Διακοπές στο Βόρειο Αιγαίο: 4 νησιά… μακριά απ’ όλα

Θάσος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη. Χαρτογραφούμε τέσσερα νησιά - διαμαντάκια, και συγκεντρώνουμε τις καλύτερες προτάσεις για διαμονή και φαγητό.
Διακοπές στο Βόρειο Αιγαίο: 4 νησιά… μακριά απ’ όλα
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε Βόρειο Αιγαίο; Τους καταρράκτες της Σαμοθράκης, τα δάση της Θάσου, την ησυχία που ονειρεύεστε για τις διακοπές σας, τις ατελείωτες ώρες ταξιδιού μέχρι να φτάσετε εκεί (οι Αθηναίοι); Η πιο παραγνωρισμένη πλευρά του Αιγαίου κρύβει τις δικές της ασύγκριτες ομορφιές –οι οποίες, με την σειρά τους, δεν… κρύβονται από πλήθη τουριστών αντίστοιχα με εκείνα που κατακλύζουν τα νησιά του Νότου. Οι παροικούντες τον Βορρά έχετε ένα λόγο παραπάνω –αυτόν της μηδαμινής απόστασης– οι υπόλοιποι θυμηθείτε μαζί μας τους λόγους για τους οποίους αξίζει να κάνετε την θυσία του πολύωρου ταξιδιού.

Θάσος

Το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σκεπασμένο από φουντωτά δάση με πεύκα, έλατα και πλατάνια. Κορνίζα τους αποτελούν οι δαντελωτές του παραλίες –με χρυσαφένια άμμο, με χρωματιστά βοτσαλάκια, οργανωμένες και ερημικές, αρκετές για να καλύψουν κάθε γούστο και τύπο ταξιδιώτη. Προσθέστε σε αυτά τις καλύτερες ίσως τιμές του Αιγαίου, και μια εξαίσια κουζίνα που εμπνέεται και εξελίσσει τις συνταγές της Βόρειας Ελλάδας, κι έχετε μερικούς πολύ καλούς λόγους να βρεθείτε στη Θάσο.

Πώς θα πάτε: Με τα ferry boat που αναχωρούν καθημερινά από την Καβάλα και την Κεραμωτή. Από την Κεραμωτή το πλοίο φεύγει κάθε μία ώρα και σας αφήνει στον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού. Το ταξίδι διαρκεί 45 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 3€ one way. Από την Καβάλα αναχωρούν τρία-τέσσερα δρομολόγια τη μέρα, τα οποία δένουν στη Σκάλα Πρίνου. Το ταξίδι διαρκεί μία ώρα κι ένα τέταρτο, και τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 5€. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Διαβάστε περισσότερα (και δείτε προτάσεις για φαγητό και διαμονή) - Θάσος: Ένα σμαράγδι στο Βόρειο Αιγαίο

Λήμνος

Ο Lonely Planet λέει ότι η Λήμνος είναι το τελευταίο εναπομείναν ελληνικό νησί όπου μπορεί κανείς να δει την αυθεντική νησιώτικη ζωή ανέγγιχτη από τον τουρισμό. Κι αυτό από μόνο του λέει πολλά, αν ανήκετε στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θεωρεί αντιπροσωπευτικό δείγμα νησιώτικης κουλτούρας το καλοκαίρι στη Μύκονο ή την Πάρο. Πέρα, όμως, από αυτό, η Λήμνος διαθέτει και εκπληκτικές φυσικές ομορφιές: Ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές, καταγάλανες λίμνες που το φθινόπωρο γίνονται… ροζ από τα φλαμίνγκο που κάνουν στάση εδώ στο μεταναστευτικό ταξίδι τους και μια πανέμορφη πρωτεύουσα στη σκιά του γενοβέζικου κάστρου.

Πώς θα πάτε: Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κακά νέα, θα σας πούμε ότι ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λήμνο δεν υπάρχει κάθε μέρα. Ο Ταξιάρχης της NEL Lines αναχωρεί τέσσερις φορές την εβδομάδα από το Λαύριο (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή) και φτάνει στη Λήμνο σε 10 ώρες και 30 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 30€ one way. Επίσης, η Aegean μας πετά καθημερινά μέχρι τη Λήμνο σε 50 λεπτά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 128€ μετ’ επιστροφής για Σεπτέμβριο και στα 213€ μετ’ επιστροφής για Αύγουστο.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα, φωτεινά και ευρύχωρα δωμάτια του Afrodite Hotel Apartments στη Μύρινα (40€ το δίκλινο τον Αύγουστο) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Το Κύμα (επίσης 40€ το δίκλινο τον Αύγουστο) στον Μούδρο.

Πού θα φάτε: Εξαιρετική τοπική κουζίνα (δοκιμάστε οπωσδήποτε τον κόκορα με φλωμάρια (τοπικά ζυμαρικά) στον Σώζο, στο χωριουδάκι Πλατύ. Λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες συνοδεία ούζου στο Ουζερί το 11 στη Μύρινα. Σπιτικά μαγειρευτά στον Πλάτανο, κάτω από τη φυλλωσιά του ομώνυμου αιωνόβιου δέντρου, επίσης στη Μύρινα.
Διαβάστε περισσότερα - Λήμνος: Η κρυφή γοητεία της ομηρικής «ανεμόεσσας» 

Σαμοθράκη

Το –τόσο μακρινό που αγγίζει τα όρια του εξωτικού– νησί που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι όταν μιλάμε για Βόρειο Αιγαίο, μας φέρνει στο νου εικόνες με καταρράκτες και νεράιδες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν η ορεινή του ενδοχώρα φημίζεται για τα καταπράσινα τοπία και τις βάθρες στις οποίες καταλήγουν οι καταρράκτες της, και όταν στα αξιοθέατά του περιλαμβάνεται το σχεδόν απόκοσμο Ιερό των Μεγάλων Θεών, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ.; Η Σαμοθράκη προσφέρεται επίσης για hiking και canyoning στην καταπράσινη ενδοχώρα, ενώ η απέραντη Παχιά Άμμος συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μας παραλίες του Αιγαίου.

Πώς θα πάτε: Με τον δύσκολο τρόπο. Μόνο ένα με δύο δρομολόγια την ημέρα συνδέουν τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη. Η διαδρομή διαρκεί δύο ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 13€ one way. Αεροδρόμιο δεν υπάρχει.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Αξίερος (40€ το δίκλινο τον Αύγουστο) στην Καμαριώτισσα, ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Μανώλη Στεργίου (30€ το δίκλινο τον Αύγουστο) στα Θέρμα.

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το γεμιστό κατσικάκι και το ιμάμ τουρλού στο Φεγγάρι και στον Παράδεισο, αμφότερα στα Θέρμα.
Διαβάστε περισσότερα - Σαμοθράκη: Διακοπές στους καταρράκτες!

Λέσβος


Λίγο Βορράς και λίγο Ανατολή, η Λέσβος ξεφεύγει από τον κανόνα του «μυστικού και απάτητου νησιού» στον οποίο λίγο πολύ εμπίπτουν τα προηγούμενα νησιά μας. Δεν της λείπουν, όμως, σε καμία περίπτωση ούτε οι φυσικές ομορφιές –αρκετές για να γεμίσουν ένα μήνα εξερευνήσεων, αν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μήνα διακοπές– ούτε οι σμαραγδένιες παραλίες ούτε βέβαια η θεσπέσια κουζίνα, που ειδικά στη δική της περίπτωση αγγίζει τα όρια του θρύλου.
Διαβάστε περισσότερα - Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης

Πώς θα πάτε:
Το ευκολότερο από τα νησιά του βορείου Αιγαίου από άποψη πρόσβασης, συνδέεται δύο φορές την ημέρα με το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί από 8,5 έως 13 ώρες, αναλόγως αν θα επιλέξετε ταχύπλοο ή «αργό» πλοίο και τα εισιτήρια κυμαίνονται από 27€ έως 40€, one way. Αν προτιμήσετε τη λύση του αεροπλάνου, θα φτάσετε στη Μυτιλήνη σε κάτι λιγότερο από μία ώρα με την Aegean, που εκτελεί τέσσερα δρομολόγια τη μέρα. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 161€ μετ’ επιστροφής για τον Αύγουστο και από τα 90€ μετ’ επιστροφής για τον Σεπτέμβριο.

Πού θα μείνετε: Οι επιλογές διαμονής στο νησί είναι άπειρες –και οι τιμές καλές, σε σχέση με πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου. Δύο από τις πιο value for money διευθύνσεις που εντοπίσαμε είναι τα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Ίλιον στην Πέτρα (στα 38€ το δίκλινο με πρωινό τον Αύγουστο) και εκείνα του Ξενοδοχείου Γαλήνη στη Σκάλα Ερεσού (στα 46€ το δίκλινο τον Αύγουστο).

Πού θα φάτε: Και πού δεν θα φάτε! Η κουζίνα του νησιού είναι τόσο παροιμιώδης, που θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ για να απογοητευτείτε κάπου. Στις αγαπημένες μας διευθύνσεις συγκαταλέγονται ο Ερμής στη Μυτιλήνη για εξαιρετικά μαγειρευτά και τοπικούς μεζέδες, η ταβέρνα Στου Μιχάλη για τα ξακουστά της σουτζουκάκια και το σπιτικό ιμάμ, επίσης στη Μυτιλήνη, αλλά και η Μπέτυ στον Μόλυβο που σερβίρει λαχταριστά μαγειρευτά αλλά και σπεσιαλιτέ με θαλασσινά στην πρώην κατοικία του πασά. Περισσότερες γευστικές προτάσεις και διευθύνσεις έχουμε εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v