Πόρος: Νησιωτική πρόβα… καλοκαιριού

Λιτός, αλλά πλούσιος για εξερεύνηση και βόλτες, κοντινός, αλλά βαθιά νησιώτικος, ο Πόρος ανοίγει ιδανικά την αυλαία για τα πρώτα καλοκαιρινά μας weekends.
Πόρος: Νησιωτική πρόβα… καλοκαιριού
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το concept της «κοντινής» απόδρασης μοιάζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς στις τάξεις των κατοίκων της πόλης που αναζητούν μια σύντομη ανάσα καλοκαιριού χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν σημαντικό χρόνο στο πήγαινε – έλα.

Και ο Πόρος, ο «Βόσπορος του Σαρωνικού» όπως χαρακτηρίζεται, μοιάζει να εκπληρώνει στο έπακρο την παραπάνω απαίτηση, διατηρώντας ακέραια επί σειρά ετών τα χαρακτηριστικά που τον κατέστησαν ελκυστικό στα μάτια των απανταχού ταξιδιωτών: η νεοκλασική γοητεία της Χώρας με τα στενά δρομάκια, οι πνιγμένες στα πεύκα πλαγιές του, οι λιλιπούτιοι κολπίσκοι που σε σαγηνεύουν με τα όμορφα νερά τους, οι ειδυλλιακές παραλίες, οι δυνατότητες για σπορ και εξερεύνηση.

Βόλτες στα ενδότερα 

Η πρώτη εικόνα από το πλοίο, καθώς αυτό προσεγγίζει το λιμάνι, προδιαθέτει με τον καλύτερο τρόπο τον επισκέπτη. Η όψη της Χώρας, σκαρφαλωμένη στο λόφο, με το ιστορικό ρολόι να δεσπόζει στην κορυφή του και τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια κατά μήκος της παραλίας, αποτελεί το καλύτερο προοίμιο για όσα θα ακολουθήσουν. Μπορεί η περιοχή να έχει αναπτυχθεί πλήρως τουριστικά, όμως κρατά ακόμα ζωντανή την παράδοση και μια σύντομη βόλτα στην προκυμαία αρκεί για να πειστείτε για αυτό.

Μια χαλαρή περιπλάνηση στις γειτονιές της, την Μπρίνια, το Μύλο, την Πούντα και το Καστέλι, μοιάζει με ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον χρόνο, ιδανικό για να… σπάσει ο πάγος και να αποκτήσετε την οικειότητα με το νησί. Από τα επιβλητικά νεοκλασικά του λιμανιού στα απλά διώροφα σπίτια με τις βουκαμβίλιες και τα στενά δρομάκια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, στο περίφημο Ρολόι, κτισμένο το 1927 στον γρανιτένιο βράχο, με την εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή, κάθε γωνιά της πόλης του Πόρου κρύβει και μία έκπληξη που οφείλετε να ανακαλύψετε περπατώντας την.

Συνεχίζοντας τις ποδαράτες περιπλανήσεις σας μέσα στην πόλη, αναζητήστε το πανέμορφο νεοκλασικό σπίτι – τόπο κατοικίας του πρωθυπουργού Κορυζή το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αλλά και την εντυπωσιακή βίλλα Γαλήνη η οποία χτίστηκε το 1892 και φιλοξένησε τον μεγάλο αμερικάνο συγγραφέα Χένρι Μίλλερ. Επιβάλλεται επίσης και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου θα θαυμάσετε τη συλλογή των ευρημάτων από τις ανασκαφές στο Ναό του Ποσειδώνα και την Αρχαία Τροιζήνα.


Συμβαίνουν στα πέριξ
Βγαίνοντας από την πόλη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς Κανάλι και Ασκέλι, οι ακρογιαλιές των οποίων είναι από τις πλέον δημοφιλείς του νησιού. Στην πευκόφυτη περιοχή του Ασκελιού, στο δάσος της Καλαυρείας, βρίσκεται και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες που λέγεται πως διαθέτει το νερό της πηγής που βρίσκεται κοντά στην είσοδό του. Αν αμφιβάλλετε, τότε δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Αρκετά κοντά από τη Μονή, θα συναντήσετε την μικροσκοπική αμμουδιά Μοναστήρι, η οποία με το εντυπωσιακό φυσικό της περιβάλλον – τα πεύκα μοιάζουν να… βουτούν στο κύμα – και τα γραφικά της ταβερνάκια έχει αναδειχθεί σε top προορισμό των επωνύμων του διεθνούς jet –set.

Από την άλλη πλευρά, στα βορειοδυτικά του λιμανιού, ο δρόμος περνά από την Πέρλια, για να καταλήξει σε δύο ακτές, το μικρό και το μεγάλο Νεώριο και από εκεί στο Ρώσικο Ναύσταθμο, που ιδρύθηκε το 1834 και χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1989. Η παραλία που θα βρείτε εδώ, «βλέπει» το γραφικό νησάκι του Δασκαλειού - must για ζευγαράκια που επιθυμούν έναν ιδιαίτερο γάμο- και είναι από τις πλέον ατμοσφαιρικές του Αργοσαρωνικού, με τα ερείπια του Ναύσταθμου να βάζουν… πλάτη στις βουτιές σας. Λίγο βορειότερα, το Λιμανάκι της Αγάπης είναι, κατά τη γνώμη μας, η ομορφότερη παραλία του νησιού, η οποία επίσης… προκαλεί τα πεύκα να βουτήξουν τις ρίζες τους στο κύμα δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό τοπίο.


Τέλος, για να ολοκληρωθεί ιδανικά η απόδρασή σας στο όμορφο αυτό νησί, συνίσταται ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο περίφημο Λεμονόδασος, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 40.000 δέντρα που, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, στολίζονται από λευκά άνθη, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα και πλημμυρίζοντας με το μοναδικό τους άρωμα ολόκληρη την περιοχή. Είπαμε «να ολοκληρωθεί»; Ίσως δεν έφτασε ακόμα η ώρα γι’ αυτό αφού υπάρχουν και…

…τα σπορ τα επιούσια

Οι λάτρεις της περιπέτειας θα ενθουσιαστούν με τις δυνατότητες για σπορ και εξερευνήσεις που προσφέρει ο Πόρος. Μονοπάτια που διασχίζουν τις πευκόφυτες πλαγιές των λόφων, ιδανικά για πεζοπορία αλλά και mountain bike, με έπαθλο την εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό από τις κορυφές τους, αλλά και πληθώρα water sports στους κολπίσκους στο Νεώριο και το Ασκέλι, μπορούν κάλλιστα να γεμίσουν τον ελεύθερο σας χρόνο με δυνατές συγκινήσεις. Μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια του νησιού, βήμα προς βήμα, αναλύονται εδώκαι εδώ και είναι ιδιαίτερα βατά, ακόμα και για τους αρχάριους.

Στην παραλία του Νεωρίου, στο Drepani Resortτο Passage ειδικεύεται στα θαλάσσια σπορ κάθε είδους – από wakeboard μέχρι tubes και parasailing – ενώ στο Ασκέλι αναζητείστε την εκεί βετεράνικη σχολή Askeli Water Sports Center , η οποία εδώ και τριάντα περίπου χρόνια ειδικεύεται στα υδάτινα σπορ.

Αργοσαρωνική διαμονή…
Οι επιλογές που έχετε για διαμονή στο νησί είναι δεκάδες και για κάθε γούστο και τσέπη. Ξεχωρίζουμε τον ξενώνα «Στο Ρολόι», ο οποίος στεγάζεται σε άριστα αναπαλαιωμένα ποριώτικα σπίτια (από 55€ για ένα στούντιο), το ιστορικό και πλήρως αναπαλαιωμένο Xenia Poros Image (από 47€ για ένα δίκλινο δωμάτιο) και το πολυτελές Sirene Blue Resort στο Μοναστήρι με ιδιωτική παραλία και μοντέρνα δωμάτια (από 120€ για ένα δίκλινο με πρωινό – τιμή μέσω Booking).

… και γεύσεις
Σούπερ κρεατικά κατευθείαν από το κρεοπωλείο της οικογένειας θα δοκιμάσετε στο «Dimitri’s Family» πάνω από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου με highlight την «Τ-Κόκκαλο» μπριζόλα γιγαντιαίων διαστάσεων, ενώ στο μικροσκοπικό οικογενειακό ταβερνάκι «Καθεστώς» θα παρελάσουν από το πιάτο σας φρέσκα ψάρια και κάθε λογής εκλεκτοί ψαρομεζέδες. Στο Μικρό Νεώριο, η ταβέρνα «Άσπρος Γάτος» σερβίρει και αυτή νόστιμα θαλασσινά πάνω στο κύμα με κορυφαίο τον αστακό, ενώ ο εξοχικός «Παράδεισος» στην Φούσα είναι… όνομα και πράγμα για τα κρεατικά του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v