5 μικρές παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης

Γνωρίστε πέντε «μυστικούς» παραμυθένιους προορισμούς. Εκεί που η Ευρώπη κρύβει πανέμορφα κάστρα, μεσαιωνικές γέφυρες και γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια.
5 μικρές παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Κάστρα, πέτρινες γέφυρες, κανάλια, πύργοι, κουκλίστικα ιστορικά κέντρα και παραμυθένια ποτάμια. Όλα αυτά που αποτελούν απαραίτητα συστατικά για κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχουν στ’ αλήθεια ανάμεσά μας, και συχνά κρύβονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Πλάι δηλαδή στους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς που απολαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος στο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Ίσως όμως έτσι είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά της ανακάλυψης – την οποία θα νιώσετε κι εσείς όταν γνωρίσετε τα παρακάτω «μικρά θαύματα» της Γηραιάς Ηπείρου.

Bibury, Αγγλία

Οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί το ονομάζουν την πιο όμορφη πόλη της Αγγλίας, και το Bibury το επιβεβαιώνει σε κάθε επισκέπτη που αποφασίζει να ξεφύγει από το Λονδίνο και τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, και να κινηθεί προς την εξοχή, εκεί όπου τα «χωριάτικα» σπιτάκια παρατάσσονται σε στενούς δρόμους σχηματισμένους πάνω στην πέτρα.
Best of αξιοθέατα: Το δρομάκι Arlington Row, ο φωτογενής δρόμος με τα πέτρινα εξοχικά σπιτάκια του 14ου αιώνα. Το Rack Isle, το μέρος όπου κάποτε άπλωναν το μαλλί να στεγνώσει οι κάτοικοι της μικρής γεωργικής πόλης και πλέον αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο με σπάνια πουλιά, δέντρα και λουλούδια, όπως οι ορχιδέες του λιβαδιού. Η γραφική εκκλησία της St. Mary με την ρουστίκ ατμόσφαιρα. Μάθετε περισσότερα για το Bibury εδώ
Πώς θα πάτε: Με πτήση ως το Λονδίνο (από 72€ μετ’ επιστροφής με την Ryanair) και από εκεί με τρένο ή λεωφορείο ως την περιοχή του Cotswolds όπου βρίσκεται η πόλη (περί τις 2-2,5 ώρες από το Λονδίνο)

Μπριζ, Βέλγιο 

Αν μια πόλη αξίζει τον τίτλο «παραμυθένια» αυτή σίγουρα είναι η Μπριζ. Με κανάλια και γραφικές γέφυρες, πέτρινα δρομάκια που νομίζεις πως θα εμφανιστούν ιππότες από κάθε γωνιά τους, μπαρόκ πύργους, καθεδρικούς με αναγεννησιακά γλυπτά, άμαξες και μυρωδιά από φρεσκοψημένη βάφλα με σοκολάτα, αυτό το βελγικό «διαμάντι» θα σας μαγέψει, ειδικά αν το επισκεφθείτε με το άλλο σας μισό.
Best of αξιοθέατα: Το Burg, η κεντρική πλατεία με το σύμβολο της πόλης, το πανύψηλο καμπαναριό Belfort, την Βασιλική του Ιερού Αίματος και την αγορά της Μπριζ που απλώνεται στους γύρω πεζόδρομους. Το Groenerei, η μεσαιωνική πιάτσα της Μπριζ με το κεντρικό κανάλι. Η λίμνη Minnewater στην άκρη της πόλης με το μαγευτικό πολύχρωμο δάσος. Μάθετε περισσότερα για την Μπριζ εδώ.
Πώς θα πάτε: Με πτήση ως τις Βρυξέλλες (από 56€ μετ’ επιστροφής με την Ryanair) – από εκεί η Μπριζ απέχει περί τη μία ώρα με το τρένο

Μόσταρ, Βοσνία

«Γέφυρα» σημαίνει το όνομα αυτής της πανέμορφης πόλης της Ερζεγοβίνης που όντως είναι διάσπαρτη από δαύτες – με εξέχουσα την μεγάλη, πολυφωτογραφημένη πέτρινη γέφυρα του 1556.
Best of αξιοθέατα: Το υπέροχο ιστορικό κέντρο που αποτελεί σύμφωνα με την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ιστορικά τζαμιά με τους μιναρέδες που ξεφυτρώνουν πλάι σε λιθόχτιστα σοκάκια και σπιτάκια. Οι βόλτες στο ποτάμι, στην παλιά υπαίθρια αγορά Kujundziluk και στις κατάφυτες βουνοπλαγιές με τους καταρράκτες Kravice, που αγκαλιάζουν την πόλη.
Πώς θα πάτε: Είτε με το αυτοκίνητο, σε ένα «βαρβάτο» βαλκανικό road trip με απαραίτητη στάση στο Βελιγράδι (7 ώρες από τη Θεσσαλονίκη). Εναλλακτικά, με πτήση για Σαράγεβο (μέσω Γερμανίας είναι η καλύτερη λύση, μιας και δεν υπάρχει απευθείας πτήση Αθήνα-Σαράγεβο – υπολογίστε περί τα 250€ μετ’ επιστροφής με τις πτήσεις της Lufthansa ή της Austrian Airlines) και από εκεί μέχρι το Μόσταρ σε λιγότερο από μία ώρα. Τέλος, με πτήση ως το Βελιγράδι και από εκεί με λεωφορείο.

Κολμάρ, Γαλλία

Μια μικρή Βενετία σας περιμένει στην Αλσατία, εκεί όπου τα κανάλια της πόλης Κολμάρ σας προκαλούν για βαρκάδες, ενώ οι πλακόστρωτοι δρόμοι θα διεκδικήσουν πολλές ώρες από τον χρόνο σας για βόλτες ανάμεσα στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής (σαν από παραμύθι του Άντερσεν) αλσατικά σπιτάκια.
Best of αξιοθέατα: Η γραφική παλιά πόλη με την οδό των εμπόρων και τα πανέμορφα σπιτάκια. Η «Μικρή Βενετία» με τα κανάλια και τα ανθισμένα σπίτια των ψαράδων ολόγυρα. Το Μουσείο Unterlinden, ένα τεράστιο μοναστήρι που πλέον φιλοξενεί καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Το Gazon du Faing, ένα πανέμορφο «μίνι-φαράγγι» λίγη ώρα έξω από την πόλη, για υπέροχη θέα προς τη λίμνη. Μάθετε περισσότερα για την πόλη εδώ
Πώς θα πάτε: Με πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Βασιλείας (Ελβετία – από 55€ μετ’ επιστροφής με την EasyJet από Θεσσαλονίκη) ή της Στουτγάρδης (Γερμανία – από 117€ μετ’ επιστροφής με την Aegean από Αθήνα ) που απέχουν λιγότερο από μία και δύο ώρες από την Κολμάρ αντίστοιχα.

Χαϊδελβέργη, Γερμανία

Είναι η πιο γραφική πόλη της Γερμανίας, χωρίς να το βροντοφωνάζει. Ίσως γι’ αυτό αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις, πλάι στην υπερσύγχρονη Φρανκφούρτη: Η Χαϊδελβέργη διαθέτει ένα (κάτι παραπάνω από) εντυπωσιακό κάστρο, ένα γλυκύτατο ιστορικό κέντρο και φυσιολατρικές διαδρομές που θα σας κάνουν να δείτε τη Γερμανία με άλλο μάτι.
Best of αξιοθέατα: Το καλοδιατηρημένο Κάστρο που ατενίζει την πόλη από τον λόφο. Ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Γερμανίας με την υπέροχη «Πλατεία της Αγοράς», το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της κεντρικής Ευρώπης και την «Παλιά Γέφυρα» που οδηγεί στην άλλη πλευρά του ποταμού Νέκαρ, εκεί όπου ξεκινά ο περίφημος «Περίπατος των Φιλοσόφων», ένα καταπράσινο μονοπάτι με υπέροχη θέα. Μάθετε περισσότερα για την Χαϊδελβέργη εδώ
Πώς θα πάτε: Με πτήση ως την Φρανκφούρτη (από 129€ μετ’ επιστροφής με την Aegean) και από εκεί με τρένο ή λεωφορείο ως τη Χαϊδελβέργη σε περίπου μία ώρα. Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης και το περιφερειακό αεροδρόμιου του Μπάντεν-Μπάντεν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v