Μια ημέρα στο Βατικανό: Μυστικά αιώνων

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιξτίνα, οι πολιτισμικοί θησαυροί, η θέα από τον τρούλο και όσα μυστικά πρέπει να δείτε αν βρεθείτε στην καρδιά της Ρώμης.
Μια ημέρα στο Βατικανό: Μυστικά αιώνων
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι το μικρότερο κρατίδιο στον κόσμο – λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο – κι όμως, περιέχει μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Η βασική πηγή εσόδων του είναι η εξαγωγή γραμματοσήμων, κι όμως ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη από ολόκληρη την Ιταλία. Έχει μόλις μερικές εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους, αλλά στον καθένα από αυτούς αντιστοιχούν μερικοί χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν καθημερινά εντός των τειχών της πόλης.

Κι αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Αιώνια Πόλη, σίγουρα θα είστε ανάμεσα σε αυτούς – γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε παρακάτω τα SOS του Βατικανού, για τους αρχάριους… μουσαφίρηδες του Ποντίφικα, που θα βρεθούν όχι απλώς στα άδυτα ενός θρησκευτικού κρατιδίου, αλλά μεταξύ αριστουργημάτων του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαήλ, πλάι σε έργα του Μποτιτσέλι και του Μπερνίνι, εκεί όπου γράφτηκε η Ιστορία όχι μόνο της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και της αναγεννησιακής τέχνης της.

Το Βατικανό με μια ματιά

Ιδρυμένο το 1929, το κρατίδιο του Βατικανό αποτέλεσε την βάση του Ποντίφικα από τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κέντρου της Ρώμης, πάνω στον λόφο του Βατικανού, και τα νοητά σύνορά του ορίζουν ένα τρίγωνο, τα τείχη του οποίου περικλείουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου με την ομώνυμη Βασιλική, την κατοικία του Πάπα, το σύμπλεγμα των Μουσείων του Βατικανού, το Κυβερνητικό Μέγαρο και άλλα κτίρια διοικητικού χαρακτήρα (τράπεζες, βιβλιοθήκη, ακαδημία Επιστημών, ταχυδρομείο, Κολλέγιο κλπ), την Έπαυλη Μπελβεντέρε, αρκετά ακόμη εξωκκλήσια και τους Παπικούς Κήπους.

Τα top αξιοθέατα του Βατικανού

Οι επισκέπτες του Βατικανού μπορούν φυσικά να εισέλθουν ελεύθερα μέσα στο κρατίδιο – βασική πύλη είναι αυτή της πλατείας του Αγίου Πέτρου. Το Βατικανό είναι σχεδόν πάντα πλημμυρισμένο με κόσμο, γι’ αυτό καλό είναι, για να αποφύγετε την αναμονή, να κλείσετε εκ των προτέρων τα εισιτήριά σας για τα μουσεία και τους χώρους που σας ενδιαφέρουν. Έχετε δύο βασικές επιλογές: Να περιηγηθείτε μόνοι σας στα αξιοθέατα και να απολαύσετε τα έργα τέχνης, ή να κλείσετε θέση στις οργανωμένες ξεναγήσεις, που περιλαμβάνουν εκτενή πληροφόρηση και γνώσεις για την ιστορική σημασία και τις συγκυρίες που σχετίζεται με το εκάστοτε έργο ή κτίριο. Θα βρείτε διαφορετικά συνδυαστικά πακέτα για τους χώρους του Βατικανού στην επίσημη ιστοσελίδα του. Σημειώστε πως για την είσοδο στον ναό του Αγίου Πέτρου και στα Μουσεία του Βατικανού, απαιτείται η… ευπρεπής ενδυμασία (όχι μίνι φούστες, σορτσάκια και αμάνικα).

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Χτισμένη στο μέρος όπου βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου, της «Πέτρας της Καθολικής εκκλησίας» και πρώτου επισκόπου της Ρώμης, η πιο διάσημη Βασιλική του κόσμου σχεδιάστηκε από τα «ιερά τέρατα» της Αναγεννησιακής Αρχιτεκτονικής, τον Bramante, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Maderno και τον Bernini. Η εκπληκτική Pieta του Μιχαήλ Άγγελου, οι περίτεχνοι τάφοι στα ξωκλήσια εντός του ναού, οι πύργοι με τα ρολόγια και φυσικά η εξωπραγματική θέα από τον τρούλο της Βασιλικής είναι μερικοί από τους λόγους που αξίζει να περιμένετε στην ουρά για να μπείτε στο ναό.

Στην πλακόστρωτη, μπαρόκ πλατεία του Αγίου Πέτρου, θα δείτε τον αιγυπτιακό οβελίσκο, που δεσπόζει ως υπενθύμιση του Τσίρκου του Νέρωνα, όπου φέρεται να έχει σταυρωθεί ο Απόστολος Πέτρος. Απέναντί του, βρίσκεται το σιντριβάνι του Maderno, ενώ οι συστοιχίες των κιόνων που κυκλώνουν την πλατεία σχεδιάστηκαν έτσι από τον Bernini ώστε να δίνουν την εντύπωση της «αγκαλιάς» της εκκλησίας προς τους πιστούς.

Τα Μουσεία του Βατικανού

Καθώς μπαίνετε στο Παπικό Ανάκτορο, ξεκινά μια πελώρια διαδρομή στα συστεγασμένα Μουσεία του Βατικανού, για τα οποία υπάρχει κοινό εισιτήριο (16€). Θυμηθείτε πως τα Μουσεία λειτουργούν Δευτέρα ως Σάββατο από τις 9.00 με τελευταία είσοδο στις 16.00, αλλά εξαιτίας του τεράστιου «όγκου» εκθεμάτων, θα χρειαστεί να μπείτε τουλάχιστον στις 15.00 για να προλάβετε να δείτε όσα θέλετε.



Ξεκινώντας από τις σπειροειδείς σκάλες στην είσοδο του Μουσείου, θα βρεθείτε διαδοχικά σε 54 αίθουσες διαφόρων θεματικών. Μην χάσετε την Πινακοθήκη του Βατικανού, όπου θα δείτε έργα του Τζιότο, του Ραφαήλ, του Ντα Βίντσι και του Καραβάτζιο, την Συλλογή Μοντέρνας Θρησκευτικής Τέχνης, με έργα όπως αυτά των Καρά και Ντε Κίρικο, τα Μουσεία Γλυπτικής, γύρω από το Belvedere (περιλαμβάνονται τα Μουσεία των Πίου-Κλεμεντίνου, Κιαραμόντι και Γρηγοριανού, όπου θα δείτε έργα αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής και ετρουσκικής γλυπτικής), το Μουσείο Ιστορίας του Βατικανού και τα διάσπαρτα έργα στις διαδοχικές αίθουσες, με αποκορύφωμα την τελευταία και καλύτερη αίθουσα (galleria) της διαδρομής, την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα.



Πρόκειται για παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, του οποίου εμπνευστής υπήρξε ο Πάπας Σίξτος Δ’ (εξ ου και η ονομασία του). Η διακόσμησή του αποτελεί αναφορά στον Ναό της Παλαιάς Διαθήκης και είναι ένα πελώριο έκθεμα με αριστουργήματα προς οποιαδήποτε πλευρά του κι αν κοιτάξει κανείς, καθώς οι τοιχογραφίες του, η αρχιτεκτονική του, οι νωπογραφίες, οι οροφές του είναι φιλοτεχνημένες από τους μεγαλύτερους «μάστορες» της Αναγέννησης. Ο νότιος τοίχος εικονίζει την ιστορία του Μωυσή, διά χειρός Perugino, Botticelli, Rosselli, Ghirlandaio, Tucci, di Cosimo, Signorelli και della Gatta. Ο βόρειος τοίχος εικονίζει την πορεία του Ιησού, από την Βάπτιση ως το Μυστικό Δείπνο, ενώ το κυρίως αξιοθέατο είναι η αψιδωτή οροφή, όπου δεσπόζει η μεγαλύτερη «οροφογραφία» του Μιχαήλ Αγγέλου, η τρομακτική, αλλά αριστουργηματική «Ημέρα της Κρίσης». Φυσικά, το «προσκύνημα» στην «Δημιουργία του Ανθρώπου», το γνωστό έργο του Μιχαήλ Αγγέλου με το άγγιγμα θεού-ανθρώπου βρίσκεται στο ίδιο παρεκκλήσι.

Οι Κήποι του Βατικανού και η Νεκρόπολη

Στους πελώριους κήπους του Βατικανού, που καλύπτουν περισσότερο από τη μισή έκταση του κρατιδιού, και στις κατακόμβες της πόλης, η είσοδος δεν επιτρέπεται στο κοινό, παρά μόνο σε όσους συμμετέχουν στις οργανωμένες ξεναγήσεις. Εδώ θα δείτε όχι μόνο τους πολυτελείς, εκπληκτικά διαμορφωμένους κήπους, αλλά και γλυπτά, δαιδαλώδεις διαδρομές και σιντριβάνια σε αναγεννησιακό και μπαρόκ στιλ, όπως τα παρήγγειλε ο εκάστοτε Πάπας από καλλιτέχνες όπως ο Μπραμάντε, ενώ στην «Νεκρόπολη» του Βατικανού, ακριβώς κάτω από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, θα περιηγηθείτε στα μαυσωλεία και τους τάφους σημαντικών προσώπων, που ανακάλυψε η σκαπάνη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το Κάστρο του Sant’ Angelo

Το Castel Sant’Angelo τυπικά βρίσκεται εκτός Βατικανού, ακριβώς απέναντί του, αλλά αξίζει να το επισκεφθείτε καθώς συνδέεται στενά με αυτό – αποτέλεσε μεταξύ άλλων αυτοκρατορικό μαυσωλείο, φυλακή αλλά και την κατοικία του Ποντίφικα. Η θέα προς το Βατικανό είναι επιβλητική, ενώ στο Μουσείο που λειτουργεί σήμερα μέσα στις αίθουσές του φιλοξενούνται σπουδαία έργα της Αναγέννησης (εισιτήρια 8€).

Συνάντηση με τον Πάπα

Αν θέλετε να δείτε και τον… ανώτατο άρχοντα του κρατιδίου κατά την επίσκεψή σας, οι μοναδικές σας ευκαιρίες είναι κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Ο Ποντίφικας συνηθίζει να υποδέχεται το κοινό κάθε Τετάρτη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ή να ευλογεί τους πιστούς από το μπαλκόνι του, επίσης μπροστά στην πλατεία, κάθε Κυριακή μετά την λειτουργία.

Η Ρώμη

Δείτε τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v