο σε δεκάδες μαγαζάκια με φολκλόρ σουβερνίρ, καπέλα με ταρτάν και κιλτ, αλλά και - σε σημαντικά μνημεία και μουσεία του Εδιμβούργου όπως…
-ο επιβλητικός Καθεδρικός της πόλης, αυτός του St. Giles (οι ντόπιοι τον αποκαλούν High Kirk), ένας (κάτι παραπάνω από) επιβλητικός, πανύψηλος ναός με υπέροχα βιτρό και πάνω από 200 μνημεία επιφανών Σκωτσέζων στο εσωτερικό του.
-τα Μουσεία των Συγγραφέων, της Παιδικής Ηλικίας και των Ανθρώπινων Ιστοριών, όλα τους με ελεύθερη είσοδο και με ενδιαφέροντα εκθέματα για την λογοτεχνία και την καθημερινότητα ανά ιστορική περίοδο της πόλης.
-το Ανάκτορο της Βουλής, με την ενδιαφέρουσα μίξη μοντέρνας και κλασικής αρχιτεκτονικής, εκεί που στην ουσία ιδρύθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο
-το Παλάτι του Holyrood, εκεί που διέμεναν οι βασιλείς της Σκωτίας από τον 16ο αιώνα, και εκεί που διαμένει και σήμερα η Βασίλισσα του βρετανικού θρόνου κατά τις επισκέψεις της στη Σκωτία 
-Η οδός Cockburn, το γραφικό καμπυλωτό δρομάκι που ξεστρατίζει από το Royal Mile προς την γέφυρα της νέας πόλης και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις της μόδας και των μοντέρνων τάσεων, καθώς έχει γεμίσει με funky μαγαζάκια, hip street food στέκια και sui generis καταστήματα που πωλούν από είδη για skaters μέχρι S&M εξοπλισμό.

-Το Βασιλικό Μουσείο και το Μουσείο της Σκωτίας

Στέκονται πλάι-πλάι, στεγάζονται σε δύο επιβλητικά κτίρια της παλιάς πόλης, και στις συλλογές τους περιλαμβάνονται ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από εκθέματα αφρικανικές τέχνης και κοστούμια του Elton John μέχρι πλανητικές αναπαραστάσεις, αίθουσας ζούγκλας με ρέπλικες άγριων ζώων σε φυσικό μέγεθος και σκελετοί φαλαινών ή δεινοσαύρων. Η είσοδος είναι δωρεάν.

-H Princes Street

Διασχίζοντας το πάρκο των Princes Gardens, το φυσικό σύνορο παλιάς και νέας πόλης όπου σκίουροι σουλατσάρουν στα πόδια σας στα διάφορα καταπράσινα επίπεδα, θα βρεθείτε στην πελώρια Princes Street, την εμπορική λεωφόρο όπου από τη μία πλευρά το βλέμμα συναντά τα Κάστρα και τους λόφους και από την άλλη τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα για το απαραίτητο (window) shopping, όπως τα Topshop, Primark και Jenners (τα σκωτσέζικα Harrods). Στο οικοδομικό τετράγωνο πίσω από τη λεωφόρο θα βρείτε πολλές pubs αλλά και μοντέρνα μπαράκια ή εστιατόρια, αν και ελαφρώς πιο «τσιμπημένα» σε τιμές, σε σύγκριση με τα «χύμα» στέκια της παλιάς πόλης.

-Ο λόφος του Calton

Το πιο «SOS» μέρος για την καλύτερη θέα προς την πόλη βρίσκεται στο τέρμα της Princes Street. Εκεί, θα ανηφορίσετε το μονοπάτι που κυκλώνει τον λόφο Calton και θα βρεθείτε στις διάφορες θέσεις παρατήρησης για να ατενίσετε κάθε πλευρά του Εδιμβούργου. Το «Εθνικό Μνημείο» θα σας θυμίσει τον Παρθενώνα, το Μνημείο του Νέλσωνα θα σας προκαλέσει να ανεβείτε τα εκατοντάδες σκαλιά του πύργου του, στο Μνημείο του Dugald Steart, εμπνευσμένο από τα αρχαιοελληνικά χορηγικά βραβεία όπως αυτό του Λυσικράτη, η φωτογραφική σας μηχανή θα πάρει φωτιά, ενώ στο Αστεροσκοπείο της πόλης θα έχετε την καλύτερη δυνατή θέα προς την πόλη και… τα άστρα.

-Το “Arthur’s Seat”

Αν ο λόφος του Calton είναι το μπαλκόνι του Εδιμβούργου, ο «θρόνος του Αθρούρου» είναι η ταράτσα. Πρόκειται για την πλέον «απαιτητική» κατάκτηση για τους επισκέπτες της πόλης, και δεν είναι παρά η κορυφή ενός ηφαιστειογενούς λόφου στα ανατολικά της παλιάς πόλης. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε περί τις δύο ώρες και πολύ ανηφορικό περπάτημα για να φτάσετε στα 250 μέτρα υψόμετρο, να απολαύσετε το πανόραμα της ευρύτερης περιοχής του Εδιμβούργου, και να επιστρέψετε στο κέντρο, αλλά αξίζει τον κόπο.

-Το «στοιχειωμένο» Εδιμβούργο

Αν αποφασίσετε να πάρετε μέρος σε κάποια από τα εκατοντάδες walking tours που οργανώνονται στην πόλη (πολλά εκ των οποίων δωρεάν), η πιο ενδιαφέρουσα βόλτα είναι αυτή των «θρύλων της πόλης», που θα σας ξεναγήσει σε τοποθεσίες και κτίρια γεμάτα μύθους για φαντάσματα, μεσαιωνικά βασανιστήρια, μάγισσες και εκτελέσεις στην πυρά και θρύλους αιώνων, από αυτούς που αγαπά ιδιαίτερα το Εδιμβούργο. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι αυτή του Andrew’s House, της σημερινής έδρας της Σκωτσέζικης Κυβέρνησης, στο μέρος της οποίας κάποτε υπήρχαν οι πιο αυστηρές φυλακές της Βρετανίας. Εκεί αλυσοδένονταν ή εκτελούνταν οι θανατοποινίτες τον 19ο αιώνα, και ο θρύλος λέει πως τα φαντάσματά τους περιπλανώνται ακόμη στις αίθουσες της κυβέρνησης. 

-Τα Σκωτσέζικα Highlands

Αν έχετε μία ημέρα (ή παραπάνω) στη διάθεσή σας, οργανώστε μία εξόρμηση στα Highlands, εκεί που οι αγροί και οι υγροί βάλτοι σταδιακά δίνουν τη θέση τους στο πυκνό παρθένο δάσος. Από τη γέφυρα του Forth Road μέχρι τον δρυμό του Hermitage, εκεί όπου ψαρεύεται ο περίφημος σολομός της Σκωτίας, και από την κοιλάδα του ποταμού Tay ως το Pitlorcky, θα βρεθείτε μπροστά σε καταρράκτες, φυσικά πάρκα, επιβλητικά φράγματα και αξιοθέατα-εκπλήξεις, όπως αποστακτήρια ουίσκι, το εθνικό ποτό της χώρας που θα δοκιμάσετε σε κάθε του μορφή. Φυσικά, η διαδρομή περιλαμβάνει τη θέα των διάσημων «loch», των λιμνών της Σκωτίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διάσημη λίμνη του Νες, του «τέρατος» που δημιούργησε μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή τις περασμένες δεκαετίες.

Πού να φάτε

Στο Pickles
(56A Broughton Street), μια μικρή, ατμοσφαιρική pub όπου θα συνοδεύσετε την μπύρα ή το εκλεκτό κρασί με πιατέλες κρεατικών ή τυριών (περί τα 15€ κατ’ άτομο).
Στο Dubh Prais (123B High Street) πάνω στο Royal Mile, για νόστιμη, εξεζητημένη σκοτσέζικη κουζίνα – μη χάσετε τα φιλέτα από αρνάκι – περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.
Στη Locanda di Gusti (102 Dalry Road) για ιταλικές νοστιμιές σε ωραίο, cozy οικογενειακό περιβάλλον – περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
Στα Three Birds (3-5 Viewforth) στην περιοχή Bruntsfield, για βρετανική κουζίνα και μεγάλες ποικιλίες, όπως ο δίσκος κρεατικών με χοιρινά φιλέτα, μοσχαρίσια παϊδάκια, τηγανητό κοτόπουλο, λάχανο και πατάτες – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Στο Blackfriars (57-61 Blackfriars St) όπου σε βιομηχανικό περιβάλλον θα δοκιμάσετε ζουμερά φιλέτα, νόστιμα θαλασσινά, σούπες και σάντουιτς με chorizo – περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Στο Last Drop (74-78 Grassmarket), την pub όπου οι τολμηρότεροι από εσάς θα δοκιμάσετε το παραδοσιακό σκοτσέζικο haggis (κρέας από την καρδιά, το συκώτι και τα πνευμόνια προβάτου με κρεμμύδι και μπαχαρικά). Δοκιμάστε το σε μορφή burger, και –παρά τους… splatter συνειρμούς- θα σας δικαιώσει.

Πού να μείνετε
Στο Hotel Twenty, που στεγάζεται σε ένα γεωργιανό κτίριο στο κέντρο της πόλης κοντά στην Princes Street, και προσφέρει απλά, low budget δίκλινα με δωρεάν wifi από 38€ ανά διανυκτέρευση.
Στο Tune Hotel, στην περιοχή του σταθμού Haymarket, περί τα 15’ περπατήματος από το Κάστρο, που προσφέρει μικρά αλλά φωτεινά δίκλινα από 45€. 
Στο ξενοδοχείο Ibis είτε στο Royal Mile είτε κοντά στην South Bridge του ιστορικού κέντρου, με τα μοντέρνα, άνετα δωμάτια δίπλα στα βασικά αξιοθέατα, από 50€. 
Στο Holiday Inn στη νέα πόλη, μόλις 5 λεπτά από την Princes Street, που προσφέρει μικρά αλλά όμορφα δωμάτια με τις απαραίτητες ανέσεις από 50€ ανά διανυκτέρευση. 
Στο EasyHotel σε κομβικό σημείο της Princes Street, για όσους είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν ανέσεις, για να κατεβάσουν σημαντικά το budget τους – τα δωμάτια-κάψουλες του ξενοδοχείου, ιδανικά για backpackers, ξεκινούν από τα 24€.

Πώς θα πάτε
Με τις απευθείας πτήσεις της EasyJet από Αθήνα, που ξεκινούν από τα 141,55€ (μετ’επιστροφής και φόρων, χωρίς παραδοτέα αποσκευή) για τον προσεχή Φεβρουάριο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v