Αγκίστρι: Το καλοκαίρι… δίπλα μας

Μικρά χαριτωμένα χωριουδάκια, φουντωτά πευκοδάση, παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Σκηνικό διακοπών, μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα.
Αγκίστρι: Το καλοκαίρι… δίπλα μας
της Ηρώς Κουνάδη

Ξυπνάς εκεί κατά το μεσημεράκι, κατεβαίνεις στον Πειραιά, μπαίνεις στο πλοίο και σε μιάμιση ώρα (ή 55 λεπτά, αναλόγως τι εισιτήριο είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις) βρίσκεσαι στο απόλυτο σκηνικό διακοπών. Φουντωτά πευκοδάση, διάφανα νερά, ωραίες παραλίες, φρέσκα θαλασσινά στο τραπέζι. Χωρίς κρατήσεις, χωρίς διαδικασίες, χωρίς καν προετοιμασία. Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι οι διακοπές: Αυθόρμητες.

Ένα λιλιπούτειο νησάκι και τα όμορφα χωριά του

Το Αγκίστρι είναι μικρό. Τόσο μικρό που το γυρνάς άνετα με το ποδήλατο σε μία μέρα. Τώρα που είπαμε ποδήλατο, αξίζει να (ξανα)αναφέρουμε ότι τα ποδήλατά σας ταξιδεύουν μαζί σας δωρεάν στα ferry boat του Σαρωνικού. Το πλοίο δένει στη Σκάλα, και από εκεί εννιά στους δέκα επισκέπτες του νησιού ξεκινούν για τις παραλίες, λεπτομέρειες για τις οποίες έχουμε παρακάτω. Εμείς θα ξεκινήσουμε… ανάποδα, από την καταπληκτική –και παραγνωρισμένη– ενδοχώρα του νησιού, που αξίζει όσο χρόνο μπορείτε να θυσιάσετε από τις βουτιές σας και να της αφιερώσετε.

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι τα μονοπάτια που διατρέχουν τα δεκατέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρά του νησιού ενώνοντας μεταξύ τους χωριουδάκια και παραλίες και περνώντας μέσα από ευωδιαστά και σκιερά πευκοδάση. Ακόμη κι αν δεν είστε φαν της πεζοπορίας ή της ποδηλατάδας, αξίζει να ανεβείτε στο Μετόχι, το λιλιπούτειο χωριουδάκι ανάμεσα στη Σκάλα και το Μύλο, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από την πλαγιά του λόφου στην οποία είναι σκαρφαλωμένο. Θα βολτάρετε, επίσης, στα γαλήνια Λιμενάρια, το μικρότερο χωριό του νησιού, για να γνωρίσετε από κοντά το παραδοσιακό άρωμα και τη γαλήνη που αποπνέουν.

Στο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, το Μεγαλοχώρι ή Μύλο, θα χαζέψετε τα παραδοσιακά σπίτια, κάποια εκ των οποίων θα σας φέρουν στο νου Κυκλάδες, με τα ασβεστωμένα πεζούλια και τις ολάνθιστες αυλές τους, και θα ανεβείτε στον ένα και μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού. Εδώ θα βρείτε και την ομώνυμη παραλία, με βότσαλο και άμμο, αλλά και ουζερί πλάι στο κύμα για την απαραίτητη… μεζεδοκατάνυξη.

Και πού βουτάμε;

Αν ξεκινήσετε… ορθόδοξα, δηλαδή από το λιμάνι κατ’ ευθείαν για μπάνιο, την πρώτη σας βουτιά θα την κάνετε σχεδόν σίγουρα στη Σκληρή. Μια μικρούλα, βοτσαλωτή παραλία, δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, με πεντακάθαρα νερά και ένα πλούσιο πευκοδάσος πίσω της.

Δεύτερη στάση είναι η παραλία-σταρ του νησιού, η Χαλικιάδα, η οποία απέχει άλλα 10 περίπου λεπτά από την Σκληρή. Η κατάβαση (καταρρίχηση, επί το ορθότερο) θα σας δυσκολέψει, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει: Λευκά βότσαλα, βαθιά, καταγάλανα νερά, απόκρημνα βράχια σκεπασμένα με πεύκα να την προστατεύουν. Θεωρητικά, η Χαλικιάδα είναι παραλία γυμνιστών. Στην πράξη επικρατούν… δημοκρατικά ήθη: Κάποιοι έρχονται με τα μαγιό τους, και μένουν με αυτά, κάποιοι παρασύρονται από το γενικότερο κλίμα και τα ξεφορτώνονται στην πορεία, κάποιοι έρχονται χωρίς μαγιό εξ αρχής, και όλοι συνυπάρχουν αρμονικά.

Εξωτικά νερά διαθέτουν και οι δύο άλλες σταρ του Αγκιστρίου, στο νότιο τμήμα του, η Μικρή και Μεγάλη Δραγονέρα. Η Μεγάλη είναι αμμουδερή και οργανωμένη, με beach bar για τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ η Μικρή, βοτσαλωτή, προσφέρεται για ρομαντικότερες, πιο prive βουτιές. Τα πεύκα φτάνουν και στις δύο σχεδόν μέχρι το κύμα. Διαλέγετε και παίρνετε.

Εξωτικότερη των εξωτικών, και πρασινότερη των πρασίνων, η «μυστική» παραλία του νησιού, η Απόνησος, δεν είναι ακριβώς παραλία: είναι πεύκα, ατελείωτα πεύκα, που καταλήγουν σε βράχια που καταλήγουν σε θάλασσα, τα χρώματα της οποίας φέρνουν στο μυαλό το τιρκουάζ του Ιονίου. Οι φήμες θέλουν το ηλιοβασίλεμα που φαίνεται από εδώ να είναι το καλύτερο του Σαρωνικού.

Λίγο βορειότερα, πολύ κοντά στην Απόνησο, δύο ερημικές, βοτσαλωτές παραλίες, της Μαγκίζας και της Μπαριάμας, περιμένουν να τις εξερευνήσετε. Αν προτιμάτε άμμο, αλλά δε θέλετε να αποχωριστείτε τα βαθιά νερά, η επίσης καταπράσινη παραλία της Μάρεζας είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Να στήσω την σκηνή μου;

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι το Αγκίστρι είναι ένα από τα ελάχιστα προπύργια του ελεύθερου κάμπινγκ εντός ελληνικών συνόρων. Λυπούμαστε πολύ αν το ακούτε πρώτη φορά από εμάς, αλλά δυστυχώς τα νέα από το συγκεκριμένο μέτωπο δεν είναι καλά για φέτος: Οι αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό στο πευκοδάσος πάνω από τη Σκληρή και στην Χαλικιάδα (τα παραδοσιακά hot spots των κατασκηνωτών) και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή.

Σύμφωνα με έναν από τους πιο μισητούς νόμους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ στην Ελλάδα, το ελεύθερο κάμπινγκ τιμωρείται με κράτηση έως έξι μήνες και χρηματικό πρόστιμο έως 3.000€. Αυτά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης –το πρόστιμο που εισπράττει επί τόπου ο δήμος ή η κοινότητα ανέρχεται στα 300€. Αν, πάντως, δεν στήσετε σκηνή αλλά απλώς κοιμάστε στην παραλία ή το δάσος ή οπουδήποτε αλλού με το sleeping bag σας, δεν είστε παράνομοι, και δεν μπορεί κανείς να σας διώξει.

Πού θα φάτε

- Πολύ καλά μαγειρευτά, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, στο μπαλκονάκι της Αλκυόνης πάνω από το κύμα, στη Σκληρή.
- Ολόφρεσκο ψαράκι και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες στα Δελφίνια, στη Σκάλα, αλλά και στη αυλή του Κάστρου στο Μεγαλοχώρι.
- Στα ουζερί του Μύλου και της Απονήσου, για μεζεδοκατάνυξη με θέα θάλασσα.

Πού θα μείνετε

- Στα κουκλίστικα δωμάτια του Saronis στη Σκάλα τα μπαλκονάκια των οποίων αγναντεύουν έναν καταπράσινο κήπο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 57€ το δίκλινο για τον Αύγουστο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

- Στα όμορφα δωμάτια του Milos, στο Μεγαλοχώρι. Τα μπαλκονάκια που αγναντεύουν την θάλασσα, η μεγάλη πισίνα και οι εκδρομές που οργανώνονται με καραβάκι γύρω από το Αγκίστρι και τα γειτονικά νησιά είναι τα δυνατά χαρτιά του. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο τον Αύγουστο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Αμπάτης στη Σκάλα που προσφέρει κουκλίστικα δωμάτια με σφυρήλατα κρεβάτια και παλ χρώματα, κουζινάκι και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή το βουνό. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται στα 40€. Διαθεσιμότητα για τον Αύγουστο δεν καταφέραμε να βρούμε. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

(*) Ευχαριστούμε τον Δήμο Αγκιστρίου και την σελίδα Agistri στο Facebook για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v