Έξι top προορισμοί για σκι σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από το Kitzbühel στην Asturias και από εκεί στο Bansko και την Βασιλίτσα, δια-σκί-ζουμε την Ευρώπη και οργανώνουμε χειμερινές αποδράσεις σε 6 «εν λευκώ» προορισμούς.
Έξι top προορισμοί για σκι σε Ελλάδα και Ευρώπη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το σκι στο βουνό είναι ίσως ο πιο «σήμα κατατεθέν» τρόπος για να χαρούμε τον χειμώνα συνδυάζοντας χιονοδρομίες με εξορμήσεις σε εντυπωσιακές βουνοκορφές και παραμυθένια χωριουδάκια. Για ακόμα μια χρονιά, τα χιονοδρομικά κέντρα σε Ελλάδα και Ευρώπη ακονίζουν τα… πέδιλά τους, βάζουν σε λειτουργία τους αναβατήρες τους και μας περιμένουν για σλάλομ, αλλά και sightseeing με φόντο τις χιονισμένες τους κορυφές.

Από τα κέντρα αυτά, επιλέξαμε έξι από τα αγαπημένα μας και ετοιμάζουμε βαλίτσες για να απολαύσουμε για ακόμα μια χρονιά αποδράσεις… εν λευκώ.

Σλάλομ για όλα τα budget στην Ευρώπη

Παραμυθένιοι, lux και low budget προορισμοί.

* Kitzbühel, Αυστρία

Ίσως το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο που έρχεται στο μυαλό όσων αποφασίσουν να ξεπεράσουν τα σύνορα για να απολαύσουν μια «λευκή» εβδομάδα με μπόλικα σλάλομ. Το «σοφιστικέ» Kitzbühel - δικαίως- θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Αυστρίας και ένα από τα πιο καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη. Είναι ένα γραφικό, τέλεια διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό με μεγάλο δίκτυο θεαματικών διαδρομών σκι, οι οποίες καλύπτουν τόσο τους αρχάριους όσο και τους προχωρημένους σκιέρ.

Τιμές: Τα μονοήμερα ski pass κοστίζουν 49€. Online κράτηση από εδώ.
Διαμονή: Οικονομικές επιλογές στην περιοχή αποτελούν το Haus Mary, ένας συμπαθητικός ξενώνας με ρουστίκ διακόσμηση (88€ για ένα δίκλινο) και το Haus Straif (80€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα όμορφα δωμάτια του Gasthof Aschenwald, με την παραδοσιακή τιρολέζικη διακόσμηση (138€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα για Μόναχο και από εκεί οδικώς (περί τις δύο ώρες).

Το πακέτο: Το Imagination Travel προσφέρει επταήμερη εκδρομή σε Βερόνα - Ίννσμπρουκ - Σάλτσμπουργκ - Κίτσμπουελ - Ζελ Αμ Ζέε - Βιέννη και Μπρατισλάβα με κόστος από 345€.

* Bansko, Βουλγαρία

Το αγαπημένο ευρωπαϊκό χειμερινό θέρετρο των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία διαθέτει, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ski resorts, δύο βασικά πλεονεκτήματα: είναι κοντινό και άκρως οικονομικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων που απλώνει τις λευκές του πίστες από τα 1.000 ως τα 2.560 μέτρα υψόμετρο. Στις 75 χιλιομέτρων πίστες του φιλοξενούνται από αρχάριοι μέχρι προχωρημένοι επαγγελματίες των χειμερινών αθλημάτων, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 27 lifts και drags. Εκ των ων ουκ άνευ, τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, οι σχολές σκι, οι χώροι απασχόλησης παιδιών και τα café-bars, είναι σπαρμένα σε όλη την έκταση του resort.

Τιμές: Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 58 λέβα (δηλαδή περίπου 29€), ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη συμφέροντα πακέτα ή εκπτώσεις για νέους (δείτε τον τιμοκατάλογο εδώ).
Διαμονή: Στο Villa Roka, που ποντάρει στην minimal διακόσμηση αλλά και στα καλά οργανωμένα spa του (από 65€ για ένα δίκλινο) και στο τετράστερο St.George & Spa Hotel, με τα φωτεινά ευρύχωρα δωμάτια, τις πολυτελείς εγκαταστάσεις των χαμάμ, της σάουνας και των υπηρεσιών μασάζ (από 137 για ένα δίκλινο με πρωινό).
Πώς θα πάτε: Οδικώς από Θεσσαλονίκη, σε τρεις το πολύ ώρες.

Το πακέτο: Πενταήμερη εκδρομή στο Μπάνκσο προσφέρει η Seretis Travel, συμπεριλαμβανομένης εκδρομής στη Σόφια με κόστος από 215€ ανά άτομο.

Περισσότερα για το Bansko εδώ.

* Asturias, Ισπανία

Η Αστούριας είναι το Πριγκιπάτο του ισπανικού βορρά στο οποίο οι κάτοικοί του αναφέρονται ως «η αυθεντική Ισπανία». Τα δύο χιονοδρομικά της κέντρα, Valgrande-Pajares και Fuentes de Invierno, αποτελούν ιδανικές επιλογές για low budget σκι στη δυτική Ευρώπη. Το Valgrande-Pajares είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο από τα δύο χιονοδρομικά. Με ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα, και υψόμετρο που αγγίζει τα 1.890 μέτρα, διαθέτει τριάντα έξι συνολικά πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, καθώς και επτά χιλιόμετρα cross-country σκι. Δεκατρείς αναβατήρες, μία από τις πλέον φημισμένες σχολές σκι της χώρας, και δυνατότητα για snowboard και νυχτερινό σκι, από τις 19.00 μέχρι τις 22.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες συμπληρώνουν τα… τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Τιμές: Η ημερήσια κάρτα εισόδου κοστίζει 26€. Οι αρχάριοι πληρώνουν μόνο 20€ για τις πράσινες πίστες, ενώ η μισή μέρα κοστίζει 13€.
Διαμονή: Στα όμορφα δωμάτια του Hotel Doña Gaudiosa (54€ το δίκλινο) και στα ευρύχωρα διαμερίσματα του La Quintana de Antón που διαθέτουν και σαλονάκι με τζάκι (από 52€ το διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει δύο ενήλικες και δύο παιδιά).
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς μέχρι τη Βαρκελώνη και από εκεί θα συνεχίσετε αεροπορικώς μέχρι την Αστούριας.

Σκί-ζοντας την Ελλάδα

Αν δεν κάνεις σλάλομ στο σπίτι σου…

* Βασιλίτσα

Από τις ιδανικότερες επιλογές αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο με άλλες δραστηριότητες, η Βασιλίτσα, στην καρδιά της Πίνδου, σε απόσταση αναπνοής από τα Ζαγοροχώρια, το Βίκο και τη Βάλια Κάλντα προσφέρεται τόσο για σύντομες όσο και για πολυήμερες αποδράσεις. Με δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους είκοσι δύο χιλιομέτρων, δύο εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακών Προδιαγραφών από την Διεθνή Ομοσπονδία, και πλήθος εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων τρία σαλέ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και επτά αναβατήρες, η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα. Εδώ θα έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του νυχτερινού σκι, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στον συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία.

Τιμές: Η ημερήσια κάρτα για το χιονοδρομικό κοστίζει 10€ τις καθημερινές και 13€ τα Σαββατοκύριακα.
Διαμονή: Στο Pindos Resort με τα ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια, μισή ώρα έξω από τα Γρεβενά (από 95€ για μία βίλα με θέα στο βουνό και πρωινό) και στο Vasilitsa Resort, στο 35ο χιλιόμετρο Γρεβενών-Βασιλίτσας, σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο προσφέρει μοναδικά διακοσμημένα, ατμοσφαιρικά δωμάτια, με παροχές που περιλαμβάνουν τζάκι και σάουνα στο δωμάτιο (από 70€ για ένα δίκλινο).

* Καϊμακτσαλάν

Θέλετε άνετες πίστες για σκι στον πιο ψηλό αναβατήρα της Ελλάδας; Το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα είναι η απάντηση στις προσευχές σας, διαθέτοντας πλατιές διαδρομές και εγκαταστάσεις μέχρι και στα 2.480 μέτρα. Θέλετε απλώς να «ατενίζετε» το χιόνι μέσα από τα παράθυρα ζεστών σαλέ και snowbars; Το Καϊμακτσαλάν είναι και πάλι η απάντηση, καθώς θεωρείται η καλύτερη "βόρεια" επιλογή για κοσμικές εξόδους σε φυσικό λευκό φόντο. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, δυνατότητα ενοικιάσης snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ στην κορυφή –στα 2.524 μέτρα- στέκει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι.

Τιμές: Το ημερήσιο πάσο για την είσοδο στο χιονοδρομικό κέντρο στοιχίζει 15 ευρώ τα Σάββατα και τις Κυριακές, και 10 ευρώ τις καθημερινές. Αναλυτικά οι τιμές εδώ.
Διαμονή: Στον πανέμορφο Άγιο Αθανάσιο στον ξενώνα «Τα σκαλοπάτια», (τηλ. 2381031331) στην κεντρική πλατεία του οικισμού, που διαθέτει επτά ευρύχωρα και πολυτελή δωμάτια, σε τιμές που ξεκινούν από τα 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση με πρωινό, στο παραδοσιακό Elka (65€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον ξενώνα Νεφέλη (70€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Διαβάστε περισσότερα για τις περιηγήσεις σας στο Καϊμακτσαλάν εδώ.

* Παρνασσός

Το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο κυρίως για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των νότιων χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα. Αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία του Σαββατοκύριακου και θέλετε να συνδυάσετε την αδρεναλίνη του σκι με βόλτες στην «μοιραία» Αράχωβα, τότε ο Παρνασσός είναι ο ιδανικός προορισμός. Το κέντρο βρίσκεται, σε υψόμετρο 1.600 έως 2.300 μέτρων και έχει έξι εναέριους αναβατήρες, επτά συρόμενους και είκοσι πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού υπάρχει πάρκινγκ, καφετέρια και μπαρ με πανοραμική θέα στις πίστες, εστιατόριο, οδική βοήθεια, καθώς και τμήμα baby sitting με παιδοβρεφοκόμους.

Τιμές: Το ημερήσιο πάσο για την είσοδο στο χιονοδρομικό κέντρο στοιχίζει 30 ευρώ τα Σάββατα και τις Κυριακές, και 15 ευρώ τις καθημερινές. Αναλυτικά οι τιμές εδώ
Διαμονή: Στις γλυκύτατες σοφίτες ή στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενώνα Νεφέλες στην Αράχωβα (από 55€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Arachova Inn (από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό).




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v