Best of Βελιγράδι: Ξενοδοχεία, φαγητό και διασκέδαση

Τσουγκρίσαμε πάμφθηνα ποτά στα ωραιότερα μπαρ, δοκιμάσαμε σνίτσελ Καρατζόρτζεβιτς στα καλύτερα εστιατόρια και κλείσαμε δωμάτιο στα πιο value for money ξενοδοχεία.
Best of Βελιγράδι: Ξενοδοχεία, φαγητό και διασκέδαση
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν μας βάζατε ένα περίστροφο στο κεφάλι και μας ζητούσατε να επιλέξουμε ένα μόνο λόγο για να επισκεφτεί κανείς το Βελιγράδι, ένα best of των best of, αυτό δεν θα ήταν η περίφημη νυχτερινή ζωή του, οι θρυλικά χαμηλές τιμές του, ή η μηδαμινή απόσταση (των 636 χιλιομέτρων) που το χωρίζει από την Θεσσαλονίκη. Θα ήταν οι άνθρωποί του, κι αυτή η μόνιμη αίσθηση ότι εδώ επισκέπτεσαι φίλους –κι ας μην έχεις όντως φίλους εδώ, κι ας μην είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν φίλους στα ταξίδια.

Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, οι φιλικές κουβέντες που ξεκινάνε από το πουθενά (με την ίδια ευκολία σε ένα μπαρ και σε μια στάση λεωφορείου) και το γεγονός ότι αυτή την πόλη περισσότερο τη ζεις παρά τη βλέπεις, έχουν κάνει όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς να συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο highlight κάθε ταξιδιού στο Βελιγράδι είναι ο κόσμος του. Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα “best of” της σέρβικης πρωτεύουσας.

Αφού πρώτα διαβάσετε τις εντυπώσεις μας από το πρώτο ταξίδι στο Βελιγράδι εδώ - Βελιγράδι: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά
Και ρίξετε μια ματιά στα 10 κορυφαία αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε εδώ - Βελιγράδι: Τα top αξιοθέατα σε μια βόλτα

Top-5 μπαρ στο Βελιγράδι

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, τα “hot spots” του Βελιγραδίου αλλάζουν κάθε λίγους μήνες, και το μπαράκι που αγαπήσατε πέρυσι μπορεί φέτος να το βρείτε άδειο –ή κλειστό. Η «πιάτσα» αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις όχθες του Σάββα, κάτω από τη γέφυρα Brankov, στη γειτονιά που λέγεται Savamala. Εδώ τα παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια μετατρέπονται σε art spaces-café-bar και χώρους συναυλιών, για να αποτραπεί το σχέδιο των Εμίρηδων του Κατάρ που τα θέλει κατεδαφισμένα, να δίνουν την θέση τους σε γιγάντια shopping malls, στο πλαίσιο μιας τουλάχιστον αμφιλεγόμενης ανάπλασης της περιοχής.


Mikser: Το βιομηχανικό design κυριαρχεί σε αυτό το τεράστιο café-bar-συναυλιακό χώρο-gallery που φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα events της πόλης, και τα pop up μαγαζάκια ανεξάρτητων σχεδιαστών απ’ όλα τα Βαλκάνια. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διευθύνσεις στο Savamala. 


KC Grad: Σχεδόν δίπλα στο Mikser, στεγάζεται κι αυτό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που αναδίδει παρηκμασμένη γοητεία, κι έχει και μια υπέροχη αυλίτσα σχεδόν δίπλα στο ποτάμι. Κινείται στην ίδια λογική με το Mikser, και φιλοξενεί συχνά συναυλίες, DJ sets και εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Σερβίρει καφεδάκι από νωρίς, ωραία κοκτέιλ (στα 2,5€!) αργότερα και φαγητό, αν πεινάσετε. 


Jazz Basta: Κι αυτό στο Savamala, είναι ένα jazz bar και εστιατόριο (όπως προδίδει το όνομά του) με έναν φανταστικό κήπο (κι αυτό το προδίδει το όνομά του, αλλά δεν θα το μαντεύατε αν δεν ξέρατε ότι Basta σημαίνει κήπος στα σέρβικα). Φιλοξενεί συχνά live jazz από ντόπια και διεθνή σχήματα, και λειτουργεί καθημερινά από τις 17.00 το απόγευμα μέχρι τις 2.00 το πρωί. 


Smokvica: Ξεμακραίνουμε λίγο από το Savamala, και κατευθυνόμαστε στο κέντρο, στην οδό Kralja Petra, πολύ κοντά στην προηγούμενη “hot πιάτσα” της πόλης που ήταν η Strahinjica Bana. Όλα αυτά για να πιάσουμε τραπεζάκι στο Smokvica, ένα από τα ομορφότερα café-bar που έχετε δει ποτέ, με την ατμοσφαιρικά φωτισμένη πέτρινη αυλή του και το εσωτερικό που θυμίζει το σπίτι που πάντοτε θέλαμε να έχουμε. Σερβίρει καφεδάκι και φαγητό από νωρίς, και εξαιρετικά, αν και λίγο πιο τσιμπημένα για τα δεδομένα του Βελιγραδίου κοκτέιλ (στα 4,50€).


Red Bar: Τι και αν βρίσκεται στην απόλυτα τουριστική ζώνη της Skadarlija; Είναι το μοναδικό από τα στέκια της που δεν σνομπάρουν ως «τουριστικό» οι ντόπιοι, ένα μονίμως γεμάτο μπαράκι που παίζει μουσικές από το ευρύτερο φάσμα της ροκ, με ιδιαίτερη αδυναμία στα alternative ακούσματα και τον ήχο των 90s (σκεφτείτε Cranberries και Dandy Warhols). Έχει κι ένα ωραιότατο ξύλινο μπαλκονάκι για να χαζεύετε την περαντζάδα του πεζόδρομου μέχρι τα Μεσάνυχτα, που η δράση μεταφέρεται στα ενδότερα.

Top-5 φαγητού στο Βελιγράδι

Παραδοσιακή βαλκανική κουζίνα, μοντέρνες γαστρονομικές δημιουργίες, ιταλικές σπεσιαλιτέ, χαλαρό αλλά νοστιμότατο street food; Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σας, από το Βελιγράδι αποκλείεται να μην φύγετε χορτασμένοι –και απόλυτα ικανοποιημένοι. Ιδού τα πέντε αγαπημένα μας εστιατόρια, κατά σειρά υποκειμενικής προτίμησης.

Mikan (Marsala Birjuzova 14): Αν δεν έρθετε συστημένοι, δύσκολα θα «πέσετε πάνω του». Το Mikan είναι το αγαπημένο «μυστικό» των ντόπιων –που βέβαια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το μοιραστούν μαζί σας. Σερβίρει παραδοσιακή σέρβικη κουζίνα (στα «οπωσδήποτε» η Pljeskavica, την οποία θα σας συστήσουν ως «το σέρβικο burger»: στην πραγματικότητα είναι ένα γιγάντιο μπιφτέκι, που φτιάχνεται από τον συνδυασμό τριών διαφορετικών κιμάδων, μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο) σε ένα απόλυτα cult περιβάλλον με λευκά τραπεζομάντηλα και γιγάντιες ξύλινες καρέκλες. Η ατμόσφαιρα, παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά φιλική και καθόλου «στημένη». Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο, μαζί με το κρασί.


Supermarket (γωνία Višnjićeva και Strahinjića Bana): Η αγαπημένη διεύθυνση κάθε χίπστερ της πόλης που σέβεται τον εαυτό του, το Σούπερ Μάρκετ είναι café, φιλοξενεί και μαγαζάκια με ρούχα και design αντικείμενα ανεξάρτητων σχεδιαστών, έχει και ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο με απόλυτα βιομηχανικό design που σερβίρει fusion ευρωπαϊκή και διεθνή κουζίνα. Μην χάσετε το κοτόπουλο με honey mustard sauce και το κομματάκι καυτερό guacamole με nachos. Υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο, και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε σέρβικο κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα.

Kafana Suvobor (Kralja Petra 70): Καρό τραπεζομάντηλα, ξύλινα πατώματα και παραδοσιακή βαλκανική κουζίνα, που περιλαμβάνει κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ όπως το περίφημο σνίτσελ Καρατζόρτζεβιτς, ένα συνδυασμό σνίτσελ και χοιρινού ρολού. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 10€ το άτομο.

Kafana Znak Pitanja (Kralja Petra 6): Γνωστό και ως “question mark”, “?” (όπως γράφει η ταμπέλα του) ή απλώς «Ερωτηματικό» στους ελληνικούς κύκλους, το παραδοσιακό εστιατόριο δίπλα στον ναό του Αγίου Μιχαήλ είναι πια κατά τι τουριστικό, παραμένει όμως ένα από τα δημοφιλέστερα ταβερνάκια του Βελιγραδίου. Σερβίρει παραδοσιακή σέρβικη κουζίνα (μην χάσετε τα cevapcici, μικρά κεμπαπάκια με kaimak, δηλαδή τυρί) σε χαμηλά τραπεζάκια που παραπέμπουν στην οθωμανική κληρονομιά του. Το κτίριο που το φιλοξενεί κτίστηκε το 1823 για τον Miloš Obrenović I, Πρίγκιπα της Σερβίας, από έναν έλληνα αρχιτέκτονα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο.

Trattoria Košava (Kralja Petra 36): Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, μόλις βρήκατε τον παράδεισό σας στα Βαλκάνια. Εξαιρετικά τραγανή πίτσα, καταπληκτικές μακαρονάδες και κυρίως πιάτα που μυρίζουν σισιλιάνικη παράδοση, σε ένα απολύτως happy περιβάλλον. Οι τιμές κυμαίνονται στα 12€ το άτομο.

Top-5 ξενοδοχεία και άλλες επιλογές διαμονής στο Βελιγράδι

Ό,τι στερείται σε πληθώρα ξενοδοχείων (με την παραδοσιακή έννοια του όρου) το Βελιγράδι το αναπληρώνει με ντιζαϊνάτα διαμερίσματα σε τιμές ευκαιρίας, φιλόξενα hostel που διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια και ατμοσφαιρικές πανσιόν. Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις.

Montmartre Hostel: Γλυκύτατο, πολύχρωμο hostel στο κέντρο της πόλης, που διαθέτει και ευρύχωρα δίκλινα δωμάτια με δικό τους μπάνιο, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 34€ το δίκλινο με πρωινό. 

Villa Petra: Αν δεν σας πειράζει να απομακρυνθείτε λίγο από το κέντρο, για να μείνετε στο όμορφο προάστιο του Zemun, λίγα μέτρα από την όχθη του Δούναβη, το ρομαντικό Villa Petra είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην πόλη. Τα κουκλίστικα δωμάτιά του δεν ξεπερνούν τα 39€ για το δίκλινο με πρωινό. 

Travelling Actor: Τρισχαριτωμένη πανσιόν πολύ κοντά στην παλκόστρωτη Skadarska, με παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi και τιμές που κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο με πρωινό. 

Hedonist Hostel: Στην καρδιά της πόλης, πέντε λεπτά από τον εμπορικό πεζόδρομο της Knez Mihailova και τα μπαρ της Strahinica Bana, προσφέρει πεντακάθαρα, περιποιημένα δωμάτια γύρω από μια πανέμορφη εσωτερική αυλή, σε τιμές που κυμαίνονται στα 34€ το δίκλινο 

Hilandarska Apartments: Μεγάλα, φωτεινά και ιδιαίτερα περιποιημένα στούντιο και διαμερίσματα στο κέντρο του Βελιγραδίου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 33€ το στούντιο δύο ατόμων 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v