Τα top 15 tips για το Παρίσι

Από τον Σηκουάνα ως την Disneyland και από τη Μονμάρτη ως το δάσος της Βουλώνης, ανακαλύπτουμε τα 15 σημαντικότερα και ωραιότερα αξιοθέατα του Παρισιού.
Τα top 15 tips για το Παρίσι
του Γιώργου Κόκουβα

Το Παρίσι μοιάζει να φτιάχτηκε για την Άνοιξη. Η πόλη με τα καταπράσινα πάρκα, όπου οι κάτοικοι ξαπλώνουν με μια μπαγκέτα και λίγο καμαμπέρ. Η πόλη με τις ρομαντικές περαντζάδες πλάι στον Σηκουάνα και το φως του ηλιοβασιλέματος να λούζει απαλά την επιφάνεια των κτιρίων. Η πόλη με τα παλάτια και τις γοτθικές εκκλησίες, με τα μποέμ μπιστρό και τους αρτιστίκ λόφους. Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποκαλούμε Πόλη του Φωτός καταφέρνει περισσότερο από ποτέ αυτή την περίοδο του έτους να δικαιολογεί το όνομά της και να μας προκαλεί να την εξερευνήσουμε.

Και το επιχειρούμε μέσα από 15 «SOS» παρισινές στάσεις για «πρωτάρηδες», που συνθέτουν και διαγράφουν την γοητευτική προσωπικότητα μίας από τις πιο ιστορικές, από τις πιο στιλάτες, τις πιο γκουρμέ, τις πιο όμορφες πόλεις του πλανήτη.

*Ο Σηκουάνας και οι γέφυρές του
Βόλτα στην καρδιά του Παρισιού χωρίς ρομαντζάδα πλάι στα νερά του ποταμού δεν νοείται: Απολαύστε τη διασχίζοντας μία από τις όμορφες γέφυρες, όπως η μεγαλόπρεπη τοξωτή Pont Alexandre III με τις αρ νουβό λάμπες και τα επιβλητικά αγάλματα των φτερωτών αλόγων, την Pont Neuf, την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο τον 17ο αιώνα, ή από τις όχθες ενός εκ των δύο φυσικών νησιών του Σηκουάνα, του Ile de la Cite που τυγχάνει να είναι και το διαχρονικό κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα όπως η Παναγία των Παρισίων και το παλάτι Conciergerie όπου φυλακίστηκε η Μαρία Αντουανέτα.



*Το Λούβρο 
Δεν θεωρείται τυχαία μέλος της αφρόκρεμας του παγκόσμιου μουσειακού στερεώματος: Το Λούβρο απαιτεί πολλές ώρες (έως και ημέρες) εξερεύνησης από τον επισκέπτη του για να του αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, αλλά για όσους έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, τα «SOS» είναι τα μεγάλα αριστουργήματα της τέχνης από την αρχαιότητα ως σήμερα: Η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου, η Μόνα Λίζα (παρά το απογοητευτικό μικρό της μέγεθος), τα αναγεννησιακά έργα του Μιχαήλ Άγγελου, του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο και του Μποτιτσέλι, τα γλυπτά της Μεσοποταμίας και οι πίνακες μεγάλων «δασκάλων» όπως οι Ρούμπενς, Ντελακρουά, Πουσέν και Βερμέρ.



*Η Μονμάρτη
Μοναχικός, γραφικός, μποέμ, αλλά και με αρκετές τουριστικές παγίδες, ο λόφος της Μονμάρτης στα βόρεια του παρισινού κέντρου δεν απαιτεί οδηγό: Σε καλεί να τον ανακαλύψεις μόνος σου, ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα στενά, στρίβοντας στα λουλουδιασμένα, αλά Αμελί, σπιτάκια και περνώντας από την πλατεία της με τους ζωγράφους που φιλοτεχνούν τα πορτρέτα των περαστικών. Στην κορυφή της Μονμάρτης, ωστόσο, βρίσκεται η επόμενη σημαντική στάση της εξερεύνησης, που δεν είναι άλλη από την…



*Ιερή Καρδιά
Μοναδικής αρχιτεκτονικής βασιλική, η πάλλευκη «Sacré Cœur» (Βασιλική της Ιερής Καρδιάς) στεφανώνει την Μονμάρτη και αποζημιώνει τους «προσκυνητές» της, που αναγκάζονται να ανέβουν αρκετά σκαλοπάτια μέχρι να φτάσουν στο πλάτωμα της εισόδου της, αφού από εκεί θα αντικρίσουν την καλύτερη θέα της πόλης, ένα παριζιάνικο πανόραμα που δύσκολα θα ξεχάσετε σε ολόκληρη τη ζωή σας – ιδιαίτερα αν την επισκεφθείτε τις βραδινές ώρες.

*Ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων 
Τα δύο διασημότερα αξιοθέατα της πόλης τυγχάνει να συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες μικρών απογοητεύσεων για τους επισκέπτες τους. Όχι μόνο γιατί η φήμη τους γιγαντώνει την ομορφιά τους στη συνείδηση του «αρχάριου» επισκέπτη, αλλά κυρίως επειδή, ως τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, χρειάζονται περίσσια υπομονή ανάμεσα στα πλήθη για να μπορέσει κανείς να φτάσει στο πραγματικό «ζουμί» τους: Και όντως, αν κάνετε υπομονή, θα βρεθείτε στο εσωτερικό της Notre Dame για να θαυμάσετε τις περίτεχνες οροφές, τα βιτρό παράθυρά της και τα κωδωνοστάσια που γέννησαν τόσους μύθους, ή αντίστοιχα στην κορυφή αυτού του μεταλλικού αρχιτεκτονήματος (και ταυτόχρονα του ψηλότερου κτιρίου του Παρισιού) που προσφέρει άπλετη θέα 360 μοιρών από ψηλά. Αν πάλι η υπομονή, τα ακριβά εισιτήρια και οι ώρες αναμονής δεν συγκαταλέγονται στα σήματα-κατατεθέντα σας, θα αρκεστείτε στην θέα των δύο κτιρίων όταν φωτίζονται φαντασμαγορικά κάθε βράδυ, όσο εσείς τα ατενίζετε από τα café του Trocadero ή του νησιού του Σηκουάνα.



*Μουσείο Orsay 
Στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, δεν συχνάζουν μόνο ζευγαράκια πιασμένα χέρι-χέρι, αλλά και οι λάτρεις της τέχνης, που συρρέουν στο Orsay για να θαυμάσουν όλους τους «μάστορες» του ιμπρεσιονισμού συγκεντρωμένους πλάι-πλάι. Η ιμπρεσιονιστική «σύνοδος κορυφής» περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αριστουργήματα των Σεζάν, Μονέ, Μανέ, Ρενουάρ, Γκογκέν και Βαν Γκογκ, ονόματα και πίνακες που ακόμη και οι λιγότερο μυημένοι στον κόσμο της ζωγραφικής θα εκτιμήσουν.

*Το Δάσος της Βουλώνης
Δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, ο πράσινος πνεύμονας του Παρισιού βρίσκεται στα δυτικά του προάστια, κοντά στην αριστοκρατική γειτονιά της Βουλώνης και περικλείει πολλούς μικρούς «παραδείσους» Έναν καταρράκτη που ενώνει δύο μεγάλες λίμνες, μεγαλοπρεπείς κήπους με πολύχρωμα λουλούδια, αυτοκρατορικά περιστύλια, πύργους, ιπποδρόμια και όμορφες διαδρομές ανάμεσα σε πυκνές συστάδες κέδρων.



*Το Centre Pompidou 
Γκαλερί τέχνης αλλά ταυτόχρονα και μια «ολοζώντανη» κοιτίδα καλλιτεχνικής ζωής, το Κέντρο Πομπιντού κρύβει πάνω από 50.000 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, τον αρχιτέκτονα που ανέλαβε να υλοποιήσει και την νέα αθηναϊκή Όπερα και Βιβλιοθήκη, το κτίριο διαθέτει πολλούς χώρους οι οποίοι φιλοξενούν διαλεχτές performances και περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνών παγκοσμίου φήμης.

*Shakespeare and Company Bookshop 
Μερικοί από εσάς θα το θυμάστε από τα καρέ του «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» ή του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Κάποιοι άλλοι θα έχετε ακούσει για το παριζιάνικο βιβλιοπωλείο που δεν είναι απλώς βιβλιοπωλείο και που αποτελεί ό,τι πλησιέστερο σε μια μποέμ σοσιαλιστική ουτοπία, καμουφλαρισμένη με εξώφυλλα βιβλίων. Όπως και να’χει, οι λάτρεις της λογοτεχνίας δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία μιας επίσκεψης σε κάποιο από τα δύο βιβλιοπωλεία «Shakespeare and Company» στις όχθες του Σηκουάνα, εκεί που κάποτε σύχναζαν ο Έζρα Πάουντ, ο Έρνεστ Χεμινγουέι, ο Σκοτ Φιτζέραλντ, η Γερτρούδη Στάιν και ο Τζέιμς Τζόις (αυτό είναι μάλιστα το βιβλιοπωλείο που εξέδωσε τον περίφημο «Οδυσσέα» του τελευταίου). Μάλιστα, το ένα από τα δύο βιβλιοπωλεία, αυτό του George Whitman, δεν λειτουργεί απλώς και ως βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο για τους επισκέπτες, αλλά διαθέτει και κρεβάτια για τους αποκαμωμένους αναγνώστες.

*Η γειτονιά του Marais
Εκεί που κάποτε δεν υπήρχε παρά ένας βάλτος, οι Παριζιάνοι έχτισαν μια γειτονιά γεμάτη ζωή και πολυσυλλεκτικότητα. Μια περιοχή όπου μπορεί κανείς να συναντήσει στον δρόμο του από τεράστιες βίλες μέχρι εβραϊκές συνοικίες, από τα δημοφιλέστερα gay spots μέχρι τα πιο hip μαγαζιά για ψώνια – σε κάθε περίπτωση, αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια της και να εξερευνήσετε τα πολλά της πρόσωπα.



*Οι Βερσαλλίες 
Υποβλητικό και φανταχτερό, το παλάτι των Βερσαλλιών αποτελεί σύμβολο όχι μόνο της αριστοκρατικής Ευρώπης, αλλά και της πτώσης της. Αφορμή για μια μίνι εκδρομή στα προάστια του Παρισιού, το παλάτι και οι υπέροχοι κήποι του αποτελούν χώρους που, πέρα από αρχηγούς κρατών και τα κρατικά όργανα της Γαλλίας, μπορούν να χαρούν και οι επισκέπτες, εξερευνώντας παράλληλα το Μουσείο της Ιστορίας της Γαλλίας που στεγάζεται στην Αίθουσα των Μαχών.

*Το Πάνθεον
Η βόλτα στο περίφημο Καρτιέ Λατέν του κέντρου, της γειτονιάς που πήρε το όνομά της από την συνήθεια των φοιτητών περασμένων αιώνων να μιλούν αποκλειστικά στη λατινική γλώσσα, θα σας φέρει αναπόφευκτα στο Πάνθεον, τον επιβλητικό ελληνοπρεπή ναό με την ρωμαϊκή χάρη και τον εντυπωσιακό θόλο, που χρησιμοποιήθηκε τελικά ως μαυσωλείο. Πάνω από την κρύπτη, σχεδόν μπορείς να νιώσεις την βαριά ατμόσφαιρα που προκαλεί η αίσθηση ότι εδώ βρίσκονται οι τάφοι των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων τις οποίες έθρεψε η πόλη, όπως οι Ρουσό, Βολταίρος, Ζολά, Δουμάς, Μαρί και Πιέρ Κιουρί, Μαρά, Ουγκό, Μπράιγ κ.α.



*Τα Ηλύσια Πεδία
Η γνωστότερη λεωφόρος του Παρισιού ενδείκνυται για βόλτες και window shopping μπροστά από τις βιτρίνες των μεγαλύτερων οίκων μόδας του πλανήτη, ενώ μαζί τους παρατάσσονται και τα στιλάτα εστιατόρια και οι πιο ακριβές μπουτίκ της πόλης, φτάνοντας μέσα από μια φαρδιά διαδρομή περιτριγυρισμένη από δέντρα μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, απαραίτητη φωτογραφική στάση για κάθε επισκέπτη.



*La Coulée verte 
Οι Παριζιάνοι θέλουν να κρατήσουν αυτό το πράσινο μυστικό τους μακριά από τους τουρίστες, αλλά ευτυχώς για εσάς, οι πανέμορφες υπέργειες διαδρομές που διαμορφώθηκαν στην θέση μιας παλιάς γραμμής τρένου υπέπεσαν στην αντίληψή μας, και τις προτείνουμε σε όποιον επισκεφθεί την πόλη του φωτός. Πρόκειται για την παλιά υπερυψωμένη γραμμή του μετρό που συνέδεε τη Βαστίλη με την περιοχή Vincennes (αντίστοιχες διαμορφώσεις έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της πόλης) και που τώρα έχει μεταμορφωθεί σε… «ιπτάμενο» πάρκο με διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες που κινείται για αρκετά χιλιόμετρα, μέσα από ξύλινες γέφυρες και αλέες δέντρων.



*Η Disneyland 
Λίγα χιλιόμετρα διαδρομής με το τρένο έξω από το Παρίσι αρκούν για να «ξυπνήσετε» το παιδί μέσα σας: Εδώ βρίσκεται το μεγάλο ευρωπαϊκό πάρκο της Disney, που πρόκειται στην ουσία για δύο θεματικά πάρκα με περισσότερα από 50 αξιοθέατα. Κάστρα παραμυθιών σε φυσικό μέγεθος, παρελάσεις ηρώων της Disney, ζαχαρωτά και παιχνίδια, λούτρινα κουκλάκια και λίμνες, τα καράβια των Πειρατών της Καραϊβικής και τα καρουζέλ της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων, κινηματογραφικά μουσεία, rollercoaster και πύργοι βαρύτητας για πολλά ουρλιαχτά είναι λίγα μόνο από αυτά που θα κληθείτε να βιώσετε σε αυτό το «ζωντανό παραμύθι». Για την εμπειρία αυτή, τα ημερήσια πάσο ξεκινούν από τα 58€ - περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v