Πώς δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά

Χάσατε με τον… ιδρώτα σας τα περιττά κιλά και τώρα θέλετε να διατηρήσετε το σωστό βάρος; Δείτε οκτώ συμβουλές για να τα καταφέρετε χωρίς… παρατράγουδα.
Πώς δεν θα ξαναπάρω τα χαμένα κιλά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο άτομα τα οποία ακολούθησαν μια προσεγμένη διατροφή/ δίαιτα και έχασαν τα περιττά κιλά να τα ξαναπαίρνουν μετά το πέρας της. Αν δεν θέλετε να ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μακροπρόθεσμα και να αποφύγετε τα χειρότερα.

Προσοχή στο φαινόμενο «γιο-γιο»
Αν και η συγκεκριμένη συμβουλή αφορά κατά κύριο λόγο το «κατά τη διάρκεια» και όχι το «μετά» μιας δίαιτας, παρ’ όλα αυτά οφείλετε να έχετε κατά νου το εξής: όσο πιο στερητική είναι μια δίαιτα που θα ακολουθήσετε και όσο πιο «αστραπιαία» χάσετε βάρος, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα, αφού την σταματήσετε, να πάρετε εξίσου «αστραπιαία» τα κιλά που μόλις χάσατε.

Όχι άλλο στρες
Σε καταστάσεις άγχους και στρες, ο οργανισμός παράγει μια ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί ένα ένζυμο, την λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία είναι κατά κύριο λόγο «υπεύθυνη» για την λιπογένεση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όσοι είναι γενικότερα αγχωμένοι, όχι μόνο δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, αλλά και το λίπος που παράγει ο οργανισμός τους μέσω του ενζύμου αυτού οδηγείται κυρίως προς την περιοχή της κοιλιακής χώρας. Επομένως αν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μετά την δίαιτα, καλό θα ήταν να… χαλαρώσετε από οτιδήποτε σας αγχώνει.

Ναι στον ύπνο
Η κακή ποιότητα ύπνου και γενικότερα η μη επαρκής ξεκούραση έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης και, όπως αναφέραμε παραπάνω, του ενζύμου που αυξάνει την λιπογένεση. Επίσης, η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γρελίνης. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το στομάχι μας και στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστή ως «ορμόνη της πείνας». Όσο περισσότερη εκκρίνεται δηλαδή, τόσο πιο πολύ πεινάμε. Η λεπτίνη από την άλλη πλευρά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό και «ενημερώνει» τους υποδοχείς του εγκεφάλου έτσι ώστε να κόψουν την όρεξη. Ρυθμίζει δηλαδή, το πόσο πολύ πεινάμε. Η αρμονική εξισορρόπηση επομένως, των δύο αυτών ορμονών είναι άκρως σημαντική για να μην πάρουμε τα χαμένα κιλά.

Αλκοόλ με μέτρο
Καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε τρία ποτήρια κρασί ή δύο ποτά την εβδομάδα. Το αλκοόλ εκτός από ένα πλεόνασμα θερμίδων μπορεί να συμβάλλει και στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Ελέγξτε τις ημερήσιες θερμίδες
Χωρίς να γίνετε εμμονικοί με την καταμέτρηση των θερμίδων και των ποσοτήτων σε κάθε σας γεύμα, καλό θα ήταν σε γενικές γραμμές να έχετε μια εικόνα για τον όγκο των θερμίδων που καταναλώνετε σε ημερήσια βάση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε χρησιμοποιώντας έναν θερμιδομετρητή είτε κάποια από τις δεκάδες εφαρμογές που κυκλοφορούν για smartphones και σας δίνουν μια γενική εικόνα για το πόσες θερμίδες καταναλώσατε σε κάθε γεύμα. Αρκετά εύχρηστη και εύκολη στη χρήση είναι η εφαρμογή My fitness Pal.

Επίσης, φροντίστε σε κάθε γεύμα σας να υπάρχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), συνοδέψτε το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα με μια σαλάτα και καταναλώστε τουλάχιστον δύο μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Νυν υπέρ πάντων η άσκηση
Κακά τα ψέματα, αν θέλετε να μην ξαναβάλετε τα κιλά που χάσετε από μια δίαιτα και να διατηρήσετε ευκολότερα ένα υγιές βάρος, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε και την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα – ή να συνεχίσετε να ασκείστε αν κάνατε γυμναστική και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Η σωματική άσκηση αφ' ενός είναι το κλειδί που θα ‘ξεκλειδώσει’ το αποτέλεσμα της δίαιτας αφ’ ετέρου θα εξασφαλίσει ότι δεν θα πάρετε σε λίπος τα κιλά που χάσατε μετά κόπων και βασάνων. Αν παρ’ όλα αυτά, η διαδρομή προς το γυμναστήριο είναι για εσάς κάτι αντίστοιχο με το «Πράσινο Μίλι», υπάρχουν εναλλακτικές για να κάψετε θερμίδες στο σπίτι με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό - αρκεί φυσικά να έχετε την διάθεση να το κάνετε.

Δείτε εδώ μερικές από τις κορυφαίες κυκλικές προπονήσεις από την Web Tv του In2life.

Νεράκι, το
Μην το αμελείτε. Η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει την ενεργητικότητα και μπορεί να σας γλιτώσει από περιττές θερμίδες, μιας και ο οργανισμός μας ορισμένες φορές «μπερδεύεται» λαμβάνοντας το αίσθημα της δίψας ως πείνα, με αποτέλεσμα να τρώμε ενώ… διψάμε.

Η γνώση είναι δύναμη
Μπορεί να σας φανεί αρκετά «γενικό» ή «δύσκολο», όμως το να αποκτήσετε μια σωστή διατροφική κουλτούρα, με την βοήθεια ίσως του διατροφολόγου σας, θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να μην πάρετε ξανά τα χαμένα κιλά της δίαιτας αλλά και να ξέρετε τι πρέπει να τρώτε και σε τι ποσότητες ώστε να μην «ξεφεύγετε». Το σημαντικό δηλαδή, δεν είναι να μάθετε ότι τα γλυκά παχαίνουν ή ότι απαγορεύεται να τρώτε τηγανιτά, αλλά να δείτε πώς μπορείτε να χωρέσετε και τα γλυκά και τα τηγανιτά στη διατροφή σας χωρίς να βάλετε λίπος. Να βρείτε εν ολίγοις, ποια είναι η «κανονική» διατροφή για εσάς και να επαναπροσδιορίσετε την άποψή σας πάνω σε αυτή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v