Τήνος: Best of… παραλίες, διαμονή και χωριουδάκια

Βουτάμε στις ωραιότερες παραλίες, εξερευνούμε τα πιο μυστικά χωριά και… παίρνουμε κιλά στα καλύτερα ταβερνάκια της πιο παραγνωρισμένης Κυκλάδας.
Τήνος: Best of… παραλίες, διαμονή και χωριουδάκια
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει με την Τήνο: Ακόμα και οι ορκισμένοι λάτρεις της, εκείνοι που την αγαπάμε για τα κουκλίστικα χωριά της, τις απίθανες παραλίες, την κουζίνα και τους περιστερώνες της, δεν μπορούμε με τίποτα να αποβάλλουμε τον συνειρμό της αυγουστιάτικης εμποροπανήγυρης με την οποία έχει την ατυχία να συνδέεται. Ό,τι και αν κάνεις, όσα ευτυχισμένα καλοκαίρια και αν περάσεις στο νησί, αυτή θα είναι η πρώτη σκέψη που θα σου έρχεται κάθε φορά που θα ακούς το όνομά του. Ευτυχώς, δεν είναι και η τελευταία. Οπότε απλά συμβιβάζεσαι με αυτό και προχωράς σε αντιπροσωπευτικότερες εικόνες.

Αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της Τήνου #1: Οι παραλίες

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων (κοντά σαράντα από αυτές, για να ακριβολογούμε) είναι λόγος αρκετός για να ερωτευτείς την Τήνο: Αμμουδερές στην πλειοψηφία τους και προστατευμένες από τα κυκλαδίτικα μελτέμια των Κυκλάδων χάρη στη μορφολογία του νησιού –αν ρωτήσετε τους ντόπιους πού να πάτε για μπάνιο, θα σας κατευθύνουν ανάλογα με τον αέρα που φυσάει. Ιδού μερικές από τις “sos” για να ξεκινήσετε.

Ανάμεσα στις αγαπημένες μας είναι η Παχιά Άμμος, όνομα και πράγμα, τα (οργανωμένα) Κιόνια με τον υπέροχο αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης κοντά τους, η ήσυχη Λιβάδα και οι υπέροχα αμμουδερές και απόμερες Απηγανιά και Αγία Θάλασσα. Οι λάτρεις των οργανωμένων αμμουδιών, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» τον Άγιο Φωκά και τον Άγιο Σώστη. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες κάθε παραλίας του νησιού έχει το Tinos.gr.

Αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της Τήνου #2: Τα ωραιότερα χωριά

…Και υπάρχει λόγος που δε λέμε «τα χωριά» σκέτο: Περισσότερα από σαράντα στο σύνολό τους, τα χωριά της Τήνου απολαμβάνουν την φήμη μερικών εκ των ωραιότερων της κυκλαδίτικης ενδοχώρας. Είναι, επίσης, αρκετά για να γεμίσουν πολλές (μα πολλές) ημέρες διακοπών και να διχάσουν τις παρέες σχετικά με το πιο είναι το ωραιότερο. Καθότι αντικειμενική απάντηση δεν υπάρχει, συνθέσαμε για τα μάτια σας μόνο ένα εντελώς υποκειμενικό top-5. Διαβάστε περισσότερα για τα χωριά της Τήνου και δείτε καταπληκτικές φωτογραφίες στο Tinos.gr.

Κάρδιανη: Αν υπήρχε τρόπος να τηλεμεταφερθείτε στην Κάρδιανη χωρίς να ξέρετε πού βρίσκεστε, δύσκολα θα μαντεύατε ότι βρίσκεστε στις Κυκλάδες. Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, αμφιθεατρικά κτισμένο σε έναν λόφο 17 χιλιόμετρα έξω από την Χώρα στην καρδιά ενός καταπράσινου τοπίου γεμάτου πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Πύργος: Κρατά επάξια τα σκήπτρα της φήμης του ωραιότερου χωριού του νησιού. Αν δεν ήταν χωριό, θα μπορούσε να είναι υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής τέχνης. Εδώ βρίσκεται –φυσικά– και το Σπίτι - Μουσείου του Γιαννούλη Χαλεπά, που φιλοξενεί έργα και αντικείμενα του μεγάλου τήνιου γλύπτη, αλλά και μια μικρή έκθεση με υπέροχα έργα άλλων καλλιτεχνών του νησιού.

Βώλαξ: Αλλιώς γνωστό και ως Βώλακας, είναι το μικρό μεσαιωνικό χωριό με τα χαρακτηριστικά απόκοσμα βράχια που το έχουν κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο. Μια χούφτα κατάλευκα σπιτάκια, αγκαλιασμένα από το σεληνιακό τοπίο των μοναδικών αυτών γεωλογικών σχηματισμών, συμπληρώνουν την εικόνα του χωριού. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο και ένα καθολικό ξωκλήσι.

Αγάπη: Ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, ιδανικό για απογευματινές βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και κάτω από ασβεστωμένες καμάρες. Θα το βρείτε διασχίζοντας μια κοιλάδα γεμάτη περιστερώνες, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κώμη, που είναι επίσης κοσμαγάπητη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις πηγές και τα λιθόκτιστα σοκάκια της.

Καλλονή: Πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινες καμάρες και λουλουδιασμένες αυλές συνθέτουν ένα χωριουδάκι χάρμα οφθαλμών. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού, ο Άγιος Ζαχαρίας, ενώ φυσική συνέχεια της Καλλονής είναι το χωριό Καρκάδος, που απέκτησε το προσωνύμιο Μικρή Πίζα χάρη στην κλίση του καμπαναριού του.

Αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της Τήνου #3: Τα ταβερνάκια που σερβίρουν τις καλύτερες γεύσεις

Το Κουτούκι της Ελένης, Χώρα: Μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, απλώνει τραπεζάκια στο γραφικό σοκάκι που το φιλοξενεί και σερβίρει το απαύγασμα της τοπικής κουζίνας, στην πιο σπιτική της εκδοχή: μαραθοτηγανίτες, κολοκυθοκεφτέδες, λούζα και εξαιρετικά μαγειρευτά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Βώλαξ, στο ομώνυμο χωριό: Στη δροσερή αυλή του καταφτάνουν λαχταριστές σπιτικές γεύσεις, που περιλαμβάνουν αγριοκάτσικο λεμονάτο και αρνάκι με πατάτες στη γάστρα. Υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Μεταξύ Μας, Χώρα: Κοσμαγάπητο ταβερνάκι στη Χώρα, σερβίρει λαχταριστές θαλασσινές και στεριανές νοστιμιές, που περιλαμβάνουν γεμιστό καλαμάρι, αρνάκι στη λαδόκολλα και εξαιρετική μακαρονόπιτα. Απλώνει τραπεζάκια έξω, στον σκιερό πεζόδρομο. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο.

Μπουρού, Κιόνια: Σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και ολόφρεσκα θαλασσινά απαρτίζουν το μενού και σερβίρονται στην όμορφη βεράντα. Στα highlights μας συγκαταλέγονται το γουρουνόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μήλο και οι γαρίδες γιουβέτσι. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείτε θαλασσινά ή στεριανά.

Διαμονή στην Τήνο: Οι πιο value for money διευθύνσεις

Alex, Χώρα: Από τις οικονομικότερες επιλογές διαμονής στο νησί, διαθέτει περιποιημένα στούντιο με μικρό κουζινάκι, σε τιμές που ξεκινούν από 29€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Η Ανατολή του Πόρτο, Άγιος Ιωάννης: Άλλη μία οικονομική επιλογή, λίγα μόνο μέτρα από την παραλία, προσφέρει όμορφα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 30€ το δίκλινο με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Στούντιο Αναστασία, Χώρα: Φωτεινά και ευρύχωρα στούντιο με πινελιές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε τιμές που κυμαίνονται στα 40€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Ioanna Studios, Κιόνια: Λίγα μόνο βήματα από την παραλία, προσφέρει απλά και όμορφα στούντιο με μπαλκονάκι και μικρή κουζίνα σε τιμές που κυμαίνονται στα 40€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Φιλοξενία, Χώρα: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με κουζινάκι και μπαλκόνι που αγναντεύει την Χώρα ή την θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 50€ το τρίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v